A can do a work in 12 hours, B can do in 14 hours. They work alternatively starting from A. A earns rs.15/hr. How much does he earn from the whole job?

Since we have given that

Number of hours in which A can finish a job = 12 hours

Number of hours in which B can finish a job = 14 hours

Total work = L.C. M of (A’s hours, B’s hours)=L.C.M. of (12,14)=84 units

Number of units done by A = 84/12 = 7

Number of units done by B = 84/14 = 6

Since A and B working alternatively starting with ‘A’.

So, 7+6 = 13 units done in 2 days by A and B alternatively.

And we need to done 84 units of work.

First we try to find the multiple of 13 which is nearest to 84. i.e. 78 units

if 13 units done in 2 days then,

78 units done in 2/13 x 78 = 12days

6 days of A and 6 days of B.

So, After 12 days, the turn will be of A’s.

So, Remaining units will be done by A only.

84-78=6 units

A will do 6 units of work in 6/7days

Total days taken by A is 6×6/7

Cost per hour for A = Rs. 50

So, Total amount earned by A is 6 x6/7 x 50

48/7 x 50 = 342.85

Was this answer helpful?

  
   

0.5 (1)

Upvote (1)

Choose An Option That Best Describes Your Problem

Thank you. Your Feedback will Help us Serve you better.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class

Ask
Question