BUSINESS STUDIES FOR CLASS 11 CHAPTER 4 BUSINESS SERVICES MCQS ALONG WITH ANSWERS

Free CBSE Business Studies Multiple Choice Questions for Class 11 along with answers, Chapter 4: Business Services. Business Studies MCQs for Class 11 chapter-wise with answers are prepared based on the current exam pattern. Students can tackle MCQs with answers to realise their spadework level.

1. Which of the following is not a function of insurance?

(a) Risk sharing

(b) Assist in capital formation

(c) Lending of funds

(d) None of the above

Answer: (b) Assist in capital formation

2. What is the full form of WWW?

(a) World Wide Width

(b) World Wide Work

(c) World Wild Web

(d) World Wide Web

Answer (d) World Wide Web

3. Which is the central Bank of India?

(a) Central Bank

(b) State Bank of India

(c) Bank of India

(d) Reserve Bank of India

Answer: (d) Reserve Bank of India

4. Which of the following is not applicable in a life insurance contract?

(a) Conditional contract

(b) Unilateral contract

(c) Indemnity contract

(d) None of the above

Answer: (c) Indemnity contract

5. CWC stands for_______.

(a) Central Water Commission

(b) Central Warehousing Commission

(c) Central Warehousing Corporation

(d) Central Water Corporation

Answer: (c) Central Warehousing Corporation

6. DTH services are provided by________.

(a) Transport companies

(b) Banks

(c) Cellular companies

(d) None of the above

Answer: (c) Cellular companies

7. The validity period of a demand draft is ______.

(a) One month

(b) Two Months

(c) Three months

(d) Six Months

Answer: (c) Three months

8. Which of the following is a contract of Indemnity?

(a) Marine Insurance

(b) Fire Insurance

(c) Life Insurance

(d) All of the above

Answer: (b) Fire Insurance

9. Which is considered the cheapest means of transportation?

(a) Air

(b) Road

(c) Water

(d) Railway

Answer: (c) Water

10. ______ is not a type of general insurance.

(a) Marine Insurance

(b) Fidelity Insurance

(c) Fire Insurance

(d) Life Insurance

Answer: (d) Life Insurance

11. Time utility is created by _____.

(a) Transportation

(b) Banking

(c) Warehousing

(d) Communication

Answer: (a) Transportation

12. Which of the following is an allied postal service?

(a) Greeting post

(b) Media post

(c) Speed post

(d) Passport Application

Answer: (c) Speed post

13. The functions of commerce include _____.

(a) Acceptance of deposits

(b) Granting of loans

(c) Locker facility

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

14. The benefits of public warehousing includes_______.

(a) Control

(b) Flexibility

(c) Dealer relationship

(d) None of the above

Answer: (b) Flexibility

15. In which year Insurance Act was amended in India?

(a) 1940

(b) 1928

(c) 1938

(d) 1945

Answer: (c) 1938

We trust that the offered Business Studies MCQs for Class 11 with respect to Chapter 4: Business Services will help you. Assuming you have any questions with respect to CBSE Class 11 Business Studies Business Services MCQs, drop a remark underneath, and we will hit you up at the most punctual.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*