DBMS MCQs

A DBMS or database management system is essentially a data-keeping system. Users of the system have the facility to perform several kinds of operations on such a system for either manipulating the data in the database or managing the database structure itself.

MCQs on Database Management System

Prepare for DBMS MCQ Questions for the GATE exam by practising more and more MCQs. You can check out more notes on DBMS to understand the concept. As a GATE aspirant, we would advise you to check out previous years’ question papers and mock tests to understand the pattern of database management system MCQ questions. Meanwhile, you can check the database MCQ below for further practice:

DBMS MCQ Questions

1. ____________ offers the ability to query the data and insert, alter, and delete tuples.

a. Transaction Control Language (TCL)

b. Data Control Language (DCL)

c. Data Definition Language (DDL)

d. Data Manipulation Language (DML)

Answer: (d) Data Manipulation Language (DML)

2. We can add or remove the user IDs using which of these fixed roles?

a. db_setupadmin

b. db_securityadmin

c. db_accessadmin

d. db_sysadmin

Answer: (c) db_accessadmin

3. Section (sect name, wing, expenses) and Student (student_ID, name, sect name, fees).

Here in both of these relations, the sect_name attribute appears commonly. In this case, using common attributes in the relation schema is a way in which we can relate the ___________ relations.

a. Tuple of common

b. Attributes of common

c. Attributes of distinct

d. Tuple of distinct

Answer: (d) Tuple of distinct

4.

SELECT title

FROM teacher

WHERE fees <= 200000 AND fees >= 80000;

We can replace this query by which of these?

a.

SELECT title

FROM teacher

WHERE fees BETWEEN 200000 AND 80000;

b.

SELECT title

FROM staff

WHERE fees BETWEEN 80000 AND 200000;

c.

SELECT title

FROM staff

WHERE fees <= 80000 AND fees >=200000;

d.

SELECT title

FROM teacher

WHERE fees BETWEEN 80000 AND 200000;

Answer: (d)

SELECT title

FROM teacher

WHERE fees BETWEEN 80000 AND 200000;

5. Which symbol do we use in place of the except?

a. ~

b. ¬

c. V

d. ^

Answer: (b) ¬

6. What is an alternative name for a weak entity?

a. Dominant

b. Owner

c. Child

d. All of the above

Answer: (c) Child

7. Assume a relation X (M, N, O, P, Q) that has the following functional dependencies:

MNO -> PQ and

P -> MN

The total number of superkeys of X would be:

a. 12

b. 10

c. 7

d. 2

Answer: (b) 10

8. Fifth Normal form is concerned with:

a. Join dependency

b. Domain-key

c. Multivalued dependency

d. Functional dependency

Answer: (a) Join dependency

9. The _____ system does not require a password to travel across the internet.

a. Response

b. Challenge-response

c. Manipulation

d. Readable

Answer: (b) Challenge-response

10. We can force a log switch by using:

a. ALTER SYS LOGFILES

b. ALTER SYSTEM SWITCH LOGS

c. ALTER SYSTEM LOG

d. ALTER SYSTEM SWITCH LOGFILE

Answer: (d) ALTER SYSTEM SWITCH LOGFILE

11. When recovering from a failure:

a. examination of each pair of physical blocks occurs

b. examination of a specified pair of physical blocks occurs

c. examination of the first pair of physical blocks occurs

d. none of the above

Answer: (a) examination of each pair of physical blocks occurs

12. The Optical disk technology utilises:

a. RAID

b. A laser beam

c. DAT

d. Helical scanning

Answer: (a) RAID

13. The node pointing towards another node in a B+ tree is known as:

a. External node

b. Leaf node

c. Internal node

d. Final node

Answer: (c) Internal node

14. Identify the statement among the following that is FALSE:

a. The relation in which all keys have only a single attribute is in its 2NF

b. A relation that has two attributes is in its BCNF

c. The prime attribute can depend transitively on any key in the case of a relation that is in its BCNF

d. The prime attribute can depend transitively on any key in the case of a relation that is in its 3 NF

Answer: (c) The prime attribute can depend transitively on any key in the case of a relation that is in its BCNF

15. A transaction enters into its _______ state when it finishes the final statement.

a. Abort state

b. Partially committed state

c. Committed state

d. Active state

Answer: (b) Partially committed state

16. An operator shall provide the transaction file’s name, and the file consisting of the edited transactions (that are ready for execution) must be called:

a. Trans. Exe

b. Batch. Exe

c. Edit. Exe

d. Opt. Exe

Answer: (d) Opt. Exe

17. In crabbing, the protocol locking goes:

a. down the tree, back up

b. up the tree, back down

c. down the tree, releases

d. up the tree, releases

Answer: (a) down the tree, back up

18. The name of the very first microprocessor chip available commercially was:

a. Intel 4004

b. Intel 639

c. Intel 308

d. Motorola 33

Answer: (a) Intel 4004

19. The easiest way in which we can transfer control is when the old backup site sends __________ to the old primary.

a. Redo logs

b. Primary Logs

c. Undo Logs

d. All of the above

Answer: (b) Primary Logs

20. A linear search algorithm’s complexity would be:

a. O(n2)

b. O(n log n)

c. O(n)

d. O(log n)

Answer: (c) O(n)

Keep learning and stay tuned to get the latest updates on the GATE Exam along with Eligibility Criteria, GATE Syllabus for CSE (Computer Science Engineering), GATE CSE Notes, GATE CSE Question Paper, and more.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*