CAT 2016 Questions and Detailed Solutions

Indian Institute of Management – Bangalore (IIM-B) conducted the CAT 2016 on December 4th, 2016. Candidates can check the CAT 2016 Question Paper Analysis to know the detailed sectional analysis of the paper.

Disclaimer

“Disclosing, publishing, reproducing, transmitting, storing, or facilitating transmission and storage of the contents of the CAT or any information therein in whole or part thereof in any form or by any means, verbal or written, electronically or mechanically for any purpose, shall be in violation of the Indian Contract Act, 1872 and/or the Copyright Act, 1957 and/or the Information Technology Act, 2000. Such actions and abatement thereof as aforementioned may constitute a cognizable offense punishable with imprisonment for a term up to three years and fine up to Rs. 2 lakhs.”

Candidates who want to appear for CAT have to agree to a Non-Disclosure Agreement at the time of the test.”This means that if any of the person or organization tries to release the CAT Answer Key 2016, either officially or unofficially, will have to face legal consequences. Further, if anyone claims to share any such information regarding CAT 2016 Answer Key, immediately inform the CAT officials.

CAT 2016 Question Paper (Memory Based):

Click on the CAT Question Papers to get the previous year CAT questions along with their detailed solutions. Some important CAT questions from previous years are also given below with their solutions to acquaint the students with the type and level of the questions asked in the CAT exam.

Quantitative Aptitude:

Q1) A wooden box (open at the top) of thickness 0.5, length 21, width 11 and height 6is painted on the inside. The expenses of the painting are Rs. 70. What is the rate of painting?

(a) Re 0.7

(b) Re 0.5

(c) Re 0.1

(d) Re 0.2

CAT 2016

Solution:

The total area to be painted=530 cm2.

Rate of painting=70/530=0.13=Re 0.1 per sq.cm.

Answer:(c)Re 0.1

Q2) Akash was to calculate the arithmetic mean of 10 positive integers, each of which had 2digits. He interchanged the 2 digits – a and b, in one of these 10 integers. As a result, his answer for the arithmetic mean was 1.8 more than what it should have been. Then b–a equals 1?

Solution: Arithmetic mean is more by 1.8 means sum is more by 18. So, ba–ab = 18 b>a because sum has gone up, e.g. 31–13=18 Hence, b–a=2.

Q3)The set of all positive integers is the union of two disjoint subsets: {f(1),f(2),…,f(n),…}and {g(1),g(2),…,g(n),…},where f(1)< f(2)<…< f(n)…and g(1)< g(2)<…< g(n)… and g(n)=f(f(n))+1 for all n≥1.

What is the value of g(1)?

(a) 0

(b) 2

(c) 1

(d) Undeterminable

Solution:g(1)= f[f(1)]+1=2

Answer: (b) 2.

Q4) Instead of a meter scale, a cloth merchant uses a 120cm scale while buying but uses an 80cm scale while selling the same cloth. What’s his overall profit percentage?

(a) 50%

(b) 25%

(c) 40%

(d) 15%

Solution: If Shopkeeper buys 120m and pays the only 100m. Same while selling he sells 80m instead of 100m. Gain=40/80=50%

Answer: (a) 50%.

Q5) From a circular sheet of paper with a radius 20cm, four circles of radius 5cm each is cut out.

What is the ratio of the uncut to the cut portion?

(a) 1:3

(b) 4:1

(c) 3:1

(d) 4:3

Solution: The ratio of the area of a small circle to big circle is 1:16. Total 4 small circles are (cut area) to big circles area(uncut) ratio is 4:16 = 1:4. Therefore the uncut to cut will be 3:1

Answer: (c) 3:1

Data Interpretation and Logical Reasoning:

Q1) Y is in the east of X, which is in the north of Z. If P is in the south of Z, then in which direction of Y, is P?

(a)North

(b)South

(c)South-East

(d)None

Solution:

CAT 2016

Answer: (c) South-West.

(For Questions 2-5)In the following table R-index=highest score-lowest score; M-index=middle number.

Player Pakistan South Africa Australia
Yuvraj’s Runs 40 87
Virender’s Runs 130
Kaif’s Runs 28 51
Saurav’s Runs 75 50
Rahul’s Runs 49 55
Score Percentage(%) 90 70 80

Q2) For how many Indian players is it possible to calculate the exact M-index?

(a) 0

(b) 1

(c) 2

(d) More than 2

Q3)Among the players mentioned, who can have the lowest R-index from the tournament?

(a) Only Kaif, Rahul or Yuvraj

(b) Only Kaif or Rahul

(c) Only Kaif or Yuvraj

(d) Only Kaif

Q4) How many players among those listed scored less than Yuvraj in the tournament?

(a) 0

(b) 1

(c) 2

(d) More than 2

Q5)Which of the players had the best M-index from the tournament?

(a) Rahul

(b) Saurav

(c) Virender

(d) Yuvraj

Solution:

Player Pakistan South Africa Australia
Y 40 <49 87
V 130 <49 <48
K 28 51 <48
S <22 75 50
R <22 49 55
Top 3 198 175 192
Total 220 250 240

Answers:

Q2: (c) 2

Q3: (a) Only Kaif, Rahul or Yuvraj

Q4: (b) 1

Q5: (b) Saurav

Verbal Aptitude and Reading Comprehension:

Q1) Rajeev failed in the examination because none of her answers was _______ to the questions asked.

(a)Allusive

(b)Revealing

(c)Pertinent

(d)Referential

Answer: (c)

Q2)To make a clean breast of:

(a)To gain prominence

(b)To praise oneself

(c)To confess without reserve

(d)None

Answer: (c)

Q3) To keep one’s temper:

(a) To become hungry

(b) To be in good mood

(c) To be aloof from

(d) None

Solution: (b)

Q4) Synonym of Garrulity

(a) Credulity

(b) Senility

(c) Loquaciousness

(d) Spaciousness

Solution: (c)

Q5)Antonym for Capacious

(a) Limited

(b) Caring

(c) Foolish

(d) Changeable

Solution: (a)

For CAT sample paper, video lessons on each and every topic along with various preparation tips, stay tuned to Byju’s.