Jet Set Go! All about Aeroplanes Jet Set Go! All about Aeroplanes

Solutions MCQ Questions

A homogeneous mixture of two or more components is called a solution. The properties and composition of the mixture are uniform throughout the solution. A solution is made up of a solvent and a solute. The solvent is present in the largest quantity and the solute is present in lesser quantity. The solute is dissolved in the solvent. The solute and the solvent together form a solution.

Definition: The different types of solution based on the physical state of the solvent are- gaseous solutions, liquid solutions and solid solutions. A solution in which the solvent cannot dissolve any more of the solute is called a saturated solution.

Solutions MCQ Chemistry Questions with Solutions

Q1. From the below options, choose the correct example for gaseous solutions.

(a) Oxygen dissolved in water

(b) Camphor in nitrogen gas

(c) Carbon dioxide dissolved in water

(d) Hydrogen in palladium

Answer: (b)

A gaseous solution is a solution in which the solvent is a gas.

Q2. Which among the following is an example of a solid solution?

(a) Copper dissolved in gold

(b) Ethanol dissolved in water

(c) Glucose dissolved in water

(d) Sodium chloride dissolved in water

Answer: (a)

Q3. In how many ways can the concentration of a solution be expressed?

(a) 1

(b) 3

(c) 5

(d) 8

Answer: (d)

The concentration of a solution can be expressed in 5 ways: Mass %, Volume %, Mole fraction, Parts per million, Mass by volume percentage, Molarity, Molality and Normality.

Q4. What is the mole fraction of ethylene glycol in a solution containing 20g by mass?

(a) 0.022

(b) 0.054

(c) 0.068

(d) 0.090

Answer: (c)

The mole fraction of ethylene glycol is calculated as shown below:

The molecular mass of ethylene glycol (C2H6O2) = 24 + 6 + 32 = 62 g/mol.

The mass of ethylene glycol in solution = 20g.

The mass of water = 100 – 20 = 80g.

Thus, number of moles of ethylene glycol = mass of ethylene glycol ÷ molecular mass of ethylene glycol

Moles of ethylene glycol = 20 ÷ 62 = 0.322 moles.

Similarly, the number of moles of water = 80 ÷ 18 = 4.444 moles.

The mole fraction of ethylene glycol = 0.322 ÷ (0.322 + 4.444) = 0.068

Q5. The solubility of a substance in a solvent depends on

(a) Temperature

(b) Pressure

(c) Nature of solute and solvent

(d) All of the above

Answer: (d)

Q6. Which of the following does not dissolve in benzene?

(a) Naphthalene

(b) Anthracene

(c) C6H12O6

(d) All of the above

Answer: (c)

Glucose does not dissolve in benzene.

Q7. Choose the ideal solution from the following.

(a) Carbon disulphide and acetone

(b) Phenol and Aniline

(c) Chloroform and Acetone

(d) Ethyl iodide and ethyl bromide

Answer: (d)

Q8. How does the solubility of gasses vary with pressure?

(a) Increases with pressure

(b) Decreases with pressure

(c) First increases and then decreases

(d) No effect

Answer: (a)

The solubility of gasses in liquids increases with increase in pressure.

Q9. How does the solubility of gasses in a liquid vary with increase in temperature?

(a) Increases with temperature

(b) Decreases with temperature

(c) First increases and then decreases

(d) No effect

Answer: (b)

Q10. Which law explained solubility of gasses in a liquid?

(a) Charles law

(b) Henry’s law

(c) Raoult’s law

(d) Boyle’s law

Answer: (b)

Q11. Choose the correct example for a non-ideal solution?

(a) Benzene + Toluene

(b) Hexane + Heptane

(c) Chlorobenzene + Bromobenzene

(d) Ethanol + Hexane

Answer: (d)

Q12. Which condition holds for the ideal solution?

(a) Change is volume is zero

(b) Change in volume is non-zero

(c) Change is enthalpy is non-zero

(d) None of the above

Answer: (a)

Q13. Which condition holds for a non-ideal solution?

(a) Change is volume is zero

(b) Change in volume is non-zero

(c) Change is enthalpy is zero

(d) None of the above

Answer: (b)

Q14. What does Henry’s constant depend upon?

(a) Nature of gas

(b) Nature of solvent

(c) Temperature

(d) All of the above

Answer: (d)

Q15. How is Henry’s constant dependent on temperature?

(a) Directly proportional

(b) Inversely proportional

(c) Varies exponentially

(d) None of the above

Answer: (a)

Practice Questions on Solutions MCQ

Q1.Dissolution of gas in a liquid is

(a) Endothermic

(b) Exothermic

(c) No heat change

(d) No change in temperature

Q2.Which gas dissolves the most in water?

(a) Carbon dioxide

(b) Nitrogen

(c) Hydrogen

(d) Ammonia

Q3.The pair of miscible liquids among the following is

(a) Oil and water

(b) Kerosene and water

(c) Vegetable oil and corn syrup

(d) Ethanol and water

Q4. The example of a colloidal solution is

(a) Air

(b) Milk

(c) Alcohol

(d) Urea

Q5.The example of a suspension is

(a) Milk

(b) Alcohol

(c) Urea

(d) Mixture of water and chalk

Click the PDF to check the answers for Practice Questions.
Download PDF

Recommended Videos

Types of Solutions Explanation

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*

close
close

DOWNLOAD

App NOW