Simple interest on an amount at 4% per annum for 13 months is more than the simple interest on the same sum for 8 months at 6% per annum by rs 40. what is the principal amount

We have to find the principal amount.

  • Interest for 13 months at 4%

Interest per year = 4 %

interest per month = 4 ÷ 12 = 1/3 %

Interest for 13 months = 1/3 x 13 = 13/3 %

  • Interest for 8 months at 6%:

interest per year = 6 %

interest per month = 6 ÷ 12 = 0.5 %

interest for 8 months = 0.5 x 8 = 4 %

Let the principal amount be x

13/3% of x – 4% of x = 40

1/3 % of x = 40

1% of x = 120

100% of x = 120 x 100 = Rs 12000

Was this answer helpful?

  
   

3.5 (4)

Upvote (3)

Choose An Option That Best Describes Your Problem

Thank you. Your Feedback will Help us Serve you better.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class

Ask
Question