RS Aggarwal Class 6 Solutions Two Dimensional Reflection Symmetry

Exercise 20

Mark against the correct answer in each of Question 1 to Question 8.

Question 1:

A square has

(a) one line of symmetry

(b) two lines of symmetry

(c) three lines of symmetry

(d) four lines of symmetry

Solution:

(d) four lines of symmetry

C:UsersuserDesktoppicturestd3.jpg

Question 2:

A rectangle is symmetrical about

(a) each one of its sides

(b) each one of its diagonals

(c) a line joining the midpoints of its opposite sides

(d) none of these

Solution:

(c) a line joining the midpoints of its opposite sides

C:UsersuserDesktoppicturestd4.jpg

Question 3:

A rhombus is symmetrical about

(a) the line joining the midpoints of its opposite sides

(b) each of its diagonals

(c) perpendicular bisector of each of its sides

(d) none of these

Solution:

(b) each of its diagonals

C:UsersuserDesktoppicturestd5.jpg

Question 4:

A circle has

(a) no line symmetry

(b) one line of symmetry

(c) two lines of symmetry

(d) an unlimited number of lines of symmetry

Solution:

(d) an unlimited number of lines of symmetry

This is because a circle has infinite number of diameters. Also, a circle is symmetrical about each of its diameter.

C:UsersuserDesktoppicturestd6.jpg

Question 5:

A scalene triangle has

(a) no line of symmetry

(b) one line of symmetry

(c) two lines of symmetry

(d) three lines of symmetry

Solution:

(a) no line of symmetry

Question 6:

ABCD is a kite in which AB = AD and BC = DC.

The kite is symmetrical about

(a) the diagonal AC

(b) the diagonal BD

(c) none of these

C:UsersuserDesktoppicturestd1.jpg

Solution:

(a) the diagonal AC

C:UsersuserDesktoppicturestd7.jpg

Question 7:

The letter O of the English alphabet has

(a) no line of symmetry

(b) one line of symmetry

(c) two lines of symmetry

(d) none of these

Solution:

(c) two lines of symmetry

C:UsersuserDesktoppicturestd8.jpg

Question 8:

The letter Z of the English alphabet has

(a) no line of symmetry

(b) one line of symmetry

(c) two lines of symmetry

(d) none of these

Solution:

(a) no line of symmetry

Question 9:

Draw the line (or lines) of symmetry of each of the following figures.

C:UsersuserDesktoppicturestd2.jpg

Solution:

C:UsersuserDesktoppicturestd9.jpg

Question 10:

Which of the following statements are true and which are false?

(i) A parallelogram has no line of symmetry.

(ii) An angle with equal arms has its bisector as the line of symmetry.

(iii) An equilateral triangle has three lines of symmetry.

(iv) A rhombus has four lines of symmetry.

(v) A square has four lines of symmetry.

(vi) A rectangle has two lines of symmetry.

(vii) Each one of the letters H, I, O, X of the English alphabet has two lines of symmetry.

Solution:

(i) True

(ii) True

(iii) True

An equilateral triangle is symmetrical about each one of the bisectors of its interior angle. Also, it has three bisectors.

(iv) False

A rhombus has two lines of symmetry. It is symmetrical about each one of its diagonals.

(v) True

A square is symmetrical about each one of its diagonal and the lines joining the midpoints of the opposite sides.

(vi) True

A rectangle is symmetrical about the lines joining the midpoints of the opposite sides.

(vii) True


Practise This Question

Body of a __ is covered with a hard shell.