Selina Solutions Concise Maths Class 10 Chapter 9 Matrices Exercise 9(D)

This is the last exercise of the chapter and it combines the problems of all the important topics discussed in the chapter. Students wanting to strengthen their fundamentals and attain a good grip over the subject should use the Selina Solutions for Class 10 Maths. The solutions are prepared in a simple language according to the latest ICSE marking schemes. The solutions to the Concise Selina Solutions for Class 10 Maths Chapter 9 Matrices Exercise 9(D) can be effortlessly downloaded in PDF format from the links given below.

Selina Solutions Concise Maths Class 10 Chapter 9 Matrices Exercise 9(D) Download PDF

 

selina solutions concise maths class 10 chapter 9d
selina solutions concise maths class 10 chapter 9d
selina solutions concise maths class 10 chapter 9d
selina solutions concise maths class 10 chapter 9d
selina solutions concise maths class 10 chapter 9d
selina solutions concise maths class 10 chapter 9d

 

Access other exercises of Selina Solutions Concise Maths Class 10 Chapter 9 Matrices

Exercise 9(A) Solutions

Exercise 9(B) Solutions

Exercise 9(C) Solutions

Access Selina Solutions Concise Maths Class 10 Chapter 9 Matrices Exercise 9(D)

1. Find x and y, if:

Selina Solutions Concise Class 10 Maths Chapter 9 ex. 9(D) - 1

Solution:

Selina Solutions Concise Class 10 Maths Chapter 9 ex. 9(D) - 2

On comparing the corresponding terms, we have

6x – 10 = 8 and -2x + 14 = 4y

6x = 18 and y = (14 – 2x)/4

x = 3 and y = (14 – 2(3))/4

y = (14 – 6)/ 4

y = 8/4 = 2

Thus, x = 3 and y = 2

2. Find x and y, if:

Selina Solutions Concise Class 10 Maths Chapter 9 ex. 9(D) - 3

Solution:

Selina Solutions Concise Class 10 Maths Chapter 9 ex. 9(D) - 4

On comparing the corresponding terms, we have

3x + 18 = 15 and 12x + 77 = 10y

3x = -3 and y = (12x + 77)/10

x = -1 and y = (12(-1) + 77)/10

y = 65/10 = 6.5

Thus, x = -1 and y = 6.5

3. If; Selina Solutions Concise Class 10 Maths Chapter 9 ex. 9(D) - 5 ; find x and y, if:

(i) x, y ∈ W (whole numbers)

(ii) x, y ∈ Z (integers)

Solution:

From the question, we have

x2 + y2 = 25 and -2x2 + y2 = -2

(i) x, y ∈ W (whole numbers)

It can be observed that the above two equations are satisfied when x = 3 and y = 4.

(ii) x, y ∈ Z (integers)

It can be observed that the above two equations are satisfied when x = ± 3 and y = ± 4.

4. Selina Solutions Concise Class 10 Maths Chapter 9 ex. 9(D) - 6

(i) The order of the matrix X.

(ii) The matrix X.

Solution:

(i) Let the order of the matrix be a x b.

Then, we know that

Selina Solutions Concise Class 10 Maths Chapter 9 ex. 9(D) - 7

Thus, for multiplication of matrices to be possible

a = 2

And, form noticing the order of the resultant matrix

b = 1

(ii)

Selina Solutions Concise Class 10 Maths Chapter 9 ex. 9(D) - 8

On comparing the corresponding terms, we have

2x + y = 7 and

-3x + 4y = 6

Solving the above two equations, we have

x = 2 and y = 3

Thus, the matrix X is Selina Solutions Concise Class 10 Maths Chapter 9 ex. 9(D) - 9

5. Evaluate:

Selina Solutions Concise Class 10 Maths Chapter 9 ex. 9(D) - 10

Solution:

Selina Solutions Concise Class 10 Maths Chapter 9 ex. 9(D) - 11

6. Selina Solutions Concise Class 10 Maths Chapter 9 ex. 9(D) - 12 3A x M = 2B; find matrix M.

Solution:

Given,

3A x M = 2B

And let the order of the matric of M be (a x b)

Selina Solutions Concise Class 10 Maths Chapter 9 ex. 9(D) - 13

Now, it’s clearly seen that

a = 2 and b = 1

So, the order of the matrix M is (2 x 1)

Selina Solutions Concise Class 10 Maths Chapter 9 ex. 9(D) - 14

Now, on comparing with corresponding elements we have

-3y = -10 and 12x – 9y = 12

y = 10/3 and 12x – 9(10/3) = 12

12x – 30 = 12

12x = 42

x = 42/12 = 7/2

Therefore,

Matrix M =Selina Solutions Concise Class 10 Maths Chapter 9 ex. 9(D) - 15

7. Selina Solutions Concise Class 10 Maths Chapter 9 ex. 9(D) - 16

find the values of a, b and c.

Solution:

Selina Solutions Concise Class 10 Maths Chapter 9 ex. 9(D) - 17

On comparing the corresponding elements, we have

a + 1 = 5 ⇒ a = 4

b + 2 = 0 ⇒ b = -2

-1 – c = 3 ⇒ c = -4

8. Selina Solutions Concise Class 10 Maths Chapter 9 ex. 9(D) - 18

(i) A (BA) (ii) (AB) B.

Solution:

(i) A (BA)

Selina Solutions Concise Class 10 Maths Chapter 9 ex. 9(D) - 19

(ii) (AB) B

Selina Solutions Concise Class 10 Maths Chapter 9 ex. 9(D) - 20

9. Find x and y, if: Selina Solutions Concise Class 10 Maths Chapter 9 ex. 9(D) - 21

Solution:

Selina Solutions Concise Class 10 Maths Chapter 9 ex. 9(D) - 22

Thus, on comparing the corresponding terms, we have

2x + 3x = 5 and 2y + 4y = 12

5x = 5 and 6y = 12

x = 1 and y = 2

10. If matrix Selina Solutions Concise Class 10 Maths Chapter 9 ex. 9(D) - 23 find the matrix ‘X’ and matrix ‘Y’.

Solution:

Selina Solutions Concise Class 10 Maths Chapter 9 ex. 9(D) - 24

Now,

Selina Solutions Concise Class 10 Maths Chapter 9 ex. 9(D) - 25

On comparing with the corresponding terms, we have

-28 – 3x = 10

3x = -38

x = -38/3

And,

20 – 3y = -8

3y = 28

y = 28/3

Therefore,

Selina Solutions Concise Class 10 Maths Chapter 9 ex. 9(D) - 26

11. Given Selina Solutions Concise Class 10 Maths Chapter 9 ex. 9(D) - 27 find the matrix X such that:

A + X = 2B + C

Solution:

Selina Solutions Concise Class 10 Maths Chapter 9 ex. 9(D) - 28

12. Find the value of x, given that A2 = B,

Selina Solutions Concise Class 10 Maths Chapter 9 ex. 9(D) - 29

Solution:

Selina Solutions Concise Class 10 Maths Chapter 9 ex. 9(D) - 30

Thus, on comparing the terms we get x = 36.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class