JEE Main Magnetism Previous Year Questions with Solutions

Magnetism is a concept introduced in physics to understand the force caused by magnets. These magnets attract or repel each other. The magnetic field produced by the magnets exerts a force on the particles which is called the Lorentz force. Magnetic fields, like gravitational fields, cannot be seen or touched. We know the presence of magnetic fields by its effect on magnetized pieces of metal, temporary magnets such as copper coils that carry an electrical current, natural magnets like lode stone and many more.

Electromagnetism is magnetism caused by the motion of electrically charged particles. A charge moving in a straight line, as through a straight wire, generates a magnetic field that spirals around the wire.

Download Magnetism Previous Year Solved Questions PDF

JEE Main Previous Year Solved Questions on Magnetism

Q 1: A paramagnetic material has 1028 atoms/m3. It’s magnetic susceptibility at temperature 350 K is

2.8 × 10–4. Its susceptibility at 300 K is

(a) 3.267 × 10–4

(b) 3.672 × 10–4

(c) 2.672 × 10–4

(d) 3.726 × 10–4

Solution

For a paramagnetic material, magnetic susceptibility χ ∝ 1/T

χ2 = χ1 (T1/T2) = 2.8 x 10-4 x (350/300) = 3.267 x 10-4

Answer : (a) 3.267 × 10–4

Q2: A magnetic compass needle oscillates 30 times per minute at a place where the dip is 45°, and 40 times per minute where the dip is 30°. If B1 and B2 are respectively the total magnetic field due to the earth at the two places, then the ratio B1 /B2 is best given by

(a) 0.7

(b) 3.6

(c) 1.8

(d) 2.2

Solution

Frequency of oscillation = magnetic  field\sqrt{magnetic \; field} 3040=B1cos450B2cos300\frac{30}{40} =\sqrt{\frac{B_{1}cos45^{0}}{B_{2}cos30^{0}}}

(Horizontal component of magnetic field = B cosδ)

(B1/B2) = 0.7

Answer (a) 0.7

Q3: A magnetic needle of magnetic moment 6.7 × 10–2 A m2 and moment of inertia 7.5 × 10–6 kg m2 is performing simple harmonic oscillations in a magnetic field of 0.01 T. Time taken for 10 complete oscillations is

(a) 6.65 s

(b) 8.89 s

(c) 6.98 s

(d) 8.76 s

Solution

Time period of magnetic needle oscillating simple harmonically is given by

T=2πIMBT=2\pi \sqrt{\frac{I}{MB}} T=2π7.5×1066.7×102×0.01T=2\pi \sqrt{\frac{7.5 \times 10^{-6}}{6.7 \times 10^{-2}\times 0.01}}

T = (2π/10) x 1.05s

For 10 oscillations, total time taken

T’ = 10T = 2π x 1.05 = 6.65 s

Answer: (a) 6.65 s

Q4: A magnetic dipole is acted upon by two magnetic fields which are inclined to each other at an angle of 75°. One of the fields has a magnitude of 15 mT. The dipole attains stable equilibrium at an angle of 30° with this field. The magnitude of the other field (in mT) is close to

(a) 1

(b) 11

(c) 36

(d) 1060

Solution

The magnetic dipole attains stable equilibrium under the influence of these two fields making an angle θ1 = 30° with B1 and θ2 = 75° – 30° = 45° with B2.

For stable equilibrium, net torque acting on dipole must be zero,

I.e., τ1 + τ2 = 0

τ1 = τ2

mB1sinθ1 = mB2sinθ2

B2 = B1 (sinθ1/sinθ2) = 15mT x (sin300/sin 450)

=15mT×(1/2)×2=10.6mT=11mT= 15mT \times (1/2) \times \sqrt{2} =10.6 mT = 11mT

Answer: (b) 11

Q5: A short bar magnet is placed in the magnetic meridian of the earth with a north pole pointing north. Neutral points are found at a distance of 30 cm from the magnet on the East – West line, drawn through the middle point of the magnet. The magnetic moment of the magnet in Am2 is close to

(Given (μ0/4π) = 10-7 in SI units and BH = Horizontal component of earth’s magnetic field = 3.6 × 10–5 Tesla.)

(a) 9.7

(b) 4.9

(c) 19.4

(d) 14.6

Solution

0/4π)(M/r3) = 3.6 x 10-5

M = [(3.6 x 10-5)/(10-7)](0.3)3

M = 9.7 Am2

Answer: (a) 9.7

Q6: Two short bar magnets of length 1 cm each have magnetic moments 1.20 Am2 and 1.00 A m2 respectively. They are placed on a horizontal table parallel to each other with their N poles pointing towards the South. They have a common magnetic equator and are separated by a distance of 20.0 cm. The value of the resultant horizontal magnetic induction at the mid-point O of the line joining their centres is close to (Horizontal component of earth’s magnetic induction is 3.6 × 10–5 Wb/m2)

(a) 5.80 × 10–4 Wb/m2

(b) 3.6 × 10–5 Wb/m2

(c) 2.56 × 10–4 Wb/m2

(d) 3.50 ×10–4 Wb/m2

Solution

The situation is as shown in the figure

JEE Main Previous Year Questions on Magnetism

As the point O lies on the brod-side position with respect to both the magnets. Therefore, the net magnetic field at point O is

Bnet = B1 + B2 + BH

Bnet = Bnet=μ04π(M1+M2)r3+BHB_{net} = \frac{\mu _{0}}{4\pi }\frac{(M_{1}+M_{2})}{r^{3}} + B_{H}

 

Bnet=107(1.2+1)(0.1)3+3.6×105B_{net} = \frac{10^{-7}(1.2+1)}{(0.1)^{3}} + 3.6 \times 10^{-5}

 

Bnet = 2.56 x 10-4 Wb/m2

Answer : (c) 2.56 × 10–4 Wb/m2

Q7: Needles N1, N2 and N3 are made of a ferromagnetic, a paramagnetic and a diamagnetic substance respectively. A magnet when brought close to them will

(a) attract all three of them

(b) attract N1 and N2 strongly but repel N3

(c) attract N1 strongly, N2 weakly and repel N3 weakly

(d) attract N1 strongly, but repel N2 and N3 weakly

Answer: (c) Magnet will attract N1 strongly, N2 weakly and repel N3 weakly

Q8: A magnetic needle is kept in a non-uniform magnetic field. It experiences

(a) a force and a torque

(b) a force but not a torque

(c) a torque but not a force

(d) neither a force nor a torque

Solution

Answer: (a) A force and a torque act on a magnetic needle kept in a non-uniform magnetic field

Q9: The magnetic lines of force inside a bar magnet

(a) are from north-pole to south-pole of the magnet

(b) do not exist

(c) depend upon the area of cross-section of the bar magnet

(d) are from south-pole to north-pole of the magnet

Answer: (b) Materials of low retentivity and low coercivity are suitable for making electromagnets

Q10: Curie temperature is the temperature above which

(a) a ferromagnetic material becomes paramagnetic

(b) a paramagnetic material becomes diamagnetic

(c) a ferromagnetic material becomes diamagnetic

(d) a paramagnetic material becomes ferromagnetic

Answer: (a) a ferromagnetic material becomes paramagnetic

Q11:The materials suitable for making electromagnets should have

(a) high retentivity and high coercivity

(b) low retentivity and low coercivity

(c) high retentivity and low coercivity

(d) low retentivity and high coercivity

Answer: (b) Materials of low retentivity and low coercivity are suitable for making electromagnets.

Q12: Relative permittivity and permeability of a material are єr and μr, respectively. Which of the following values of these quantities are allowed for a diamagnetic material?

(a) єr = 1.5,μr = 1.5

(b) єr = 0.5,μr = 1.5

(c) єr = 1.5,μr = 0.5

(d) єr = 0.5, μr = 0.5

Solution

The values of relative permeability of diamagnetic materials are slightly less than 1 and εr is quite high. Therefore εr = 1.5 and μr = 0.5 could be the allowed values

Answer: (c) єr = 1.5, μr = 0.5

Q13: In a region, steady and uniform electric and magnetic fields are present. These two fields are parallel to each other. A charged particle is released from rest in this region. The path of the particle will be a

(a) circle

(b) helix

(c) straight line

(d) ellipse

Solution

Magnetic field exerts a force = Bevsin0 = 0

Electric field exerts force along a straight line

The path of the charged particle will be a straight line

Answer: (c) straight line

Q14: A charged particle moves through a magnetic field perpendicular to its direction. Then

(a) kinetic energy changes but the momentum is constant

(b) the momentum changes but the kinetic energy is constant

(c) both momentum and kinetic energy of the particle are not constant

(d) both momentum and kinetic energy of the particle are constant.

Solution

The magnetic force will act perpendicular to velocity at every instant, the path will be circular. Due to change in direction momentum will change but the total energy will remain the same.

Answer: (b) the momentum changes but the kinetic energy is constant

Q15: A coil is suspended in a uniform magnetic field, with the plane of the coil parallel to the magnetic lines of force. When a current is passed through the coil it starts oscillating it is very difficult to stop. But if an aluminium plate is placed near to the coil, it stops. This is due to

(a) induction of electrical charge on the plate

(b) shielding of magnetic lines of force as aluminium is a paramagnetic material

(c) electromagnetic induction in the aluminium plate giving rise to electromagnetic damping

(d) development of air current when the plate is placed

Answer: (c) electromagnetic induction in the aluminium plate giving rise to electromagnetic damping.