Jet Set Go! All about Aeroplanes Jet Set Go! All about Aeroplanes

Nomenclature of Organic Compounds Questions

IUPAC, The International Union of Pure and Applied Chemistry has specified certain rules for the nomenclature of organic compounds. They are made to avoid difficulties caused by arbitrary nomenclature.

Definition: Nomenclature is a set of rational rules schemed by the international union of pure and applied chemistry (IUPAC) to bypass problems caused by arbitrary nomenclature.

Nomenclature of Organic Compounds Chemistry Questions with Solutions

Q1. The IUPAC name of CH3CHO is

  1. Ethanal
  2. Ethanol
  3. Acetaldehyde
  4. Acetone

Answer: (a), The IUPAC name of CH3CHO is Ethanal.

Nomenclature of Organic Compounds Questions 01

Q2. The IUPAC name of CH3-O-C2H5 is

  1. Methoxy ethane
  2. Ethoxy ethane
  3. Methyl ethane
  4. Ethyl ethane

Answer: (a), The IUPAC name of CH3-O-C2H5 is Methoxy ethane.

Q3. Select the correct IUPAC name for

  1. 3,3 –dimethyl -3- oxocyclohexane
  2. 1,1 –dimethyl -3-cyclohexanol
  3. 3,3- dimethyl -1- cyclo-oxanol
  4. 1,1- dimethyl -1- cyclo-oxanol

Answer: (b), The IUPAC name of aforementioned compound is 1,1 –dimethyl -3-cyclohexanol.

Q4. Select the correct IUPAC name for

  1. 4-ethyl-3, 3-dimethylheptane
  2. 4-ethyl-4, 3-dimethylheptane
  3. 3-ethyl-3, 4-dimethylheptane
  4. 3-ethyl-4, 4-dimethylheptane

Answer: (d), The IUPAC name of the aforementioned compound is 3-ethyl-4, 4-dimethylheptane.

Q5. The IUPAC name of acetylsalicylic acid is

  1. 2-acetoxy benzoic acid
  2. 1-acetoxy benzoic acid
  3. 4-acetoxy benzoic acid
  4. 3-acetoxy benzoic acid

Answer: (a), The IUPAC name of the compound above is 2-acetoxy benzoic acid.

Q6. Dienes are the name given to compounds with _________

  1. One double bond
  2. Two double bonds
  3. More than one double bond
  4. None of the above

Answer: (b), Dienes are the name given to compounds with two double bonds.

Q7. Identify the smallest alkane which can form a ring structure.

  1. Ethane
  2. Cyclo ethane
  3. Propane
  4. Cyclopropane

Answer: (d), The smallest alkane which can form a ring structure is a cyclopropane.

Q8. Select the correct IUPAC name of neopentane.

  1. 3, 3–dimethylpropane
  2. 1, 2–dimethylpropane
  3. 2, 3–dimethylpropane
  4. 2, 2–dimethylpropane

Answer: (d), The correct IUPAC name of neopentane is 2, 2–dimethylpropane.

Structure of neopentane:

Nomenclature of Organic Compounds Questions Updated

Q9. Select the correct name of the following compound.

  1. 1, 2-epoxy propane
  2. 2, 2-epoxy propane
  3. Epoxy propane
  4. None of the above

Answer: (a), The correct name of the above compound is 1, 2-epoxy propane.

Q10. Identify the formula of ethanol.

  1. CH3CHO
  2. CH3COCH3
  3. CH3CH2CHO
  4. CH3CH2OH

Answer: (d), The correct formula of ethanol is CH3CH2OH.

Q11. What is the order of priority of functional groups?

Answer: The order of importance of the functional groups in the IUPAC system of nomenclature is Carboxylic Acid > Sulfonic Acid > Esters > Acid Halides > Amides > Cyanides > Aldehyde > Ketones > Alcohols > Amines > Alkynes > Alkenes > Alkanes.

Q12. What is a functional group?

Answer: A functional group is the group of atoms in a molecule that determines the chemical behaviour of the molecule. It determines the chemical properties of the molecule.

Q13. Give examples of a few functional groups along with their formula.

Answer: Examples of a few functional groups and their formula are mentioned below.

Carboxylic Acid ( -COOH)

Alcohol ( -OH)

Aldehyde ( -CHO)

Ketone (-CO-)

Ester ( -COOR)

Cyanide ( -CN)

Amide ( -CONH2)

Acid Halide ( -COOCl)

Sulfonic Acid ( -SO3H)

Q14. The IUPAC name of the compound

  1. 3-Bromo-1-chlorocyclohexene
  2. 1-Bromo-3-chlorocyclohexene
  3. 3-Bromo-1-chlorohexidine
  4. 1-Bromo-3-chlorohexidine

Answer: (a), The IUPAC name of the compound is 3-Bromo-1-chlorocyclohexene.

Q15. Match the following.

Column 1 Column 2
Salicylic Acid Nomenclature of Organic Compounds Questions 03
Neopentane Nomenclature of Organic Compounds Questions 04
o – xylene
Toluene
Acetone Nomenclature of Organic Compounds Questions Updated
Diethyl ether Nomenclature of Organic Compounds Questions 02

Answer:

Column 1 Column 2
Salicylic Acid  Nomenclature of Organic Compounds Questions 02
Neopentane Nomenclature of Organic Compounds Questions Updated
o – xylene
Toluene
Acetone Nomenclature of Organic Compounds Questions 04
Diethyl ether Nomenclature of Organic Compounds Questions 03

Practise Questions on Nomenclature of Organic Compounds

Q1. What are the rules of nomenclature?

Q2. What is the IUPAC name of the following compound?

  1. 4-Bromo-3-methyl pent-2-ene
  2. 3-Bromo-4-methyl pent-2-ene
  3. 3-Bromo-1,2-dimethyl but-1-ene
  4. 1-Bromo-1,3-dimethyl but-1-ene

Q3. What is the IUPAC name of the following compound?

Q4. What is the IUPAC name of CH3C ≡ N?

Q5. What is the IUPAC name of CH3COOC2H5?

Click the PDF to check the answers for Practice Questions.
Download PDF

Recommended Videos

JEE Nomenclature of Organic Compounds | Solved Questions | Target JEE | JEE Organic Chemistry

Functional Groups and Types and Formula

 

 

 

 

close
close

DOWNLOAD

App NOW