BANK EXAM SBI CLERK MAINS MOCK PAERS

SECTION-1

GENERAL AWARENESS (50QUESTIONS)

1. In 2007 Hashim Thaci is elected as the President of?

(A) Tanzania (B) Ghana (C) Peru (D) Kosovo (E) None of these

Ans-(D)

2. In which state, the state Government has banned the sale of Army uniform?

(A) Punjab (B) Maharashtra (C) Gujarat (D) Haryana (E) None of these

Ans-(A)

3. The film which has got the Academy award for the best picture?

(A) The Revenant (B) Spotlight (C) Mad Max (D) Room (E) None of these

Ans-(C)

4. The best actor who got the academy award for the leading role?

(A) Leonardo Dicaprio (B) Tom Cruz (C) Silvestor Stallone (D) Vin Diesel (E) None of these

Ans-(A)

5. which country has received the first loan from BRICS Bank?

(A) Brazil (B) India (C) China (D) Russia (E) None of these

Ans-(B)

6. ________ country declared the emergency after a major oil pipe line burst?

(A) Tanzania (B) Fiji (C) Peru (D) Ghana (E) None of these

Ans-(C)

7. The revised service tax in union Budget 2016 is?

(A) 12.50% (B) 14.50% (C) 15% (D) 14% (E) None of these

Ans-(C)

8. The union government has constituted the committee to consider the scheduled tribe status to six communities of __

(A) Nagaland (B) Assam (C) Tripura (D)West Bengal (E) None of these

Ans-(B)

9. ____ has been elected as the new Chairman of the International Association of Athletics Federations(IAAF) commission.

(A) Andy Powell (B) GianiInfantino (C) Roger Hendricks (D) Rozle Prezelj (E) None of these

Ans-(D)

10. The Military Exercise FORCE 18 has been held in__

(A) Hyderabad (B) Pune (C) New Delhi (D) Bikaner (E) None of these

Ans-(B)

11. India is in____ rank in terms of Energy Security?

(A) 84 (B) 29 (C) 90 (D) 102 (E) None of these

Ans-(C)

12. Who is choosen as the Bihari Puraskar 2015?

(A) Bhagwati Lal Vyas (B) Om Thanavi (C) Asif Khan (D) Surendra Mishra (E) None of these

Ans-(A)

13. The city which has got India’s first self cleaning smart toilets?

(A) Mumbai (B) New Delhi (C) Hyderabad (D) Chennai (E) None of these

Ans-(D)

14. For improving higher education quality, India has signed a financing agreement with World Bank for International Development Association (IDA) credit of US$ 300

(A) Madhya Pradesh (B) Gujarat (C) Maharashtra (D) Rajasthan (E) None of these

Ans-(A)

15. The World’s expensive Train Station has been opened in which city?

(A) Paris (B) Beijing (C) New York (D) London (E) None of these

Ans-(C)

16. which scheme is launched by PM Modi to boost infrastructure?

(A) Rurban Mission (B) Setu Bharatam (C) WatanKoJaano (D) Nai Manjil (E) None of these

Ans-(B)

17. Which state in india first launched Air Ambulance?

(A) Tamilnadu (B) Maharashtra (C) Punjab (D) Kerala (E) None of these

Ans-(D)

18. The actor who will be conferred with Dada Saheb Phalke award for 2015?

(A) Manoj Kumar (B) Dilip Kumar (C) Amitabh Bachchan (D) Rishi Kapoor (E) None of these

Ans-(A)

19.The bank which has signed anMoU with army for defence salary package is?

(A) Bank of Baroda (B) Indusind Bank (C) Axis Bank (D) HDFC Bank (E) None of these

Ans-(E)

20. according to the survey, Which is the India’s most trusted online shopping brand?

(A) Flipkart (B) Myntra (C) Snapdeal (D) Amazon (E) None of these

Ans-(D)

21. Which indian umpire has been promoted to the International Outdoor Umpire by International Hockey Federation?(FIH)

(A) Anil Baru (B) Ajay Shastri (C) Napoleon Singh (D) Dev Patil (E) None of these

Ans-(C)

22. The book titled”Fixed: Cash and Corruption in Cricket” is authored by?

(A) Harsha Bhogle (B) Shantanu Guha (C) Boria Majumdar (D) Ashish Monga (E) None of these

Ans-(B)

23. From the following which Indian bank has granted operating licence by Myanmar?

(A) Punjab National Bank (B) ICICI Bank (C) State Bank of India (D) Bank of Baroda (E) None of these

Ans-(C)

24. The 3rd season winner team of Pro Kabaddi League is ?

(A) U Mumba (B) Jaipur Pink Panthers (C) Patna Pirates (D) Puneri Paltan (E) None of these

Ans-(D)

25. Which is the winner team of Asia cup Cricket 2016?

(A) Sri Lanka (B) India (C) Pakistan(D) Bangladesh (E) None of these

Ans-(B)

26. Which city hosted the BRICS Friendship Cities Conclave in April this year?

(A) Mumbai (B) Beijing (C) Durban (D) Rio (E) None of these

Ans-(A)

27. The bank which is better placed than ICICI and other PSU’s in terms of corporate book profitability?

(A) HDFC Bank (B) Yes Bank (C) Axis bank (D) Indusind Bank (E) None of these

Ans-(C)

28. The Key- Resolve military exercise between?

(A) America-Russia (B) India-France (C) Japan-South Korea (D) America-South Korea (E) None of these

Ans-(D)

29. International Women’s Day across the world is on?

(A) 8 March (B) 7 March (C) 9 March (D) 6 March (E) None of these

Ans-(A)

30. The country which will develop Bhubaneswar, Kochi, and Coimbatore as smart Cities?

(A) Japan (B) France (C) Germany (D) Russia (E) None of these

Ans-(C)

31. The second village adopted by Narendra Modi under SansadAdarsh Gram Yojna is?

(A) Jayapur (B) Nagepur (C) Pachhim Bekli (D) Devpura (E) None of these

Ans-(B)

32. The bank which has launched all-women branch in Bengaluru is?

(A) Yes Bank (B) Vijaya Bank (C) UCO Bank (D) ICICI Bank (E) None of these

Ans_(A)

33. according to the International Monetary Fund (IMF) knowledge center will set up in?

(A) Japan (B) China (C) India (D) Malaysia (E) None of these

Ans-(C)

34. ____ bank has rolled out iWork @ Home programme for women employees?

(A) SBI (B) HDFC Bank (C) Bank of Baroda (D) ICICI Bank (E) None of these

Ans-(D)

35. The state which tops with the list of states with most investment potential?

(A) Tamilnadu (B) Gujarat (C) Andhra Pradesh (D) Delhi (E) None of these

Ans-(B)

36. The joint military exercise of India –Indonesia is known as?

(A) Surya Kiran (B) Indra (C) Garuda Shakti (D) Ashva Shakti (E) None of these

Ans-(C)

37. Which Indian has recently been conferred with the highest french distinction “ Knight of the Legion of Honour” by France is?

(A) Anil Ambani (B) Amir Khan (C) Ratan Tata (D) Anand Mahindra (E) None of these

Ans-(D)

38. India and the another country has launched Fulbright-Kalam Climate Fellowship, and the another country is?

(A) France (B) Russia (C) USA (D) Mexico (E) None of these

Ans-(C)

39. what are the cheapest and most expensive cities respectively to live based on the survey?

(A) New York and London (B) Singapore and Lusaka (C) Lusaka and Singapore (D) Mumbai and Singapore (E) None of these

Ans-(C)

40. Which of the following country is not a member of south asian association for regional cooperation SAARC?

(A) Bangladesh (B) Maldives (C) Sri Lanka (D) Myanmar (E) None of these

Ans-(D)

41. The scheme which is started by Indian Railways can send a sms to clean a dirty coach?

(A) Clean my train (B) Clean my coach (C) Clean journey (D) Sweep my coach (E) None of these

Ans-(B)

42.IMF and india set up the Regional cooperation centre in the Indian city of?

(A) Bengaluru (B) New Delhi (C) Hyderabad (D) Mumbai (E) None of these

Ans-(B)

43. The fourth World Congress of Biosphere Reserves has been started at?

(A) Hague (B) Lima (C) Rio (D) Geneva (E) None of these

Ans-(B)

44. The bank which has been tied up with Ferrari for co-branded credit cards is?

(A) ICICI Bank (B) SBI (C) Yes Bank (D) HDFC Bank (E) None of these

Ans-(A)

45. The tyre manufacturing company which has been tied up with Snapdeal, to sell tyres online?

(A) MRF (B) Bridgestone (C) CEAT (D) Michelin (E) None of these

Ans- (D)

46. The person who has been suspended as goodwill ambassador of United Nations after doping allegations?

(A) Novak Djokovich (B) Maria Sharapova (C) Serena Williams (D) Martina Hingis (E) None of these

Ans-(B)

47. The state which has installed India’s first Earthquake warning system is?

(A) Gujarat (B) Rajasthan (C) Maharashtra (D) Haryana (E) None of these

Ans-(E)

48. _____ is the India’s rank out of 156 countries on the United Nations World Happiness Index (WHI) 2016?

(A) 110 (B) 122 (C) 117 (D) 118 (E) None of these

Ans-(D)

49. Which of the following city has the cleanest railway station in the country?

(A) Surat (B) Mumbai (C) Vadodara (D) Varanasi (E) None of these

Ans-(C)

50. Who has been conferred with the 2016 Skoch Lifetime Achievement Award?

(A) Smriti Irani (B) Rajnath Singh (C) Ram Vilas Paswan (D) Venkaiah Naidu (E) None of these

Ans-(D)

SECTION – 2

GENERAL ENGLISH

Directions (1 – 10): Read the passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/ phrases are given in bold to help you locate them while answering some of the questions.

In 2015(IHR) the Global Nutrition Report (GNR) and India Health Report on Nutrition(IHR), offer a critical analysis of the state of nutrition in India. The first report was, the India Health Report: The state-wise data dashboards it gives a comprehensive view of nutrition 2015(IHR) and its determinants, and provides easy-to-understand, It looks at disparities in these outcomes and their multiple determinants across geographical regions, socio-economic classes, and demographic groups to help identify strategic choices for policy-making at the State level. In turn, GNR assesses progress in reducing malnutrition for all 193 countries. It concludes that while India is on track to meeting only two of the eight global targets on nutrition, it has significantly improved its nutrition performance in the past 10 years. GNR notes that there has been a big increase in the number of countries on track to meet global nutrition targets, and encourages countries, including India, to establish specific and time-bound targets for malnutrition reduction that are consistent with the new Sustainable Development Goals. Together, thesereports paint several pictures about India, a data-poor country. They portray one of great progress in improving nutrition across India; stunting among children, a marker of the most persistent types of malnutrition, has declined rapidly in the last ten years. And this decline has been faster than in many other countries. But as we dig deeper, there are diverse pictures about the life conditions of Indian children — positive stories about children’s lives and futures in Goa, Kerala, Manipur and Tamil Nadu, but dismal ones in Bihar, Jharkhand and Uttar Pradesh. What cannot be debated is the reality of deep, systemic inequality; of inequality in the circumstances that children are born into, that they live and grow in. For those of us who are worried about India’s economic growth, these are also pictures of inequality that point to how well these children will be able to contribute to India’s economic growth and their own prosperity. Their poor nutrition stunts more than their bodies. It stunts their well-being, and, consequentially, that of their home States and their nation. Two other things, both related to inequality, stand out as well in the data. First, the data point to tremendous variability across States in delivering what should be universal, rights-based and already mandated health and nutrition services. For example, sample this for intra-State disparity. Food provided by the Integrated Child Development Services reaches barely 1 in 5 children in Uttar Pradesh but over 90 per cent in Odisha. Less than 33 per cent of children in Nagaland are fully immunised; in Goa, it is more than 90 per cent. Close to 80 per cent defecate in the open in Odisha; barely 2 per cent do so in Kerala. Why?

These are disparities across States that operate in the same national framework, and there is, let’s face it, no good reason for this other than an inability or unwillingness to invest in changing ground realities, for everyone and everywhere. This is not an insurmountable challenge and it’s certainly an area where States can, if they want it, make dramatic change in short timeframes. Examples abound from within India. The data in the reports show that, clearly, the imperative for introspection, and looking within for solutions was never clearer. No child should go without basic health care, food security and things like water and a toilet. Indeed, no adult should either. No society should condone such inequalities in the basics. And no society has progressed without addressing these basics.

1. The main focus of the Global Nutrition Report is on

(A) Sustainable Development Goals

(B) Comprehensive view of nutrition and its determinants

(C) India’s economic growth

(D) Intra-State variability

(E) Progress in reducing malnutrition

Ans-(B)

2. In which disparities that state is looking in the national framework?

I. Health and nutrition services

II. Variable food services

III. Inequality in education

(A) III (B) II & III (C) I & II (D) I, II & III (E) None of the above

Ans-( C)

3. According to the given passage Which of the following statement or statements is (are) NOT TRUE?

I. Food provided by ICDS reaches to only few children in UP.

II. Nearly 80 percent defecate in the open in West Bengal.

III. Less than 33 percent children in Nagaland are immunised.

(A) III & II (B) I, II & III (C) I & II (D) I & III (E) II only

Ans –(C)

4. what is the biggest challenge that India is facing according to the author?

(A) Reducing progress in malnutrition

(B) Inability to invest in education and health services

(C) Unwillingness and inability to invest in basic facilities

(D) High global nutrition targets

(E) None of these.

Ans-(c)

5. Which of the following would be the suitable title for the above passage?

(A) State of nutrition in India

(B) Global nutrition targets

(C) Nutrition and its determinants

(D) Progressive India

(E) Inequality: A big challenge

Ans-(C)

Directions (6 to 8): Choose the word which is most OPPOSITE in meaning to the word given in bold as used in the passage.

6. Breach

(A) Edict (B) Bidding (C) Order (D) Abide (E) Mandate

Ans-(E)

7. Similar

(A) Varied (B) Assorted (C) Separate (D) Diverse (E) Distant

Ans-(D)

8. Interrupted

(A) Unrelenting (B) Assiduous (C) Persistent Interrupted (D) Fixed (E) Dogged

Ans-(C)

Directions (9 – 10): Choose the word which is most similar in meaning to the word given in bold as used in the passage.

9. Condone

(A) Forbid (B) Condemn (C) Regard (D) Forgive (E) Censure

Ans-(D)

10. Imperative

(A) Assured (B) Free (C) Obligatory (D) Avoidable (E) Trivial

Ans-(C)

Directions (11 – 15): Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is ‘No error’ the answer is (E). (Ignore errors of punctuation, if any)

11. (A) The Chairman of Tea Board inaugurated / (B) the factory set up by a SHG of / (C) small tea growers in Jalpaiguri district of / (D) West Bengal. / (E) No error

Ans-(E)

12. (A) Talks between the Water Secretaries of India and Pakistan scheduled / (B) to begin in Islamabad have been put off / (C) due to the wake of tension / (D) over ceasefire violations along the LoC. / (E) No error

Ans-(C)(replace “due to” with “in”)

13. (A) Now that the passing years have given me plenty / (B) to say and the courage to say it, / (C) I hope you can find something / (D) in my words that serve you. / (E) No error

Ans-(D)( replace “serve” with “serves”)

14. (A) Before I start spouting off, / (B) it’s only fair to bring you a little closer / (C) into my confidence and let you / (D) know something about myself. / (E) No error

Ans-(E)

15. (A) Chief Justice Iftikhar Chaudhry / (B)ordered the arrest of sixteen people involved / (C)in the case / (D) including prime minister. / (E) No error

Ans-(D) ( add “before” prime minister)

Directions (16 – 20): Rearrange the following sentences (A), (B), (C), (D) (E) and (F) to make a meaningful paragraph and then answer the questions which follow.

(A) However while reading they would not know when to pause and what to emphasize.

(B) In earlier days, people learnt by reading out loud.

(C) Since then their use has been regularized and the punctuation rules have been followed by all.

(D) But not everybody used the same punctuations for the same thing.

(E) Thus firmer guidelines regarding punctuations were framed so that everyone used them in similar way.

(F) To address this problem, variouss signs depicting various punctuations were introduced.

16. From the above sentences Which wil be the FIRST sentence after rearrangement?

(A) A (B) B (C) C (D) D (E) E

Ans-(B)

17. From the above sentences Which wil be the SECOND sentence after rearrangement?

(A) A (B) B (C) D (D) E (E) F

Ans-(A)

18. From the above sentences Which wil be the FOURTH sentence after rearrangement?

(A)A (B) E (C) D (D) F (E) C

Ans-(E)

19. From the above sentences Which wil be the FIFTH sentence after rearrangement?

(A) B (B) C (C) A (D) E (E) F

Ans-(F)

20. From the above sentences Which wil be the LAST sentence after rearrangement?

(A) C (B) E (C) D (D) B (E) F

Ans-(D)

Directions (21 – 30): In the following passage, some of the words have been left out, each of which is indicated by a number. Find the suitable word from the options given against each number and fill up the blanks with appropriate words to make the paragraph meaningfully complete.

Given the state of public (21) in our country today-where corruption, violence and intolerance are increasingly practical (22) in day to day interactions-isn’t it high (23) that educationists (24) a concerted effort to teach values? The very first objection (25) many is that values cannot be taught, they need to be imbibed. (26) values must be taught by people who are willing (27) lead by example. Fortunately for us, Indian culture has ensured that good role models (28) still be found amongst (29) midst. We only need to zero (30) on them.

21. (A) life (B) social (C) their (D) night (E) my

Ans-(A)

22. (A) sordid (B) interactions (C) evident (D) theoretical (E) tense

Ans-(B)

23. (A) long (B) time (C) quantum (D) quality (E) depressing

Ans-(B)

24. (A) artists (B) players (C) politicians (D) made(E) government

Ans-(D)

25. (A) suggestion (B) from (C) proclamation (D) temptation (E) emotion

Ans-(B)

26. (A) studied (B) tried (C) learned (D) Ideally (E) experienced

Ans-(D)

27. (A) thrilling (B) to (C) declaring (D) considering (E) trying

Ans-(B)

28. (A) players (B) actors (C) can (D) reversal (E) leading

Ans-(C)

29. (A) our (B) between (C) above (D) like (E) against

Ans-(A)

30. (A) ten (B) bang (C) in (D) hit (E) smart

Ans-(C)

Directions (31 – 35): Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each pair of blanks that best fits the meaning of the sentence as a whole.

31. Healthy scepticism, a ___________ attribute for any journalist, has given ______________ to credulity, or worse, naiveté.

(A) factor, up (B) role, them (C) vital, way (D) thing, away (E) task, chance

Ans-(C)

32. Kejriwal’s ________ about all kinds of people became _________ outlandish and even if there was a grain of truth in any of them, there was just no evidence.

(A) statements, attacking (B) ideas, scathing (C) pronouncements, outdated (D) allegations, more and more (E) defamations, severe

Ans-(D)

33. Every time Vidya Balan went about repeating “Entertainment, entertainment, entertanment!” audiences at awards nights went into raptures as if __________ had _________ from his grave.

(A) Voltaire, quipped (B) dark, came (C) silence, grown (D) hallucination, risen (E) enjoy, awaken

Ans-(A)

34. Whether one believes it or not, there are still some people around us who could have become _____________,____________ in strength and in financial means.

(A) about, either (B) surrounding, neither (C) above, here (D) over, there (E) powerful, both

Ans-(E)

35. When politicians became venal _________ the bureaucracy __________ it is to the media that people turn for some guidance.

(A) corrupt, helpful (B)And, unresponsive (C) dishonest, strong (D) careless, dictator (E) powerful, autocrat

Ans-(B)

Directions (36 – 40): In the following questions, a sentence has been given with some of its parts in bold. To make the sentence grammatically correct, you have to replace the bold part with the correct alternative given below. If the sentence is correct as it is, give (E) as your answer (i.e. No correction required)

36. It should be no surprise that I will be the first employee in my circle to have an Apple iPhone 6.

(A) I was the first employee

(B) I am unique employee

(C) the first employee I am

(D) have the first phone

(E) No correction required

Ans –(A)

37. To away from the poor environment of work was significant is achieving my target.

(A) go to the poor environment

(B) far away to the poor environment

(C) Go away of the environment

(D) Being away the poor environment

(E) No correction required

Ans –(D)

38. I still have my ups and downs, but not to the same degree.

(A) my ups and down

(B) my up and down

(C) my up and down

(D) my up to down

(E) No correction required

Ans –(E)

39. Walking or running was an invitation for them to come that of me.

(A) to came there.

(B) to come after me.

(C) to come upon before me.

(D) over come to myself.

(E) No correction required

Ans –(C)

40. Often violence and danger can’t be avoided and there’s no simple formula.

(A) could be ignore

(B) can’t be avoided

(C) couldn’t be avoided

(D) can be avoided

(E) No correction required

Ans –(B)

SECTION -3

QUANTITATIVE APTITUDE

1. A spiral is made up of 12 successive semi-circles with centre at X and Y, starting with centre at X. The radii of semi-circles thus developed are 1.0 cm, 2.0 cm, 3.0 cm and 4.0 cm and so on. The total length in the spiral is

(A) 245cm (B) 143 cm (C) 174 cm (D) 194 cm (E) None of these

ANS-(A)

SOLUTION:

10 arithmetic progression exercise solution

Circumference of first semicircle = 1π

Circumference of second circumference= 2π

Circumference of third circumference= 3π

It is clear that a = 1 π, d = 1π and n = 12

Hence; length of spiral can be calculated as follows

\(s=\frac{n}{2}\times (2a+(n-1)d)\) \(s=\frac{12}{2}\times (2\prod +(12-1)\prod )\) \(s=\frac{12}{2}\times (2\prod +11\prod )\) \(s=\frac{12}{2}\times (13\prod )\)

S=245.04

2. The average weight of a group of 70 boys was calculated as 40 kg. It was later discovered that the weight of one of the boys was read as 30 kg. whereas his actual weight was 23 kg. What is the actual average weight of the group of 70 boys? (Rounded off to two digits after decimal)

(A) 46.73 kg (B) 39.9 kg (C) 36.76 kg (D) 56.63 kg (E) None of these

Ans-(B)

SOLUTION:

\(\frac{(70*40+23-30)}{70}\) \(\frac{2793}{70}\)

=39.9

3. The sum of five consecutive even numbers of set x is 440. Find the sum of a different set of five consecutive integers whose second least number is 121 less than double the least number of set x?

(A) 248 (B) 240 (C) 228 (D) 236(E) None of the above

Ans-(B)

SOLITION:

Let the five consecutive numbers be 2(x-2), 2(x-1), 2x, 2(x+1), 2(x+2).

\(10x= 440\) \(x= 44\)

Second least \(= 2(84)-121= 47\)

This set as its least number as 46

\(46+47+48+49+50 = (48-2)+(48-1)+(48)+(48+1)+(48+2) = 240= 5(48)\)

4. Aruna spent Rs 40000 on the renovation of her hall. Rs 35000 on buying home theatre and the remaining 28% of the total amount she had as cash with her. What was the total amount ?

(A) Rs 92600 (B) Rs 104167 (C) Rs 87400 (D) Can’t be determined (E) None of these

ANS-(B)

SOLUTION:

\(X-40000-35000= \frac{28X}{100}\) \(X-75000= \frac{28X}{100}\) \(\frac{(100X-28X)}{100}= 75000\) \(\frac{(72X)}{100}= 75000\) \(X= \frac{75000\times 100}{72}\) \(X=104167\)

5. Anita got married 9 yr ago. Today her age is 3/4 times her age at the time of marriage. At present, her daughter’s age is one-fifth of her age. What was her daughter’s age two years ago?

(A) 6 yr (B) 7 yr (C) 7 yr (D) Can’t be determined (E) None of these

Ans-(C)

SOLUTION:

Let Anita’s age at the time of marriage = x years

\(x+9= \frac{3x}{4}\) \(4x+36= 3x\) \(x= 36\) \(36+9= \frac{45}{5}= 9-2= 7 years\)

Directions (6 – 10): Study the following graph and pie chart carefully to answer the questions.

CHANGE THE YEARS FROM 2000,2001,2002 TO 2011, 2012,2013

6. What is the average difference between Polio cases in 2012 and that in 2013?

(A) 39 (B) 37 (C) 38 (D) 35 (E) None of these

Ans-(B)

SOLUTION:

Required difference

\(= \frac{(37-3)+(39-28)+(121-13)+(21-10)+(24-3)}{5}\) \(= 37\)

7. In which state the difference between Polio cases in 2012 and 2013 is 11 and which had zero incidence in 2011?

(A) Rajasthan (B) Karnataka (C) M.P. (D) U.P. (E) H.P.

Ans-(D)

8. Approximately what per cent of Polio cases was reported in Rajasthan in 2012 with respect to total cases reported in India that year?

(A) 6% (B) 6.5% (C) 7% (D) 7.5% (E) None of these

Ans-(D)

SOLUTION:

Required percentage

\(= \frac{121}{1600}\times 100\) \(= 7.5%\)

9. Polio cases in H.P. in 2013 and Rajasthan in 2011 together is what per cent of the Polio cases in Karnataka in 2012?

(A) 120% (B) 80% (C) 125% (D) 75% (E) 95%

Ans-(C)

SOLUTION:

Required percentage

\(= \frac{3+27}{24}\times 100\) \(= 125%\)

10. Find the ratio between the total number of cases in the five states to that in the rest of country in 2011.

(A) 9 : 67 (B) 2 : 29 (C) 29 : 4 (D) 9 : 58 (E) None of these

Ans-(A)

SOLUTION:

Required ratio:

\(= \frac{36}{268}\) \(= 9:67\)

Directions (11 – 15): In the given number series one number is wrong. Find the wrong number of the series.

11. 8, 15, 29, 50, 77, 113

(A) 77 (B) 29 (C) 50 (D) 15 (E) 113

Ans-(A)

SOLUTION:

The sequence here is formed by the differences equal to the multiples of 7

8+7=15, 15+14=29,29+21=50,50+28=78,78+35=113

So replace 77 by 78.

12. 12, 18, 36, 72, 270, 945

(A) 18 (B) 36 (C) 72 (D) 270 (E) 945

Ans-(C)

13. 17, 32, 19, 29, 22, 26, 23

(A) 32 (B) 29 (C) 22 (D) 19 (E) 23

Ans-(C)

SOLUTION:

There are 2 alternating patterns. First starts with 17 and adds2, second starts with 32 and substracts 3

14. 15, 30, 50, 120, 240, 480

(A) 480 (B) 240 (C) 120 (D) 50 (E) 30

Ans-(D)

SOLUTION:

15*2=30, 30*2=60, 60*2=120, 120*2=240, 240*2=480

15. 121, 144, 169, 194, 225, 256

(A) 144 (B) 121 (C) 194 (D) 169 (E) 256

Ans-(C)

SOLUTION:

11*11=121, 12*12=144, 13*13=169, 14*14=196, 15*15=169, 16*16=256.

Directions (21 – 25): Study the pie-charts carefully and answer the questions based on it.

CHANGE THE YEAR FROM 2004 TO 2012

21. Total number of luxury watches sold by stores C and H together is by what percent less than total number of watches (sports watches and luxury watches) sold by stores F and H together?

(A) 295/6 (B) 273/7 (C) 313/5 (D) 284/7 (E) 265/9

Ans-(E)

SOLUTION:

Sports watch and luxury watches: sports watches: Luxury watches:

A=18% =10080 A=16% =5120 A=10080-5120=4960

B=11% =6160 B=16%=5120 B=6160-5120=1040

C=14% =560 C=7%=2240 C=2240-560=1680

D=15% =8400 D=13%=4160 D=8400-4160=4240

E=20% = 11200 E=22%=7040 E=11200-7040=4160

F=8% =4480 F=8%=2560 F=4480-2560=1920

G=5% =2800 G=6%=1920 G=2800-1920=880

H= 9% = 5040 H=12%=3840 H=5040-3840=1200

Luxury watches = C+H

1680+1200=2880

Sports watches+ luxury watches = F+H

4480+5040 = 9520

\(\frac{2880}{9520}\times 100= 30\)

=265/9

22. Number of watches (sports watches and luxury watches) sold by store D is by what percent more than total number of sports watches sold by stores C, F and G together ?

(A) 22.5 (B) 25 (C) 27.5 (D) 35 (E) 30

Ans-(E)

SOLUTION:

Number of watches (sports and luxury watches) sold by store ID = 15% of 56000 = 8400

Number of sports watches sold by stores C, F and G together

\(= (7+8+6)%(32000)\) \(= 21%(32000)= 6720\)

Therefore, required percentage

\(= \frac{(8400-6720)}{6720}\times 100\) \(= \frac{1680}{6720}\times 100\) \(= 25%\)

23. What is the respective ratio between total number of sports watches sold by stores A and B together and total number of watches (sports and luxury) sold by stores C and F together?

(A) 64 : 77 (B) 48 : 61 (C) 56 : 77 (D) 64 : 81 (E) 48 : 73

Ans-(A)

SOLUTION:

Total number of sports watches sold by stores A and B together

\(= (16+16)%(32000)\) \(= 32%(32000)\) \(= 10240\)

Total number of watches (sports and luxury) sold by stores C and F together

\(= (14+8)%(56000)= 22%(56000)= 12320\)

Therefore, required ratio = 10240 : 12320 = 64 : 77

24.The average number of luxury watches sold by stores A,D, E, F and H together is?

(A) 3152 (B) 3296 (C) 3548 (D) 3186 (E) 3428

Ans-(B)

SOLUTION:

A+D+E+F+H

4960+4240+4160+1920+1200

\(\frac{16480}{5}\) \(= 3296\)

25. If the number of watches sold by stores A, D, and E increased by 10%, 35%, and 15% respectively from 2012 to 2013 what was the total number of luxury watches sold by these three stores in 2013?

(A) 16172 (B) 14966 (C) 15848 (D) 15964 (E) 16392

(26 – 28): In the following questions, two equations have been given. You have to calculate the value of x and y and give answer:

(A) If x < y

(B) If x ≤ y

(C) If x > y

(D) If x ≥ y

(E) If x = y or the relation cannot be established.

26. I. x2 – 7x + 120 = 0

II. y2 – 8y + 240 = 0

27. I. x2 – 33x + 200 = 0

II. y2 – 27y + 180 = 0

28 . I. x2 – 14x + 49 = 0

II. y2 = 49

29. On selling 17 balls at Rs. 720, there is a loss equal to the cost price of 5 balls. What is the price of the ball?

(A) RS. 43 (B) RS. 56 (C) RS. 60 (D) RS. 49 (E) RS. 57

30. A person crosses a 600 meters long street in 5 minutes. What is his speed in km per per hour?

(A) 8.2 (B) 4.2 (C) 6.0 (D) 7.2 (E) None of these

Bank Exams - Byjus