ACCOUNTANCY FOR CLASS 11 CHAPTER 6 TRIAL BALANCE AND RECTIFICATION OF ERRORS MCQS ALONG WITH ANSWERS

Free CBSE Accountancy Multiple Choice Questions for Class 11 along with answers Chapter 6: Trial Balance and Rectification of Errors. Accountancy MCQs for Class 11 chapter-wise with answers are prepared based on the current exam pattern. Students can tackle MCQs with answers to realise their spadework level.

1. If the trial balance does not tally after many efforts, then the __________ account is opened.

(a) Purchase account

(b) Suspense account

(c) Sales account

(d) None of the above

Answer: (b) Suspense account

2. If the suspense account does not balance off even after rectification of errors, it implies that _______.

(a) There are some one-sided errors only in the books yet to be ascertained

(b) There are no more errors yet to be ascertained

(c) There are some two-sided errors only, that is yet to be ascertained

(d) There may be both two-sided errors and one-sided errors, that are yet to be ascertained

Answer: (a) There are some one-sided errors only in the books yet to be ascertained

3. If the two sides of the trial balance do not tally, which account is opened?

(a) Suspense account

(b) Personal account

(c) Real account

(d) None of the above

Answer: (a) Suspense account

4. If wages paid for the installation of new machinery is debited to the wages account, it is ___________.

(a) An error of commission

(b) An error of principle

(c) A compensating error

(d) An error of omission

Answer: (b) An error of principle

5. The error which can be disclosed by trial balance is ________.

(a) Error of omission

(b) Error of principle

(c) Compensatory error

(d) None of the above

Answer: (d) None of the above

6. A trial balance is prepared after _______.

(a) Preparation of the financial statement

(b) Recording the transactions in the subsidiary books

(c) Posting it to the ledger is complete

(d) Posting it to the ledger is complete, and the accounts have been balanced

Answer: (d) After posting it to the ledger is complete, and the accounts have been balanced

7. Errors committed by omitting entries in the journal book are called ______.

(a) Error of commission

(b) Error of principle

(c) Error of omission

(d) None of the above

Answer: (c) Error of omission

8. Trial balance is _______.

(a) An account

(b) A statement

(c) A subsidiary book

(d) A principal book

Answer: (b) A statement

9. Errors committed due to lack on the basis of the principle of accounting are called ______.

(a) Compensating errors

(b) Error of principle

(c) Single-sided error

(d) None of the above

Answer: Answer: (b) Error of principle

10. If the trial balance agrees, it implies that ______.

(a) There are no errors in the book

(b) There may be two-sided errors in the book

(c) There may be one-sided errors in the book

(d) There may be both one-sided errors and two-sided errors in the books

Answer: (b) There may be two-sided errors in the book

11. Which of the following is not an error of principle?

(a) Purchase of furniture debited to purchase account

(b) Repairs on the overhauling of second-hand machinery purchased debited to repairs account

(c) Cash received from XYZ posted to ABC

(d) Sale of old car credited to sales account

Answer: (c) Cash received from XYZ posted to ABC

12. Which of the following is prepared on the basis of trial balance?

(a) Journal

(b) Ledger

(c) Final Accounts

(d) None of the above

Answer: (c) Final Accounts

13. Which of the following errors will be rectified through a suspense account?

(a) Sales return book undercast by Rs. 10,000

(b) Sales return by XYZ of Rs. 10,000 is not recorded

(c) Sales return by XYZ of Rs. 10,000 is recorded as Rs. 1,000.

(d) Sales return by XYZ of Rs. 10,000 recorded through purchase return book

Answer: (a) Sales return book undercast by Rs. 10,000

14. What kind of accuracy is tested by trial balance?

(a) Theoretical

(b) Practical

(c) Arithmetical

(d) None of the above

Answer: (c) Arithmetical

15. How many methods are there for preparing a trial balance?

(a) One

(b) Three

(c) Four

(d) None of the above

Answer: (c) Four

We trust that the offered Accountancy MCQs for Class 11 with responses Chapter 6: Trial Balance and Rectification of Errors will help you. Assuming you have any questions with respect to CBSE Class 11 Accountancy, Trial Balance and Rectification of Errors MCQs, drop a remark underneath, and we will hit you up at the most punctual.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*