AP SSC Class 10 Science Solved Previous Year Question Papers 2019

Solving previous year papers help in reducing stress, to a great extent. Students should solve these Class 10 Science previous year papers of Andhra Pradesh Board on a daily basis so that they can work on their time management, speed and accuracy. It will also help students analyse their strengths and weaknesses. By practising these previous year papers, students can get an idea of the question paper pattern, marking scheme, important questions, etc. In this article, we have provided solved AP Board Class 10 Science previous year question papers of 2019. All the questions are correctly solved and diagrams are provided, wherever required.

Science Part 1 2019 Solution

 

ap ssc class 10 science previous year question paper 2019 sol part 1 01
ap ssc class 10 science previous year question paper 2019 sol part 1 02
ap ssc class 10 science previous year question paper 2019 sol part 1 03
ap ssc class 10 science previous year question paper 2019 sol part 1 04
ap ssc class 10 science previous year question paper 2019 sol part 1 05
ap ssc class 10 science previous year question paper 2019 sol part 1 06
ap ssc class 10 science previous year question paper 2019 sol part 1 07
ap ssc class 10 science previous year question paper 2019 sol part 1 08
ap ssc class 10 science previous year question paper 2019 sol part 1 09
ap ssc class 10 science previous year question paper 2019 sol part 1 10
ap ssc class 10 science previous year question paper 2019 sol part 1 11
ap ssc class 10 science previous year question paper 2019 sol part 1 12
ap ssc class 10 science previous year question paper 2019 sol part 1 13

 

Science Part 2 2019 Solution

 

ap ssc class 10 science previous year question paper 2019 sol part 2 01
ap ssc class 10 science previous year question paper 2019 sol part 2 02
ap ssc class 10 science previous year question paper 2019 sol part 2 03
ap ssc class 10 science previous year question paper 2019 sol part 2 04
ap ssc class 10 science previous year question paper 2019 sol part 2 05
ap ssc class 10 science previous year question paper 2019 sol part 2 06
ap ssc class 10 science previous year question paper 2019 sol part 2 07
ap ssc class 10 science previous year question paper 2019 sol part 2 08
ap ssc class 10 science previous year question paper 2019 sol part 2 09
ap ssc class 10 science previous year question paper 2019 sol part 2 10
ap ssc class 10 science previous year question paper 2019 sol part 2 11

 

AP SSC Class 10 General Science Solved Previous Year Question Papers 2019 Part 1

1. Let heat is riot lost by any other process between two objects in thermal contact,

“Net heat lost (by hot body) = Net heat gain (by cold body)”.

Above statement indicates a principle. Write the name of that principle.

Answer: The above statement indicates principle of method of mixtures.

2. Pose a question to understand the difference between plane mirrors and curved mirrors.

Answer: Are the mirrors that are generally used in our homes and rear view mirrors used in cars the same?

3. A teacher asked to give an example for Dobereinet’s triad. Ramu wrote them as “Li, Na, Mg”. In these three, identify which element does not belong to this triad?

Answer: The element that does not belong to Dobereinet’s triad is Magnesium.

4. Imagine and write what type of ion can be formed generally by an atom of element with low ionisation energy, low electron affinity with high atomic size?

Answer: The type of ion that can be formed generally by an atom of element with low ionization energy, low electron affinity with high atomic size is positively charged ion.

5. Temperatures of two cities at different times are given as follows:

Time/City At 6 AM At 11.30 AM At 6.30 PM
A -3oC 300K 5oC
B 271K 27oC 270K

On the basis of the above table, answer the following questions.

(1) In which city, the morning temperature at 6 o’clock is relatively high?

(2) At what time, both cities are having equal temperature’!

Answer 1: The morning temperature is high in City B.

Answer 2: Both the cities are having equal temperature at 11.30 AM.

6. While doing an experiment with a mirror to get an image, Gayathri got magnification value m as +1.5.

Based on the above statement answer the following

(i) Which mirror, she used for this experiment?

(ii) Write any two characteristics of the image formed at this magnification value.

Answer (i) She used a concave mirror for this experiment.

Answer (ii) The two characteristics of the image formed at this magnification value are:

(a) Virtual and Erect image

(b) The image is enlarged by 1.5 times.

7. Write the material that you use to find out the value of the refractive index of a prism. What is the necessity of the graph in this experiment?

Answer: The materials that we require to find out the value of refractive index of a prism are Prism, Piece of white chart, Pencil, Pins, Scale and Protractor. We need the graph to find the angle of minimum deviation.

8. Imagine, which one in each of the following pairs is large in size relatively with other? Explain.

(X) Na, Al (Y) Na, Mg2+

Answer: (X) Na – because in a periodic table, atomic size gradually decreases from left to right.

(Y) Na – Compared to Mg, Na is larger and Mg is larger than Mg2+. Hence, Na is larger than Mg2+.

9.

AP Board SSC Class 10 Science Previous Year Question Paper Question No 9

Based on the diagram, answer the following.

1. Write the name of the compound.

2. Write the name of functional group in the structure.

Answer 1: The name of the compound is 2, 3-di ethyl-cyclo hexan-l-ol.

Answer 2: The name of functional group in the structure is alcohol.

10. Write the role of lenses in our daily life.

Answer: Lenses are used in our daily life for the following reasons.

(i) It is used for correcting eye detects

(ii) It is used in cameras, telescopes, binoculars, etc.

(iii) It is used in microscopes.

(iv) It is also used in cinema projectors, magnifying lens, etc.

OR

A house has 3 tubelights, 2 fans and a television. Each tubelight draws 40 W. The fan draws 80 W and the television draws 60 W. On an average, all the tubelights are kept on for five hours, two fans for 12 hours each and the television for five hours a day, find the cost of electric energy used in 30 days at the rate of Rs. 3.00 per KWH.

Answer: Total consumption of current in 30 days

= [{(3x40x5)+(2x80x12)+(5x60x1)}30]/1000

= [(600+1920+300)30]/1000 = 2820×30/1000

= 84.6 KWH

Cost of 1 unit (KWH) charge = Rs 3.00/-

Cost of 84.6 KWH = 84.6 x 3

= Rs 253.80

11. 2A1 + Fe2O3 – Al2O3 + 2Fe

(Al = 27u, Fe = 56u, O = 16u are the atomic masses)

How much of Iron, can we get if 54 kg of Aluminum is used?

Answer As per the balanced equation

2A1 + Fe2O3 – Al2O3 + 2Fe

54U + 160U – 102 U + 112U

54 gm + 160 gm – 102 gm + 112 gm

Aluminium – Iron

54 gms – 112 gms

54 kgs – 112 kgs

Hence, if 54 kg of Aluminum is used we can get 112 kg of Iron.

OR

Write Bohr’s model of Hydrogen atom and its limitations.

Answer Bohr’s model of Hydrogen

1) Electrons in an atom occupy stationary orbits of fixed energy at different distances from the nucleus.

2) When an electron jumps from a lower energy state to a higher energy state it absorbs energy. It emits energy when such a jump occurs from a higher energy state to a lower energy state.

3) The energies of an electron in an atom can have only certain values E1, E2, E3…..that is, the energy is quantized. The states corresponding to these energies are called stationary states and the possible values of the energy are called energy levels.

Limitations: Bohr’s model failed to account for splitting of line spectra.

12. Write the procedure of a lab activity understand lateral shift of light rays through a glass slab.

Answer: The procedure of the lab activity is as follows:

Aim: To understand lateral shift of light rays through glass slab.

Material required: Plank, Chart paper, Clamps, Scale, Pencil, Thin glass slab and Pins.

Procedure:

1) Place a piece of chart on a plank and clamp it.

2) Place a glass slab in the middle of the paper. Draw border line along the edges of the slab by using a pencil. Name it as A, B, C, D.

3) Draw a normal line to AB at mid-point O. Draw an incident ray to the normal with an incident <i.

4) On the incident ray fix the pins at P and Q and looking into the other side fix another two points R, S, such that they appear in a straight line.

AP Board SSC Class 10 Science Previous Year Question Paper Question No 12 Solution

Observation: The angles of incidence and emergence are equal

(<I = <e)

Conclusion:

1) The incident and emergent rays (PQ, RS) are parallel.

2) Measure the distance between the parallel rays (PQ, RS). This distance is called “Lateral Shift”

OR

Write an activity to know the reaction of bases with metals.

Answer: The reaction of bases with metals can be known by performing the mentioned below activity.

Aim: Reaction of bases with metals.

Materials required: Test tube, delivery tube, glass trough, candle, soap water, NaOH solution and Zinc granules.

Procedure

1) Place a few granules of zinc metal in a test tube and add 10 ml of sodium hydroxide solution and warm the contents of the test tube.

2) Pass the gas being evolved through the soap water.

3) Bring a burning candle near the gas filled bubble.

Observations: We will notice the gas evolved burns with a pop sound indicating H2

The reaction is written as follows.

2NaOH + Zn – Na2ZnO2 + H2

13. Which device is used to convert mechanical energy into electrical energy? Draw a neat diagram and label the parts of this device.

Answer: The device used to convert mechanical energy into electrical energy is AC Generator or DC Generator. The diagram is mentioned below.

AC Generator

AP Board SSC Class 10 Science Previous Year Question Paper Question No 13 Solution

DC Generator

AP Board SSC Class 10 Science Previous Year Question Paper Question No 13 Solution

OR

Write the name of the method we use to separate the ore or impurity in which one of them is magnetic substance. Draw a neat diagram indicating the method.

Answer: The name of the method is magnetic separation and the diagram is mentioned below.

AP Board SSC Class 10 Science Previous Year Question Paper Question No 13 Solution

14. When water is boiling, its temperature….

(A) remains constant

(B) increases

(C) decreases

(D) can’t say

Answer: A

15. The spoilage of food can be prevented by vitamins like ….. and ……

(A) B,C

(B) C,E

(C) B,E

(D) A,E

Answer: B

16. 2PbO + C – 2Pb +CO2

(g) (g) (g) (g)

Which of the following statements are correct for the above chemical reaction.

(i) Lead is reduced

(ii) Carbon dioxide is oxidized

(iii) Carbon is oxidized

(iv) Lead oxide is reduced.

(A) (i) and (ii)

(B) (i) and (iii)

(C) (iii) and (iv)

(D) (i), (ii), (iii) and (iv)

Answer: C

17. Which of the following is not an Olfactory indicator?

(A) Onion

(B) Vanilla essence

(C) Groundnut

(D) Clove oil

Answer: C

18. Mirage is formed due to

(A) Dispersion

(B) Scattering

(C) Interference

(D) Total internal reflection

Answer: D

19. The complete ray diagram for the below given picture.

AP Board SSC Class 10 Science Previous Year Question Paper Question No 19

(A)

AP Board SSC Class 10 Science Previous Year Question Paper Question No 19 A

(B)

AP Board SSC Class 10 Science Previous Year Question Paper Question No 19 B

(C)

AP Board SSC Class 10 Science Previous Year Question Paper Question No 19 C

(D)

AP Board SSC Class 10 Science Previous Year Question Paper Question No 19 D

Answer: C

20. Short sightedness is known as …….and ……lens is used to correct the visibility.

(A) Myopia, Convex

(B) Hypermetropia, Convex

(C) Hypermetropia, Concave

(D) Myopia, Concave.

Answer: D

21. The eye lens adjusts its focal length between ……cm to ……cm.

(A) 22.7; 25

(B) 2.27; 2.42

(C) 2.26; 2.5

(D) 2.27; 2.5

Answer: A

22.

1. Between the aqueous humour and the lens, there is a muscular diaphragm (X) Retina
2. Small hole in a muscular diaphragm, where diaphragm lies between the aqueous humour and the eye lens (Y) Pupil
3. The place where the image forms at back side of eye ball. (Z) Iris

 

(A) (1) –X, (2) –Y, (3) –Z

(B) (1) –X, (2) –Z, (3) –Y

(C) (1) –Z, (2) –X, (3) – Y

(D) (1) –Z, (2) –Y, (3) –X

Answer: D

23. The scientist who explained splitting of line spectra into finer lines is ….

(A) Max Planck

(B) Sommerfeld

(C) Moseley

(D) Lewis

Answer: B

24. An example for Mendeleev’s anomalous series is ….

(A) Tellurium, Iodine

(B) Sodium, Potassium

(C) Eka Boron, Eka Silicon

(D) Sodium, Calcium.

Answer: A

25. Among the following, which is more stable?

(A) Li

(B) Be

(C) F

(D) Ne

Answer: D

26. Statement 1: The VSEPR theory proposed by Sidgwick, Powell

Statement 2: The VSEPR theory was further improved by Sidgwick, Gillespie.

(A) Both 1, 2 are correct

(B) Only Statement 1 is right

(C) Only statement 2 is right

(D) Both statements are false.

Answer: B

27. Among the following, the correct pair is ….

(A) BeCl2 – Bond angle 120o

(B) BF3 – Bond angle 180o

(C) NH3 – Bond angle 104o 27’

(D) CH4 – Bond angle 109o 28’

Answer: D

28. 6Ω, 6Ω, 6Ω are connected in parallel, the resultant resistance is ….

(A) 1/6

(B) 6

(C) 18

(D) 2

Answer: D

29. The induced current will appear in such a direction that it opposes the change in the flux in the coil, is known as ….

(A) VSEPR theory

(B) Lenz’s law

(C) Faraday’s law

(D) Ohm’s law

Answer: B

30. SI unit for magnetic flux is ….

(A) Weber

(B) Volt

(C) Ampere

(D) Coulomb

Answer: A

31. Froth floatation is the method mostly used for the purification of …..ore.

(A) Sulphide

(B) Oxide

(C) Carbonate

(D) Nitrate

Answer: A

32. The general formula of Alkene is ….

(A) CnH2n

(B) CnH2n+1

(C) CnH2n-2

(D) CnH

Answer: A

33. Correct order of priority for choosing and naming a principal characteristic.

(A) –COOH> – CHO> R – OH > – NH2 > C = O>COOR

(B) –COOH> – COOR> C = o>OH> – NH2>CHO

(C) –COOH> – COOR> – CHO> >C = O>R – OH>-NH2

(D) –COOH> – CHO> – COOR> C = O> R – OH> – NH2

Answer: C

AP SSC Class 10 General Science Solved Previous Year Question Papers 2019 Part 2

1. What suggestion do you give to your friend suffering from constipation?

Answer: A diet full of fatty, sugary, or starchy foods can slow the bowels down. To get more fiber in your diet, try fresh fruits like pears, apples (with the skin), oranges, and ripe bananas, or dried fruits.

2. Why is man called a moving museum of vestigial organs?

Answer: There are nearly 180 vestigial organs in Man. That’s why man is considered as a moving museum of vestigial organs.

3. What is the apparatus used in your class while performing the demonstration of peristaltic movement in Oesophagus?

Answer: The apparatus used in class while performing the demonstration of peristaltic movement in Oesophagus are Cycle Tube, Potato and Oil.

4. Why should we conserve forests? Give two reasons.

Answer: We should conserve forests for the following reasons.

1. Forests absorb excess carbon dioxide from the atmosphere and decrease Global Warming.

2. Forests play an important role in rainfall.

5. Ram met with an accident. After that he lost the capacity to walk in straight manner and cannot smell anything. Which part of the brain got damaged in the above cases?

Answer: As Ram met with an accident, his Cerebellum was damaged and lost the equilibrium state of the body. So, he was unable to walk in a straight manner.

The olfactory lobes of Forebrain got damaged and lost the sense of smell.

6. Observe the following table and answer the questions.

Name of the animal Weight of the body Weight of the Heart No. of beats/min
Blue Whale 1,50,000 kgs 750 kgs 7
Elephant 3,000 kgs 12-21 kgs 46
Man 60-70 kgs 300 grams 76
Coal Tit Bird 8 grams 0.15 grams 1200

(a) What is meant by Cardiac cycle?

(b) Write the relation between the weight of the heart and heartbeat.

Answer a: One contraction and one relaxation of atria and ventricles is called one Cardiac Cycle.

Answer b: As the weight of the heart increases the number of beats per minute decreases.

7. If you happen to meet a pulmonologist, what questions would you ask him about respiratory disorders?

Answer: We will ask questions such as:

1. What are the symptoms of Respiratory diseases?

2. How does smoking injure lungs?

8. There is an increase in the atmospheric temperature year by year. If it continues, guess and write what could be the consequences?

Answer: The consequences can be as follows:

1. As the temperature rises, ice melts in polar regions and it results in an increase of water levels in the oceans.

2. Increase in temperatures lead to scanty rainfall and causes drought.

9. In your area, soil is polluted by the enormous usage of pesticides. Suggest any two programmes for prevention of soil pollution.

Answer: By using the following biological methods the usage of pesticides can be reduced and prevent soil pollution.

1. Rotation of crops: Growing different crops on a particular piece of land in successive years reduces the occurrence of pests.

2. Biological control: Introducing natural predators or parasites of the pests.

10. (A) Lalitha visited a doctor with her grandfather. The doctor said that he is suffering from high BP.

  1. What is meant by high B.P?
  2. What are the causes for high B.P?
  3. Suggest some measures to control high B.P.

Answer i: People who have Blood Pressure more than the range of 120/80 mmHg during their resting period are said to have High BP.

Answer ii: The causes of high BP are being overweight, smoking or an extremely stressful life.

Answer iii: Some of the measures to control high BP are:

1. Exercise Regularly.

2. Reduce fat rich food.

3. Avoid smoking and alcoholism

4. Be stress free.

OR

Write salient features of Darwin’s theory of Evolution.

Answer: The salient features of Darwin’s theory of Evolution are:

1. Evolution is a slow and continuous process.

2. Variations may be passed from parent to offspring through heredity.

3. As the environment changes, the organism within the environment adapt and changes to the new living conditions.

4. Over a long period of time, each species of organism can accumulate so many changes, that it becomes a new species.

11. (A) Observe the experimental set up and answer the following questions.

AP Board SSC Science Part 2 Previous Year Question Paper Question No 11 A

(1) Why did the candle extinguish?

(2) In this experiment, do you find any relationship between the mint plant and the rat? Discuss

(3) What were Priestly’s observations in this experiment?

(4) Why is the candle continuously burning, when the mint plant was kept inside the Belly jar ?

Answer 1: The candle extinguished due to lack of gas which helps in burning.

Answer 2: In this experiment the rat uses the gas (O2) released by the mint plant and the mint plant utilizes the gas (CO2) released by the rat.

Answer 3: Priestly observed that plants were giving out a gas that supported burning and was essential for the survival of animals.

Answer 4: The oxygen gas released by the mint plant is the main cause for the continuous burning of the candle.

OR

(B) Suneetha wanted to observe Rhizopui on the piece of bread.

(i) Suggest the apparatus needed.

(ii) Write the procedure to be followed.

Answer: i) Apparatus needed: Mold sample or Spoiled Bread, Plain glass slide, Cover slip, Water, Disposable gloves, Microscope.

Answer ii) Procedure

1. Place a drop of water at the centre of the slide.

2. By using a toothpick, scrape very little of the mold and place it on the drop of water.

3. Place the cover slip on the mold sample without any air bubbles.

4. Use tissue paper to blot up the excess water present at the edges of the cover slip.

5. View the slide with a compound microscope.

12. A Observe the following table and answer the questions.

Division I Division II
Auxins Adrenalin
Gihberellins Testosterone
Ethylene· Estrogen
Abscisic Acid Thyroxin
Cytukinins Growth Hormone.

(a) On what basis is the above classification done?

(b) From which gland is Adrenalin released?

(c) Which hormone is responsible for closing of stomata?

(d) What are the functions of Auxins?

Answer a: The above classification is based on Plant and Animal hormones.

Answer b: Adrenalin released through Adrenal Gland.

Answer c: The hormone responsible for closing of stomata is Abscisic Acid.

Answer d: The functions of Auxins are

(i) Cell elongation

(ii) Differentiation of shoots and roots in plants.

OR

(B) Observe the following pyramid of biomass and answer the following questions.

AP Board SSC Science Part 2 Previous Year Question Paper Question No 12 B

(a) This pyramid shows a decrease in the biomass as we move up, why is the biomass decreasing?

(b) Give some examples of producers and primary consumers.

(c) Where do producers get the energy from?

(d) How much biomass is lost at each step?

Answer a: In this pyramid, only 10% of biomass is transferred from one trophic level to the next.

Answer b: Some examples of producers and primary consumers are

Producers: Green Plants. Algae, Phytoplankton.

Primary Consumers: Herbivores, Rabbit, Cow, Goat, etc.

Answer c: The producers get the energy from Sunlight.

Answer d: The biomass lost at each step is 90%.

13. (A) The given parts belong to which system?

Draw a neat labelled diagram of the system

(a) Kidneys

(b) Ureters

(c) Urinary bladder.

Answer A: Identification of the diagram. In the diagram provided below we have labelled Kidneys, Ureters and Urinary bladder.

AP Board SSC Science Part 2 Previous Year Question Paper Question No 13 A solution

OR

 

B. Observe the diagram and answer the questions below:

AP Board SSC Science Part 2 Previous Year Question Paper Question No 13 B

(a) What does the given diagram indicate?

(b) What is the part ‘x’ in the diagram?

(c) What is the function of the given picture?

(d) To which system the given picture belongs to?

Answer a: The given diagram indicates Mitochondria.

Answer b: The part ‘x’ in the diagram is Matrix.

Answer c: The function of the given picture are

i. Participates in cellular respiration

ii. Produces energy.

Answer d: The given picture belongs to Respiratory system.

14. Vocal cords are found in …….

(A) Larynx

(B) Pharynx

(C) Nasal Cavity

(D) Trachea

Answer: A

15. Identify the mis-matched pair:

(A) Vitamin A – Retinol

(B) Vitamin D – Calciferol

(C) Vitamin K – Tocoferol

(D) Vitamin C – Ascorbic Acid.

Answer: C

16. Match the following

List A List B
Pepsin Carbohydrates
Amylase Proteins
Lipase Fats

(A) (i) – (b), (ii) – (a), (iii) – (c)

(B) (i) – (a), (ii) –(b), (iii) –(c)

(C) (i) – (c), (ii) – (b), (iii) – (a)

(D) (i) – (a), (ii) – (c), (iii) –(b)

Answer: A

17. Which reagent do you use in the lab to know the presence of oxygen in the solutions?

(A) KOH solution.

(B) Janus Green B

(C) Iodine solution

(D) Methylene Blue

Answer: B

18. Which of the following has no role in blood clotting?

(A) Phylloquinone

(B) Fibrin

(C) Thrombin

(D) Thiamine

Answer: D

19. Blood pressure is measured with …….

(A) Stethoscope

(B) Sphygmomanometer

(C) Lense

(D) Scanner

Answer: SB

20. Skin: Sweat : Lungs: ……

(A) CO2

(B) Faeces

(C) Urea

(D) Saliva

Answer: A

21. Insulin is produced by

(A) Liver

(B) Pancreas

(C) Kidney

(D) Stomach

Answer: B

22. Suggest a practice to keep your kidneys healthy.

(A) Controlling the blood sugar levels.

(B) Avoid smoking, alcoholism

(C) Controlling the blood pressure levels.

(D) All the above.

Answer: D

23. From the third month of pregnancy, the embryo is called ……

(A) Zygote

(B) Placenta

(C) Embryo

(D) Foetus

Answer: D

24. Which part of the brain helps to maintain posture and equilibrium.

(A) Cerebrum

(B) Cerebellum

(C) Midbrain

(D) Diencephalon

Answer: B

25. How can we prevent AIDS?

(A) Use texted blood for blood transfusion.

(B) Use disposable needles

(C) Avoid unsafe sexual relations.

(D) All the above

Answer: D

26. Sphincter that helps in opening the stomach into duodenum …..

(A) Cardiac

(B) Pyloric

(C) Anal

(D) Gastric

Answer: B

27. How much time the hunger pangs will continue.

(A) 10-15 minutes

(B) 1-2 hours

(C) 15-20 minutes

(D) 30-45 minutes.

Answer: D

28. Who is known as the father of Genetics?

(A) Mendel

(B) Darwin

(C) Lamarck

(D) Aristotle

Answer: A

29. Natural selection means.

(A) Nature selects desirable characters.

(B) Nature selects undesirable characters.

(C) Nature rejects desirable characters.

(D) None of the above.

Answer: C

30. Which is not a suitable method for growing crops?

(A) Rotation of crops

(B) Biological control

(C) Cultivating mixed crops

(D) Using chemical fertilizers and pesticides.

Answer: D

31. A food chain always starts with …..

(A) The herbivore

(B) The carnivore

(C) The producer.

(D) None of them.

Answer: C

32. The given diagram represents.

AP Board SSC Science Part 2 Previous Year Question Paper Question No 32

(A) Recycle

(B) Sustainable development

(C) Micro Irrigation

(D) UNDP

Answer: B

33. The recent studies showed that the yield of Sunflower has considerably come down. What is the reason?

  1. Reduction in pollinating insects.
  2. Usage of Chemical fertilizers.
  3. Drought conditions.
  4. None of the above.

Answer: A

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *