Question

# Study the bar graph representing  the number  of persons in various age groups in a town shown in Fig 23.9. Observe the bar graph and answer the following questions: (i) What is the percentage of the youngest age-group persons over those in the oldest age group? (ii) What is the total population of the town? (iii) What is the number of persons in the age-group 60−65? (iv) What is the number of persons in the age-group 10−15 than in the age group 30−35? (v) What  is the age-group of exactly 1200 persons living in the town? (vi) What is the total number of persons living in the town in the age 50−55? (vii) What is the total number of persons living in the town in the age-groups 10−15 and 60−65? (viii) Whether the population in general increases, decreases of remains constant with the increase in the age-group.

Solution

## (i) The youngest age group is 10 − 15 years. Number of persons in the youngest age group = 1400 The oldest age group is 70 − 75 years. Number of persons in the oldest age group = 300 Difference in the number of people in the youngest age group and oldest age group = 1400 − 300 = 1100 ∴ The youngest group has 1100 more people than the oldest group. ∴ % of the youngest group over oldest group $=\frac{1100}{300}×100%\phantom{\rule{0ex}{0ex}}=\frac{1100}{3}%\phantom{\rule{0ex}{0ex}}=366\frac{2}{3}%$ (ii) Total population of the town = Total number of people from all age groups = 1400 + 1200 + 1100 + 1000 + 900 + 800 + 300 = 6700 (iii) There are 800 persons in the age group 60 − 65 years. Explanation: The vertical length of the rectangle against the age group 60 − 65 is up to 800 units. (iv) Number of persons in the age group 10 − 15 = 1400 Number of persons in the age group 30 − 35 = 1100 ∴ Number of more persons in the age group 10 − 15 as compared to that in the age group 30 − 35 = 1400 − 1100 = 300 (v) The age-group of exactly 1200 people living in the town is 20 − 25 years. Explanation: Looking at the bar graph we can say that the vertical length of the rectangle against the age group 20 − 25 is up to 1200 units. (vi) The number of people of the age group 50 − 55 years is 900. Explanation: The vertical length of the rectangle against the age group 50 − 55 years is up to 900 units. (vii) The number of persons in the age group 10 − 15 years is 1400, and that in the age group 60 − 65 years is 800. ∴ Total number of persons in the age group 10 − 15 years and 60 − 65 years = 1400 + 800 = 2200 (viii) With increase in the age group, the population decreases. Explanation: As the age group increases, the heights of the rectangles start falling.MathematicsRD Sharma (2013)Standard VI

Suggest Corrections

0

Similar questions
View More

Same exercise questions
View More