MCQs on Organising

Organising includes appointing assignments, gathering tasks into offices, designating authority, and distributing assets across the association. During the organising process, administrators coordinate employees, assets, procedures, and policies to work with the objectives distinguished in the plan.

Below is a list of multiple-choice questions and answers on Organising to help students understand the topic better.

1. Which of the following is not a part of the organising process?

a) Assignment of responsibilities

b) Establishing reporting relationship

c) Specialisation

d) Division of work

Answer: C

2. Organising doesn’t include _______.

a) By whom will be done

b) When will be done

c) What will be done

d) How will be done

Answer: D

3. Who reports to whom is made clear by______.

a) Organising process

b) Management process

c) Planning process

d) None of the above

Answer: A

4. Grouping the activities on the basis of the product line is a part of _______.

a) Formal organisation

b) Divisional structure

c) Informal organisation

d) Functional Structure

Answer: B

5. The form of organisation known for giving rise to rumours is called_______.

a) Decentralised organisation

b) Formal organisation

c) Centralised organisation

d) Informal organisation

Answer: D

6. Name the type of organisation that is deliberately designed by top management to achieve a common organisational objective.

a) Corporate organisation

b) Divisional organisation

c) Formal organisation

d) Informal organisation

Answer: C

7. Delegation is ________.

a) Optional

b) Compulsory

c) None of the options are correct

d) Both a) and b)

Answer: B

8. Decision-making authority can be pushed down to a lower level and this is related to______.

a) Centralisation

b) Delegation

c) Decentralisation

d) None of the options are correct

Answer: C

9. Decentralisation is ______.

a) Optional

b) Compulsory

c) Both a) and b)

d) None of the options are correct

Answer: A

10. For fast communication and to get correct feedback, the following organisation is suitable for _______.

a) Functional Structure

b) Informal Organisation

c) Divisional Structure

d) Formal Organisation

Answer: B

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*