Checkout JEE MAINS 2022 Question Paper Analysis : Checkout JEE MAINS 2022 Question Paper Analysis :

Decibel Questions

The unit of measurement of sound is decibel. Decibel is denoted by dB.

A decibel meter is a device used to measure sound. Decibel meters are also called sound-level meters. It is used for acoustic measurements. The term decibel is used in acoustics.

Read more: Decibel

Important Decibel Questions with Answers

1. Define sound.

Sound is a vibration that propagates as an acoustic wave through transmission mediums like solid, liquid, or gas.

2. What are the types of sound?

Types of sound are Sonic, ultrasonic, and infrasonic.

3. ______ provides a relative measure of sound intensity.

  1. Radians
  2. Luminous intensity
  3. Watts
  4. Decibels

Answer: d) Decibels

Explanation: Decibels provide a relative measure of sound intensity.

4. Sound with a frequency of less than 20Hz is called _____

  1. Sonic
  2. Ultrasonic
  3. Infrasonic
  4. Supersonic

Answer: c) Infrasonic

Explanation: Infrasonic sound frequency ranges below 20Hz.

5. Which type of sound is classified as inaudible sounds

  1. Above 20 Hz and above 20 kHz
  2. Below 20 Hz and above 20 kHz

Answer: b) Below 20 Hz and above 20 kHz

Explanation: Sound with a frequency range between 20 to 20,000Hz are known as sonic.

6. Elephants use _____ sounds to interact with herds hundreds of kilometres away.

  1. Sonic
  2. Ultrasonic
  3. Infrasonic
  4. Supersonic

Answer: c) Infrasonic

Explanation: Infrasonics are heard by the elephants to interact with herds hundreds of kilometres away.

7. One decibel is one-tenth of _______

  1. 100 bel
  2. 1 bel
  3. 10 bel
  4. 1000 bel

Answer: b) 1 bel

Explanation: One decibel is one-tenth of one bel.

8. Decibel is named after ______

  1. Newton
  2. Albert Einstein
  3. Michael Faraday
  4. Alexander Graham Bell

Answer: d) Alexander Graham Bell

Explanation: Decibel is named after the scientist Alexander Graham Bell.

9. Which instrument is used to study noise pollution to analyze the quantification of various kinds of noise.

  1. Accelerometer
  2. Speedometer
  3. Sound level meters
  4. Microphones

Answer: c) Sound level meters

Explanation: Sound level meters aid in measuring the intensity of the sound in decibels.

10. Which sound has the frequency of 10dB.

  1. Thunderclap
  2. Dishwasher
  3. Normal Breathing
  4. Sound of violin

Answer: c) Normal Breathing

Explanation: Normal breathing is an almost inaudible sound that has a frequency of 10dB.

Characteristics of Sound Waves

Practice Questions

  1. What is sound?
  2. Define decibel.
  3. What is meant by the sonic?
  4. Define the decibel scale.
  5. When the voltage and current are given, what are the formulas to calculate the decibel?
close
close

DOWNLOAD

App NOW