R S Aggarwal Solutions for Class 11 Maths Chapter 28 Differentiation Exercise 28D

Exercise 28D of Chapter 28 is about derivative of the quotient of two functions, which states that, if u and v are two differentiable functions and v not equal to zero, then u/v is also differentiable, and

Quotient rule

Class 11 Maths Chapter 28 Differentiation Exercise 28D is based on the topic: Derivative of the quotient of two functions. Learn how to find the derivative of functions in the form f(x)/g(x), through R S Aggarwal Solutions that are provided in this section.

Download chapter 28 exercise 28D solutions from the link given below.

Download PDF of R S Aggarwal Solutions for Class 11 Maths Chapter 28 Differentiation Exercise 28D

 

rs aggarwal solution class 11 maths chapter 28 ex d
rs aggarwal solution class 11 maths chapter 28 ex d
rs aggarwal solution class 11 maths chapter 28 ex d
rs aggarwal solution class 11 maths chapter 28 ex d
rs aggarwal solution class 11 maths chapter 28 ex d
rs aggarwal solution class 11 maths chapter 28 ex d

 

Access Answers to Maths R S Aggarwal Class 11 Chapter 28 Differentiation Exercise 28D Page number 886

Solve all the questions using quotient rule.

R S Aggarwal Class 11 chapter 28 Ex 28D

………(1)

Question 1: Differentiate 2x/x

Solution:

Here u = 2x and v = x

u’ = d/dx (2x) = 2x log 2

v’ = d/dx (x) = 1

(1)=>

Question 2: Differentiate log x/x

Solution:

Here u = log x and v = x

u’ = d/dx (log x) = 1/x

v’ = d/dx (x) = 1

(1)=>

R S Aggarwal Class 11 chapter 28 Ex 28D solution 2

Question 3: Differentiate ex/(1+x)

Solution:

Here u = ex and v = 1+x

u’ = d/dx (ex) = ex

v’ = d/dx (1+x) = 1

(1)=>

R S Aggarwal Class 11 chapter 28 Ex 28D solution 3

Question 4: Differentiate ex/(1+x2)

Solution:

Here u = ex and v = 1+x2

Using Quotient rule, we have

R S Aggarwal Class 11 chapter 28 Ex 28D solution 4

Question 5: Differentiate

R S Aggarwal Class 11 chapter 28 Ex 28D squestion 5

Solution:

Here u = 2x2 – 4 and v = 3x2 + 7

Using Quotient rule, we have

R S Aggarwal Class 11 chapter 28 Ex 28D solution 5

Question 6: Differentiate

R S Aggarwal Class 11 chapter 28 Ex 28D question 6

Solution:

Here u = x2 +3x – 1 and v = x + 2

Using Quotient rule, we have

R S Aggarwal Class 11 chapter 28 Ex 28D solution 6

Question 7: Differentiate

R S Aggarwal Class 11 chapter 28 Ex 28D question 7

Solution:

Here u = x2 – 1 and v = x2 + 7x + 1

Using Quotient rule, we have

R S Aggarwal Class 11 chapter 28 Ex 28D solution 7

Question 8: Differentiate

R S Aggarwal Class 11 chapter 28 Ex 28D question 8

Solution:

Here u = 5x2 +6x + 7 and v = 2x2 + 3x + 4

Using Quotient rule, we have

R S Aggarwal Class 11 chapter 28 Ex 28D solution 8

Question 9: Differentiate

R S Aggarwal Class 11 chapter 28 Ex 28D question 9

Solution:

Here u = x and v = a2 + x2

Using Quotient rule, we have

R S Aggarwal Class 11 chapter 28 Ex 28D solution 9

Question 10: Differentiate x4/sinx

Solution:

Here u = x4 and v = sinx

Using Quotient rule, we have

R S Aggarwal Class 11 chapter 28 Ex 28D solution 10

Question 11: Differentiate

R S Aggarwal Class 11 chapter 28 Ex 28D question 11

Solution:

Here u = √a + √x and v = √a – √x

Using Quotient rule, we have

R S Aggarwal Class 11 chapter 28 Ex 28D solution 11

Question 12: Differentiate cosx/log x

Solution:

Here u = cos x and v = log x

Using Quotient rule, we have

R S Aggarwal Class 11 chapter 28 Ex 28D solution 12


Access other exercise solutions of Class 11 Maths Chapter 28 Differentiation

Exercise 28A Solutions

Exercise 28B Solutions

Exercise 28C Solutions

Exercise 28E Solutions

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *