BUSINESS STUDIES FOR CLASS 11 CHAPTER 11 INTERNATIONAL BUSINESS 1 MCQS ALONG WITH ANSWERS

Free CBSE Business Studies Multiple Choice Questions for Class 11 along with answers, Chapter 11: International Business 1. Business Studies MCQs for Class 11 chapter-wise with answers are prepared based on the current exam pattern. Students can tackle MCQs with answers to realise their spadework level.

1. Which is the right sequence of stages of Internationalisation?

(a) Domestic, Transnational, Global, International, Multinational

(b) Domestic, International, Multinational, Global, Transnational

(c) Domestic, Multinational, International, Transnational, Global

(d) Domestic, International, Transnational, Multinational, Global

Answer: (b) Domestic, International, Multinational, Global, Transnational

2. Which one of the following modes of entry brings the firm closer to international markets?

(a) Licensing

(b) Franchising

(c) Contract manufacturing

(d) Joint venture

Answer: (d) Joint venture

3. When two or more firms come together to create a new business entity that is legally separate and distinct from its parents, it is known as ______.

(a) Contract manufacturing

(b) Franchising

(c) Joint ventures

(d) Licensing

Answer: (c) Joint ventures

4. The Theory of Relative Factor Endowments is given by _______.

(a) David Ricardo

(b) Adam Smith

(c) F. W. Taussig

(d) Ohlin and Hecksher

Answer: (d) Ohlin and Hecksher

5. ______is the application of knowledge that redefines the boundaries of global business.

(a) Cultural Values

(b) Society

(c) Technology

(d) Economy

Answer: (c) Technology

6. In which of the following modes of entry does the domestic manufacturer give the right to use intellectual property such as patent and trademark to a manufacturer in a foreign country for a fee?

(a) Licensing

(b) Contract manufacturing

(c) Joint venture

(d) None of the above

Answer: (a) Licensing

7. ______is the payment method most often used in International Trade which offers the exporter the best assurance of being paid for the products sold internationally.

(a) Bill of lading

(b) Letter of credit

(c) Open account

(d) Drafts

Answer: (b) Letter of Credit

8. The ______ company produces, markets, invests and operates across the world.

(a) Global

(b) International

(c) Transnational

(d) Multinational

Answer: (c) Transnational

9. NAFTA stands for _____.

(a) North African Trade Association

(b) North American Free Trade Agreement

(c) Northern Atlantic Trade Agreement

(d) Northern Association for Trade

Answer: (b) North American Free Trade Agreement

10. The OECD stands for _____.

(a) Organisation for Economic Cooperation and Development

(b) Organisation for Economic Coordination and Development

(c) Organisation for Environmental Cooperation and Development

(d) Organisation for Environmental Control and Development

Answer: (a) Organisation for Economic Cooperation and Development

11. Which of the following is not an advantage of exporting?

(a) Easier way to enter into international markets

(b) Comparatively lower risks

(c) Limited presence in foreign markets

(d) Less investment requirements

Answer: (c) Limited presence in foreign markets

12. Which one of the following is not amongst India’s major export items?

(a) Textiles and garments

(b) Gems and jewellery

(c) Oil and petroleum products

(d) Basmati rice

Answer: (c) Oil and petroleum products

13. Which one of the following modes of entry permits the greatest degree of control over overseas operations?

(a) Licensing/franchising

(b) Wholly owned subsidiary

(c) Contract manufacturing

(d) Joint venture

Answer: (b) Wholly owned subsidiary

14. Outsourcing a part of or entire production and concentrating on marketing operations in international business is known as _____.

(a) Licensing

(b) Franchising

(c) Contract manufacturing

(d) Joint venture

Answer: (c) Contract manufacturing

15. The WTO was established to implement the final act of the Uruguay Round Agreement of _____.

(a) MFA

(b) GATT

(c) TRIP’s

(d) UNO

Answer: (b) GATT

We trust that the offered Business Studies MCQs for Class 11 with answers Chapter 11: International Business 1 will help you. Assuming you have any questions with respect to CBSE Class 11 Business Studies International Business 1 MCQs, drop a remark underneath, and we will hit you up at the most punctual.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*