RD Sharma Solutions Class 6 Triangles.12.2

RD Sharma Solutions Class 6 Chapter 12.12.2

RD Sharma Class 6 Solutions Chapter 12 Ex 12.2 PDF Free Download

Exercise 12.2

 

1.Total number of parts of a triangle is

Soln:(b) 6

Three sides and three angles

2.A perpendicular drawn from a vertex to the opposite side of a triangle is known as

Soln:(a) An altitude

An altitude is defined as the perpendicular drawn from a vertex to the opposite side of a triangle.

3.A triangle

Soln:(c) has three altitudes

4.Line segment joining the vertices to the mid – points of the opposite side of a triangle is known as.

Soln:(a) medians

A median is defined as the line segment joining the vertex to the mid – point of the opposite side of a triangle.

5.A triangle whose no two sides are equal is called

Soln:(b) A scalene triangle

A Scalene triangle is defined as the triangle in which no sides are equal.

6.A triangle whose two sides are equal is known as

Soln:(b) An isosceles triangle

An isosceles triangle is a triangle that has two equal sides.

7.A triangle whose two sides are equal is called

Soln:(a) An equilateral triangle is defined as a triangle whose all sides are equal.

8.The sum of the lengths of side of a triangle is known as its

Soln:(c) Perimeter

Perimeter is defined as the sum of the length of all the sides of a triangle

9.A triangle having all sides of different length is known as its

Soln:(a) Scalene triangle.

A Scalene triangle is defined as a triangle having all sides of different length.

10.A triangle whose one angle is more than 90o is called

Soln:(d) An obtuse triangle.

An obtuse triangle is a triangle whose one angle is more than 90o

 

 


Practise This Question

Raman had to draw an isosceles triangle with base angles as 65 each and base length of 5cm. Raman said the given data is insufficient. Is he correct?