BUSINESS STUDIES FOR CLASS 12 CHAPTER 1 NATURE AND SIGNIFICANCE OF MANAGEMENT MCQS ALONG WITH ANSWERS

Free CBSE Business Studies Multiple Choice Questions for Class 12 along with answers, Chapter 1: Nature and Significance of Management. Business Studies MCQs for Class 12 chapter-wise with answers are prepared based on the current exam pattern. Students can tackle MCQs with answers to realise their spadework level.

1. Identify the feature of coordination being highlighted in the given statement: “Coordination is not a one-time function, it begins at the planning stage and continues till controlling.”

(a) Coordination ensures unity of action.

(b) Coordination is an all-pervasive function.

(c) Coordination is a continuous process.

(d) Coordination is a deliberate function.

Answer: (c) Coordination is a continuous process.

2. Identify the process that provides the requisite amount, quality, timing, and sequence of efforts, which ensures that planned objectives are achieved with a minimum of conflict.

(a) Management

(b) Planning

(c) Coordination

(d) Controlling

Answer: (c) Coordination

3. Coordination is considered to be the essence of management because ______.

(a) It is a common thread that runs through all the activities within the organisation.

(b) It is implicit and inherent in all functions of the organisation.

(c) It is a force that binds all the functions of management.

(d) All of the above.

Answer: (d) All of the above.

4. It is a force that binds all the functions of management.

(a) Cooperation

(b) Coordination

(c) Planning

(d) Management hierarchy

Answer: (b) Coordination

5. This function of management related to placing the right person at the right job is____.

(a) Organising

(b) Staffing

(c) Planning

(d) Controlling

Answer: (b) Staffing

6. Supervision, communication, motivation, and leadership are the key elements of this function of management.

(a) Directing

(b) Controlling

(c) Planning

(d) Organising

Answer: (a) Directing

7. This function of management relating to laying down the foundation for carrying out the other functions of management successfully is _____.

(a) Organising

(b) Staffing

(c) Planning

(d) Controlling

Answer: (c) Planning

8. The function of management related to the grouping of activities to be carried out into departments and creating a management hierarchy is _____.

(a) Planning

(b) Organising

(c) Controlling

(d) Directing

Answer: (b) Organising

9. Organising as a function of management involves deciding _____.

(a) What activities and resources are required.

(b) Who will do a particular task.

(c) Where will it be done.

(d) All of the above.

Answer: (d) All of the above.

10. This level of management serves as a link between top-level managers and first-line managers.

(a) Supervisory level management.

(b) Operational management.

(c) Middle-level management.

(d) None of the above.

Answer: (c) Middle-level management.

11. The main task of this level of management is to determine the overall organisational objectives and strategies for their realisation.

(a) Operational management.

(b) Middle-level management.

(c) First-line management.

(d) Top-level management.

Answer: (d) Top-level management.

12. Which of the following statements is not true for lower-level management?

(a) Analyse the business environment and its implications for the survival of the business.

(b) Ensure the quality of the output.

(c) They strive to reduce the wastage of resources.

(d) They ensure that safety standards are maintained within the organisation.

Answer: (a) Analyse the business environment and its implications for the survival of the business.

13. Which of the following statements does not pertain to middle-level management?

(a) They are responsible for all the activities of the operational managers.

(b) They are responsible for the welfare and survival of the organisation.

(c) The interpreter of the policies is made by top-level managers.

(d) Cooperate with other departments for the smooth running of the organisation.

Answer: (b) They are responsible for the welfare and survival of the organisation.

14. Which of the following is a function of top-level management?

(a) Ensuring quality of output

(b) Assigning necessary duties and responsibilities to their departments

(c) Taking responsibility for all the activities of the business and its impact on the society

(d) Ensuring that the safety standards are maintained within the organisation.

Answer: (d) Ensuring that the safety standards are maintained within the organisation.

15. Which of the following is not a designation related to lower-level management?

(a) Plant Superintendent

(b) Supervisors

(c) Section Officers

(d) Marketing Manager

Answer: (d) Marketing Manager

We trust that the offered Business Studies MCQs for Class 12 with respect to Chapter 1: Nature and Significance of Management will help you. Assuming you have any questions with respect to CBSE Class 12 Business Studies Nature and Significance of Management MCQs, drop a remark underneath, and we will hit you up at the most punctual.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*