Checkout JEE MAINS 2022 Question Paper Analysis : Checkout JEE MAINS 2022 Question Paper Analysis :

Alkyl Halide Questions

Alkyl halides are commonly known as haloalkanes. They are open-chain hydrocarbons in which the hydrogen atom is replaced with the halogen atom. We can classify alkyl halides into different classes based on how the halogen atom is positioned in the open-chain hydrocarbon.

Definition: Alkyl halides are open-chain hydrocarbons in which the hydrogen atom is replaced with the halogen atom.

Alkyl Halide Chemistry Questions with Solutions

Q1. What is the order of SN2 reaction of the alkyl halide?

(a) RCl > RBr > RF > RI

(b) RI > RBr > RCl > RF

(c) R-F > R-Cl > RBr > RI

(d) RBr > RI > RCl > RF

Answer: (b) The order of SN2 reaction of the alkyl halide is RI > RBr > RCl > RF.

Explanation: Iodine is a good nucleophile and a good leaving group. Thus, it eliminates easily from an alkyl halide favouring SN2 elimination reaction.

Q2. Chloroform is used as an

(a) Antiseptic

(b) Anaesthetic

(c) Antipyretic

(d) None of the above

Answer: (b) Chloroform is used as an anaesthetic.

Q3. Methyl chloride reacts with silver acetate to yield

(a) Acetic acid

(b) Methyl acetate

(c) Acetyl chloride

(d) None of the above

Answer: (b) Methyl chloride reacts with silver acetate to yield methyl acetate.

Q4. The given reaction is an example of?

C2H5Br + KCN (aq) β†’ C2H5CN + KBr

(a) Elimination reaction

(b) Nucleophilic substitution reaction

(c) Electrophilic substitution reaction

(d) None of the above

Answer: (c) The given reaction: C2H5Br + KCN (aq) β†’ C2H5CN + KBr is an example of electrophilic substitution reaction.

Q5. An alkyl halide can be converted into alcohol by the

(a) Addition reaction

(b) Substitution reaction

(c) Dehydrohalogenation reaction

(d) None of the above

Answer: (b) An alkyl halide can be converted into alcohol by the substitution reaction.

Q6. Write the IUPAC name of (CH3)3 C CH2Br.

Answer: The IUPAC name of (CH3)3 C CH2Br is 1-Bromo-2, 2-dimethyl propane.

Alkyl Halide Image 1

1-Bromo-2, 2-dimethyl propane

Q7. Why do we keep chloroform in the dark coloured bottles?

Answer: We keep chloroform in the dark coloured bottles because it reacts with atmospheric oxygen to produce poisonous phosgene gas.

Q8. Conver Prop-1-ene to 1-fluoro propane.

Answer: We can convert Prop-1-ene to 1-fluoro propane by reacting Prop-1-ene with hydrogen bromide in the presence of hydrogen peroxide, followed by the reaction with AgF.

Alkyl Halide Image 2

Q9. What happens when n-butyl chloride reacts with alcoholic KOH?

Answer: An elimination reaction takes place when n-butyl chloride reacts with alcoholic KOH to form an unsaturated But-1-ene.

Alkyl Halide Image 3

Q10. Draw the structure of 1-Bromo-4-chloro but-2-ene

Answer: The structure of 1-Bromo-4-chloro but-2-ene is mentioned below.

Alkyl Halide Image 4

Q11. Distinguish between an alkyl halide and an aryl halide.

Answer:

S. No.

Alkyl Halide

Aryl Halide

1.

Alkyl halides are open-chain hydrocarbons in which the hydrogen atom is replaced with the halogen atom.

Aryl halides are aromatic hydrocarbons in which the hydrogen atom is replaced with the halogen atom.

2.

The halogen atom is attached to the sp3 hybridised carbon atom.

The halogen atom is attached to an sp2 hybridised carbon atom.

3.

They are linear or branched.

They are ringed.

4.

They undergo nucleophilic substitution reactions.

They do not undergo nucleophilic substitution reactions.

Q12. Match the following.

Column I

Column II

Vinyl halide

CH3 CH = CH CH2 Cl

Alkyl halide

C6H5(CH2Cl)

Allyl halide

CH2 = CHX

Benzyl halide

CH3 CH2 X

Answer:

Column I

Column II

Vinyl halide

CH2 = CHX

Alkyl halide

CH3 CH2 X

Allyl halide

CH3 CH = CH CH2 Cl

Benzyl halide

C6H5(CH2Cl)

Q13. Why is alkyl halide insoluble in water?

Answer: An alkyl halide is insoluble in water because it can not form a hydrogen bond with water. Thus, it is insoluble in water.

Q14. What is sandmeyer’s reaction?

Answer: The Sandmeyer reaction is an organic reaction used to synthesise aryl halides from aryl diazonium salts using copper chlorides as a reagent.

Alkyl Halide Image 5

Q15. Convert 2-Bromo butane to but-2-ene.

Answer: We can convert 2-Bromo butane to but-2-ene by reacting it with alcoholic KOH. When alcoholic KOH reacts with 2-Bromo butane an elimination reaction takes place, leading to the elimination of HBr and the required but-2-ene is formed.

Alkyl Halide Image 6

Practise Questions on Alkyl Halide

Q1. Arrange the following compounds in the increasing order of reactivity towards an SN2 reaction.

2-Bromo-2- methyl butane, 1-Bromo pentane, 2-Bromo pentane

Q2. Convert aniline to chlorobenzene.

Q3. Why is allyl chloride hydrolysed more readily than n-propyl chloride?

Q4. What is Ξ² elimination of alkyl halide?

Q5. Explain the optical activity of 2-Chlorobutane.

Click the PDF to check the answers for Practice Questions.
Download PDF

Recommended Videos

Haloalkanes and Haloarenes

Haloalkanes and Haloarenes

Grignard Reagent: Haloalkanes and Haloarenes

SN1 & SN2 Mechanism

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*

DOWNLOAD

App NOW