RS Aggarwal Class 6 Solutions Three Dimensional Shapes

This chapter deals with teaching students about various three-dimensional shapes like sphere, cone, cylinder, cuboid, cube and pyramid. Along with this students will be introduced to some new terms like face, edge and vertex. Knowing these terms and understanding the concepts of three-dimensional shapes will also help the students to understand the concepts of geometry in the higher class. Students of class 6 are also advised to solve question from RS Aggarwal for class 6. To help students solve all the questions we have also provided the RS Aggarwal class 6 solutions chapter 19 three dimensional shapes.

Exercise 19

Mark against the correct answer in each of Question 1 to Question 6.

Question 1:

A cuboid has

(a) length only

(b) length and breadth only

(c) length, breadth and height

(d) thickness only

Solution:

(c) length, breadth and height

A cuboid is a 3-dimensional figure.

Question 2:

A dice is an example of a

(a) cuboid

(b) cube

(c) cone

(d) cylinder

Solution:

(b) cube

Question 3:

A gas pipe is an example of a

(a) cuboid

(b) cube

(c) cone

(d) cylinder

Solution:

(d) cylinder

Question 4:

A football is an example of a

(a) cylinder

(b) cone

(c) sphere

(d) none of these

Solution:

(c) sphere

Question 5:

A brick is an example of a

(a) cube

(b) cuboid

(c) prism

(d) cylinder

Solution:

(b) cuboid

Question 6:

An ice-cream cone is an example of a

(a) cuboid

(b) cube

(c) pyramid

(d) none of these

Solution:

(d) None of these

It’s a cone.

Question 7:

Fill in the blanks:

(i) An object that occupies space is called a ________.

(ii) A cuboid has ______ faces, ______ edges and ________ vertices.

(iii) The ______ faces of a cuboid are identical.

(iv) A ________ has no vertex and no edge.

(v) All the face of a ________ are identical.

(vi) A square pyramid has ________ lateral triangular faces and _______ edges.

(vii) A triangular pyramid has _________ triangular lateral faces and ________ edges.

(viii) A triangular prism has ________ vertices, ________ rectangular lateral faces, __________ triangular bases and ________ edges.

Solution:

(i) An object that occupies space is called a solid.

(ii) A cuboid has 6 rectangular faces, 12 edges and 8 vertices.

(iii) The opposite faces of a cuboid are identical.

(iv) A sphere has no vertex and no edge.

(v) All the face of a cube are identical.

(vi) A square pyramid has 4 lateral triangular faces and 8 edges.

(vii) A triangular pyramid has 3 triangular lateral faces and 6 edges.

(viii) A triangular prism has 6 vertices, 3 rectangular lateral faces, 2 triangular bases and 9 edges.

Question 8:

Give examples of four objects which are in the shape of:

(a) a cone

(b) a cuboid

(c) a cylinder

Solution:

(a) An ice cream cone, a conical tent, a clown’s cap and a conical vessel are in the shape of a cone.

(b) A wooden box, a match box, a brick and an almirah are in the shape of a cuboid.

(c) A measuring jar, a gas cylinder, a test tube and a circular pillar are in the shape of a cylinder.


Practise This Question

Household waste is also called as ___________.