BUSINESS STUDIES FOR CLASS 12 CHAPTER 12 CONSUMER PROTECTION MCQS ALONG WITH ANSWERS

Free CBSE Business Studies Multiple Choice Questions for Class 12 along with answers Chapter 12: Consumer Protection. Business Studies MCQs for Class 12 chapter-wise with answers are prepared based on the current exam pattern. Students can tackle MCQs with answers to realise their spadework level.

1. In case a consumer is not satisfied with the order passed in the State Commission, he can further make an appeal in the National Commission within a time period of _____.

(a) 10 days

(b) 20 days

(c) 30 days

(d) 45 days

Answer: (c) 30 days

2. Yash had severe pain in his throat, so he called up the doctor and asked for telephonic advice. The doctor prescribed him a sachet of Throat Reliever Hot Sip. He asked his servant to get a sachet from a local chemist with a cash memo. After consuming the sachet, he started feeling more ill, so he picked up the empty sachet and started reading the label. To his utter dismay, the sachet had already expired last month. Which of the following remedies is not available to him any longer as a consumer?

(a) To withdraw the hazardous goods from sale

(b) To replace the defective product with a new one

(c) To refund the price paid for the product

(d) To pay a reasonable amount of compensation for any loss suffered by the consumer due to the negligence of the opposite party

Answer: (b) To replace the defective product with a new one

3. Which of the following functions are carried out by the consumer organisations?

(a) Publishing periodicals to impart knowledge about consumer issues

(b) Providing legal assistance to consumers

(c) Filing complaints in appropriate consumer courts on behalf of the consumers

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

4. Which of the following statements is not true with regard to the National Commission?

(a) It consists of a President and at least five other members, one of whom should be a woman

(b) The members are appointed by the Central Government

(c) A complaint can be made to the National Commission when the value of the goods or services in question, along with the compensation claimed, exceeds ₹1 crore

(d) Where the aggrieved party was not satisfied with the order of the National Commission, the case can be taken to the Supreme Court of India

Answer: (a) It consists of a President and at least five other members, one of whom should be a woman

5. Which of the following statements is not true with regard to the District Forum?

(a) It consists of a President and three other members, one of whom should be a woman

(b) The members are appointed by the District Government

(c) A complaint can be made to the appropriate District Forum when the value of the goods or services in question, along with the compensation claimed, does not exceed 10 lakhs

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

6. Which of the following statements is true with regard to the State Commission?

(a) It consists of a President and not less than two other members, one of whom should be a woman

(b) The members are appointed by the State Government concerned

(c) A complaint can be made to the appropriate State Commission when the value of the goods or services in question, along with the compensation claimed, exceeds ₹20 lakhs but does not exceed ₹1 crore

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

7. In case an aggrieved consumer is not satisfied with the decision of the National Commission, he can make a further appeal in _____.

(a) State Commission

(b) District Forum

(c) Supreme Court of India

(d) All of the above

Answer: (c) Supreme Court of India

8. Where can the aggrieved party appeal further in case he is not satisfied with the order of the District Forum?

(a) National Commission

(b) State Commission

(c) Supreme Court of India

(d) All of the above

Answer: (b) State Commission

9. In case an aggrieved consumer is not satisfied with the decision of the State Commission, he can make a further appeal in _____.

(a) National Commission

(b) District Forum

(c) Supreme Court of India

(d) All of the above

Answer: (a) National Commission

10. Which of the following types of cases are filed in the State Commission?

(a) When the value of the goods or services in question, along with the compensation claimed, exceeds ₹20 lakhs but does not exceed ₹1 crore

(b) When the value of the goods or services in question, along with the compensation claimed, exceeds ₹20 lakhs but does not exceed ₹2 crore

(c) When the value of the goods or services in question, along with the compensation claimed, exceeds ₹40 lakhs but does not exceed ₹1 crore

(d) None of the above

Answer: (a) When the value of the goods or services in question, along with the compensation claimed, exceeds ₹20 lakhs but does not exceed ₹1 crore

11. Identify the responsibility of consumers being highlighted in the picture given below.

Business Studies MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Consumer Protection 6

(a) Be honest in your dealings

(b) Learn about the risks associated with products and services

(c) Assert yourself to ensure that you get a fair deal

(d) Respect the environment.

Answer: (b) Learn about the risks associated with products and services

12. Naina, her husband, and her two minor daughters were travelling from Mumbai to Delhi, availing of a company’s flight services in 2018. The airlines had issued boarding passes to all of them. Naina claimed in her plea that the airlines left all her family at the Mumbai Airport without informing them, despite their being on the airport premises. The family had to stay in a hotel and purchase new tickets the next day. The State Consumer Disputes Redressal Commission (SCDRC), on hearing the plea, asked an airline company to pay ₹50,000 to Naina and her family. Identify the rights of consumers being exercised in the given case.

(a) Right to safety

(b) Right to be heard

(c) Right to seek redressal

(d) Right to consumer education

Answer: (c) Right to seek redressal

13. A popular nationalised bank has been fined ₹8 lakh by the country’s highest consumer court, National Consumer Disputes Redressal Commission (NCDRC), for not sharing complete insurance policy details with a customer. The bank has been ordered to pay the full amount as compensation to the customer. Identify the rights of consumers being violated in the given case.

(a) Right to be heard

(b) Right to seek redressal

(c) Right to information

(d) Right to safety

Answer: (c) Right to information

14. Which of the following activities lie within the scope of consumer protection?

(a) Educating consumers about their rights and responsibilities

(b) Helping consumers in getting their grievances redressed

(c) Protecting the interests of consumers

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

15. Due to the negligence of the doctors, Johar passed away within a week’s time after his surgery of the spine. Which of the following parties can not file a case in this regard?

(a) The consumer

(b) Any registered consumers’ association

(c) A legal heir or representative of the deceased consumer

(d) All of the above

Answer: (a) The consumer

We trust that the offered Business Studies MCQs for Class 12 with responses Chapter 12: Consumer Protection will help you. Assuming you have any questions with respect to CBSE Class 12 Business Studies, Consumer Protection MCQs, drop a remark underneath, and we will hit you up at the most punctual.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*