Checkout JEE MAINS 2022 Question Paper Analysis : Checkout JEE MAINS 2022 Question Paper Analysis :

Concave Lens Questions

Transparent glass, which disperses or concentrates light rays when passed through them by refraction, is known as a lens. The two types of lenses are the concave lenses and the convex lenses.

A concave lens is used to treat nearsightedness or myopia. Concave lenses have at least one surface curved inside. A concave lens is also known as a diverging lens.

Read more: Concave lens

Important Concave Lens Questions with Answers

1. Choose the right answer: myopia is also known as _____.

  1. Farsightedness
  2. Nearsightedness

Answer: b) Nearsightedness

Explanation: Nearsightedness or shortsightedness is also called myopia.

2. Concave lens ______.

  1. Diverges the straight beam of light
  2. Converges the straight beam of light

Answer: a) Diverges the straight beam of light

Explanation: Concave lens is also referred to as a diverging lens. This lens diverges a straight beam of light.

3. The point on the principal axis at the centre of the lens is known as ______.

  1. Pole
  2. Focus
  3. Optical centre
  4. Power

Answer: c) Optical centre

Explanation: Optical centre is the point on the principal axis located at the centre of the lens.

4. Concave lenses in indoor viewers are used to ______ the image.

  1. Maximise
  2. Minimise

Answer: b) Minimise

Explanation: Concave lenses in indoor viewers or peepholes are used to minimise the image.

5. A concave lens is commonly used in _____.

  1. Telescopes
  2. Microscopes
  3. Camera
  4. Flashlights

Answer: a) Telescopes

Explanation: The telescope features a concave lens.

6. Write the lens formula.

Lens formula is given 1/f=1/u+1/v.

7. Which lens is thicker at the centre and thinner at the edges?

  1. Plane lens
  2. Mirror
  3. Concave lens
  4. Convex lens

Answer: c) Concave lens

Explanation: Concave lens is thicker at the centre and thinner at the edges.

8. Symptoms of myopia are ______.

  1. Squinting
  2. Frowning
  3. Headaches
  4. All of the above

Answer: d) All of the above

Explanation: Myopia is associated with headaches, squinting, and frowning.

9. Which lens is known as the converging lens?

  1. Concave lens
  2. Convex lens

Answer: b) Convex lens

Explanation: Convex lens has the ability to converge the beam of light; hence it is known as the converging lens.

10. Which type of lens is used in the Magnifying glass?

  1. Concave lens
  2. Convex lens

Answer: b) Convex lens

Explanation: Convex lens is used in the magnifying glass since it lets an object appear larger than the actual.

Practice Questions

  1. What is a mirror?
  2. What is a lens?
  3. Define a concave lens.
  4. What is a convex lens?
  5. List five applications of a concave lens.
close
close

DOWNLOAD

App NOW