ICSE Class 10 Geography Question Paper Solution 2016

Students who are looking for the solved ICSE Class 10 Geography Question Paper 2016 have landed at the right place. Here we have provided the answers in the form of ICSE Class 10 Geography Question Paper Solution 2016. These solutions will provide an understanding of expressing the answers in the board exam which will increase their scores. These ICSE Class 10 Question Paper Solution of 2016 Geography will also help students in knowing the important topics from which questions are mostly asked in the ICSE board exam.

By going through the 2016 paper, students can analyse the way questions were asked in the exam. This will help in understanding the exam trend from 2016 to the present. Knowing it, students can prepare efficiently for the exam and determine the type of questions expected to be asked in the exam. The ICSE Class 10 Geography 2016 exam was of 80 marks and students were allotted 2 hours of time duration to finish the paper. For downloading the ICSE Class 10 Geography Question Paper Solution 2016 PDF click on the link below.

ICSE Class 10 Geography Question Paper 2016

Download ICSE Class 10 Geography Question Paper Solution 2016 PDF

Students can have a look at the ICSE Class 10 Geography Question Paper Solution 2016 below:

 

icse class 10 geography question paper solution 2016 01
icse class 10 geography question paper solution 2016 02
icse class 10 geography question paper solution 2016 03
icse class 10 geography question paper solution 2016 04
icse class 10 geography question paper solution 2016 05
icse class 10 geography question paper solution 2016 06
icse class 10 geography question paper solution 2016 07
icse class 10 geography question paper solution 2016 08
icse class 10 geography question paper solution 2016 09
icse class 10 geography question paper solution 2016 10
icse class 10 geography question paper solution 2016 11
icse class 10 geography question paper solution 2016 12
icse class 10 geography question paper solution 2016 13
icse class 10 geography question paper solution 2016 14
icse class 10 geography question paper solution 2016 15
icse class 10 geography question paper solution 2016 16
icse class 10 geography question paper solution 2016 17
icse class 10 geography question paper solution 2016 18
icse class 10 geography question paper solution 2016 19

 

ICSE Class 10 Geography (H.G.C – Paper 2) Question Paper 2016 With Solution

Question 1: Study the extract of the Survey of India Map sheet No. 45D/7 and answer the following questions:

(a) Give the six figure grid reference for:

(i) Surveyed tree 219 north east of Pirojpura settlement.

(ii) Triangulated height 364 in the southern part of the map extract.

(b) What is the direction of flow of Banas river? Give one evidence for your answer.

(c) What do you understand by:

(i) 12r in the grid square 9878 and

(ii) 180 in the grid square 9182.

(d) Calculate the area in kilometre of the region between 93 and 99 eastings and 76 and 81 northings.

(e) (i) What is the compass direction of settlement Juvol from settlement Arnivada?

(ii) Give the difference in altitude between the highest point on the map to the altitude

of Moti Bhatamal.

(f) Name the feature depicted by:

(i) Blue line in Balaram nadi

(ii) Brown patch in 9678

(g) Name the drainage pattern found in:

(i) 9782

(ii) 9478

(h) What do you infer about the climate of the region by the information provided on the map? Give an evidence in support of your answer.

(i) Name two man made and two natural features in 9580.

(j) What do the following denote:

(i) Black vertical line running along with 93 easting

(ii) RS near Chitrasani settlement.

Answer:

(a) (i) 979756

(ii) 957744

(b) Direction of flow is from north east to west

Evidence is decreasing spot height from 233 in 9681 to 177 in 9380.

(c) (i) It is the relative height of Sand dune which is 12 mt.

(ii) It is contour line showing 180 mt above mean sea level.

(d) Area is 30 km2 (Area of one square is 1 km2. Since there are thirty squares within this boundary so the answer is 30 km2.

(e) (i) North west

(ii) 542 – 198 = 344 mt.

(f) (i) It is a perennial water channel in the seasonal stream

(ii) It is a sand dune or a sand mount.

(g) (i) Radial drainage pattern

(ii) Disappearing or undefined drainage pattern

(h) The region has hot and dry climate with seasonal scanty rainfall.

Evidence is presence of seasonal streams / broken ground / dry tanks etc.

(i) Man made – cart track / permanent hut / temple / lined perennial well

Natural – seasonal river / broken ground.

(j) (i) It is the line of longitude

(ii) It is the conventional symbol for railway station.

Question 2: On the outline map of India provided:

(a) Draw and number the Standard Meridian of India.

(b) Label the river Mahanadi.

(c) Mark and name Lake Chilka.

(d) Shade and name the Gulf of Mannar.

(e) Mark and name the Vindhya Mountains.

(f) Shade and name a sparsely populated region in western India.

(g) Shade a region with alluvial soil in South India.

(h) Mark and name Kolkata.

(i) Mark with arrows and name South West Monsoon winds over the Bay of Bengal.

(j) Mark and name Mumbai High.

Answer: Outline Map for Question No.2

ICSE Class 10 Geography Qs Paper 2016 Solution-1

a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

Question 3:

(a) What is the name given to the climate of India? Mention any two factors responsible for such a type of climate.

(b) Name the following:

(i) The winds that bring heavy rain to Cherrapunji

(ii) The local wind that bring a light rainfall to South India and is good for tea and coffee crops.

(c) Give a geographical reason for each of the following:

(i) Kanpur has extreme temperature conditions.

(ii) Kochi is warmer than Mumbai even though both lie on the western coast of India.

(iii) The Ganga Plain gets the monsoon rain much later than the west coast of India.

(d) Study the climatic data of station x given below and answer the questions that follow: [3]

Month

Jan

Feb

Mar

Apr

May

Jun

Jul

Aug

Sep

Oct

Nov

Dec

Temp. 0C

24.5

25.7

27.7

28.4

30.0

32.5

31.0

30.2

29.8

28.0

25.9

24.7

Rainfall

(cm)

4.3

1.6

1.7

2.4

2.8

4.6

8.6

11.4

11.8

30.6

35.0

13.9

Answer:

(a) (i) Tropical monsoon climate.

(ii) Effect of monsoon wind / Latitudinal extent / Tropic of cancer passing through its centre / effect of Himalayas.

(b) (i) Bay of Bengal branch of the South West Monsoon winds

(ii) Mango Showers or Cherry Blossoms

(c) (i) Kanpur lies in the interior, far from moderating effect of the sea.

(ii) Kochi is warmer because it is closer to the Equator than Mumbai.

(iii) That is because the Monsoon winds come to India from the south west and so reach the west coast before it can reach the Ganga plain.

(d) (i) 128.7 cm

(ii) 8oC

(iii) East coast. It gets most of the rain in the season of retreating monsoon.

Question 4:

(a) What is soil erosion? Mention two steps that could be taken to prevent soil erosion.

(b) Mention two similarities between red soil and laterite soil.

(c) Give a geographical reason for each of the following:

(i) Alluvial soil differs in texture.

(ii) Black soil does not get leached.

(iii) Khadar is more fertile than bhangar.

(d) Define the following:

(i) Sheet erosion

(ii) Soil conservation

(iii) In situ soil

Answer:

(a) Removal or destruction of top soil is called soil erosion.

Terrace farming / contour ploughing / crop rotation etc.

(b) Both are red in colour because of the presence of iron oxide / both are infertile soils / both are friable / both are not moisture retentive /both are poor in organic matter. (Any two)

(c) (i) Alluvial soil is coarse in the upper valley of the rivers because the eroded matter is carried away by the fast flowing river but in the lower course, the river reduces its speed and the soil particles become finer due to attrition or because the load itself gets eroded.

(ii) Black soil does not get leached because it is clayey and sticky and moisture retentive and therefore the rain cannot wash out the silicates.

(iii) Khadar is the newer alluvium which keeps getting replenished by the river bringing down more eroded material.

(d) (i) Sheet erosion is the slow removal of a thin layer of soil by rainwater washing it away.

(ii) Soil conservation refers to the efforts made to prevent soil from getting eroded.

(iii) In situ means to develop in one area without any movement. It refers to residual soil.

Question 5:

(a) (i) Name the forest which is commercially most important in India.

(ii) Name two trees which grow in this forest.

(b) (i) Name the forests which grow on the wind ward slope of the Western Ghats.

(ii) Why do such forests grow in this region?

(c) To which type of forest do the following trees belong?

(i) Hintal and Sundari.

(ii) Rosewood and Ebony.

(iii) Deodar and Chir Pine.

(d) Give three reasons for rapid depletion of forest resources in India in the past.

Answer:

(a) (i) Tropical deciduous forest

(ii) Teak / Sal / Shisham / Sandalwood

(b) (i) Tropical evergreen forest

(ii) Due to heavy rainfall of above 200 cm

(c) (i) Mangrove / Littoral forest or Tidal forest

(ii) Tropical Evergreen forest / Tropical rain forest

(iii) Mountain forest.

(d) Land was cleared for cultivation, industrialization and urbanization.

Shifting agriculture was practiced.

Forest was cut recklessly for raw material.

Question 6:

(a) “Without irrigation, development of agriculture is difficult in India.” Clarify the statement by giving two reasons.

(b) Mention two factors which are essential for the development of tube well irrigation.

(c) Give one reason for each of the following:

(i) The Northern Plain of India is found suitable for canal irrigation.

(ii) Tank irrigation is an important method of irrigation in Karnataka.

(iii) Although expensive, yet, sprinkler irrigation is gaining popularity in recent times.

(d) (i) What is rain water harvesting?

(ii) Mention two objectives of rain water harvesting.

Answer:

(a)

– Rain occurs mainly in four months

– Some crops like rice and sugarcane need more water.

– To cater to increasing demand of food and cash crops there is a need to grow crops all the year round.

(b) Fertile agricultural land

Cheap electricity

Large amount of underground water.

(c) (i) Canal irrigation is popular in Northern plains because it has perennial rivers and land is soft enough for canal to be constructed from the rivers to the fields.

(ii) Being in Deccan region Karnataka has natural depressions and hard sub surface rocks which make tank irrigation important.

(iii) As it helps to conserve water.

(d) (i) It is a technique of increasing the recharge of ground water by capturing and storing rain water.

(ii) To make water available for future use.

To avoid flooding of roads.

Question 7:

(a) (i) Name any three types of coal found in India.

(ii) Which type of coal is mostly used in Iron and Steel Industries?

(b) Name the following:

(i) An off-shore oil field of India.

(ii) An iron ore mine of Karnataka.

(c) Name the following:

(i) Largest coal field of India.

(ii) Oldest oil-field of India.

(iii) Best variety of iron ore.

(d) (i) Name the metal extracted from Bauxite.

(ii) Mention two uses of this metal.

Answer:

(a) (i) Bituminous

Anthracite

Lignite

(ii) Bituminous coal is used in steel plants.

(b) (i) Mumbai high

(ii) Kemmangundi

(c) (i) Raniganj in West Bengal

(ii) Digboi in Assam

(iii) Magnetite

(d) (i) Aluminium

(ii) Used for manufacture of aircraft / utensils / wires.

Question 8:

(a) Mention any two reasons for the importance of agriculture in India.

(b) With reference to rice cultivation answer the following:

(i) Why does rice grow well in a soil with a clay like subsoil?

(ii) What is the advantage of growing rice in nurseries before it is transplanted?

(c) Study the picture given below and answer the questions that follow:

ICSE Class 10 Geography Qs Paper 2016 Solution-2

(i) Name one State where this crop grows well.

(ii) Why are mostly women employed to harvest it?

(iii) Mention two geographical conditions suitable for the cultivation of this crop.

(d) Explain briefly the following terms:

(i) Shifting cultivation

(ii) Bud grafting

(iii) Oil cake.

Answer:

(a)

  • Provides food for our growing population
  • Provides fodder for livestock
  • Provides employment
  • Supplies raw material for agro-based industries
  • Gives rise to industries related to agriculture, like pesticides, fertilizers, farming tools
  • Earns foreign exchange through export. (Any two)

(b) (i) Rice needs flooded fields and the subsoil of clay does not allow the water to percolate.

(ii) By growing rice in nurseries, we save water, and the plants can be transplanted in rows to facilitate the use of pesticides and harvesting.

(c) (i) Assam / West Bengal / Kerala / Tamil Nadu

(ii) Mostly women harvest the tea because it involves fine plucking, (two leaves and a bud) and women labourer can patiently pluck the same.

(iii) Two geographical conditions are:

Temperature – 24oC to 30oC

Rain – 150 cm to 350 cm

Soil – well drained deep friable loams, rich in organic matter.

Laterite soil

(d) (i) Shifting cultivation involves a patch of forest which is cleared, trees are cut down and the stumps set on fire. The patch is then cultivated for a few years and when the soil becomes infertile, the cultivator moves to a fresh piece of land and repeats the same procedure.

(ii) The bud from a good rubber tree is grafted on the seedling of a new rubber tree, Once the bud starts sprouting the shoot from the seedling is cut down and the bud then grows into a tree with all of the traits of the mother tree.

(iii) Oil cake is the residue of the oil seeds from which the oil has been extracted.

Question 9:

(a) Give two reasons for the importance of the jute industry in the Ganga-Brahmaputra delta region.

(b) Mention two problems of the Cotton Textile industry in India.

(c) (i) Give two reasons why the woollen industry is not a flourishing industry in India.

(ii) Name two centres for this industry.

(d) With reference to the silk industry, answer the following:

(i) Why is Karnataka the largest producer of mulberry silk?

(ii) Mention two varieties of non-mulberry silk produced in India.

(iii) Name one silk weaving centre each in U.P. and in Tamil Nadu.

Answer:

(a) Availability of raw material as it is a jute producing area / Plenty of clean water for retting / availability of labour and transport facility. (Any two)

(b) Fluctuation in availability of raw material as it is agricultural based / outdated machines / frequent power cut.

(c) (i) India is a tropical country and so demand of woollen is low / Poor quality of indigenous wool / Woollens are expensive so less demand / Winter is severe only in north so there is

small market.

(ii) Amritsar, Ludhiana, Dhariwal.

(d) (i) Climatic condition of Karnataka is suitable for mulberry tree and so sericulture can be practiced.

(ii) Tassar, Eri, Muga (any two)

(iii) UP – Mirzapur / Pratapgarh / Shahjahanpur (any one)

Tamil Nadu – Coimbatore / Salem / Tanjavur / Tirunelveli (any one)

Question 10:

(a) Mention two advantages that a mini steel plant has over an integrated iron and steel plant.

(b) (i) Name an iron and steel plant which was established with British collaboration.

(ii) From where does it get its supply of:

  1. iron ore
  2. manganese
  3. coal

(c) Give a reason for each of the following:

(i) Products made from petrochemicals are growing in popularity.

(ii) A heavy engineering industry requires huge capital investment.

(iii) The electronics industry contributes to the development of the country.

(d) Name the industrial product for which the following centres are well known:

(i) Bhilai

(ii) Chittaranjan

(iii) Koraput.

Answer:

(a) It uses scrap iron / uses electric furnace so no pollution / conserves coal / help in decentralized development.

(b) The iron and steel plant at Durgapur was established with British collaboration.

Iron ore – Singbhum in Jharkhand / Keonjhar in Odisha

Manganese – Keonjhar in Odisha

Coal – Jharia coalfield in Jharkhand / Raniganj in West Bengal

(c) (i) This is because products made from petrochemicals are cheaper and more durable

(ii) A heavy engineering industry requires a huge capital investment because it requires a big plot of land, a big labour force, consumes power and the raw material is heavy and expensive.

(iii) The electronic industry is a fast developing industry because electronics are used in many fields, computers, entertainment, medicine, engineering and education which is important for the development of a country.

(d) (i) Iron and Steel

(ii) Electric locomotives

(iii) Aero-engines

Question 11:

(a) Mention two advantages and one disadvantage of waterways.

(b) Roadways are always considered more important than any other means of transportation. Give two reasons in support of the statement.

(c) (i) Mention any two sources of waste.

(ii) What are Biodegradable waste?

(d) Explain briefly the meaning of the following terms:

(i) Composting.

(ii) Incineration.

(iii) Segregation.

Answer:

(a) Advantage – causes no pollution safer and can allow movement of heavy load / cheaper Disadvantage – does not connect all places / slower / depends on navigability of water source.

(b) Facilitates long distance travel / quick and more regular / safe / can carry heavy load

(c) (i) Domestic waste

Industrial waste

Agricultural waste

Municipal waste

(ii) It is a waste which decompose through the actions of bacteria, fungi and other living organisms.

(d) (i) Composting of waste is an aerobic method of decomposing solid wastes.

(ii) Incineration – It is the method of burning the waste to reduce its weight and volume so that it can be disposed easily.

(iii) Segregation – It refers to separation of waste into different categories of waste. The most popular segregation is biodegradable and non-biodegradable.

We hope ICSE Class 10 Geography Question Paper Solution 2016 must have provided an insight into the 2016 Question paper and their solutions. Going through this paper solution will surely help students in their exam preparation. Students can also find the answers of other papers of ICSE Class 10 Previous Years Questions by clicking here. Happy Learning and stay tuned to BYJU’S for the latest update on ICSE/CBSE/State Boards/Competitive exams. Also, don’t forget to download the BYJU’S App.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *