BUSINESS STUDIES FOR CLASS 12 CHAPTER 5 ORGANISING MCQS ALONG WITH ANSWERS

Free CBSE Business Studies Multiple Choice Questions for Class 12 along with answers, Chapter 5: Organising. Business Studies MCQs for Class 12 chapter-wise with answers are prepared based on the current exam pattern. Students can tackle MCQs with answers to realise their spadework level.

1. When decision-making authority is retained, an organisation is said to be by higher management levels, ______.

(a) Decentralised

(b) Centralised

(c) Fragmented

(d) None of the above

Answer: (b) Centralised

2. Accountability is derived from _______.

(a) Authority

(b) Formal position

(c) Responsibility

(d) All of the above

Answer: (c) Responsibility

3. Which of the following cannot be delegated?

(a) Responsibility and accountability

(b) Authority and responsibility

(c) Accountability and responsibility

(d) All of the above

Answer: (a) Responsibility and accountability

4. Authority granted to an employee should be ______.

(a) More than the responsibility entrusted to him

(b) Less than the responsibility entrusted to him

(c) Equal to the responsibility entrusted to him

(d) All of the above

Answer: (c) Equal to the responsibility entrusted to him

5. Which of the following is not a demerit of the informal organisation?

(a) It leads to the spreading of rumours

(b) It gives more importance to the structure and work

(c) It may restrict the implementation of changes within the organisation

(d) It puts psychological pressure on members to conform to group expectations, even if they are against the interest of the organisation

Answer: (b) It gives more importance to the structure and work

6. Which of the following is not a merit of the informal organisation?

(a) It leads to faster spread of information and speedy feedback

(b) It helps to fulfil the social needs of the members

(c) It does not fulfil inadequacies in the formal organisation

(d) All of the above

Answer: (c) It does not fulfil inadequacies in the formal organisation

7. Which of the following is not a feature of the informal organisation?

(a) It originates from within the formal organisation

(b) The standards of behaviour evolve from group norms

(c) Scalar chain of command is not followed

(d) It is deliberately created by the management

Answer: (d) It is deliberately created by the management

8. Which of the following is not a demerit of the formal organisation?

(a) It may lead to procedural delays

(b) It may lead to the spreading of rumours

(c) It emphasises following rigidly laid down policies

(d) It places more importance on work rather than relationships

Answer: (b) It may lead to the spreading of rumours

9. Which of the following is not a demerit of functional structure?

(a) It places more emphasis on the objectives pursued by a functional head than on overall enterprise objectives

(b) It may lead to a conflict of interests among departments due to varied interests

(c) It leads to occupational specialisation

(d) It may lead to difficulty in coordination among functionally differentiated departments

Answer: (c) It leads to occupational specialisation

10. Identify the correct sequence of steps to be followed in an organising process.

(a) Departmentalisation, Establishing reporting relationships, Assignment of duties, Identification and division of work

(b) Identification and division of work, Departmentalisation, Assignment of duties, Establishing reporting relationships

(c) Identification and division of work, Assignment of duties, Departmentalisation, Establishing reporting relationships

(d) Identification and division of work, Establishing reporting relationships, Departmentalisation, Assignment of duties

Answer: (b) Identification and division of work, Departmentalisation, Assignment of duties, Establishing reporting relationships

11. Which of the following is not a demerit of divisional structure?

(a) It is an expensive structure to maintain since there may be a duplication of activities across products

(b) All functions related to a particular product are integrated with one department

(c) Conflict may arise among different divisional heads due to different interests

(d) Authority provided to the managers to supervise all activities related to a particular division may lead to undesirable consequences

Answer: (b) All functions related to a particular product are integrated with one department

12. Which of the following is not a feature of functional structure?

(a) It promotes functional specialisation

(b) Managerial development is difficult

(c) It is easy to fix responsibility for the performance

(d) It is an economical structure to maintain

Answer: (c) It is easy to fix responsibility for the performance

13. Under which type of organisational structure manpower is grouped on the basis of different products manufactured?

(a) Divisional structure

(b) Functional structure

(c) Network structure

(d) Matrix structure

Answer: (a) Divisional structure

14. As the span of management increases in an organisation, the number of levels of management in the organisation __________.

(a) Increases

(b) Decreases

(c) Remains unaffected

(d) None of the above

Answer: (b) Decreases

15. Name the process which coordinates human efforts, assembles resources, and integrates both into a unified whole to be utilised for achieving specified objectives.

(a) Management

(b) Planning

(c) Organising

(d) Directing

Answer: (c) Organising

We trust that the offered Business Studies MCQs for Class 12 with respect to Chapter 5: Organising will help you. Assuming you have any questions with respect to CBSE Class 12 Business Studies Organising MCQs, drop a remark underneath, and we will hit you up at the most punctual.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*