BUSINESS STUDIES FOR CLASS 11 CHAPTER 3 PRIVATE, PUBLIC, AND GLOBAL ENTERPRISES MCQS ALONG WITH ANSWERS

Free CBSE Business Studies Multiple Choice Questions for Class 11 along with answers, Chapter 3: Private, Public and Global Enterprises. Business Studies MCQs for Class 11 chapter-wise with answers are prepared based on the current exam pattern. Students can tackle MCQs with answers to realise their spadework level.

1. The forms of organisation which a public enterprise may take are _________.

a. Departmental undertaking

b. Cooperative

c. Statutory corporation

d. Government company

(a) Only a, b, and c

(b) Only a, c and d

(c) Only b, c and d

(d) Only a, b and d

Answer: (b) Only a, c and d

2. Which of the following has the power of the government and the considerable amount of operating flexibility of private enterprises?

(a) Departmental Undertakings

(b) Statutory Corporations

(c) Government companies

(d) All of the above

Answer: (b) Statutory Corporations

3. Which of the following roles are played by the public sector in the economy?

a. Regional balance

b. Economies of scale

c. Check over-concentration of economic power

d. Import substitution

e. Development of infrastructure

(a) Only a, b and d

(b) Only a, c, d, and e

(c) Only a, b, c, and e

(d) Only b, c, d, and e

(e) All of these

Answer: (e) All of these

4. Centralised control in MNC’s implies control exercised by _____.

(a) Branches

(b) Subsidiaries

(c) Headquarters

(d) Parliament

Answer: (c) Headquarters

5. Which of the following is true about statutory corporations?

(a) Statutory corporations are public enterprises that come into existence by a special act of the parliament

(b) Statutory corporations are subject to the same accounting and audit procedures as are applicable to government departments

(c) Statutory enterprises are funded directly by the government treasury

(d) The employees of statutory enterprises are civil servants

Answer: a) Statutory corporations are public enterprises that come into existence by a special act of the parliament

6. The funding of which of the following enterprises comes directly from the government treasury, is under an annual appropriation from the budget of the government, and the revenue earned by it is also paid into the treasury?

(a) Departmental undertaking

(b) Statutory corporation

(c) Government company

(d) Cooperatives

Answer: (a) Departmental undertaking

7. Which of the following enterprises may benefit the most from an established brand name at the time of incorporation?

(a) Departmental Undertaking

(b) Government Company

(c) Statutory corporations

(d) Joint Venture

Answer: (d) Joint Venture

8. Disinvestments of PSE’s ( Public Sector Enterprises) imply _____.

(a) Sale of equity shares to private sector/public

(b) Closing down operations

(c) Investing in new areas

(d) Buying shares of PSE’s

Answer: (a) Sale of equity shares to private sector/public

9. A government company is any company in which the paid-up capital held by the government is not less than _____.

(a) 49 percent

(b) 51 percent

(c) 50 percent

(d) 25 percent

Answer: (b) 51 percent

10. Which of the following types of organisations has the capability of expanding the market territory and operating through a network of subsidiaries, branches, and affiliates?

(a) MOFA – Ministry of Foreign Affairs

(b) MNC – Multinational Companies

(c) Public Sector Enterprises

(d) Private Sector Enterprises

Answer: (b) MNC- Multinational companies

11. Which of the following statements regarding recent Government policy measures towards the public sector is/are true?

a. Restructuring and reviving potentially viable PSUs.

b. Closing down of those PSUs that cannot be revived.

c. Bringing down government equity in all non-strategic PSUs to 50 per cent or lower.

d. Fully protecting the interest of workers.

(a) Only a, b, and c

(b) Only a, c, and d

(c) Only a, b, and d

(d) Only b, c, and d

Answer: (c) Only a, b and d

12. In the 2001 resolution on industrial policy, the number of industries exclusively reserved for the public sector was brought down. This means that the private sector can now enter all areas except these, and the public sector would have to compete with them. Which of the following areas are now exclusive to the public sector?

a. Atomic energy

b. Arms

c. Communication

d. Railways

(a) Only a, b, and c

(b) Only a, c, and d

(c) Only a, b, and d

(d) Only b, c, and d

Answer: (c) Only a, b and d

13. The public sector enterprises are to invest and operate in certain spheres. Which of the following is not one of these core sectors?

(a) Civil aviation

(b) Power generation plants

(c) Pharmaceuticals

(d) Project management consultancies

Answer: (c) Pharmaceuticals

14. The shares of a Government Company are purchased in the name of which of the following?

(a) The Indian Government

(b) The President of India

(c) The Chief Minister of the state, where the head office of the company lies

(d) The Managing Director of the company

Answer: (b) The President of India

15. Which of the following is/are the correct way(s) of forming a joint venture company?

a. Two parties can incorporate a company in India, and the business of both parties can be transferred directly to the new company

b. The above two parties can subscribe to the shares of the joint venture company in agreed proportion, in cash, and start a new business

c. Promoter shareholder of an existing Indian company and another party may jointly collaborate to jointly carry on the business of that company

(a) Only a

(b) Only b

(c) Only c

(d) Only a and b

(e) Only b and c

Answer: (e) Only b and c

We trust that the offered Business Studies MCQs for Class 11 with respect to Chapter 3: Private, Public, and Global Enterprises will help you. Assuming you have any questions with respect to CBSE Class 11 Business Studies, Private, Public, and Global Enterprises MCQs, drop a remark underneath, and we will hit you up at the most punctual.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*