Frank Solutions for Class 9 Maths Chapter 2 Profit, Loss and Discount

Frank Solutions for Class 9 Maths Chapter 2 Profit, Loss and Discount provide students with a clear knowledge of the important concepts discussed in this chapter. The solutions are helpful in enhancing problem solving and logical thinking abilities among students. They are suggested to practise these solutions on a daily basis to speed up their exam preparation. Here, students can make use of Frank Solutions for Class 9 Maths Chapter 2 Profit, Loss and Discount PDF, from the links which are mentioned below.

Chapter 2 has important concepts of Profit, Loss and Discount and the steps used in determining them are explained in brief under this chapter. The solutions are provided in a descriptive manner to make learning fun for the students. After working on the chapter wise problems from the textbook, students can follow these solutions to understand the various methods, which can be used in solving the problems quickly.

Frank Solutions for Class 9 Maths Chapter 2 Profit, Loss and Discount Download PDF

 

frank solutions class 9 maths chapter 2 1
frank solutions class 9 maths chapter 2 2
frank solutions class 9 maths chapter 2 3
frank solutions class 9 maths chapter 2 4
frank solutions class 9 maths chapter 2 5
frank solutions class 9 maths chapter 2 6
frank solutions class 9 maths chapter 2 7
frank solutions class 9 maths chapter 2 8

 

Access Frank Solutions for Class 9 Maths Chapter 2 Profit, Loss and Discount

1. Find the loss percentage incurred by selling a watch for Rs 1610 that was purchased for Rs 1750

Solution:

Given

C.P of the watch = Rs 1750

S.P of the watch = Rs 1610

Loss = C.P – S.P

= Rs (1750 – 1610)

= Rs 140

Loss% = (Loss / C.P) × 100

= (140 / 1750) × 100

We get,

= 8%

Therefore, the loss percentage is 8%

2. Find the selling price of a camera bought for Rs 4600 and sold at a profit of 15%

Solution:

Given

C.P of the camera = Rs 4600

Profit = 15%

(S.P / C.P) = 1 + Profit / 100

(S.P / 4600) = 1 + 15 / 100

(S.P. / 4600) = (100 + 15) / 100

S.P = (115 / 100) × 4600

= Rs 5290

Therefore, the selling price of a camera is Rs 5290

3. Find the selling price of a watch bought for Rs 4050 and sold at a loss of 14%

Solution:

Given

C.P of the watch = Rs 4050

Loss = 14%

(S.P / C.P) = 1 – Loss / 100

S.P / 4050 = 1 – 14 / 100

S.P / 4050 = (100 – 14) / 100

S.P = (86 / 100) × 4050

We get,

S.P = Rs 3483

Therefore, the selling price of a watch is Rs 3483

4. A man buys a car for Rs 75000 and spends Rs 15000 on repairing it. If he sells the car now for Rs 114000, find the gain per cent.

Solution:

Given

C.P of the car = Rs 75000

Money spent on repairing = Rs 15000

Total C.P = Rs 75000 + Rs 15000

= Rs 90000

S.P of the car = Rs 114000

Gain = S.P – C.P

= Rs (114000 – 90000)

= Rs 24000

Gain% = (Gain / C.P) × 100

= (24000 / 90000) × 100

We get,

= 26.6%

Therefore, the gain percent of the car is 26.6%

5. A shopkeeper expects a profit of 25% on his cost price. In a week, his sale was of Rs 5000 what was his profit?

Solution:

Let the cost price = Rs 100

So, the profit will be Rs {(25 / 100) × 100}

= Rs 25

SP = CP + Profit

SP = Rs (100 + 25)

SP = Rs 125

Thus,

When the profit is Rs 25, the sale is Rs 125

Let x be the profit when the sale is Rs 5000

x = (25 × 5000) / 125

x = Rs 1000

Therefore, the profit is Rs 1000

6. On selling 10 watches at Rs 1400 there is a loss equal to the cost price of 3 watches. Find the cost price of a watch.

Solution:

Let the CP of 3 watches be Rs x

Hence,

CP of 1 watch = Rs (x / 3)

CP of 10 watches = Rs (10x / 3)

Loss on selling 10 watches = CP of 3 watches = Rs x

SP of 10 watches = Rs 1400

Loss incurred on selling 10 watches = CP of 3 watches = Rs x

Since CP – SP = Loss

Rs (10x / 3) – Rs 1400 = Rs x

(10x – 4200) / 3 = x

10x – 4200 = 3x

7x = 4200

We get,

x = 600

Therefore,

CP of a watch = Rs (x / 3)

CP of a watch = Rs (600 / 3) = Rs 200

7. Anant bought toffees at 5 for a rupee. How many for a rupee must he sell to gain 25%?

Solution:

CP of 5 toffees = Rs 1

SP of 5 toffees = {(100 + Profit%) / 100} of CP

= {(100 + 25) / 100} × Rs 1

= 125% × Rs 1

We get,

= Rs (5 / 4)

For Rs (5 / 4), toffees sold = 5

For Rs 1, toffees sold = (5 × 4 / 5) = 4

Therefore,

4 toffees were sold to gain 25%

8. By selling a tie for Rs 6.48, a shopkeeper gains 8%. At what price should he sell the tie to gain 10%?

Solution:

The S.P of a tie = Rs 648

Gain = 8%

(S.P.) / C.P.) = 1 + (Profit / 100)

(648 / C.P.) = 1 + (8 / 100)

648 / C.P. = {(100 + 8) / 100}

C.P = (100 / 108) × 648

C.P. = Rs 600

Now,

C.P. of the tie = Rs 600

Gain = 10%

Hence,

Gain = (10 / 100) × C.P.

= (10 / 100) × 600

We get,

= Rs 60

Therefore,

S.P. = Rs (600 + 60)

= Rs 660

Therefore, the shopkeeper must sell the tie at Rs 660 to make a gain of 10%

9. Find the SP in the following:

(a) MP = Rs 850, Discount = 16%

(b) MP = Rs 5500, Discount = 30%

Solution:

(a) MP = Rs 850

Discount = 16%

Discount% = {(discount / MP) × 100}

16 = {(discount / 850) × 100}

We get,

Discount = (16 × 850) / 100

We get,

Discount = Rs 136

S.P. = MP – discount

= Rs 850 – Rs 136

= Rs 714

Therefore, the S.P. is Rs 714

(b) MP = Rs 5500, Discount = 30%

Discount% = (discount / MP) × 100

30 = (discount / 5500) × 100

Discount = (30 × 5500) / 100

We get,

Discount = Rs 1650

S.P. = MP – Discount

= Rs 5500 – Rs 1650

= Rs 3850

Therefore, the S.P. is Rs 3850

10. Find the MP in the following:

(a) S.P. = Rs 1892, Discount = 14%

(b) S.P. = Rs 1245, Discount = 17%

Solution:

(a) SP = Rs 1892

Discount = 14%

SP = (1 – d / 100) of MP

1892 = (1 – 14 / 100) × MP

1892 = (86 / 100) × MP

MP = (1892 × 100) / 86

We get,

MP = Rs 2200

(b) SP = Rs 1245

Discount = 17%

SP = (1 – d / 100) of MP

1245 = (1 – 17 / 100) × MP

1245 = (83 / 100) × MP

MP = (1245 × 100) / 83

We get,

MP = Rs 1500

11. Find the discount percentage in the following:

(a) MP = Rs 1500, SP = Rs 1320

(b) MP = Rs 6840, SP = Rs 5814

Solution:

(a) MP = Rs 1500

SP = Rs 1320

Discount = MP – SP

Discount = Rs 1500 – Rs 1320

Discount = Rs 180

Discount percentage = {(discount / MP) × 100}%

= {(180 / 1500) × 100}%

We get,

= 12%

(b) MP = Rs 6840

SP = Rs 5814

Discount = MP – SP

Discount = Rs 6840 – Rs 5814

Discount = Rs 1026

Discount percentage = {(1026 / 6840) × 100}%

We get,

Discount percentage = 15%

12. Find the amount paid by a customer when he buys a watch priced at Rs 5400 available at a discount of 12%

Solution:

MP = Rs 5400

Discount = 12%

To find the amount paid by the customer,

i.e, SP

SP = (1 – d / 100) of MP

SP = (1 – 12 / 100) × 5400

SP = (88 / 100) × 5400

We get,

SP = Rs 4752

Therefore, the amount paid by the customer is Rs 4752

13. Find the S.P. in the following:

(i) M.P = Rs 850, Discount = 16%

(ii) M.P = Rs 5500, Discount = 30%

(iii) M.P = Rs 1625, Discount = 12%

Solution:

(i) M.P = Rs 850

Discount = 16%

(SP / MP) = 1 – (discount / 100)

SP / 850 = 1 – (16 / 100)

SP = (84 / 100) × 850

We get,

= Rs 714

(ii) M.P = Rs 5500

Discount = 30%

(SP / MP) = 1 – (discount / 100)

SP / 5500 = 1 – (30 / 100)

SP = (70 / 100) × Rs 5500

We get,

= Rs 3850

(iii) M.P = Rs 1625

Discount = 12%

(SP / MP) = 1 – (discount / 100)

SP / 1625 = 1 – (12 / 100)

S.P = (88 / 100) × 1625

We get,

= Rs 1430

14. Find the M.P in the following:

(i) S.P = Rs 1892, Discount = 14%

(ii) S.P = Rs 1245, Discount = 17%

(iii) S.P = Rs 5343, Discount = 22%

Solution:

(i) S.P = Rs 1892

Discount = 14%

(SP / MP) = 1 – (discount / 100)

1892 / MP = 1 – (14 / 100)

MP = (100 / 86) × 1892

We get,

MP = Rs 2200

(ii) S.P = Rs 1245

Discount = 17%

(SP / MP) = 1 – (discount / 100)

1245 / MP = 1 – (17 / 100)

MP = (100 / 83) × 1245

We get,

MP = Rs 1500

(iii) S.P = Rs 5343

Discount = 22%

(SP / MP) = 1 – (discount / 100)

5343 / MP = 1 – (22 / 100)

MP = (100 / 78) × 5343

We get,

MP = Rs 6850

15. Find the discount percentage in the following:

(i) M.P = Rs 1500, S.P = Rs 1320

(ii) M.P = Rs 6840, S.P = Rs 5814

(iii) M.P = Rs 1960, S.P = Rs 1176

Solutions:

(i) M.P = Rs 1500

S.P = Rs 1320

(S.P / MP) = 1 – (discount / 100)

1320 / 1500 = 1 – (D / 100)

D / 100 = 1 – (1320 / 1500)

On further calculation, we get,

D = (180 / 1500) × 100

We get,

D = 12

Therefore, discount = 12%

(ii) MP = Rs 6840

SP = Rs 5814

(SP / MP) = 1 – (discount / 100)

5814 / 6840 = 1 – (D / 100)

D / 100 = 1 – (5814 / 6840)

On further calculation, we get,

D = (1026 / 6840) × 100

We get,

D = 15

Therefore, discount = 15%

(iii) MP = Rs 1960

SP = Rs 1176

(SP / MP) = 1 – (discount / 100)

1176 / 1960 = 1 – (D / 100)

D / 100 = 1 – (1176 / 1960)

On further calculation, we get,

D = (784 / 1960) × 100

We get,

D = 40

Therefore, discount = 40%

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*