BUSINESS STUDIES FOR CLASS 12 CHAPTER 7 DIRECTING MCQS ALONG WITH ANSWERS

Free CBSE Business Studies Multiple Choice Questions for Class 12 along with answers, Chapter 7: Directing. Business Studies MCQs for Class 12 chapter-wise with answers are prepared based on the current exam pattern. Students can tackle MCQs with answers to realise their spadework level.

1. Identify the style of leadership in which the superior uses file forces from within the groups in order to establish control.

(a) Autocratic leadership

(b) Democratic leadership

(c) Laissez-faire leadership

(d) Authoritarian leadership

Answer: (b) Democratic leadership

2. On the successful completion of two years in a company, Harsh received a letter confirming his job as a permanent employee. Identify the need of Harsh being fulfilled as per Maslow’s Need Hierarchy Theory.

(a) Esteem Needs

(b) Security Needs

(c) Self Actualisation Needs

(d) Basic Physiological Needs

Answer: (b) Security Needs

3. Which of the following ways help in improving communication effectiveness?

(a) Ensuring proper feedback

(b) Being a good listener

(c) Ensuring follow up patience

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

4. Identify the correct sequence of steps involved in the motivation process.

(a) Tension, drives, search behaviour, unsatisfied need, satisfying behaviour, reduction of tension

(b) Unsatisfied need, tension, drives, search behaviour, satisfied behaviour, reduction of tension

(c) Drives, search behaviour, unsatisfied need, tension, satisfying behaviour, reduction of tension

(d) Search behaviour, reduction of tension, unsatisfied need, tension, drives, satisfied behaviour

Answer: (b) Unsatisfied need, tension, drives, search behaviour, satisfied behaviour, reduction of tension

5. Which of the following is not a type of communication barrier?

(a) Semantic barriers

(b) Psychological barriers

(c) Rational barriers

(d) Organisational barriers

Answer: (c) Rational barriers

6. Lateral communication takes place from _______.

(a) First to the second division of the same organisation

(b) Superior to subordinate

(c) Subordinate to superior

(d) All of the above

Answer: (a) First to the second division of the same organisation

7. Downward communications refer to the flow of communication from _____.

(a) One departmental manager to another

(b) Superior to subordinate

(c) Subordinate to superior

(d) All of the above

Answer: (b) Superior to subordinate

8. Identify the correct sequence of steps involved in the communication process.

(a) Sender, Message, Encoding, Media, Decoding, Feedback, Receiver

(b) Sender, Decoding, Receiver, Feedback, Message, Encoding, Media

(c) Sender, Message, Encoding, Media, Decoding, Receiver, Feedback

(d) Sender, Media, Decoding, Receiver, Message, Encoding, Feedback

Answer: (c) Sender, Message, Encoding, Media, Decoding, Receiver, Feedback

9. Which of the following is not a feature of leadership?

(a) It shows the ability of an individual to influence others

(b) It leads to the achievement of organisational goals

(c) Leadership is a one-time process

(d) It leads to the desired change in the organisation

Answer: (c) Leadership is a one-time process.

10. _____ is the process of influencing the behaviour of people by making them strive voluntarily towards the achievement of organisational goals.

(a) Supervision

(b) Communication

(c) Leadership

(d) Motivation

Answer: (c) Leadership

11. Which of the following is not an example of a financial incentive?

(a) Perquisites

(b) Job Enrichment

(c) Profit Sharing

(d) Co-partnership

Answer: (b) Job Enrichment

12. Which of the following is not an example of a non-financial incentive?

(a) Career Advancement Opportunity

(b) Perquisites

(c) Status

(d) Organisational Climate

Answer: (b) Perquisites

13. Which of the following is not an assumption of Maslow’s theory?

(a) People’s behaviour is not based on their needs

(b) Satisfaction of such needs influences their behaviour

(c) A satisfied need can no longer motivate a person; only the next higher level need can motivate him

(d) A person moves to the next higher level of the hierarchy only when the lower need is satisfied

Answer: (a) People’s behaviour is not based on their needs

14. These needs are most basic in the hierarchy of motivation theory and correspond to primary needs.

(a) Self Actualisation Needs

(b) Basic Physiological Needs

(c) Security Needs

(d) Belonging Needs

Answer: (b) Basic Physiological Needs

15. While other functions prepare a setting for action, name the function that initiates the action in the organisation.

(a) Planning

(b) Organising

(c) Staffing

(d) Directing

Answer: (d) Directing

We trust that the offered Business Studies MCQs for Class 12 with respect to Chapter 7: Directing will help you. Assuming you have any questions with respect to CBSE Class 12 Business Studies Directing MCQs, drop a remark underneath, and we will hit you up at the most punctual.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*