BUSINESS STUDIES FOR CLASS 12 CHAPTER 2 PRINCIPLES OF MANAGEMENT MCQS ALONG WITH ANSWERS

Free CBSE Business Studies Multiple Choice Questions for Class 12 along with answers, Chapter 2: Principles of Management. Business Studies MCQs for Class 12 chapter-wise with answers are prepared based on the current exam pattern. Students can tackle MCQs with answers to realise their spadework level.

1. Which principle of general management advocates that, “Employee turnover should be minimised to maintain organisational efficiency.”?

(a) Stability of personnel.

(b) Remuneration of employees.

(c) Equity.

(d) Esprit De Corps.

Answer: (a) Stability of personnel.

2. Through this principle of management, Henri Fayol guides the managers to exhibit exemplary behaviour and advises that they should not fall into the temptation of misusing their powers for personal benefit at the cost of the general interest of the organisation. Which principle of management is being described in the above statement?

(a) Remuneration of employees.

(b) Centralisation and decentralisation.

(c) Subordination of individual interest to the general interest.

(d) Equity.

Answer: (c) Subordination of individual interest to the general interest.

3. According to Henri Fayol, if this principle of general management is violated, “Authority is undermined, discipline is in jeopardy, order disturbed and stability threatened.” Identify the principle.

(a) Authority and responsibility

(b) Discipline

(c) Unity of command

(d) Equity

Answer: (b) Discipline

4. Name the principle of management suggested by Henri Fayol, which advocates that, “There should be good superiors at all levels, clear and fair agreement and judicious application of penalties.”

(a) Authority and responsibility

(b) Esprit De Corps

(c) Order

(d) None of the above

Answer: (d) None of the above

5. According to this principle of general management, “An organisation should safeguard against abuse of managerial power, but at the same time a manager should have the necessary authority to carry out his responsibility.” Name the principle of management is described in the given statement.

(a) Discipline

(b) Authority and responsibility

(c) Unity of command

(d) Unity of direction

Answer: (b) Authority and responsibility

6. The application of this principle of management leads to higher production and better work for the same effort. Identify the related principle of general management.

(a) Discipline

(b) Equity

(c) Division of work

(d) Order

Answer: (c) Division of work

7. The technique of differential piece rate system was developed by Taylor in order to

(a) Discriminate between efficient and inefficient workers

(b) Reward the efficient worker

(c) Motivate the inefficient workers to perform better

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

8. This technique of scientific management aims to determine the amount and frequency of rest intervals that should be provided to the employees during working hours.

(a) Time study

(b) Method study

(c) Motion study

(d) None of the above

Answer: (d) None of the above

9. Which of the following is an objective of time study?

(a) To determine the number of workers to be employed

(b) To formulate suitable incentive schemes

(c) To calculate the labour costs

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

10. This technique of scientific management helps in the development of the concept of the assembly line, which is widely used in automobile companies these days as well. Identify the technique.

(a) Motion study

(b) Standardisation and simplification of work

(c) Method study

(d) Time study

Answer: (c) Method study

11. The objective of this technique of scientific management is to reduce a given line or a product to fixed type sizes and characteristics. Name the technique.

(a) Method study

(b) Differential piece wage system

(c) Standardisation and simplification of work

(d) Functional foremanship

Answer: (c) Standardisation and simplification of work

12. The concept of Work-Study techniques includes

(a) Time study

(b) Motion study

(c) Fatigue study

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

13. Considering the fact that it is difficult to find one single person with all the needed qualities, Taylor suggested the appointment of a specialist through this technique of scientific management. Identify the technique.

(a) Standardisation and simplification of work

(b) Method study

(c) Functional foremanship

(d) Motion study

Answer: (c) Functional foremanship

14. According to Taylor, “Each specialist is to be assigned work according to his/her qualities, the employees who possess technical mastery should be involved in planning work whereas those with energy and good health may be assigned execution work.” Name the related principle of scientific management.

(a) Functional foremanship

(b) Science, not the rule of thumb

(c) Development of each and every person to his or her greatest efficiency and prosperity

(d) None of the above

Answer: (c) Development of each and every person to his or her greatest efficiency and prosperity

15. According to this principle of scientific management, the employees should be rewarded for their suggestions which results in a substantial reduction in the cost.

(a) Science, not the rule of thumb

(b) Cooperation, not individualism

(c) Harmony, not discord

(d) All of the above

Answer: (b) Cooperation, not individualism

We trust that the offered Business Studies MCQs for Class 12 with respect to Chapter 2: Principles of Management will help you. Assuming you have any questions with respect to CBSE Class 12 Business Studies Principles of Management MCQs, drop a remark underneath, and we will hit you up at the most punctual.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*