Checkout JEE MAINS 2022 Question Paper Analysis : Checkout JEE MAINS 2022 Question Paper Analysis :

Deforestation Questions

Deforestation means cutting or clearing trees or forests over a large area. Forests are cleared to use that land for various intentions like building houses, making roads etc. Deforestation eradicates the animal’s habitat, causing their death.

Definition: Deforestation refers to the purposeful clearing of forested land. Forests are cleared to use that land for human needs.

Deforestation Chemistry Questions with Solutions

Q1. Cutting of trees on a large scale is known as

  1. Deforestation
  2. Reforestation
  3. Afforestation
  4. None of the above

Answer: (a), Cutting of trees on a large scale is known as deforestation.

Q2. Deforestation generally decreases the

  1. Soil Erosion
  2. Global Warming
  3. Drought
  4. Rainfall

Answer: (d), Deforestation generally decreases the rainfall.

Q3. Extensive planting of trees to increase the forest cover is known as

  1. Afforestation
  2. Deforestation
  3. Reforestation
  4. Social Forestry

Answer: (a), Extensive planting of trees to increase the forest cover is known as afforestation.

Q4. Which nation is most affected by deforestation?

  1. India
  2. Sri Lanka
  3. Honduras
  4. Canada

Answer: ©, Honduras is most affected by deforestation. Around 37% of forest land is lost in Honduras.

Q5. Which type of farming causes more amount of deforestation?

  1. Commercial farming
  2. Subsistence farming
  3. Dairy farming
  4. Mixed farming

Answer: (b), Subsistence farming causes a significant amount of deforestation. According to a survey, subsistence farming causes 48% of deforestation. In contrast, commercial farming cause 32% of deforestation.

Q6. What is deforestation?

Answer: Deforestation means cutting or clearing trees or forests over a large area. Forests are cleared to use that land for various intentions like building houses, making roads etc. Deforestation eradicates the animal’s habitat, causing their death.

Q7. What is forest degradation?

Answer: Forest degradation is an approach in which the biological wealth of a forest area is degraded due to multiple factors. It does not involve reducing forest area, but the quality is affected. It makes the area less beneficial.

Q8. What are the leading causes of forest degradation?

Answer: Forest degradation is an approach in which the biological wealth of a forest area is degraded due to multiple factors. It does not involve reducing forest area, but the quality is affected. It makes the area less beneficial.

Human activities like overgrazing, excessive logging and artificial fires cause forest degradation. Moreover, forests can also degrade naturally by insect pests or natural fire.

Q9. Can deforestation happen naturally?

Answer: Deforestation means cutting or clearing trees or forests over a large area. Forests are cleared to use that land for various intentions like building houses, making roads etc. Deforestation eradicates the animal’s habitat, causing their death.

Yes, deforestation can happen naturally. Natural factors like a forest fire or parasite-caused diseases cause deforestation.

Q10. What effects does deforestation have on the environment?

Answer: Deforestation can affect the environment harshly. It causes soil erosion and species extinction because of the loss of habitat. Moreover, it is the primary cause of carbon emissions into the atmosphere.

Q11. What are the leading causes of deforestation?

Answer: Deforestation means cutting or clearing trees or forests over a large area. The loss of trees affects us poorly. The leading cause of deforestation is mentioned below.

  • Industrial agriculture is the primary cause of deforestation. It causes around 85% of deforestation worldwide.
  • Timber logging is another vital cause of deforestation. Around 380,000 hectares of forest are cleared every year to meet wood and wood products demand. It accounts for 60% of deforestation worldwide.
  • Mining is another reason trees are cleared every year to meet the demand for minerals.

Q12. What are the negative impacts of deforestation?

Answer: Deforestation means cutting or clearing trees or forests over a large area. The loss of trees affects us poorly. It can cause

  • The extinction of plants and animals.
  • Increased greenhouse gases.
  • Reduce water in the atmosphere.
  • Soil erosion and floods.
  • Destruction of the homeland of indigenous communities.
  • Affect the climate.

Q13. Are afforestation and reforestation the same?

Answer: No, afforestation and reforestation are not the same. However, their objective is relative. Afforestation is the planting of trees in a land that was previously infertile. It is a method to create a new forest. In contrast, reforestation is replanting trees in an area where a forest was once destroyed or damaged. It is a method to enhance forest degradation and improve the quality of the forest.

Q14. What are the differences between deforestation and afforestation?

Answer:

S. No.

Deforestation

Afforestation

1.

Deforestation is the destruction of trees for human and commercial uses.

Afforestation is the planting of trees in a land that was previously infertile.

2.

Deforestation is harmful to the environment.

Afforestation is beneficial to the environment.

3.

It owns a negative impact on the overall ecosystem.

It owns a positive impact on the overall ecosystem.

4.

It converts green land into barren.

It converts barren wasteland into a greener pasture.

5.

It leads to global warming, rising sea levels, encroachment and wildlife extinction.

It ensures balance and survival for all life on earth.

Q15. Match the following.

Column I

Column II

Deforestation

Urbanisation

Afforestation

Droughts

Natural cause of deforestation

Clearing or Cutting Trees

Man-made cause of deforestation

Planting Trees

Answer:

Column I

Column II

Deforestation

Clearing or Cutting Trees

Afforestation

Planting Trees

Natural cause of deforestation

Droughts

Man-made cause of deforestation

Urbanisation

Practise Questions on Deforestation

Q1. How can deforestation be mitigated?

Q2. How do forests protect our planet?

Q3. What is sustainable forestry?

Q4. What is afforestation?

Q5. Are deforestation and forest degradation occurring within the EU?

Click the PDF to check the answers for Practice Questions.
Download PDF

Recommended Videos

Deforestation | Causes, Effects & Solutions | Video for Kids

Class 7th Standard Chemistry Deforestation

Global Warming And Greenhouse Effect

What Is Global Warming? | Class 7 – Geography | Learn With BYJU’S

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*

DOWNLOAD

App NOW