CameraIcon
CameraIcon
SearchIcon
MyQuestionIcon


Question

Read the following passage and answer the question that follows:

The knowledge economy that we invest in for our children via the schools system and right through to higher education and on-going, professional development and training is a fundamental support to the rest of our economic lives.Without it we lose our ability to develop skilled workers, build competitive advantages as nations and generate growth.To keep developing the knowledge economy we need to ensure, as with other sectors, that we maintain a level of innovation to improve the efficacy and efficiency of our learning systems.

Q. Which among the following is not under the scope of the above passage?

निम्नलिखित गद्यांश को पढ़कर प्रश्न का उत्तर दें:

वह ज्ञान अर्थव्यवस्था जो हम अपने बच्चों के लिए स्कूलों की व्यवस्था,उच्च शिक्षा,ऑनगोइंग व्यावसायिक विकास और प्रशिक्षण के माध्यम से निवेश करते हैं, यह हमारे आर्थिक जीवन के बाकी हिस्सों के लिए एक मौलिक समर्थन है।इसके बिना हम कुशल श्रमिकों को विकसित करने, राष्ट्रों के रूप में प्रतिस्पर्धी लाभ हासिल करने और विकास सृजन करने की अपनी क्षमता खो देते हैं।अन्य क्षेत्रों के साथ-साथ हमें यह सुनिश्चित करने के लिए कि हम अपने शिक्षण प्रणालियों की प्रभावकारिता और दक्षता में सुधार करने के लिए नवाचार के स्तर को बनाए रखें, ज्ञान अर्थव्यवस्था को विकसित करना सुनिश्चित करें।

Q. निम्नलिखित में से कौन उपरोक्त गद्यांश के दायरे में नहीं है?


Your Answer
A

The impact of higher education on economic lives.
आर्थिक जीवन पर उच्च शिक्षा का प्रभाव।
Correct Answer
B

The impact of skilled workers on the economy
अर्थव्यवस्था पर कुशल श्रमिकों का प्रभाव।
Your Answer
C

The importance of innovation in the field of education.
शिक्षा के क्षेत्र में नवाचार का महत्व।
Your Answer
D

The importance of developing the education sector along with the other sectors.
अन्य क्षेत्रों के साथ-साथ शिक्षा क्षेत्र के विकास का महत्व।

Solution

The correct option is B
The impact of skilled workers on the economy
अर्थव्यवस्था पर कुशल श्रमिकों का प्रभाव।
Options a,c and d are direct statements taken from the passage and hence stands valid. However, Option (b) talks about the impact of skilled workers on the economy which is neither discussed in the passage nor relevant considering the context of the passage.

विकल्प a,c और d लेख से प्रत्यक्ष लिए गए हैं इसलिए मान्य हैं।
हालांकि, विकल्प (b) अर्थव्यवस्था पर कुशल श्रमिकों के प्रभाव की चर्चा करता है जिसकी न तो लेख में चर्चा की गई है और न ही लेख के सन्दर्भ में प्रासंगिक है।

flag
 Suggest corrections
thumbs-up
 
0 Upvotes


Similar questions
View More



footer-image