Cell: The Unit of Life MCQs

Cells form the fundamental units of life and are seen in all living forms. The chapter explains the structure of the cell and its growth by division. Organisms comprise different types of cells. While some comprise single cells (unicellular entities), some others are made of multiple cells (multicellular entities).

The chapter covers the following subtopics – what is a cell, cell theory, overview of cell, prokaryotic and eukaryotic cells.

Important MCQs on Cell: The Unit of Life

Explore some important MCQs on this topic below.

1. Organelles can be separated from cell homogenate through

a) Autoradiography

b) Differential centrifugation

c) Chromatography

d) X-rays diffraction

2. Which structures perform the function of mitochondria in bacteria?

a) Mesosomes

b) Ribosomes

c) Cell wall

d) Nucleoid

3. Which of the following are not membrane-bound?

a) Ribosomes

b) Mesosomes

c) Vacuoles

d) Lysosomes

4. Which one of the following is not considered as a part of the endomembrane system?

a) Lysosome

b) Vacuole

c) Golgi complex

d) Peroxisome

5. In germinating seeds, fatty acids are degraded exclusively in the

a) Glyoxysomes

b) Proplastids

c) Peroxisomes

d) Mitochondria

6. Ribosomal RNA is actively synthesized in

a) Ribosomes

b) Nucleolus

c) Nucleoplasm

d) Lysosomes

7. Which of the following statements regarding mitochondrial membrane is not correct?

a) The inner membrane is highly convoluted forming a series of infoldings

b) The enzymes of the electron transport chain are embedded in the outer membrane

c) The outer membrane is permeable to all kinds of molecules

d) The outer membrane resembles a sieve that

8. Middle lamella is mainly composed of

a) Hemicellulose

b) Muramic acid

c) Calcium pectate

d) Phosphoglycerides

9. Nuclear envelope is a derivative of

a) Membrane of Golgi complex

b) Smooth endoplasmic reticulum

c) Rough endoplasmic reticulum

d) Microtubules

10. The two subunits of ribosome remain united at a critical ion level of

a) Calcium

b) Manganese

c) Magnesium

d) Copper

11. The chromosomes in which centromere is situated close to one end are

a) Acrocentric

b) Metacentric

c) Telocentric

d) Submetacentric

12. Peptide synthesis inside a cell takes place in

a) Ribosomes

b) Mitochondria

c) Chromoplast

d) Chloroplast

13. Which one of the following is not a constituent of cell membrane?

a) Cholesterol

b) Phospholipids

c) Glycolipids

d) Proline

14. The site of respiration in bacteria is

a) Mesosome

b) Episome

c) Microsome

d) Ribosome

15. The structures that are formed by stacking of organized flattened membranous sacs in the chloroplasts are

a) Grana

b) Cristae

c) Stroma

d) Stroma lamellae

16. The main arena of different cellular activities is

a) Nucleus

b) Cytoplasm

c) Mitochondria

d) Plasma membrane

17. Which of the following structures between two adjacent cells is an effective transport pathway?

a) Plasmalemma

b) Endoplasmic reticulum

c) Plastoquinones

d) Plasmodesmata

18. The osmotic expansion of a cell kept in water is mainly regulated by

a) Ribosomes

b) Vacuoles

c) Plastids

d) Mitochondria

19. DNA is not present in

a) Chloroplast

b) Nucleus

c) Mitochondria

d) Ribosomes

20. Which one of the following does not differ in E.coli and Chlamydomonas?

a) Cell membrane

b) Cell wall

c) Chromosomal organization

d) Ribosomes

Cell: The Unit of Life Answer Keys

1(b)

2(a)

3(a)

4(d)

5(a)

6(b)

7(b)

8(c)

9(c)

10(c)

11(a)

12(a)

13(d)

14(a)

15(a)

16(b)

17(d)

18(b)

19(d)

20(a)

These were some important MCQs on Cell: The Unit of Life. Explore related articles on Biology, at BYJU’S.

Also see:

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class