CameraIcon
CameraIcon
SearchIcon
MyQuestionIcon


Question

Q8. Jonathn travels from Mumbai to Khandala by car in three hours, from 8:00 AM to 11:00 AM. The distance of his car from Mumbai at different instants of time is givein the chart below.

.

The car had the maximum average speed during which of the following intervals?

जोनाथन 8:00 AM से 11:00 AM तक तीन घंटे में मुंबई से खंडाला की यात्रा करता है। अलग-अलग समय पर मुंबई से उसकी कार की दूरी को नीचे दिए गए चार्ट में दर्शाया गया है।

निम्नलिखित में से किस समय अंतराल में कार की औसत चाल सर्वाधिक थी?


  1. (b) 9:00 AM – 10:30 AM

  2. (a) 8:00 AM – 9:00 AM

  3. (d) 9:00 AM – 9:30 AM

  4. (c) 10:30 AM – 11:00 AM


Solution

The correct option is B

(a) 8:00 AM – 9:00 AM


We need to calculate the average speed for all the four intervals in the given choices to find the maximum average speed. 

In the time period 8:00 AM – 9:00 AM:

Distance travelled = 100 km

Average Speed = Distance/Time = 100 km/1 hour = 100 km/hour

In the time period 9:00 AM – 10:30 AM:

Distance travelled = 180 -100 = 80 km

Average Speed = 80 km/1.5 hour = 53.33 km/hour

In the time period 10:30 AM – 11:00 AM:

Distance travelled = 220 – 180 = 40 km

Average Speed = 40 km/0.5 hour = 80 km/hour

In the time period 9:00 AM – 9:30 AM:

Distance travelled = 120 – 100 = 20 km

Average Speed = 20 km/0.5 hour = 40 km/hour

Hence, we can see that the maximum speed was during the interval 8:00 AM – 9:00 AM = 100 km/hour

हमें अधिकतम औसत चाल पता करने के लिए दिए गए विकल्पों में सभी चार अंतरालों के लिए औसत चाल की गणना करने की जरूरत है।

समय अवधि 8:00 AM - 9:00 AM में:

तय की गयी दूरी = 100 किमी.

औसत चाल = दूरी/समय = 100 किमी./1घंटा = 100 किमी./घंटा

समय अवधि 9:00 AM - 10:30 AM में:

तय की गयी दूरी = 180 - 100 = 80 किमी.

औसत चाल = 80 किमी./1.5 घंटे = 53.33 किमी./घंटे

समय अवधि 10:30 AM - 11:00 AM में:

तय की गयी दूरी = 220-180 = 40 किमी.

औसत चाल = 40 किमी./0.5 घंटे = 80 किमी./घंटे

समय अवधि 9:00 AM - 9:30 AM में:

तय की गयी दूरी = 120 - 100 = 20 किमी.

औसत चाल = 20 किमी./0.5 घंटे = 40 किमी./घंटे

अतः, हम देख सकते हैं कि 8:00 AM - 9:00 AM अंतराल के

दौरान औसत अधिकतम चाल थी = 100 किमी./घंटे

flag
 Suggest corrections
thumbs-up
 
0 Upvotes


Similar questions
View More


People also searched for
View More



footer-image