CameraIcon
CameraIcon
SearchIcon
MyQuestionIcon


Question

Renewable energy has the potential to fix India’s prevailing power crisis, bridge the energy access gap and cut down greenhouse gas emissions. But this abundant source of energy is being thwarted by step-motherly treatment. It is time for a course correction and it must be begun by building an RPO (Renewable Purchase Obligation) mechanism with the RPO target of 2%. RPO targets decide how much electricity produced in a State should come from renewable sources with equality as the key principle.

Q61. Which among the following is the most logical and rational assumption that can be made from the above passage?

नवीकरणीय ऊर्जा में भारत की प्रबल ऊर्जा-संकट को ठीक करने, ऊर्जा - पहुँच के अंतर को पाटने तथा ग्रीनहाऊस गैस-उत्सर्जन कम करने की शक्तियां हैं। लेकिन ऊर्जा के इस प्रचुर स्रोत को नाकाम करने हेतु सौतेली माता की तरह व्यवहार किया जा रहा है। यह समय कार्रवाही-सुधार करने हेतु है तथा यह 2% RPO लक्ष्य के साथ RPO (नवीकरणीय खरीद की जिम्मेदारी) तंत्र के निर्माण से प्रारंभ होना चाहिए। RPO के लक्ष्य निर्णय करते हैं कि एक राज्य में उत्पादित विद्युत का कितना हिस्सा नवीकरणीय स्रोतों से प्राप्त होता है, हिस्सा (इक्विटी) इसका मुख्य सिद्धान्त है।

Q. उपर्युक्त परिच्छेद से निम्नलिखित में से कौन-सी सर्वाधिक तार्किक और तर्कसंगत् पूर्वधारणा बनाई जा सकती हैं?
  1. The energy access gap in India is wide due to excessive reliance on traditional sources of energy.

    भारत में ऊर्जा पहुँच का अंतर अधिक होने का कारण ऊर्जा के परंपरागत स्रोत्र पर अत्यधिक निर्भरता है।
  2. Each State must develop an ambitious and mandatory renewable energy target that takes into account the power consumption and percapita income of its people.

    प्रत्येक राज्य को नवीकरणीय ऊर्जा का महत्वाकांक्षी और अनिवार्य लक्ष्य विकसित करना चाहिए, जो अपने लोगों की बिजली खपत एवं प्रति व्यक्ति आय को ध्यान में रखता हो।
  3. In terms of priority given to renewable sources of energy, solar energy is the most ignored.

    ऊर्जा के नवीकरणीय स्रोत को प्राथमिकता दिए जाने के रूप में सौर ऊर्जा सर्वाधिक उपेक्षित हुई है।
  4. Lesser than 2% of electricity produced in certain states comes from renewable energy.

    कुछ राज्यों में उत्पादित विद्युत का 2% से भी कम नवीकरणीय ऊर्जा से आता है।


Solution

The correct option is D Lesser than 2% of electricity produced in certain states comes from renewable energy.

कुछ राज्यों में उत्पादित विद्युत का 2% से भी कम नवीकरणीय ऊर्जा से आता है।
Option (d) is the correct answer. Option (a) is incorrect as we cannot infer that the gap is wide. Option (b) is incorrect as we cannot say for certain that ‘Each’ state must do this based on the passage itself. Option (c) is incorrect because it extends beyond the scope of the passage. Option (d) is correct based on the suggested RPO, target in the passage.

विकल्प (d) सही उत्तर है। विकल्प (a) गलत है, क्योंकि हम अनुमान नहीं कर सकते हैं कि अंतर चौड़ा है। विकल्प (b) भी गलत है, क्योंकि हम परिच्छेद के आधार पर पर हम निश्चयपूर्वक नहीं कह सकते हैं कि ‘प्रत्येक’ राज्य स्वयं ऐसा करे। विकल्प (c) परिच्छेद के विषय-क्षेत्र के परे विस्तृत है। परिच्छेद में RPO के लक्ष्य के बारे में दिए गए सुझाव के आधार पर विकल्प (d) सही है।

flag
 Suggest corrections
thumbs-up
 
0 Upvotes


Similar questions
View More



footer-image