Exercise – 23
1. The number of students who absented from the class during a week are given below:
Day  Mon  Tues  Wed  Thur  Fri 
No. of Absentees  6  2  4  2  8 
Take the scale = 2 absentees
Draw a pictograph.
Answer:
Day  Number of absentees 
Monday  
Tuesday  
Wednesday  
Thursday  
Friday 
2. The number of stools in five rooms of a school are given below:
Room number  I  II  III  IV  V 
Number of stools  30  40  60  50  20 
Taking the scale = 10 stools, draw the pictograph.
Answer:
Room Number  Number of Stools 
I 

II  
III  
IV  
V 
3. In a class test, the number of students passed in various subjects are given below:
Subject  English  Mathematics  Hindi  Drawing 
Number of students passed  15  25  10  20 
Taking the scale = 5 successful students, draw the pictograph.
Answer:
Subject  Number of students passed 
English  
Mathematics  
Hindi  
Drawing 
4. The number of fans sold by a shopkeeper during 6 months are given below:
Month  March  April  May  June  July  August 
No. of fans sold  30  40  60  50  20  30 
Taking the scale = 10 fans sold, draw the pictograph.
Answer:
Month  Number of fans sold 
March  
April  
May  
June  
July  
August 
5. The following pictograph show different kinds of trees planted in a park. Each symbol represents 8 trees. Look at the pictograph and answer the questions given below.
Banyan Tree  
Neem tree  
Mango Tree 
(i) How many mango trees are there?
(ii) How many banyan trees are there?
(iii) How many neem trees are there?
(iv) How many trees are there in all?
Answer:
(i) Number of mango trees = 3 × 8 = 24
(ii) Number of banyan trees = 4 × 8 = 24
(iii) Number of neem trees = 5 × 8 = 24
(iv) Total number of trees = number of mango trees + Number of banyan trees + Number of neem trees =
= 24 + 32 + 40
= 96
6. The following pictograph shows the number of scooters sold by a company during a week.
Scale used is = 6 scooters sold.
Day  Number of scooter sold 
Monday  
Tuesday  
Wednesday  
Thursday  
Friday  
Saturday 
Study the pictograph carefully and answer the questions given below.
(i) How many scooters were sold on Monday?
(ii) How many scooters were sold on Tuesday?
(iii) On what day of the week was the scale of the scooters maximum? How many scooters were sold on that day?
(iv) On what day of the week was the scale of the scooters minimum? How many scooters were sold on that day?
Answer:
(i) Number of scooter sold on Monday = 5 × 6 = 30
(ii) Number of scooter sold on Tuesday = 4 × 6 = 24
(iii) The sale was maximum on Friday.
Number of scooter sold on Friday = 7 × 6 = 30
(iv) The sale was minimum on Saturday.
Number of scooter sold on Saturday = 2 × 6 = 30
Practise This Question
Related Links  

NCERT Books  NCERT Solutions  RS Aggarwal 
Lakhmir Singh  RD Sharma Solutions  NCERT Solutions Class 6 to 12 