MCQs on FDI

FDI or Foreign Direct Investment is basically a controlling stake (ownership) in a commercial enterprise located in a country by an entity based out of another country. This is different from portfolio foreign investment with respect to the element of ‘control’. The latter kind of investment is only an unassertive investment in the securities of a foreign nation like bonds and stocks.

The Financial Times gives typical definitions of ‘control’ as the globally agreed threshold of 10% of the voting shares, however, often this is a cloudy area since even a smaller share would accord control in companies. FDI includes mergers and acquisitions, construction of new facilities, intra-company loans and reinvesting profits from foreign operations.

Given below are important MCQs on Foreign Direct Investment to analyze your understanding of the topic. The answers are also given for your reference.

Foreign Direct Investment MCQs

1. The foreign direct investment includes

A) Intellectual Property

B) Human Resource

C) Tangible Good

D) Intangible Goods

Answer: C

2. The three disputes of FDI are over

A) Concern

B) Interest

C) Regard

D) Hobby

Answer: B

3. Treaty of Rome was signed in the year

A) 1959

B) 1957

C) 1956

D) 1955

Answer: B

4. When did Austria terrify its EU partners by involving them at a party?

A) 1997

B) 1993

C) 1991

D) 1999

Answer:D

5. For spreading information the Foreign policy decision-makers rely on

A) Bureaucrats

B) Politicians

C) Media

D) Public

Answer: C

6. More expansion of foreign direct investment can boost

A) Money circulation

B) Demand

C) Employment

D) Unemployment

Answer: C

7. How will offer curve react when customers are heterogeneous?

A) Zero quadrant

B) Negative quadrant

C) Optimum quadrant

D) Positive quadrant

Answer: B

8. When capital and labour are moved internationally to will develop the

A) Economic growth gains

B) Capital gains

C) Gains more from income

D) Gains more from trade

Answer: C

9. Which industry characteristics will have free entry?

A) Mineral mining

B) Cable television

C) T-shirt silk screening

D) Satellite radio

Answer: C

10. When a country is specialized in particular good and then trade with other countries is called

A) Agreement

B) Interdependence

C) Correlation

D) Dependence

Answer: B

Stay tuned to BYJU’S for more MCQ’s on economics, question papers, sample papers, syllabus and Commerce notifications.