ACCOUNTANCY FOR CLASS 11 CHAPTER 13 COMPUTERISED ACCOUNTING SYSTEM MCQS ALONG WITH ANSWERS

Free CBSE Accountancy Multiple Choice Questions for Class 11 along with answers Chapter 13: Computerised Accounting System. Accountancy MCQs for Class 11 chapter-wise with answers are prepared based on the current exam pattern. Students can tackle MCQs with answers to realise their spadework level.

1. What are the features of computerised accounting software?

(a) Storage of accounting data and online input

(b) Instantly produces different reports

(c) Group different account

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

2. A software must be easy to _______.

(a) Install

(b) Adapt

(c) Understand

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

3. If an organisation wants to develop a computerised accounting system according to its need as the business of the organisation is complex. Which software should opt for?

(a) Ready to use software

(b) Customised software

(c) Tailor-made software

(d) All of the above

Answer: (c) Tailor-made Software

4. The ________of a vendor is also an important factor to consider while opting for computerised accounting software.

(a) Level of profit

(b) Honesty

(c) Capability

(d) None of the above

Answer: (a) Level of profit

5. What are the factors to be considered while using source accounting software?

(a) Flexibility

(b) Adaptability

(c) Interest in management

(d) Both a and b

Answer: (d) Both a and b

6. What are the advantages of tailor-made software?

(a) These are ready-made software

(b) Low cost

(c) High secrecy of data

(d) None of the above

Answer: (c) High secrecy of data

7. What are not advantages of a computerised accounting system?

(a) High speed

(b) High reliability

(c) Reduced training cost

(d) None of the above

Answer: (c) Reduced training cost

8. What are the features of a computerised accounting system?

(a) It facilitates off-line input and storage of accounting data

(b) This system never fails

(c) It generates a print-out of purchase and sale invoices

(d) None of the above

Answer: (c) It generates a print-out of purchase and sale invoices

9. Which among these is not an example of system utility software?

(a) Anti-virus utility to scan a computer for viruses

(b) Microsoft-office package

(c) Disk compression utility to compress contents of a disk for increasing the capacity of a disk

(d) Disk partitioning to divide a single drive into multiple logical drives

Answer: (b) Microsoft-office package

10. Among the following, which ready-to-use accounting software package is available in today’s market?

(a) Tally

(b) E.X.

(c) Busy

(d) The professional accountant

(e) All of the above

Answer: (e) All of the above

11. An accounting information system processes financial transactions and events based on _______.

(a) Governing principles

(b) Management principles

(c) Accepted principles

(d) Generally accepted accounting principles

Answer: (d) Generally accepted accounting principles

12. The data storage system which remains hidden from the user and responds to the requirement of the user to the extent the user is authorised to access is known as _____.

(a) Back-end database

(b) Front-end database

(c) Data processing

(d) Reporting system

Answer: (a) Back-end database

13. The criterion fulfilled by an effective accounting report is __________.

(a) Relevance, Timeliness, Accuracy, Completeness, and Summarisation

(b) Relevance, Timeliness, Accuracy, Completeness, and Globalisation

(c) Relevance, Legibility, Speed, Automation

(d) Reliability, Accuracy, Scalability, Efficiency, and Quality

Answer: (a) Relevance, Timeliness, Accuracy, Completeness, and Summarisation

14. Which among these cannot be treated as a limitation of a computerised accounting system?

(a) Security breach

(b) Staff opposition

(c) Automated document production

(d) Cost of training

Answer: (c) Automated document production

15. When any manual accounting system is transformed into a computerised accounting system, what do the employees of an organisation undertake?

(a) Resist the change

(b) Accept the change

(c) Do nothing

(d) Take training

Answer: (d) Take training

We trust that the offered Accountancy MCQs for Class 11 with responses Chapter 13: Computerised Accounting System will help you. Assuming you have any questions with respect to CBSE Class 11 Accountancy, Computerised Accounting System MCQs, drop a remark underneath, and we will hit you up at the most punctual.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*