BUSINESS STUDIES FOR CLASS 11 CHAPTER 5 EMERGING MODES OF BUSINESS MCQS ALONG WITH ANSWERS

Free CBSE Business Studies Multiple Choice Questions for Class 11 along with answers, Chapter 5: Emerging Modes of Business. Business Studies MCQs for Class 11 chapter-wise with answers are prepared based on the current exam pattern. Students can tackle MCQs with answers to realise their spadework level.

1. What is outsourcing?

(a) Includes offshoring

(b) Restricts only to the contracting out of Information Technology Enabled Services (ITES)

(c) Restricts only to the contracting out of non-core business processes

(d) Includes contracting out of manufacturing and R&D as well as service processes both core and non-core but restricts only to domestic territory

Answer: (a) Includes offshoring

2. Here, parties involved in the electronic transactions are from within a given business firm; hence the name is ________.

(a) Intra-C Commerce

(b) Intra-D Commerce

(c) Intra-B Commerce

(d) Intra-A Commerce

Answer: (c) Intra-B Commerce

3. Under what method payment is made at the time of physical delivery of goods?

(a) Cash on delivery

(b) Debit card payment

(c) Credit card payment

(d) Prepaid amount

Answer: (a) Cash on delivery

4. _______ transactions have business firms at one end and their customers on the other end.

(a) C2B Commerce

(b) B2C Commerce

(c) B2B Commerce

(d) C2C Commerce

Answer: (b) B2C Commerce

5. A Call Center handles _____.

(a) Both customer-facing and back-end business

(b) Both voice-based and non-voice based business

(c) Only out-bound voice-based business

(d) Only inbound voice-based business

Answer: (a) Both customer-facing and back-end business

6. ____________ refers to contracting out some of its activities to a third party which was earlier performed by the organisation.

(a) BPO

(b) E-Commerce

(c) Outsourcing

(d) E-Banking

Answer: (c) Outsourcing

7. Both Sellers and buyers are business firms, under ______type of e-commerce transaction.

(a) B2B Commerce

(b) C2B Commerce

(c) B2C Commerce

(d) C2C Commerce

Answer: (a) B2B Commerce

8. _____ is not an application of e-business.

(a) Contract R&D

(b) Online trading

(c) Online procurement

(d) Online bidding

Answer: (a) Contract R&D

9. Which method is very popular for making online transactions?

(a) Credit Card

(b) Debit Card

(c) Net banking

(d) All of these

Answer: (d) All of these

10. Complaint lodged by a customer at the company’s call center is _______ type of e-business transaction.

(a) C2C Commerce

(b) C2B Commerce

(c) B2C Commerce

(d) B2B Commerce

Answer: (b) C2B Commerce

11. Out of e-commerce and e-business, which is a broader term?

(a) e-business

(b) both e-business and e-commerce are the same thing

(c) e-commerce

(d) None of these

Answer: (a) e-business

12. e-commerce does not include _____________.

(a) A business’s interactions with its customers

(b) Interactions among the various departments within the business

(c) A business’s interactions with its suppliers

(d) Interactions among the geographically dispersed units of the business

Answer: (b) Interactions among the various departments within the business

13. The payment mechanism typical to e-business ______.

(a) Credit and Debit Cards

(b) Cash on Delivery (CoD)

(c) Cheques

(d) e-Cash

Answer: (a) Credit and Debit Cards

14. Both buyers and sellers are customers under_______ type of e-business transaction.

(a) C2C Commerce

(b) B2C Commerce

(c) C2B Commerce

(c) B2B Commerce

Answer: (a) C2C Commerce

15. India is the preferred destination for BPO because of ____________.

(a) Tax Free Zone for BPOs

(b) Cheap People

(c) Cheap Manpower

(d) Poor Conditions

Answer: (c) Cheap Manpower

We trust that the offered Business Studies MCQs for Class 11 with respect to Chapter 5: Emerging Modes of Business will help you. Assuming you have any questions with respect to CBSE Class 11 Business Studies Emerging Modes of Business MCQs, drop a remark underneath, and we will hit you up at the most punctual.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*