BUSINESS STUDIES FOR CLASS 12 CHAPTER 4 PLANNING MCQS ALONG WITH ANSWERS

Free CBSE Business Studies Multiple Choice Questions for Class 12 along with answers, Chapter 4: Planning. Business Studies MCQs for Class 12 chapter-wise with answers are prepared based on the current exam pattern. Students can tackle MCQs with answers to realise their spadework level.

1. In 2019 alone, Swiggy has launched operations in 300 towns and cities. Swiggy follows a two-step sequence while expanding to a small town. First, it provides more laborious training to restaurants and delivery partners compared to their counterparts in the city. Second, it focuses on building scale in operations and increasing the restaurant’s reach to a larger base of consumers, including optimising kitchens and resource planning among others. Identify the type of plan being described in the above lines.

(a) Method

(b) Strategy

(c) Programme

(d) Procedure

Answer: (b) Strategy

2. Name the type of budget which is prepared to determine the net cash position.

(a) Purchase budget

(b) Sales budget

(c) Cash budget

(d) Production budget

Answer: (c) Cash budget

3. Deepak is striving to earn a profit of 30% in the current financial year. Identify the type of plan being described in the above lines.

(a) Method

(b) Objective

(c) Strategy

(d) Programme

Answer: (b) Objective

4. Swatch Ltd. plans to earn a 20% return on its investment in a new project. Identify the type of plan being described in the above lines.

(a) Method

(b) Strategy

(c) Programme

(d) Objective

Answer: (d) Objective

5. Ketan Enterprises adopts different ways to provide training to employees, like Job Rotation, Coaching, Vestibule Training, Conference, Lecture Method, and Role Playing. Identify the type of plan being described in the above lines.

(a) Method

(b) Strategy

(c) Programme

(d) Procedure

Answer: (a) Method

6. In order to encourage technologies like artificial intelligence (AI), the internet of things (IoT), and virtual reality (VR), the Government is planning to launch a scheme to invite foreign companies through a transparent bidding process, to set up plants for manufacturing semiconductors, solar photovoltaic cells, lithium cell batteries, solar electric charging vehicles, computer servers, and laptops in India.

Identify the type of plan being described in the above lines.

(a) Method

(b) Strategy

(c) Programme

(d) Objective

Answer: (b) Strategy

7. The Government has been doubling down on its efforts to switch to 100% electric vehicles by 2030. Many companies such as Tata Motors, Kinetic Motors, Maruti Suzuki, and Hyundai Motors are all readying their EV models for a 2020 launch in order to support the plan. Identify the type of plan being described in the above lines.

(a) Method

(b) Strategy

(c) Programme

(d) Objective

Answer: (b) Strategy

8. India is the world’s third-largest domestic aviation market. The Government plans to make India a hub for financing aircraft purchases and leasing planes. In order to promote this, the Government has announced tax incentives, like tax deductions, for companies setting up business in IFSC for fifteen years. Identify the type of plan being described in the above lines.

(a) Method

(b) Strategy

(c) Programme

(d) Rule

Answer: (b) Strategy

9. Based on National Common Mobility Card standards, India’s first indigenously developed inter-operable transport card was launched in March 2019 to make travel across various modes convenient. Identify the type of plan being described in the above lines.

(a) Strategy

(b) Programme

(c) Method

(d) Rule

Answer: (a) Strategy

10. Packaging is said to have the unique capacity to make products stand out in a crowded marketplace. Therefore, the convenience of the consumer is at the top of the mind of the marketers as they are focussing on developing packaging that’s easier to open, to protect against breakage, maintain freshness during delivery and keep a consistent look and feel across multiple channels. Identify the type of plan being described in the above lines.

(a) Programme

(b) Method

(c) Strategy

(d) Rule

Answer: (c) Strategy

11. Shubham wants to increase the sale of his business by 15% in the next quarter. Identify the type of plan being described in the above lines.

(a) Method

(b) Objective

(c) Strategy

(d) Programme

Answer: (b) Objective

12. According to the Economic Survey, insights from behavioural economics can be strategically utilised to create an aspirational agenda for social change – from BBBP (Beti Bachao Beti Padhao) to BADLAVL (Beti Aapki Dhan Lakshmi Aur Vijay Lakshmi); from Swachh Bharat to Sundar Bharat; from “Give it Up” for the LPG subsidy to ‘Think about the Subsidy’ and from tax evasion to tax compliance. Identify the type of plan being described in the above lines.

(a) Programme

(b) Method

(c) Strategy

(d) Rule

Answer: (a) Programme

13. According to the World Health Organisation, 39% of adults are overweight. Consequently, in the U.K., a sugar tax was introduced in 2018 on beverages containing more than 5% sugar to curb sugar intake. Identify the type of plan being described in the above lines.

(a) Programme

(b) Method

(c) Strategy

(d) Rule

Answer: (c) Strategy

14. According to a survey of 250 consumer packaged goods (CPG) companies by a reputed

firm, 75% of brand owners say they’re going to spend significantly more on packaging as it is critical to their brand’s success. Identify the type of plan being described in the above lines.

(a) Rule

(b) Programme

(c) Strategy

(d) Method

Answer: (c) Strategy

15. According to a survey, these days, young children have more power in purchasing decisions than ever before. The parents seek their kids’ opinions about all kinds of once-adult decisions, including “Where to go for dinner, what kind of car to buy, even what to wear”. Therefore, the retailers are adapting to this by enhancing their kids’ sections. If the children want to shop in the store for their clothes, then there’s a greater chance the parent will also see something they want to buy as well. Identify the type of plan being described in the above lines.

(a) Programme

b) Method

(c) Strategy

(d) Rule

Answer: (c) Strategy

We trust that the offered Business Studies MCQs for Class 12 with respect to Chapter 4: Planning will help you. Assuming you have any questions with respect to CBSE Class 12 Business Studies Planning MCQs, drop a remark underneath, and we will hit you up at the most punctual.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*