# RS Aggarwal Class 6 Solutions Chapter 1 - Number System Ex 1A(1.1)

## RS Aggarwal Class 6 Chapter 1 - Number System Ex 1A(1.1) Solutions Free PDF

We at BYJUâ€™S have provided RS Aggarwal Class 6 Maths Solutions Chapter 1 – Number System Ex 1A (1.1) to help students to solve the problems easily while using it as a reference study material. The solutions for these exercises are solved in such a way that it is easy to understand for the students. The first exercise in Number System Chapter – Ex 1A (1.1) is the introduction. The RS Aggarwal Maths solutions are provided in the detailed and stepwise explanation of each answer to the questions given in the exercise of RS Aggarwal reference book for Class 6. Download the solutions of RS Aggarwal Class 6 Maths solution in pdf format which will help you to revise the entire Class 6 syllabus.

## Download PDF of RS Aggarwal Class 6 Solutions Chapter 1 – Number System Ex 1A (1.1)

Question 1:

The number of persons who visited the holy shrine of Mata Vaishno Devi during last two consecutive years was 13789509 and 12976498 respectively. How many persons visited the shrine during these two years?

Solution:

Number of persons who visited the holy shrine in the first year = 13789509

Number of persons who visited the holy shrine in the second year = 12976498

Therefore, Number of persons who visited the holy shrine during these two years = 13789509 + 12976498 = 26766007

Question 2:

Last year, three sugar factories in a town produced 24809565 bags, 18738576 bags and 9564568 bags of sugar respectively. How many bags were produced by all the three factories during last year?

Solution:

Bags of sugar produced by the first factory in last year = 24809565

Bags of sugar produced by the second factory in last year = 18738576

Bags of sugar produced by the third sugar factory in last year = 9564568

Therefore, Total number of bags of sugar were produced by the three factories during last year = 24809565 + 18738576 + 9564568 = 53112709

Question 3:

A number exceeds 37684955 by 3615045. What is that number?

Solution:

New number = Sum of 37684955 and 3615045

= 37684955 + 3615045

= 41300000

Question 4:

There were three candidates in an election. They received 687905 votes, 495086 votes and 93756 votes respectively. The number of invalid votes was 13849. If 25467 persons did not vote, find how many votes were registered.

Solution:

Total number of votes received by the three candidates = 687905 + 495086 + 93756 = 1276747

Number of invalid votes = 13849

Number of persons who did not vote = 25467

Therefore, Total number of registered voters = 1276747 + 13849 + 25467

= 1316063

Question 5:

A survey conducted on an Indian state shows that 1623546 people have only primary education; 9768678 people have secondary education; 6837954 people have higher education and 2684536 people are illiterate. If the number of children below the age of school admission is 698781, find the total population of the state.

Solution:

People who had only primary education = 1623546

People who had secondary education = 9768678

People who had higher education = 6837954

Illiterate people in the state = 2684536

Children below the age of school admission = 698781

Therefore, Total population of the state = 1623546 + 9768678 + 6837954 + 2684536 + 698781

= 21613495

Question 6:

In a particular year a company produced 8765435 bicycles. Next year, the number of bicycles produced was 1378689 more than those produced in the preceding year.

How many bicycles were produced during the second year?

How many bicycles were produced during these two years?

Solution:

Bicycles produced by the company in the first year = 8765435

Bicycles produced by the company in the second year = 8765435 + 1378689

= 10144124

Therefore, Total number of bicycles produced during these two years = 8765435 + 10144124

= 18909559

Question 7:

The sale receipt of a company during a year was Rs. 20956480. Next year, it increased by Rs. 6709570. What was the total sale receipt of the company during these two years?

Solution:

She receipts of a company during the first year = Rs. 20956480

Sale receipts of the company during the second year = Rs. 20956420 + Rs. 6709570

= Rs. 27666050

Therefore, Total number of sale receipts of the company during these two years = Rs. 20956480 + Rs. 27666050

= Rs. 48622530

Question 8:

The total population of a city is 28756304. If the number of males is 16987059, find the number of females in the city.

Solution:

Total population of the city = 28756304

Number of males in the city = 16987059

Therefore, Number of females in the city = 28756304 â€“ 16987059

= 11769245

Question 9:

By how much is 13246510 larger than 4658642?

Solution:

Required number = 13246510 â€“ 4658642 = 8587868

Therefore, 13246510 is larger than 4658642 by 8587868.

Question 10:

By how much is 5643879 smaller than one crore?

Solution:

Required number = 1 crore â€“ 5643879

= 10000000 â€“ 564387 9

= 4356121

Therefore, 5643879 is smaller than one crore by 4356121.

Question 11:

What number must be subtracted from 11010101 to get 2635967?

Solution:

11010101 â€“ required number = 2635967

Thus, required number = 11010101 â€“ 2635967

= 8374134

Therefore, The number 8374134 must be subtracted from 11010101 to get 2635967.

Question 12:

The sum of two numbers is 10750308. If one of them is 8967519, what is the other number?

Solution:

Sum of the two numbers = 10750308

One of the number = 8967519

Therefore, The other number = 10750308 â€“ 8967519

= 1782789

Question 13:

A man had Rs. 20000000 with him. He spent Rs. 13607085 on buying a school building. How much money is left with him?

Solution:

Initial amount with the man = Rs. 20000000

Amount spent on buying a school building = Rs. 13607085

Therefore, Amount left with the man = Rs. 20000000 â€“ Rs. 13607085

= Rs. 63929145

Question 14:

A society needed Rs. 18536000 to buy a property. It collected Rs. 7253840 as membership fee, took a loan of Rs. 5675450 from a bank and collected Rs. 2937680 as donation. How much is the society still short of?

Solution:

Money need by the society to buy the property = Rs. 18536000

Amount collected as membership fee = Rs. 7253840

Amount taken on loan from the bank = Rs. 5675450

Amount collected as donation = Rs. 2937680

Therefore, Amount of money short = Rs. 18536000 â€“ (Rs. 7253840 + Rs. 5675450 + Rs. 2937680)

= Rs. 18536000 â€“ Rs. 15866970

= Rs. 2669030

Question 15:

A man had Rs. 10672540 with him. He gave Rs. 4836980 to his wife, Rs. 3964790 to his son and the rest to his daughter. How much money was received by the daughter?

Solution:

Initial amount with the man = Rs. 10672540

Amount given to his wife = Rs. 4836980

Amount given to his son = Rs. 3964790

Therefore, Amount received by his daughter = Rs. 10672540 â€“ (Rs. 4836980 + Rs. 3964790)

= Rs. 10672540 â€“ Rs. 8801770

= Rs. 1870770

Question 16:

The cost of a chair is Rs. 1485. How much will 469 such chairs cost?

Solution:

Cost of one chair = Rs. 1485

Cost of 469 chairs = Rs. 1485 x 469 = Rs. 696465

Therefore, Cost of 469 chairs is Rs. 696465.

Question 17:

How much money was collected from 1786 students of a school for a charity show if each student contributed Rs. 625?

Solution:

Contribution from one student for the charity program = Rs. 625

Contribution from 1786 students = Rs. 625 x 1786 = Rs. 1116250

Therefore, Rs. 1116250 was collected from 1786 students for the charity program.

Question 18:

A factory produces 6985 screws per day. How many screws will it produce in 358 days?

Solution:

Number of screws produced by the factory in one day = 6985

Number of screws produced in 358 days = 6985 x 358 = 2500630

Therefore, The factory will produce 2500630 screws in 358 days.

Question 19:

Mr Bhaskar saves Rs. 8756 every month. How much money will he save in 13 years?

Solution:

We know that

1 year = 12 months

13 years = 13 x 12 = 156 months

Now, we have:

Amount saved by Mr. Bhaskar in one month = Rs. 8756

Amount saved in 156 months = Rs. 8756 x 156 = Rs. 1365936

Therefore, Mr. Bhaskar will save Rs. 1365936 in 13 years.

Question 20:

A scooter costs Rs. 36725. How much will 487 such scooters cost?

Solution:

Cost of one scooter =Rs. 36725

Cost of 487 scooter = Rs. 36725 x 487 = Rs. 17885075

Therefore, The cost of 487 scooters will be Rs. 17885075.

Question 21:

An aeroplane covers 1485 km in 1 hour. How much distance will it cover in 72 hours?

Solution:

Distance covered by the aeroplane in one hour = 1485 km

Distance covered in 72 hours = 1485 km x 72 = 106920 km

Therefore, The distance covered by the aeroplane in 72 hours will be 106920 km.

Question 22:

The product of two numbers is 13421408. If one of the numbers is 364, find the other.

Solution:

Product of two numbers = 13421408

One of the number = 364

Therefore, The other number = 13421408 $div$ 364 = 36872

Question 23:

If 36 flats cost Rs. 68251500, what is the cost of each such flat?

Solution:

Cost of 36 flats = Rs. 68251500

Cost of one flat = Rs. 68251500 $div$ 36 = Rs. 1895875

Therefore, Each flat costs Rs. 1895875.

Question 24:

The mass of a cylinder filled with gas is 30 kg 250 g and the mass of the empty cylinder is 14 kg 480 g. How much is the mass of the gas contained in it?

Solution:

We know that 1 kg = 1000g

Now, mass of the gas-filled cylinder = 30 kg 250 g = 30.25 kg

Mass of an empty cylinder = 14 kg 480 g = 14.48 kg

Therefore, Mass of the gas contained in the cylinder = 30.25 kg â€“ 14.48 kg

= 15.77 kg = 15 kg 770 g

Question 25:

From a cloth 5 m long, a piece of length 2m 85 cm is cut off. What is the length of the remaining piece?

Solution:

We know that 1 m = 100 cm

Length of the cloth = 5 m

Length of the piece cut off from the cloth = 2m 85 cm

Therefore, Length of the remaining piece of cloth = 5m â€“ 2.85 m

= 2.15 m = 2 m 15 cm

Question 26:

In order to make a shirt, a length of 2m 75 cm of cloth is needed. How much length of the cloth will be required for 16 such shirts?

Solution:

We know that 1 m = 100 cm

Now, length of the cloth required to make one shirt = 2 m 75 cm

Length of the cloth required to make 16 such shirts = 2 m 75 cm x 16

= 2.75 m x 16

= 44 m

Therefore, The length of the cloth required to make 16 shirts will be 44 m.

Question 27:

For making 8 trousers of the same size, 14 m 80 cm of cloth is needed. How much cloth will be required for each such trouser?

Solution:

We know that 1 m = 100 cm

Cloth needed for making 8 trousers = 14 m 80 cm

Cloth needed for making 1 trousers = 14 m 80 cm $div$ 8

= 14.8 m $div$ 8

= 1.85 m = 1 m 85 cm

Therefore, 1m 85 cm of cloth will be required to make one shirt.

Question 28:

The mass of a brick is 2 kg 750 g. What is the total mass of 14 such bricks?

Solution:

We know that 1 kg = 1000 g

Now, mass of one brick = 2 kg 750 g

Therefore, Mass of 14 such bricks = 2 kg 750 g x 14

= 2.75 kg x 14

= 38.5 kg = 38 kg 500 g

Question 29:

The total mass of 8 packets, each of the same size, is 10 kg 600 g. What is the mass of each such packet?

Solution:

We know that 1 kg = 1000 g

Now, total mass of 8 packets of the same size = 10 kg 600 g

Therefore, Mass of one such packet = 10 kg 600 g $div$ 8

= 10.6 kg $div$ 8

= 1.325 kg = 1 kg 325 g

Question 30:

A rope of length 10 m has been divided into 8 piece of the same length. What is the length of each piece?

Solution:

Length of the rope divided into 8 equal pieces = 10 m

Length of one piece = 10 m $div$ 8

= 1.25 m = 1 m 25 cmÂ Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â  [Because, 1 m = 100 cm]

Question 1:

Round each of the following numbers to the nearest ten:

(i) 36

(ii) 173

(iii) 3869

(iv) 16378

Solution:

(i) In 36, the ones digit is 6 > 5.

Therefore, The required rounded number = 40

(ii) In 173, the ones digit is 3 < 5.

Therefore, The required rounded number = 170

(iii) In 3869, the ones digit is 9 > 5.

Therefore, The required rounded number = 3870

(iv) In 16378, the ones digit is 8 > 5.

Therefore, The required rounded number = 16380

Question 2:

Round each of the following numbers to the nearest hundred:

(i) 814

(ii) 1254

(iii) 43126

(iv) 98165

Solution:

(i) In 814, the tens digit is 1 < 5.

Therefore, The required rounded number = 800

(ii) In 1254, the tens digit is 5 = 5

Therefore, The required rounded number = 1300

(iii) In 43126, the tens digit is 2 < 5

Therefore, The required rounded number = 43100

(iv) In 98165, the tens digit is 6 > 5

Therefore, The required rounded number = 98200

Question 3:

Round each of the following numbers to the nearest thousand:

(i) 793

(ii) 4826

(iii) 16719

(iv) 28394

Solution:

(i) In 793, the hundreds digit is 7 > 5

Therefore, The required rounded number = 1000

(ii) In 4826, the hundreds digit is 8 > 5

Therefore, The required rounded number = 5000

(iii) In 16719, the hundreds digit is 7 > 5

Therefore, The required rounded number = 17000

(iv) In 28394, the hundreds digit is 3 < 5

Therefore, The required rounded number = 28000

Question 4:

Round each of the following numbers to the nearest ten thousands:

(i) 17514

(ii) 26340

(iii) 34890

(iv) 272685

Solution:

(i) In 17514, the thousands digit is 7 > 5

Therefore, The required rounded number = 20000

(ii) In 26340, the thousands digit is 6 > 5

Therefore, The required rounded number = 30000

(iii) In 34890, the thousands digit is 4 < 5

Therefore, The required rounded number = 30000

(iv) In 272685, the thousands digit is 2 < 5

Therefore, The required rounded number = 270000

Estimate each sum to the nearest ten:

Question 5:

(57 + 34)

Solution:

57 estimated to the nearest ten = 60

34 estimated to the nearest ten = 30

Therefore, The required estimation = (60 + 30) = 90

Question 6:

(43 + 78)

Solution:

43 estimated to the nearest ten = 40

78 estimated to the nearest ten = 80

Therefore, The required estimation = (40 + 80) = 120

Question 7:

(14 + 69)

Solution:

14 estimated to the nearest ten = 10

69 estimated to the nearest ten = 70

Therefore, The required estimation = (10 + 70) = 80

Question 8:

(86 + 19)

Solution:

86 estimated to the nearest ten = 90

19 estimated to the nearest ten = 20

Therefore, The required estimation = (90 + 20) = 110

Question 9:

(95 + 58)

Solution:

95 estimated to the nearest ten = 100

58 estimated to the nearest ten = 60

Therefore, The required estimation = (100 + 60) = 160

Question 10:

(77 + 63)

Solution:

77 estimated to the nearest ten = 80

63 estimated to the nearest ten = 60

Therefore, The required estimation = (80 + 60) = 140

Question 11:

(356 + 275)

Solution:

356 estimated to the nearest ten = 360

275 estimated to the nearest ten = 280

Therefore, The required estimation = (360 + 280) = 640

Question 12:

(463 + 182)

Solution:

463 estimated to the nearest ten = 460

182 estimated to the nearest ten = 180

Therefore, The required estimation = (460 + 180) = 640

Question 13:

(538 + 276)

Solution:

538 estimated to the nearest ten = 540

276 estimated to the nearest ten = 280

Therefore, The required estimation = (540 + 280) = 820

Estimate each sum to the nearest hundred:

Question 14:

(236 + 689)

Solution:

236 estimated to the nearest hundred = 200

689 estimated to the nearest hundred = 700

Therefore, The required estimation = (200 + 700) = 900

Question 15:

(458 + 324)

Solution:

458 estimated to the nearest hundred = 500

324 estimated to the nearest hundred = 300

Therefore, The required estimation = (500 + 300) = 800

Question 16:

(170 + 395)

Solution:

458 estimated to the nearest hundred = 500

324 estimated to the nearest hundred = 300

Therefore, The required estimation = (500 + 300) = 800

Question 17:

(3280 + 4395)

Solution:

3280 estimated to the nearest hundred = 3300

4395 estimated to the nearest hundred = 4400

Therefore, The required estimation = (3300 + 4400) = 7700

Question 18:

(5130 + 1410)

Solution:

5130 estimated to the nearest hundred = 5100

1410 estimated to the nearest hundred = 1400

Therefore, The required estimation = (5100 + 1400) = 6500

Question 19:

(10083 + 29380)

Solution:

10083 estimated to the nearest hundred = 10100

29380 estimated to the nearest hundred = 29400

Therefore, The required estimation = (10100 + 29400) = 39500

Estimate each sum to the nearest thousand:

Question 20:

(32836 + 16466)

Solution:

32836 estimated to the nearest thousand = 33000

16466 estimated to the nearest thousand = 16000

Therefore, The required estimation = (33000 + 16000) = 49000

Question 21:

(46703 + 11375)

Solution:

46703 estimated to the nearest thousand = 47000

11375 estimated to the nearest thousand = 11000

Therefore, The required estimation = (47000 + 11000) = 58000

Question 22:

There are 54 balls in box A and 79 balls in box B. Estimate the total number of balls in both the boxes taken together.

Solution:

Number of balls in box A = 54

Number of balls in box B = 79

Estimated number of balls in box A = 50

Estimated number of balls in box B = 80

Therefore, Total estimated number of balls in both the boxes = (50 + 80) = 130

Estimate each difference to the nearest ten:

Question 23:

(53 â€“ 18)

Solution:

We have,

53 estimated to the nearest ten = 50

18 estimated to the nearest ten = 20

Therefore, The required estimation = (50 â€“ 20) = 30

Question 24:

(97 â€“ 38)

Solution:

100 estimated to the nearest ten = 100

38 estimated to the nearest ten = 40

Therefore, The required estimation = (100 â€“ 40) = 60

Question 25:

(409 â€“ 148)

Solution:

409 estimated to the nearest ten = 410

148 estimated to the nearest ten = 150

Therefore, The required estimation = (410 â€“ 150) = 260

Estimate each difference to the nearest hundred:

Question 26:

(678 â€“ 215)

Solution:

678 estimated to the nearest hundred = 700

215 estimated to the nearest hundred = 200

Therefore, The required estimation = (700 â€“ 200) = 500

Question 27:

(957 â€“ 578)

Solution:

957 estimated to the nearest hundred = 1000

578 estimated to the nearest hundred = 600

Therefore, The required estimation = (1000 â€“ 600) = 400

Question 28:

(7258 â€“ 2429)

Solution:

7258 estimated to the nearest hundred = 7300

2429 estimated to the nearest hundred = 2400

Therefore, The required estimation = (7300 â€“ 2400) = 4900

Question 29:

(5612 â€“ 3095)

Solution:

5612 estimated to the nearest hundred = 5600

3095 estimated to the nearest hundred = 3100

Therefore, The required estimation = (5600 â€“ 3100) = 2500

Estimate each difference to the nearest thousand:

Question 30:

(35863 â€“ 27677)

Solution:

35863 estimated to the nearest thousand = 36000

27677 estimated to the nearest thousand = 28000

Therefore, The required estimation = (36000 â€“ 28000) = 8000

Question 31:

(47005 â€“ 39488)

Solution:

47005 estimated to the nearest thousand = 47000

39488 estimated to the nearest thousand = 39000

Therefore, The required estimation = (47000 â€“ 39000) = 8000

### Key Features of RS Aggarwal Class 6 Solutions Chapter 1 – Number System Ex 1A (1.1)

• It helps in revising the complete syllabus of Class 6 Maths.
• By going through these stepwise RS Aggarwal Class 6 Solutions, you will be able to score more marks in your exam.
• It follows the CBSE guidelines which will help you to prepare accordingly.
• It contains all the important questions from the examination point of view.

#### Practise This Question

Which physical quantity is used to describe how far a body has travelled?