BUSINESS STUDIES FOR CLASS 11 CHAPTER 2 FORMS OF BUSINESS ORGANISATIONS MCQS ALONG WITH ANSWERS

Free CBSE Business Studies Multiple Choice Questions for Class 11 along with answers, Chapter 2: Forms of Business Organisations. Business Studies MCQs for Class 11 chapter-wise with answers are prepared based on the current exam pattern. Students can tackle MCQs with answers to realise their spadework level.

1. The simplest form of business ownership is a _____.

(a) Proprietorship

(b) Partnership

(c) Corporation

(d) Cooperative

Answer: (a) Proprietorship

2. At least 10 adults, no maximum limit in case of ________.

(a) Cooperative Society

(b) Joint Hindu Family

(c) Partnership

(d) Company

Answer: (a) Cooperative Society

3. The main disadvantage of a general partnership is _____.

(a) The unlimited liability of the partners

(b) Disagreement amongst partners

(c) Shared management

(d) Difficulty of termination

Answer: (a) The unlimited liability of the partners

4. The major advantage of a franchise is _____.

(a) Training and management assistance

(b) Personal ownership

(c) Nationally recognised name

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

5. Profits do not have to be shared. This statement refers to _____.

(a) Company

(b) Sole proprietorship

(c) Joint Hindu family business

(d) Partnership

Answer: (b) Sole proprietorship

6. The form of business organisation that has the largest sales volume is the _____.

(a) Partnership

(b) Corporation

(c) Cooperative

(d) Multinational

Answer: (b) Corporation

7. Which of the following is probably the most important reason for incorporating?

(a) Limited liability of shareholders

(b) More money for investment

(c) Increased flexibility

(d) Shared management

Answer: (a) Limited liability of shareholders

8. The structure in which there is a separation of ownership and management as per law is called _____.

(a) Company

(b) All business organisations

(c) Partnership

(d) Sole proprietorship

Answer: (a) Company

9. Provision of residential accommodation to the members at reasonable rates is the objective of _____.

(a) Consumers cooperative

(b) Credit cooperative

(c) Housing cooperative

(d) Producers cooperative

Answer: (c) Housing cooperative

10. In a cooperative society, the principle followed is ______.

(a) One share, one vote

(b) One man, one vote

(c) No vote

(d) Multiple votes

Answer: (b) One man, one vote

11. Which of the following is an advantage of a sole proprietorship?

(a) Ease of starting a business

(b) Being your own boss

(c) Pride of ownership

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

12. In case of ___________, registration is compulsory.

(a) Sole Proprietorship

(b) Partnership

(c) Company

(d) None of these

Answer: (c) Company

13. A partner whose association with the firm is unknown to the general public is called _____.

(a) Active partner

(b) Sleeping partner

(c) Nominal partner

(d) Secret partner

Answer: (d) Secret partner

14. The Karta in the Joint Hindu family business has _____.

(a) No liability for debts

(b) Unlimited liability

(c) Joint liability

(d) Limited liability

Answer: (b) Unlimited liability

15. A partner who is not actually involved in the partnership but lends his name for public relations purposes is a _____.

(a) Silent partner

(b) General partner

(c) Nominal partner

(d) Dominant partner

Answer: (c) Nominal partner

We trust that the offered Business Studies MCQs for Class 11 with respect to Chapter 2: Forms of Business Organisations will help you. Assuming you have any questions with respect to CBSE Class 11 Business Studies, Forms of Business Organisations MCQs, drop a remark underneath, and we will hit you up at the most punctual.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*