Jet Set Go! All about Aeroplanes Jet Set Go! All about Aeroplanes

Oxygen Questions

Oxygen is a chemical element of group 16 of the modern periodic table. It is represented by the symbol O and has an atomic number of 8. It is a highly reactive non-metal and promotes combustion. Oxygen acts as an oxidising agent and forms oxides readily.

Definition: Oxygen is a chemical element of the chalcogen family of the modern periodic table. It is depicted by the symbol O and has an atomic number of 8.

Oxygen Chemistry Questions with Solutions

Q1. Which chemical can be used in the laboratory to make oxygen?

(a) Hydrochloric Acid

(b) Hydrogen peroxide

(c ) Sodium hydroxide

(c ) All of the above

Answer: (b) We can use hydrogen peroxide to make oxygen in the laboratory.

Q2. What catalyst is usually used in the laboratory to speed up oxygen production?

(a) Iron

(b) Vanadium (V) oxide

(c ) Manganese (IV) oxide

(d) None of the above

Answer: (c) Manganese (IV) oxide catalyst is usually used in the laboratory to speed up oxygen production.

Q3. Oxygen belongs to which block of the periodic table?

(a) s block element

(b) p block element

(c ) d block element

(d) None of the above

Answer: (b) Oxygen belongs to the p block element.

Q4. Which of the following is the main source of oxygen in our environment?

(a) Phytoplanktons

(b) Zooplanktons

(c ) Fungi

(d) None of the above

Answer: (a) Phytoplanktons is the main source of oxygen in our environment.

Q5. How much oxygen is present in the atmosphere?

(a) 21%

(b) 1%

(c ) 71%

(d) None of the above

Answer: (a) 21% of the oxygen is present in the atmosphere.

Q6. Oxygen belongs to which group of the periodic table?

(a) Halogen Group

(b) Chalcogen Group

(c ) Nobel Gases Group

(d) None of the above

Answer: (b) Oxygen belongs to the chalcogen group of the periodic table.

Q7. What are the industrial applications of oxygen?

Answer: Oxygen plays an important role in the survival of human beings. It has a lot of industrial applications. A few of them are enlisted below.

1. Oxygen is used in mining and is used to manufacture glass and stone products.

2. Oxygen is used to melt, refine and manufacture steel.

Q8. What is the electronic configuration of oxygen?

Answer: The electronic configuration of oxygen is 1s2 2s2 2p4.

Q9. Explain oxygen in detail.

Answer: Oxygen is a chemical element of group 16 of the modern periodic table. It is represented by the symbol O and has an atomic number of 8. It is a highly reactive non-metal and promotes combustion. Oxygen acts as an oxidising agent and forms oxides readily.

Q10. What is the oxygen cycle?

Answer: The oxygen cycle is a biogeochemical cycle which is involved in the circulation of the oxygen atoms in the atmosphere through a sequence of complex approaches. It explains the usage and balance of oxygen in the atmosphere.

Q11. Is there any isotope of oxygen? If yes, name them.

Answer: Yes, there are three primary oxygen isotopes, namely, O 17, O 18, and O 19.

However, there are fifteen radioactive isotopes of oxygen ranging from O 11 to O 28. These radioactive oxygen isotopes are short-lived.

Q12. What are the different allotropes of oxygen?

Answer: There are numerous oxygen allotropes. However, significant dioxygen (oxygen gas) and tri oxygen (ozone) are present in the atmosphere. Various other oxygen allotropes are enlisted below.

1. O. (Oxygen free radical)

2. O2* (Metastable state of molecular oxygen)

3. O4 (Metastable state of tetra oxygen)

4. O8 (Solid oxygen)

Q13. State any four physical properties of oxygen.

Answer: The physical properties of oxygen are as follows.

1. Oxygen is a colourless, odourless and tasteless gas.

2. Oxygen can be changed from a gaseous state to a liquid state under high pressure and low temperature. Liquified oxygen is slightly blue coloured.

3. Oxygen is paramagnetic.

4. Oxygen is practically insoluble in water.

Q14. What happens when an alkali metal reacts with oxygen?

Answer: Metal reacts with oxygen to form basic metallic oxide.

Reaction: M + O2 → MO2.

Q15. What is the oxidation number of oxygen in H2O2?

Answer: Oxygen has – 1 oxidation number in H2O2.

Practise Questions on Oxygen

Q1. What are the different stages of the oxygen cycle?

Q2. What is an isotope?

Q3. What is an allotrope?

Q4. What is an atomic number?

Q5. Ozone plays an important role in protecting us. Justify your answer.

Click the PDF to check the answers for Practice Questions.
Download PDF

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*

close
close

DOWNLOAD

App NOW