Checkout JEE MAINS 2022 Question Paper Analysis : Checkout JEE MAINS 2022 Question Paper Analysis :

Chemistry Practical Class 11 Determination of Boiling Point of An Organic Compound Viva Questions with Answers

Q1: What is the boiling point of Benzaldehyde?

Answer:

The boiling point of Benzaldehyde is 178 degrees Celsius.

Q2: Define boiling point.

Answer:

The temperature at which the liquid’s vapour pressure equals the air pressure is known as the boiling point.

Q3: Suppose the boiling point of a liquid is 100°C in Delhi. At hill station will it be the same or different? Give reasons.

Answer:

At the hill station, the liquid’s boiling point will be less than 100°C. With a drop in air pressure, the boiling point drops. The air pressure at hill stations is lower than in lowlands.

Q4: What is the effect of an increase of pressure on the boiling point?

Answer:

The boiling point of a liquid rises as the outside pressure increases.

Q5: Why is food cooked more quickly in a pressure cooker?

Answer:

Water boils at a greater temperature in a pressure cooker, hence cooking takes place at a higher temperature.

Q6: What is the effect of a decrease of pressure on the boiling point?

Answer:

The boiling point of a liquid decreases as the outside pressure decreases.

Q7: Why do different liquids have different boiling points?

Answer:

The liquid’s boiling point is determined by intermolecular forces. Because various liquids have varied strengths of intermolecular forces, their boiling points differ.

Q8: What will happen to the boiling point of the liquid if some non-volatile liquid is added to it?

Answer:

The boiling point of the liquid will increase.

Q9: Why do Carboxylic acids have a higher boiling point than hydrocarbons?

Answer:

Carboxylic acids can generate hydrogen bonds, which help to stabilise the molecule and allow the organic chain to form more bonds through dispersion forces.

Q10: What are the materials required for the experiment?

Answer:

Benzene, Benzaldehyde, the aluminium block, fusion tube, stand with clamp, capillary tube, tripod, thermometer, and kerosene burner.

Download Class 11 Chemistry Viva questions on Determination of Boiling Point of An Organic Compound by clicking on the button below.
Download PDF

Read Also:

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

DOWNLOAD

App NOW