A book store offers a 10 % discount on all the books sold plus an additional discount of 5% on the total bill if the total bill after the initial discount is more than or equal to Rs. 1000. Dilshan bought 3 books worth Rs. 450, Rs. 520 and Rs. 250 respectively. How much money was Dilshan able to save as a result of the various discounts offered by the store?​

We have given that

The cost of three books are given below:

Rs. 450, Rs. 520, and Rs. 250

Discount rate on all the books sold = 10%

Total amount would be 450 + 520 + 250 = 1220

Amount of discount on it is given by 10/100 x 1220 = 122

So, the amount after the discount is given by 1220-122 = 1098

If the total bill after the initial discount is more than or equal to Rs. 1000 then, there will be an additional discount of 5% on the total bill.

5/100 x 1098 = 54.90

So, the amount after discount would be 1098 – 54.90 = 1043.10

Hence, the total amount Dilshan was able to save is given by 1220 – 1043.10 = Rs. 176.90

Articles to Explore:

  1. Ram is five years elder to his youngest sibling Shreya. Shreya is two years younger than her brother Ritesh. Ritesh is 13 years old and is ram’s brother. how old will ram be in two years from now?
  2. A shopkeeper offers Buy 1 Get 1 Free offer on t-shirt marked at Rs. 2, 400. If after a sale, the shopkeeper earns a profit of 33.33%. Then what is the actual price of the t-shirt?​

Was this answer helpful?

 
   

4 (2)

(5)
(2)

Choose An Option That Best Describes Your Problem

Thank you. Your Feedback will Help us Serve you better.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*

close
close

DOWNLOAD

App Now

Ask
Question