R S Aggarwal Solutions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations

R S Aggarwal solutions for Class 10 Chapter 4 Quadratic Equations is a set of important questions which helps students to master quadratic equations. These solutions help students in preparing for the exams in a better way. Download R S Aggarwal Class 10 Maths Solutions for Chapter 4. Basically this study material is aimed at mastering the concepts and acquiring comprehensive knowledge about the varied types of questions asked in CBSE Class 10 Maths exams.

Download PDF of R S Aggarwal Solutions for Class 10 Chapter 4 Quadratic Equations

RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4A

RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4A
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4A
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4A
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4A
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4A
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4A
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4A
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4A
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4A
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4A
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4A
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4A
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4A
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4A
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4A
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4A

RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4B
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4B
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4B
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4B
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4B
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4B
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4B
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4B
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4B
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4B
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4B

RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4C
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4C
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4C
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4C
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4C
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4C
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4C
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4C
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4C
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4C
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4C
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4C
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4C
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4C
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4C

RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4D
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4D
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4D
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4D
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4D
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4D
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4D
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4D
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4D
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4D
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4D
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4D
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4D
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4D
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4D
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4D
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4D
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4D
RS Aggarwal Sol class 10 Maths Chapter 4D

 

Access Answers to Maths R S Aggarwal Chapter 4 Quadratic Equations

Get detailed solutions for all the questions listed under the below exercises:

Exercise 4A Solutions: 30 Questions (Short Answers)

Exercise 4B Solutions: 16 Questions (Short Answers)

Exercise 4C Solutions: 15 Questions (Short Answers)

Exercise 4D Solutions: 20 Questions (Long Answers)

Exercise 4A Page No: 175

Question 1: Which of the following are quadratic equations in x?

  1. x2 – x + 3 = 0
  2. 2x2 +  5/2 x – √3 = 0
  3. √2x2 + 7x + 5√2 = 0
  4. 1/3x2 + 1/5x – 2 = 0
  5. x2 – 3x – √x + 4 = 0
  6. x – 6/x = 3
  7. x + 2/x = x2
  8. x^2 – 1/x^2 = 5
  9. (x + 2)^3 = x^3 – 8
  10. (2x + 3)(3x + 2) = 6(x – 1)(x – 2)
  11. (x + 1/x)^2 = 2)x + 1/x) + 3

Solution:

A quadratic equation is an equation of the second degree.

(i) x2 – x + 3 = 0

Highest Degree: 2

Quadratic equation.

(ii) 2x2 + 5/2x – √3 = 0

Highest Degree: 2

Quadratic equation.

(iii) √2x2+7x+5√2=0

Highest Degree: 2

Quadratic equation.

(iv) 1/3x2 + 1/5x – 2 = 0

Above equation can be simplify as: 5x2 + 3x – 2 = 0

Highest Degree: 2

Quadratic equation.

(v) x2 – 3x – √x + 4 = 0

Equation has a fractional power.

Not a quadratic equation.

(vi) x – 6/x = 3

Simply as x2 – 3x – 6 = 0

Degree : 2

Quadratic equation.

(vii) x + 2/x = x2

Simplify above equation:

x3 – x2 – 2 = 0

Degree: 3

Not a quadratic equation.

(viii) x^2 – 1/x^2 = 5

Simplify above equation

x4   – 1 = 5 x2

or x4-5x2-1 =0

Degree: 4

Not a quadratic equation.

(ix) (x + 2)^3 = x^3 – 8

x^3 + 8 + 6x^2 + 12x = x^3 – 8

-6x^2 + 12x + 16 = 0

Degree = 2

A quadratic equation.

(x) (2x + 3)(3x + 2) = 6(x – 1)(x – 2)

Simplify above equation:

6x^2 + 4x + 9x + 6 = 6x^2 – 12x – 6x + 12

31x – 6 = 0

Degree : 1

Not a quadratic equation

(xi) (x + 1/x)^2 = 2)x + 1/x) + 3

Simplify above equation:

(x^4 + 2x^2 + 1) / x^2 = (2x^2 + 2) / x + 3

(x^4 + 2x^2 + 1)x = x^2(2x^2 + 2) + 3

Not a quadratic equation.

Answer: (i), (ii), (iii), (iv), (vi) and (ix) are only quadratic equations.

Question 2:

Which of the following are the roots of 3x² + 2x – 1=0?

(i) -1

(ii) 1/3

(iii) -1/2

Solution:

Simplify given equation:

3x² + 2x – 1 = 3x² + 3x – x – 1

= 3x (x + 1) – 1 (x + 1)

= (x + 1) (3x – 1)

To find roots, put 3x² + 2x – 1 = 0

Either, x + 1 = 0 or 3x – 1 =0

x = -1 or x = 1/3

Therefore, (-1) and 1/3 are the required roots.

Question 3:

(i) Find the value of k for which x = 1 is a root of the equation x² + kx + 3 = 0. Also, find the other root.

(ii) Find the values of a and 6 for which x = 3/4 and x = -2 are the roots of the equation ax² + bx – 6 = 0.

Solution:

(i) x = 1 is a solution of x^2+kx+3=0, which means it must satisfy the equation.

(1)^2 + k(1) + 3 = 0

k = -4

Hence the required value of k = -4

Find other root:

We have equation, x^2 – 4x + 3 = 0

x^2 – x – 3x + 3 = 0

x(x – 1) – 3(x – 1) = 0

(x – 1)(x – 3) = 0

either x – 1 = 0 or x – 3 = 3

x = 1 or x = 3

Other root is 3.

(ii) given equation is ax² + bx – 6 = 0

As ¾ is its root, then must satisfy the equation

a(3/4)² + b(3/4) – 6 = 0

9a +12b – 96 = 0 ….(1)

Again, x = -2 is its root

a(-2)² + b(-2) – 6 = 0

4a – 2b – 6 = 0 …(2)

Solving (1) and (2), we get

a = 4 and b = 5

Question 4: Show that x = -bc/ad is a solution of the quadratic equation

rs aggarwal class 10 chapter 4 ex a 1

Solve each of the following quadratic equations.

Question 5:

(2x – 3)(3x + 1) = 0

Solution:

(2x – 3)(3x + 1) = 0

Either 2x – 3 = 0 or 3x + 1 = 0

x = 3/2 or x = -1/3

Question 6: 4x² + 5x = 0

Solution:

4x2 + 5x = 0

Or x (4x + 5) = 0

Either x = 0 or 4x + 5 = 0, then

x = -5/4 or 0

Question 7: 3x² – 243 = 0

Solution:

3x² – 243 = 0

or x² – 81 = 0

(x)² – (9)² = 0

(x + 9) (x – 9) = 0

Either, x + 9 = 0 or x – 9 = 0

x = -9 or 9

Question 8: 2x² + x – 6 = 0

Solution:

2×2  x  6  0

2×2  4x  3x  6  0

2x x  2  3x  2  0

x  22x  3  0

Either x  2  0 or 2x  3  0

x = -2 or 3/2

Question 9: x² + 6x + 5 = 0

Solution:

x^2 + 6x + 5 = 0

x^2 + x + 5x + 5 = 0

x(x + 1) + 5(x + 1) = 0

(x + 5)(x + 1) = 0

either x +5 = 0 or x + 1 = 0

x = -5 or -1

Question 10: 9x² – 3x – 2 = 0

Solution:

9x^2 – 3x – 2 = 0

9x^2 – 6x + 3x – 2 = 0

3x(3x -2) + (3x – 2) = 0

(3x +1)(3x – 2) = 0

either (3x +1) = 0 or (3x – 2) = 0

x = -1/3 or 2/3

Question 11: x² + 12x + 35 = 0

Solution:

x² + 12x + 35 = 0

x² + 7x + 5x + 35 = 0

x(x + 7) + 5((x + 7) = 0

(x + 5)(x + 7) = 0

either (x + 5) = 0 or (x + 7) = 0

x = -5 or -7

Question 12: x² = 18x – 77

Solution:

x^2 – 18x + 77 = 0

x^2 – 7x – 11x + 77 = 0

x (x – 7) – 11(x – 7) = 0

(x – 11)(x – 7) = 0

either (x – 11) = 0 or (x – 7) = 0

x = 11 or 7

Question 13: 6x² + 11x + 3 = 0

Solution:

6x^2 + 11x + 3 = 0

6x^2 + 2x + 9x + 3 = 0

2x(3x + 1) + 3(3x + 1) = 0

(2x + 3)(3x + 1) = 0

either (2x + 3) = o or (3x + 1) = 0

x = -1/3 or -3/2

Question 14: 6x² + x – 12 = 0

Solution:

rs aggarwal class 10 chapter 4 ex a 2

Question 15:

3x² – 2x – 1 = 0

Solution:

rs aggarwal class 10 chapter 4 ex a 3

Question 16:

4x² – 9x = 100

Solution:

4x² – 9x = 100

4x² – 9x – 100 = 0

rs aggarwal class 10 chapter 4 ex a 4

Question 17:

15x² – 28 = x

Solution:

15x2  28  x

15x2  x  28  0

15x2  21x  20x 28  0

15x2  21x  20x  28  0

3x 5x  7  4 5x  7  0

3x  45x  7  0

3x  4  0 or 5x  7  0

x = -4/3 or 7/5

Question 18:

4 – 11x = 3x²

Solution:

4 11x  3x2

3x2 11x  4  0

3x2 12x x  4  0

3x x  4 1x  4  0

x  43x 1  0

Either x  4  0 or 3x 1  0

x = -4 or 1/3

Question 19: 48x² – 13x – 1 = 0

Solution:

48x2 13x 1  0

48x2 16x  3x1  0

48x2 16x  3x 1  0

16x3x 113x 1  0

16x 13x 1  0

Either 16x 1  0 or 3x 1  0

x = -1/16 or 1/3

Question 20:

x² + 2√2 x – 6 = 0

Solution:

rs aggarwal class 10 chapter 4 ex a 5

Question 21;

√3 x² + 10x + 7√3 = 0

Solution:

√3 x² + 10x + 7√3 = 0

√3 x² + 10x + 7√3 = 0

√3 x² + 3x + 7x + 7√3 = 0

√3 x(x + √3) + 7( x + √3) = 0

(x + √3)(√3 x + 7) = 0

either √3 x + 7 = 0 or x + √3 = 0

x = -√3 or -7/√3

Question 22:

√3 x² + 11x + 6√3 = 0

Solution:

√3 x² + 11x + 6√3 = 0

√3 x² + 9x + 2x + 6√3 = 0

√3 x (x + 3√3) + 2(x + 3√3) = 0

(√3x + 2)(x + 3√3) = 0

either (√3x + 2) = 0 or (x + 3√3) = 0

x = -3√3 or -2√3/3

Question 23:

3√7 x² + 4x + √7 = 0

Solution:

3√7 x² + 4x – √7 = 0

3√7 x² + 4x – √7 = 0

3√7 x² -3x + 7x – √7 = 0

3x(√7x – 1) + √7(√7x – 1) = 0

(3x + √7)(√7x – 1) = 0

either (3x + √7) = 0 or (√7x – 1) = 0

x = -√7/3 or 1/√7

Question 24:

√7 x² – 6x – 13√7 = 0

Solution:

√7 x² – 6x – 13√7 = 0

rs aggarwal class 10 chapter 4 ex a 6

Question 25: 4√6 x² – 13x – 2√6 = 0

Solution:

rs aggarwal class 10 chapter 4 ex a 7

Question 26: 3x² – 2√6x + 2 = 0

Solution:

3x² – 2√6x + 2 = 0

rs aggarwal class 10 chapter 4 ex a 8

Question 27: √3 x² – 2√2 x – 2√3 = 0

Solution:

√3 x² – 2√2 x – 2√3 = 0

√3 x² – 3√2 x + √2 x– 2√3 = 0

√3x (x – √6) + √2(x – √6) = 0

(√3x+ √2)(x – √6) = 0

either (√3x+ √2) = 0 or (x – √6) = 0

x = √6 or -√2/√3

Question 28: x² – 3√5 x + 10 = 0

Solution:

rs aggarwal class 10 chapter 4 ex a 9

Question 29:

x² – (√3 + 1) x + √3 = 0

Solution:

x² – (√3 + 1) x + √3 = 0

x² – (√3 + 1) x + √3 = 0

x² – √3x – x + √3 = 0

x(x – √3) – (x – √3) = 0

(x – 1)(x – √3) = 0

either (x – 1) = 0 or (x – √3) = 0

x = 1 or √3

Question 30:

x² + 3√3 x – 30 = 0

Solution:

x² + 3√3 x – 30 = 0

x² + 5√3 x – 2 √3 – 30 = 0

x(x + 5√3) – 2√3 (x + 5√3) = 0

(x – 2√3)(x + 5√3) = 0

either (x – 2√3) = 0 or (x + 5√3) = 0

x = -5√3 or 2 √3


Exercise 4B Page No: 185

Solve each of the following equations by using the method of completing the square:

Question 1:

X² – 6x + 3 = 0

Solution:

x² – 6x + 3 = 0

x^2 – 6x + 3 = 0

x^2 – 6x = – 3

x^2 – 2(x)3 + 3^2 = -3 + 3^2

(adding 3^2 on both sides)

(x – 3)^2 = – 3 + 9 = 6

Using algebraic identity: a^2 – 2ab + b^2 = (a – b)^2

rs aggarwal class 10 chapter 4 ex b 1

Question 2:

x² – 4x + 1 = 0

Solution:

x^2 – 4x + 1 = 0

x^2 – 4x = – 1

x^2 – 2(x)(2) + 2^2 = – 1 + 2^2

(adding 2^2 on both sides)

(x – 2)^2 = 3

Using algebraic identity: a^2 – 2ab + b^2 = (a – b)^2

rs aggarwal class 10 chapter 4 ex b 2

Question 3:

x² + 8x – 2 = 0

Solution:

x^2 + 8x – 2 = 0

x^2 + 8x = 2

x^2 – 2.x.4 + 42 = 2 + 42

(adding 2^2 on both sides)

(x + 4)^2 = 18

Using algebraic identity: a^2 – 2ab + b^2 = (a – b)^2

rs aggarwal class 10 chapter 4 ex b 3

Question 4:

4x² + 4√3 x + 3 = 0

Solution:

rs aggarwal class 10 chapter 4 ex b 4

Question 5:

2x² + 5x – 3 = 0

Solution:

2x^2 + 5x – 3 = 0

4x^2 + 10x – 6 = 0

(multiplying both sides by 2)

4x^2 + 10x = 6

(adding (5/2)^2 on both sides)

(2x + 5/2)^2 = 6 + 25/4 = 49/4

Using algebraic identity: a^2 – 2ab + b^2 = (a – b)^2

Taking square root,

rs aggarwal class 10 chapter 4 ex b 5

2x + 5/2 = 7/2 or 2x + 5/2 = -7/2

x = 1/2 or -3

Question 6:

3x² – x – 2 = 0

Solution:

3x^2 – x – 2 = 0

9x^2 – 3x – 6 = 0

(multiplying both sides by 3)

9x^2 – 3x = 6

Adding (1/2)^2 on both the sides.

rs aggarwal class 10 chapter 4 ex b 6

3x – 1/2 = 5/2 or 3x – 1/2 = -5/2

x = 1 or x = -2/3

Question 7:

8x² – 14x – 15 = 0

Solution:

8x^2 – 14x – 15 = 0

16x^2 – 28x – 30 = 0

(multiplying both sides by 2)

Adding (7/2)^2 on both the sides

rs aggarwal class 10 chapter 4 ex b 7

4x – 7/2 = 13/2 or 4x – 7/2 = -13/2

x = 5/2 or x = -3/4

Question 8:

7x² + 3x – 4 = 0

Solution:

7x^2 + 3x – 4 = 0

49x^2 + 21x – 28 = 0

(multiplying both sides by 7)

Adding (3/2)^2 on both the sides,

rs aggarwal class 10 chapter 4 ex b 8

7x + 3/2 = 11/2 or 7x + 3/2 = -11/2

x = -1 or x = 4/7

Question 9:

3x² – 2x – 1 = 0

Solution:

3x^2 – 2x – 1 = 0

9x^2 – 6x = 3

(multiplying both sides by 3)

Adding (1)^2 on both the sides

(3x)^2 – 2.3x.1 + (1)^2 = 3 + (1)^2

(3x – 1)^2 = 2^2

3x – 1 = 2 or 3x – 1 = -2

x = -1 or x = -1/3

Question 10:

5x² – 6x – 2 = 0

Solution:

5x^2 – 6x – 2 = 0

25x^2 – 30x – 10 = 0

(multiplying both sides by 5)

25x^2 – 30x = 10

Adding (3)^2 both the sides

rs aggarwal class 10 chapter 4 ex b 9

Question 11:

2/x^2 – 5/x + 2 = 0

Solution:

rs aggarwal class 10 chapter 4 ex b 10

Question 12:

4x² + 4bx – (a² – b²) = 0

Solution:

rs aggarwal class 10 chapter 4 ex b 11

Question 13:

x² – (√2 + 1) x + √2 = 0

Solution:

rs aggarwal class 10 chapter 4 ex b 12

rs aggarwal class 10 chapter 4 ex b 13

rs aggarwal class 10 chapter 4 ex b 14

rs aggarwal class 10 chapter 4 ex b 15

rs aggarwal class 10 chapter 4 ex b 16

Question 14:

√2 x² – 3x – 2√2 = 0

Solution:

√2 x² – 3x – 2√2 = 0

Dividing each side by √2

rs aggarwal class 10 chapter 4 ex b 17

rs aggarwal class 10 chapter 4 ex b 18

Question 15:

√3 x² + 10x + 7√3 = 0

Solution:

√3 x² + 10x – 7√3 = 0

Dividing each side by √3

rs aggarwal class 10 chapter 4 ex b 19

Question 16:

By using the method of completing the square, show that the equation 2x² + x + 4 = 0 has no real roots:

Solution:

rs aggarwal class 10 chapter 4 ex b 20


Exercise 4C Page No: 191

Find the discriminant of each of the following equations:

Question 1:

(i) 2x² – 7x + 6 = 0

(ii) 3x² – 2x + 8 = 0

(iii) 2x² – 5√2x + 4 = 0

(iv) √3 x² + 2√2 x – 2√3 =0

(v) (x – 1) (2x – 1) = 0

(vi) 1 – x = 2x²

Solution:

(i) 2x² – 7x + 6 = 0

Compare given equation with the general form of quadratic equation, which is

ax^2 + bx + c = 0

Here, a = 2, b = -7 and c = 6

Discriminant formula: D = b^2 – 4ac

(-7)^2 – 4 x 2 x 6

= 1

(ii) 3x² – 2x + 8 = 0

Compare given equation with the general form of quadratic equation, which is ax^2 + bx + c = 0

Here, a = 3, b = – 2, c = 8

Discriminant formula: D = b^2 – 4ac

= (– 2)^2 – 4.3.8

= 4 – 96

= – 92

(iii) 2x² – 5√2x + 4 = 0

Compare given equation with the general form of quadratic equation, which is ax^2 + bx + c = 0

Here, a = 2, b = – 5√2, c = 4

Discriminant formula: D = b^2 – 4ac

= (– 5√2)^2 – 4.2.4

= 50 – 32

= 18

(iv) √3 x² + 2√2 x – 2√3 =0

Compare given equation with the general form of quadratic equation, which is ax^2 + bx + c = 0

Here, a = √3, b = 2√2, c = – 2√3

Discriminant formula: D = b^2 – 4ac

= (2√2)^2 – 4(√3)(– 2√3)

= 32

(v) (x – 1) (2x – 1) = 0

2x^2 – 3x + 1 = 0

Compare given equation with the general form of quadratic equation, which is ax^2 + bx + c = 0

Here, a = 2, b = -3, c = –1

Discriminant formula: D = b^2 – 4ac

= (-3)^2 – 4x2x1

= 1

(vi) 1 – x = 2x²

1 – x = 2x²

2x^2 + x – 1 = 0

Compare given equation with the general form of quadratic equation, which is ax^2 + bx + c = 0

Here, a = 2, b = 1, c = –1

Discriminant formula: D = b^2 – 4ac

= (1)^2 – 4x2x-1

= 9

Find the roots of each of the following equations, if they exist, by applying the quadratic formula:

Question 2:

x² – 4x – 1 = 0

Solution:

x² – 4x – 1 = 0

Compare given equation with the general form of quadratic equation, which is ax^2 + bx + c = 0

Here, a = 1, b = -4, c = –1

Find Discriminant:

D = b^2 – 4ac

= (-4)^2 – 4x1x-1

= 20 > 0

\(\large x = \frac{-b\pm \sqrt{D}}{2a}\)

rs aggarwal class 10 chapter 4 ex c 2

Therefore, x = 2 + √5 and x = 2 – √5

Question 3:

x² – 6x + 4 = 0

Solution:

Compare given equation with the general form of quadratic equation, which is ax^2 + bx + c = 0

a = 1, b = -6, c = 4

Find Discriminant:

D = b^2 – 4ac

= (-6)^2 – 4.1.4

= 36 – 16

= 20 > 0

Roots of equation are real.

Find the Roots:

\(\large x = \frac{-b\pm \sqrt{D}}{2a}\)

rs aggarwal class 10 chapter 4 ex c 3

x = 3 + √5 or x = 3 – √5

Question 4:

2x² + x – 4 = 0

Solution:

Compare given equation with the general form of quadratic equation, which is ax^2 + bx + c = 0

a = 2, b = 1, c = -4

Find Discriminant:

D = b^2 – 4ac

= (1)^2 – 4.2.-4

= 1 + 32

= 33 > 0

Roots of equation are real.

\(\large x = \frac{-b\pm \sqrt{D}}{2a}\)

rs aggarwal class 10 chapter 4 ex c 4

Question 5:

25x² + 30x + 7 = 0

Solution:

25x² + 30x + 7 = 0

Compare given equation with the general form of quadratic equation, which is ax^2 + bx + c = 0

a = 25, b = 30, c = 7

Find Discriminant:

D = b^2 – 4ac

= (30)^2 – 4.25.7

= 900 – 700

= 200 > 0

Roots of equation are real.

Find the Roots:

\(\large x = \frac{-b\pm \sqrt{D}}{2a}\)

rs aggarwal class 10 chapter 4 ex c 5

Question 6:

16x² = 24x + 1

Solution:

16x² – 24x – 1 =0

Compare given equation with the general form of quadratic equation, which is ax^2 + bx + c = 0

a = 16 , b = -24, c = -1

Find Discriminant:

D = b^2 – 4ac

= (-24)^2 – 4.16.-1

= 576 + 64

= 640 > 0

Roots of equation are real.

\(\large x = \frac{-b\pm \sqrt{D}}{2a}\)

rs aggarwal class 10 chapter 4 ex c 6

Question 7:

15x² – 28 = x

Solution:

15x² -x – 28 = 0

Compare given equation with the general form of quadratic equation, which is ax^2 + bx + c = 0

a = 15, b =-1 , c = -28

Find Discriminant:

D = b^2 – 4ac

= (-1)^2 – 4.15.(-28)

= 1 + 1680

= 1681 > 0

Roots of equation are real.

\(\large x = \frac{-b\pm \sqrt{D}}{2a}\)

rs aggarwal class 10 chapter 4 ex c 7

X = 7/5 or x = -4/3

Question 8:

2x² – 2√2 x + 1 = 0

Solution:

2x² – 2√2 x + 1 = 0

Compare given equation with the general form of quadratic equation, which is ax^2 + bx + c = 0

a = 2, b = – 2√2, c = 1

Find Discriminant:

D = b^2 – 4ac

= (– 2√2)^2 – 4.2.1

= 8 – 8

= 0

Equation has equal root.

Find roots:

\(\large x = \frac{-b\pm \sqrt{D}}{2a}\)

rs aggarwal class 10 chapter 4 ex c 8

x = 1/√2 or x = 1/√2

Roots of equation are real.

Question 9:

√2 x² + 7x + 5√2 = 0

Solution:

√2 x² + 7x + 5√2 = 0

Compare given equation with the general form of quadratic equation, which is ax^2 + bx + c = 0

a = √2 , b = 7 , c = 5√2

Find Discriminant:

D = b^2 – 4ac

= (7)^2 – 4. √2 . 5√2

= 49 – 40

= 9> 0

Roots of equation are real.

Find roots:

\(\large x = \frac{-b\pm \sqrt{D}}{2a}\)

rs aggarwal class 10 chapter 4 ex c 9

Roots are:

x = – √2 or x = -5/√2

Question 10:

√3 x² + 10x – 8√3 = 0

Solution:

√3 x² + 10x – 8√3 = 0

Compare given equation with the general form of quadratic equation, which is ax^2 + bx + c = 0

a = √3, b = 10 , c = – 8√3

Find Discriminant:

D = b^2 – 4ac

= (10)^2 – 4. √3 . – 8√3

= 100 + 96

= 196 > 0

Roots of equation are real.

Find roots:

\(\large x = \frac{-b\pm \sqrt{D}}{2a}\)

rs aggarwal class 10 chapter 4 ex c 10

Roots are:

x = 2√3/3 or x = -4√3

Question 11:

√3 x² – 2√2 x – 2√3 = 0

Solution:

√3 x² – 2√2 x – 2√3 = 0

Compare given equation with the general form of quadratic equation, which is ax^2 + bx + c = 0

a = √3 , b = – 2√2, c = – 2√3

Find Discriminant:

D = b^2 – 4ac

= (– 2√2)^2 – 4. √3 . – 2√3

= 8 + 24

= 32 > 0

Roots of equation are real.

Find roots:

\(\large x = \frac{-b\pm \sqrt{D}}{2a}\)

rs aggarwal class 10 chapter 4 ex c 11

x = √6 or x = -√2/√3

Question 12:

2x² + 6√3 x – 60 = 0

Solution:

2x² + 6√3 x – 60 = 0

Compare given equation with the general form of quadratic equation, which is ax^2 + bx + c = 0

a = 2, b = 6√3, c = – 60

Find Discriminant:

D = b^2 – 4ac

= (6√3)^2 – 4.2. – 60

= 108 + 480

= 588 > 0

Roots of equation are real.

Find roots:

\(\large x = \frac{-b\pm \sqrt{D}}{2a}\)

rs aggarwal class 10 chapter 4 ex c 12

Question 13:

4√3 x² + 5x – 2√3 = 0

Solution:

4√3 x² + 5x – 2√3 = 0

Compare given equation with the general form of quadratic equation, which is ax^2 + bx + c = 0

a = 4√3 , b = 5, c = – 2√3

Find Discriminant:

D = b^2 – 4ac

= (5)^2 – 4. 4√3 . – 2√3

= 25 + 96

= 121 > 0

Roots of equation are real.

Find roots:

\(\large x = \frac{-b\pm \sqrt{D}}{2a}\)

rs aggarwal class 10 chapter 4 ex c 13

Roots are:

x = √3/4 or x = -2/√3

Question 14:

3x² – 2√6 x + 2 = 0

Solution:

3x² – 2√6 x + 2 = 0

Compare given equation with the general form of quadratic equation, which is ax^2 + bx + c = 0

a = 3, b = – 2√6 , c = 2

Find Discriminant:

D = b^2 – 4ac

= (– 2√6)^2 – 4. 3 . 2

= 24 – 24

= 0

Roots of equation are equal.

Find roots:

\(\large x = \frac{-b\pm \sqrt{D}}{2a}\)

rs aggarwal class 10 chapter 4 ex c 14

rs aggarwal class 10 chapter 4 ex c 15

Roots are:

x = √2/√3 and x = x = √2/√3

Question 15:

2√3 x² – 5x + √3 = 0

Solution:

2√3 x² – 5x + √3 = 0

Compare given equation with the general form of quadratic equation, which is ax^2 + bx + c = 0

a = 2√3, b = – 5 , c = √3

Find Discriminant:

D = b^2 – 4ac

= (– 5)^2 – 4. 2√3 . √3

= 25 – 24

= 1 > 0

Roots of equation are real.

Find roots:

\(\large x = \frac{-b\pm \sqrt{D}}{2a}\)

rs aggarwal class 10 chapter 4 ex c 16

Roots are:

x = √3/2 and x = 1/√3


Exercise 4D Page No: 199

Question 1:

Find the nature of the roots of the following quadratic equations:

(i) 2x² – 8x + 5 = 0

(ii) 3x² – 2√6 x + 2 = 0

(iii) 5x² – 4x + 1 = 0

(iv) 5x (x – 2) + 6 = 0

(v) 12x² – 4√15 x + 5 = 0

(vi) x² – x + 2 = 0

Solution:

(i)2x² – 8x + 5 = 0

Compare given equation with the general form of quadratic equation, which is ax^2 + bx + c = 0

a = 2, b = – 8, c = 5

Using Discriminant Formula:

D = b^2 – 4ac

= (– 8)^2 – 4.2.5

= 64 – 40

= 24 > 0

Hence the roots of equation are real and unequal.

(ii) 3x² – 2√6 x + 2 = 0

Compare given equation with the general form of quadratic equation, which is ax^2 + bx + c = 0

a = 3, b = – 2√6, c = 2

Using Discriminant Formula:

D = b^2 – 4ac

= (– 2√6)^2 – 4.3.2

=24 – 24

= 0

Roots of equation are real and equal.

(iii) 5x² – 4x + 1 = 0

Compare given equation with the general form of quadratic equation, which is ax^2 + bx + c = 0

a = 5, b = – 4, c = 1

Discriminant:

D = b^2 – 4ac

= (– 4)^2 – 4.5.1

= 16 – 20

= – 4 < 0

Equation has no real roots.

(iv) 5x (x – 2) + 6 = 0

5x^2 – 10x + 6 = 0

Compare given equation with the general form of quadratic equation, which is ax^2 + bx + c = 0

a = 5, b = – 10, c = 6

Discriminant:

D = b^2 – 4ac

= (– 10)2 – 4.5.6

= 100 – 120

= – 20 < 0

Equation has no real roots.

(v) 12x² – 4√15 x + 5 = 0

12x² – 4√15 x + 5 = 0

Compare given equation with the general form of quadratic equation, which is ax^2 + bx + c = 0

a = 12, b = – 4√15, c = 5

Discriminant:

D = b^2 – 4ac

= (– 4√15)^2 – 4.12.5

= 240 – 240

= 0

Equation has real and equal roots.

(vi) x² – x + 2 = 0

Compare given equation with the general form of quadratic equation, which is ax^2 + bx + c = 0

a = 1, b = – 1, c = 2

Discriminant:

D = b^2 – 4ac

= (– 1)^2 – 4.1.2

= 1 – 8

= – 7 < 0

Equation has no real roots.

Question 2:

If a and b are distinct real numbers, show that the quadratic equation 2(a² + b²) x² + 2 (a + b) x + 1 = 0 has no real roots:

Solution:

2(a² + b²) x² + 2 (a + b) x + 1 = 0

Compare given equation with the general form of quadratic equation, which is ax^2 + bx + c = 0

a = 2 (a^2 + b^2), b = 2(a + b), c = 1

Discriminant:

D = b^2 – 4ac

=[2(a + b)]^2 – 4. 2 (a^2 + b^2).1

= 4a^2 + 4b^2 + 8ab – 8a^2 – 8b^2

= – 4a^2 – 4b^2 + 8ab

= – 4(a^2 + b^2 – 2ab)

= – 4(a – b)^2 < 0

Hence the equation has no real roots.

Question 3:

Show that the roots of the equation x² + px – q² = 0 are real for all real values of p and q

Solution:

x² + px – q² = 0

Compare given equation with the general form of quadratic equation, which is ax^2 + bx + c = 0

a = 1, b = p, c = -q²

Using discriminant formula:

D = b² – 4ac

= (p)² – 4 x 1 x (-q²)

= p² + 4 q² > 0

Hence roots are real for all real values of p and q.

Question 4:

For what values of k are the roots of the quadratic equation 3x² + 2kx + 27 = 0 real and equal?

Solution:

3x² + 2kx + 27 = 0

Compare given equation with the general form of quadratic equation, which is ax^2 + bx + c = 0

a = 3, b = 2k, c = 27

Find discriminant:

D = b² – 4ac

= (2k)² – 4 x 3 x 27

= (2k)² – 324 >0

Roots are real and equal

Find the value of k:

(2k)² – 324 = 0

(2k)² – (18)² = 0

(k)² – (9)² = 0

(k + 9) (k – 9) = 0

Either k + 9 = 0 or k – 9 = 0

k = -9 or k = 9

Hence, the value of k is k = 9 or -9

Question 5:

For what values of k are the roots of the quadratic equation kx (x – 2√5) + 10 = 0 real and equal?

Solution:

kx (x – 2√5) x + 10 = 0

kx² – 2√5 kx + 10 = 0

Compare given equation with the general form of quadratic equation, which is ax^2 + bx + c = 0

a = k, b = -2√5 k, c = 10

Find discriminant:

D = b² – 4ac

= (-2 k)² – 4 x k x 10 = 20k² – 40k

Since roots are real and equal (given), put D = 0

20k² – 40k = 0

k² – 2k = 0

k (k – 2) = 0

Either, k = 0 or k – 2 = 0

Hence k = 0 or k = 2

Question 6:

For what values of p are the roots of the equation 4x²+ px + 3 = 0 real-and equal?

Solution:

4x² + px + 3 = 0

Compare given equation with the general form of quadratic equation, which is ax^2 + bx + c = 0

a = 4, b = p, c = 3

Find discriminant:

D = b² – 4ac

= p² – 4 x 4 x 3

= p²- 48

Since roots are real and equal (given)

Put D = 0

p² – 48 = 0

p² = 48 = (±4√3)²

p = ± 4√3

Hence p= 4√3 or p = -4√3

Question 7:

Find the nonzero value of k for which the roots of the quadratic equation 9x² – 3kx + k – 0 are real and equal.

Solution:

9x² – 3kx + k = 0

Compare given equation with the general form of quadratic equation, which is ax^2 + bx + c = 0

Here a = 9, b = -3k, c = k

Find discriminant:

D = b² – 4ac

= (-3k)² – 4 x 9 x k

= 9k² – 36k

Since roots are real and equal (given)

Put D = 0

9k² – 36k = 0

9k (k – 4) = 0

Either, k = 0 or k – 4 = 0

As, value of k is non-zero:

So, k = 4

Question 8:

(i) Find the values of k for which the quadratic equation (3k + 1) x² + 2 (k + 1) x + 1 = 0 has real and equal roots

(ii) Find the value of k for which the equation x² + k (2x + k – 1) + 2 = 0 has real and equal roots

Solution:

(i) (3k + 1) x² + 2(k + 1) x + 1 = 0

Compare given equation with the general form of quadratic equation, which is ax^2 + bx + c = 0

a = (3k + 1), b = 2(k + 1), c = 1

Find discriminant:

D = b² – 4 ac

= (2(k + 1))² – 4(3k + 1) x 1

= 4k² + 4 + 8k – 12k – 4

= 4k (k – 1)

Since roots are real and equal (given)

Put D = 0

4k (k – 1) = 0

Either, k = 0 or k – 1 = 0

k = 0, k = 1

(ii) x² + k(2x + k – 1) + 2 = 0

Simplify above equation:

x² + 2kx + (k² – k + 2) = 0

Compare given equation with the general form of quadratic equation, which is ax^2 + bx + c = 0

Here, a = 1, b = 2k, c = (k² – k + 2)

Find Discriminant:

D = b² – 4ac

= (2k)² – 4 x 1 x (k² – k + 2)

= 4k² – 4k² + 4k – 8

= 4k – 8

Since roots are real and equal (given)

Put D = 0

4k – 8 = 0

k = 2

Hence, the value of k is 2.

Question 9:

Find the values of p for which the quadratic equation (2p + 1) x² – (7p + 2) x + (7p – 3) = 0 has real and equal roots.

Solution:

(2p + 1) x² – (7p + 2) x + (7p – 3) = 0

Compare given equation with the general form of quadratic equation, which is ax^2 + bx + c = 0

a = (2p + 1), b = – (7p + 2) and c = (7p – 3)

Discriminant:

D = b^2 – 4ac

= (– (7p + 2))^2 – 4.(2p + 1).(7p – 3)

= (49p^2 + 28p + 4) – 4(14p^2 + p – 3)

= 49p^2 + 28p + 4 – 56p^2 – 4p + 12

= – 7p2 + 24p + 16

Since roots are real and equal (given)

Put D = 0

7p^2 – 24p – 16 = 0

7p^2 – 28p + 4p – 16 = 0

7p(p – 4) + 4(p – 4) = 0

(7p + 4)(p – 4) = 0

Either (7p + 4) = 0 or (p – 4) = 0

p = -4/7 or p = 4

Question 10:

Find the values of p for which the quadratic equation (p + 1) x² – 6(p + 1) x + 3(p + 9) = 0, p ≠ -1 has equal roots: Hence, find the roots of the equation.

Solution:

The given quadratic equation is

(p + 1) x² – 6(p + 1) x + 3(p + 9) = 0, p ≠ -1

Compare given equation with the general form of quadratic equation, which is ax^2 + bx + c = 0

a = (p + 1), b = – 6(p + 1) and c = 3(p + 9)

Discriminant:

D = b^2 – 4ac

= (-6(p + 1))^2 – 4.(p + 1).3(p + 9)

= 36(p + 1)(p + 1) – 12(p + 1)(p + 9)

= 12(p + 1) (3p + 3 – p – 9)

= 12(p + 1)(2p – 6)

Since roots are real and equal (given)

Put D = 0

12(p + 1)(2p – 6) = 0

either (p + 1) = 0 or (2p – 6) = 0

p = -1 or p = 3

Question 11:

If -5 is a root of the quadratic equation 2x² + px – 15 = 0 and the quadratic equation p(x² + x) + k = 0 has equal roots, find the value of k.

Solution:

Given: -5 is a root of the quadratic equation 2x² + px – 15 = 0

Substitute the value of x = -5

2(-5)² + p(-5) – 15 = 0

50 – 5p – 15 = 0

35 – 5p = 0

p = 7

Again,

In quadratic equation p(x² + x) + k = 0

7 (x² + x) + k = 0 (put value of p = 7)

7x² + 7x + k = 0

Compare given equation with the general form of quadratic equation, which is ax^2 + bx + c = 0

a = 7, b = 7, c = k

Find Discriminant:

D = b² – 4ac

= (7)² – 4 x 7 x k

= 49 – 28k

Since roots are real and equal, put D = 0

49 – 28k = 0

28k = 49

k = 7 / 4

The value of k is 7/4

Question 12:

If 3 is a root of the quadratic equation x² – x + k – 0, find the value of p so that the roots of the equation x² + k (2x + k + 2) + p = 0 are equal.

Solution:

Given: 3 is a root of equation x² – x + k = 0

Substitute the value of x = 3

(3)² – (3) + k = 0

9 – 3 + k = 0

k = -6

Now, x² + k (2x + k + 2) + p = 0

x² + (-6)(2x – 6 + 2) + p = 0

x² – 12x + 36 – 12 + p = 0

x² – 12x + (24 + p) = 0

Compare given equation with the general form of quadratic equation, which is ax^2 + bx + c = 0

a = 1, b = -12, c = 24 + p

Find Discriminant:

D = b² – 4ac

= (-12)² – 4 x 1 x (24 + p)

= 144 – 96 – 4p = 48 – 4p

Since roots are real and equal, put D = 0

48 – 4p = 0

4p = 48

p = 12

The value of p is 12.

Question 13:

If -4 is a root of the equation x² + 2x + 4p = 0, find the value of k for which the quadratic equation x² + px (1 + 3k) + 7 (3 + 2k) = 0 has equal roots.

Solution:

Given: -4 is a root of the equation x² + 2x + 4p = 0

Substitute the value of x = -4

(-4)² + 2(-4) + 4p = 0

16 – 8 + 4p = 0

8 + 4p = 0

4p = -8

or p = -2

In the quadratic equation x² + px (1 + 3k) + 7(3 + 2k) = 0

x² – 2x (1 + 3k) + 7(3 + 2k) = 0

Compare given equation with the general form of quadratic equation, which is ax^2 + bx + c = 0

a = 1, b = -2 (1 + 3k), c = 7 (3 + 2k)

Find Discriminant:

D = b² – 4ac

= (-2(1 + 3k))² – 4 x 1 x 7(3 + 2k)

= 4(1 + 9k² + 6k) – 28(3 + 2k)

= 36k² – 32k – 80

Since roots are real and equal, put D = 0

36k² – 32k – 80 = 0

9k² – 8k – 20 = 0

9k² – 18k + 10k – 20 = 0

9k (k – 2) + 10(k – 2) = 0

(k – 2) (9k + 10) = 0

Either, k – 2 = 0 or 9k + 10 = 0

k = 2 or k = -10/9

Question 14:

If the quadratic equation (1 + m²) x² + 2mcx + c² – a² = 0 has equal roots, prove that c² = a² (1 + m²).

Solution:

(1 + m²) x² + 2mcx + c² – a² = 0

Compare given equation with the general form of quadratic equation, which is ax^2 + bx + c = 0

a = (1 + m^2), b = 2mc and c = c^2 – a^2

Since roots are equal, so D = 0

(2mc)2 – 4.(1 + m2)(c2 – a2) = 0

4 m2c2 – 4c2 + 4a2 – 4 m2c2 + 4 m2a2 = 0

a2 + m2a2 = c2

or c2 = a2 (1 + m2)

Hence Proved

Question 15:

If the roots of the equation (c² – ab) x² – 2(a² – bc)x + (b² – ac) = 0 are real and equal, show that either a = 0 or (a3+ b3 + c3) = 3abc

Solution:

Compare given equation with the general form of quadratic equation, which is ax^2 + bx + c = 0

a = (c^2 – ab) b = – 2(a^2 – bc) c = (b^2 – ac)

Since roots are equal, so D = 0

(– 2(a2 – bc)) 2 – 4(c2 – ab) (b2 – ac) = 0

4(a4 – 2a2bc + b2c2) – 4(b2c2 – ac3 – ab3 + a2bc) = 0

a4 – 3a2bc + ac3 + ab3 = 0

a (a3 – 3abc + c3 + b3) = 0

either a = 0 or (a3 – 3abc + c3 + b3) = 0

a = 0 or a3 + c3 + b3 = 3abc

Hence Proved.

Question 16:

Find the values of p for which the quadratic equation 2x² + px + 8 = 0 has real roots.

Solution:

2x² + px + 8 = 0

Compare given equation with the general form of quadratic equation, which is ax^2 + bx + c = 0

a = 2, b = p, c = 8

Find D:

D = b2 – 4ac

= p² – 4 x 2 x 8

= p² – 64

Since roots are real, so D ≥ 0

p² – 64 ≥ 0

p² ≥ 64

≥ (±8)²

Either p ≥ 8 or p ≤ -8

Question 17:

Find the value of a for which the equation (α – 12) x² + 2(α – 12) x + 2 = 0 has equal roots.

Solution:

(α – 12) x² + 2(α – 12) x + 2 = 0

Roots of given equation are equal ( given)

So, D = 0

4(α – 12) (α – 14) = 0

α – 14 = 0 {(α – 12) ≠ 0}

α = 14

Hence the value of α is 14

Question 18:

Find the value of k for which the roots of 9x² + 8kx + 16 = 0 are real and equal.

Solution:

9x² + 8kx + 16 = 0

Compare given equation with the general form of quadratic equation, which is ax^2 + bx + c = 0

a = 9, b = 8k, c = 16

Find D:

D = b² – 4ac

= (8k)² – 4 x 9 x 16

= 64k² – 576

Roots of given equation are equal ( given)

So, D = 0

64k² – 576 = 0

64k² = 576

k² = 9

k = ±3

Answer: k = 3, k = -3

Question 19:

Find the values of k for which the given quadratic equation has real and distinct roots.

(i) kx² + 6x + 1 = 0

(ii) x² – kx + 9 = 0

(iii) 9x² + 3kx + 4 = 0

(iv) 5x² – kx + 1 = 0

Solution:

Compare given equation with the general form of quadratic equation, which is ax^2 + bx + c = 0

(i) a = k, b = 6, c = 1

For real and distinct roots, then D > 0

6^2 – 4k > 0

36 – 4k > 0

k < 9

(ii)

a = 1, b = – k, c = 9

For real and distinct roots, then D > 0

(-k)^2 – 36 > 0

k > 6 or k < -6

(iii)

a = 9 ,b = 3k ,c = 4

For real and distinct roots, then D > 0

(3k)^2 – 144 > 0

9k^2 > 144

k^2 > 16

k > 4 or k < – 4

(iv)

a = 5, b = – k, c = 1

For real and distinct roots, then D > 0

k^2 – 20 > 0

k2 > 20

k > 2√5 or k < –2√5

Question 20:

If a and b are real and a ≠ b then show that the roots of the equation (a – b) x² + 5(a + b) x – 2 (a – b) = 0 are real and unequal.

Solution:

Compare given equation with the general form of quadratic equation, which is ax^2 + bx + c = 0

a = (a – b), b = 5(a + b), c = – 2(a – b)

Find Discriminant:

D = b^2 – 4ac

= (5(a + b))^2 – 4(a – b)(– 2(a – b))

= 25(a + b)^2 + 8(a – b)^2

= 17(a + b)^2 + {8(a + b)^2 + 8(a – b)^2 }

= 17(a + b)^2 + 16(a^2 + b^2)

Which is always greater than zero.

The equation has real and unequal roots.


R S Aggarwal Solutions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations

In this chapter students will study important concepts on quadratic equations as listed below:

  • Quadratic equations introduction
  • Relationship between the roots
  • Solving quadratic equations
  • How to find roots of a quadratic equation
  • Solving quadratic equations using different methods (Solving quadratic equations by factorisation)
  • Solving quadratic equations by completing the square method
  • Solving quadratic equations using the quadratic formula (Shridharacharya’s Rule)
  • About Discriminant
  • Finding nature of quadratic equations roots using discriminant
  • Nature of roots of a quadratic equation

Key Features of R S Aggarwal Solutions for Class 10 Maths Chapter 4 Quadratic Equations

1. R S Aggarwal Solutions consist of set of solutions to all the important questions.

2. Helps students to know the nature of roots and find roots of any equation at their own pace.

3. Step by step solving approach helps students clear their concepts on quadratic equations.

4. Easy for quick revision.

5. This study material prepared is based on the latest CBSE syllabus by subject experts.