ACCOUNTANCY FOR CLASS 11 CHAPTER 4 RECORDING OF TRANSACTIONS 2 MCQS ALONG WITH ANSWERS

Free CBSE Accountancy Multiple Choice Questions for Class 11 along with answers Chapter 4: Recording of Transactions 2. Accountancy MCQs for Class 11 chapter-wise with answers are prepared based on the current exam pattern. Students can tackle MCQs with answers to realise their spadework level.

1. Return of goods by a customer is recorded in ______.

(a) Purchase book

(b) Sales book

(c) Sales return book

(d) Purchase return book

Answer: (c) Sales return book

2. Balancing of accounts means _______.

(a) Total of debit side

(b) Total of credit side

(c) Difference in a total of debit side and credit side

(d) None of the above

Answer: (c) Difference in a total of debit side and credit side

3. A cheque on which two parallel lines are drawn in the left top corner is called ______.

(a) Bearer cheque

(b) Traveller’s cheque

(c) Account payee cheque

(d) None of the above

Answer: (c) Account payee cheque

4. Credit balance of the bank account in the cash book shows ______.

(a) Overdraft

(b) Cash deposited into our bank

(c) Cash is withdrawn from the bank

(d) None of the above

Answer: (a) Overdraft

5. The first book of the original entry is ______.

(a) Journal

(b) Ledger

(c) Trial balance

(d) None of the above

Answer: (b) Ledger

6. When a business maintains a cash book, it doesn’t need to maintain _______.

(a) Journal proper

(b) Purchases book

(c) Sales book

(d) Bank and cash account in the ledger

Answer: (d) Bank and cash account in the ledger

7. Credit purchase of furniture shall be recorded in _____.

(a) Purchase book

(b) Journal book

(c) Cash book

(d) None of the above

Answer: (b) Journal book

8. Goods purchased with cash are recorded in the _______.

(a) Purchase book

(b) Sales book

(c) Cash book

(d) Purchase return book

Answer: (c) Cash book

9. ‘Drawings’ falls under _______ account.

(a) Personal account

(b) Real account

(c) Nominal account

(d) None of the above

Answer: (a) Personal account

10. Cash book does not record the transactions of ______.

(a) Cash nature

(b) Credit nature

(c) Cash and credit nature

(d) None of the above

Answer: (b) Credit nature

11. Cash purchase of goods is recorded in _______.

(a) Purchase book

(b) Sales book

(c) Cash book

(d) None of the above

Answer: (c) Cash book

12. A double column cash book records _______.

(a) All transactions

(b) Cash and bank transactions

(c) Only cash transactions

(d) Only credit transactions

Answer: (b) Cash and bank transactions

13. Who prepares a debit note?

(a) Seller

(b) Purchaser

(c) Cashier

(d) None of the above

Answer: (b) Purchaser

14. The periodic total of the sales return journal is posted to _____.

(a) Sales account

(b) Goods account

(c) Purchase return account

(d) Sales return account

Answer: (d) Sales return account

15. Income tax is treated as ______.

(a) Business expense

(b) Direct expense

(c) Personal expense

(d) Indirect expense

Answer: (d) Indirect expense

We trust that the offered Accountancy MCQs for Class 11 with responses Chapter 4: Recording of Transaction 2 will help you. Assuming you have any questions with respect to CBSE Class 11 Accountancy, Recording of Transactions 2 MCQs, drop a remark underneath, and we will hit you up at the most punctual.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*