CameraIcon
CameraIcon
SearchIcon
MyQuestionIcon


Question

Rising inequality can lead to conflict, both at social and at national level. Research has shown that in contrast to oligarchic regimes; democracies avoid serious political turbulence only so long as they ensure that the relative level of inequality between the rich and the poor does not become excessively large.

Other studies, similarly, indicate that social conflicts are indeed likely to break out in situations where there are large inequalities between different groups.

Q19. With reference of the above passage, which of the following is the most valid assumption?

बढ़ती असमानता सामाजिक और राष्ट्रीय दोनों स्तर पर संघर्ष के लिए अग्रसर कर सकती है। अनुसंधान/शोध ने दर्शाया है कि कुलीनतंत्र के शासनों के विपरीत लोकतंत्र केवल तब तक गंभीर राजनीतिक अशांति का परिवर्जन करते हैं, जब वे सुनिश्चित करते हैं कि धनी और गरीब के बीच असमानता का सापेक्ष स्तर अत्यधिक बड़ा नहीं होता है।

इसी तरह, अन्य अध्ययन संकेत करते हैं कि वास्तव में सामाजिक संघर्ष की संभावना उन स्थितियों में उत्पन्न होते हैं, जहाँ विभिन्न वर्गों के बीच असमानताएँ काफी होते हैं।

उपर्युक्त परिच्छेद के संदर्भ में, निम्नलिखित में से कौन-सी सर्वाधिक वैध पूर्वधारणा है?
  1. Rising inequality between different groups is a cause for friction and conflict between such groups.

    विभिन्न समूहों के मध्य बढ़ती असमानता टकराव और संघर्ष का एक कारण है।
  2. Ethnic groups with incomes much lower than a country’s average per capita income are more likely to engage in civil war.

    देश के प्रति व्यक्ति औसत आय से किसी जातीय समूहों की काफी कम आय गृहयुद्ध में संलग्न होने की अधिक संभावना है।
  3. Oligarchic regimes avoid serious political turbulence that may be caused due to rising inequality without ensuring that the gap between rich and the poor is bridged.

    कुलीनतंत्र शासन गंभीर राजनीतिक अशांति, जिसका कारण धनी और गरीब के बीच अंतर को पाटना सुनिश्चित किए बिना बढ़ती असमानता हो सकती है, को रोक सकती है।
  4. In oligarchic regimes there are no economic or social inequalities which leads to a politically neutral environment.

    कुलीनतंत्र शासनों में, कोई आर्थिक या सामाजिक असमानताएँ नहीं होती हैं, जो राजनीतिक रूप से तटस्थ वातावरण की ओर अग्रसर करती हैं।


Solution

The correct option is A Rising inequality between different groups is a cause for friction and conflict between such groups.

विभिन्न समूहों के मध्य बढ़ती असमानता टकराव और संघर्ष का एक कारण है।
Option (c) is the correct choice. Option (a) is incorrect as we cannot assume anything about ‘ethnic groups’ from the information in the passage. Option (b) and (d) are incorrect as the passage does not suggest this about oligarchies. Option (c) be safely assumed based on the first and last sentence of the passage.


विकल्प (c) सही चयन है। विकल्प (a) गलत है, क्योंकि हम परिच्देद में प्रदत्त सूचना से ‘जातीय समूहों’ के बारे में कोई कल्पना नहीं कर सकते हैं। विकल्प (b) और (d) भी सही नहीं है, क्योंकि परिच्छेद कुलीनतंत्र के बारे में यह सुझाव नहीं देता है। विकल्प (c) परिच्छेद के प्रथम और अंतिम वाक्यों के आधार पर सुरक्षित रूप से स्वीकृत किया जा सकता है।

flag
 Suggest corrections
thumbs-up
 
0 Upvotes


Similar questions
View More



footer-image