Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 Answer Key & Question Paper With Solutions

For students who are gearing up to prepare effectively and crack the NTSE exams, we at BYJU’S are providing an extensive set of Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 Answer Key & Question Paper With Solutions. The papers have been solved by our subject experts and they have taken extra care to deliver the accurate answers only. They have further designed the solutions to help each student get a comprehensive understanding of the various subjects and important topics covered in the Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 Answer Key & Question Paper With Solutions.
Students will find the Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 Answer Key & Question Paper With Solutions here. Download the question paper to get familiar with the NTSE exam pattern, the marking scheme and the type of questions that are asked in the exam. Students can also start solving the different types of questions and work on improving their speed and accuracy. In essence, students will get to practice as per the actual exam format and this will make them feel motivated and well prepared.

UP NTSE 2020 Stage 1 SAT Paper
UP NTSE 2020 Stage 1 Question Paper PDF

Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions

PAPER - MAT

Direction: From question 1 to 12 each question has four terms. Three terms are alike in some way. One term is different from three others. Find out the correct term which is different from three others and write its alternative number on your answer sheet against the proper question number.

Question 1. Find out the correct term which is different from three others and mark the correct option.

  1. a. Guru Ramdas
  2. b. Guru Govind Singh
  3. c. Guru Granth Sahib
  4. d. Guru Nanak Dev

Solution:

  1. Answer: (c)

    Guru Granth Sahib is the primary scripture of the Sikhs. Guru Ramdas, Guru Govind Singh and Guru Nanak Dev, respectively were the fourth, tenth and first of the ten Gurus of Sikhism.


Question 2. Find out the correct term which is different from three others and mark the correct option.

  1. a. Anxiety
  2. b. Anger
  3. c. Sorrow
  4. d. Feeling

Solution:

  1. Answer: (d)

    Anxiety, Anger and Sorrow all three are types of feeling while feeling is their superset.


Question 3. Find out the correct term which is different from three others and mark the correct option.

  1. a. Octopus
  2. b. Dolphin
  3. c. Penguin
  4. d. Seal

Solution:

  1. Answer: (a)

    All the organisms mentioned in the options belong to Kingdom Animalia. Kingdom Animalia is further divided into phyla(singular: phylum). Dolphin, penguin and seal belong to the same phylum, i.e. they belong to phylum chordata. Whereas octopus belongs to phylum mollusca. Also among the four, only octopuses are invertebrates; all others are vertebrates.


Question 4. Find out the correct term which is different from three others and mark the correct option.

  1. a. 289
  2. b. 216
  3. c. 512
  4. d. 729

Solution:

  1. Answer: (a)

    All numbers specified in the options except 289 are perfect cubes.

    289 = 172

    216 = 63

    512 = 83

    729 = 93

    Hence, 289 is the odd one out.


Question 5. Find out the correct term which is different from three others and mark the correct option.

  1. a. Mobile
  2. b. Computer
  3. c. Gas heater
  4. d. Television

Solution:

  1. Answer: (c)

    All except the gas heater have a display screen.


Question 6. Find out the correct term which is different from three others and mark the correct option.

  1. a. Pistol
  2. b. Sword
  3. c. Gun
  4. d. Rifle

Solution:

  1. Answer: (b)

    All of them are weapons, but except for swords all of them use bullets.


Question 7. Find out the correct term which is different from three others and mark the correct option.

  1. a. Konark
  2. b. Khajuraho
  3. c. Ellora
  4. d. Dilwara

Solution:

  1. Answer: (c)

    Ellora temple is a rock-cut cave temple, however all others are temples without any caves.


Question 8. Find out the correct term which is different from three others and mark the correct option.

  1. a. Sky - Stars
  2. b. Stadium - Players
  3. c. Hospital - Patient
  4. d. Moon - Bird

Solution:

  1. Answer: (d)

    There are stars in the sky, players in a stadium and patients in a hospital, however, there are no birds in the Moon.


Question 9. Find out the correct one which is different from three others and choose the correct option.

UP NTSE Stage 1 MAT Question 9

    Solution:

    1. Answer: (1)

      The two ‘S’ shaped lines in options 2, 3 and 4 are facing their scoop side, i.e. they are facing each other. However, the scoop sides of the two lines in option 1 are not facing each other.


    Question 10. Find out the correct one which is different from three others and choose the correct option.

    UP NTSE Stage 1 MAT Question 10

      Solution:

      1. Answer: (3)

        At least one shape is in succession in figures 1, 2 and 4. While in 3, the shapes are alternatively placed.


      Question 11. Find out the correct one which is different from three others and choose the correct option.

      UP NTSE Stage 1 MAT Question 11

        Solution:

        1. Answer: (3)

          The triangle vertex is not connected to the line segment only in option 2.


        Question 12. Find out the correct one which is different from three others and choose the correct option.

        UP NTSE Stage 1 MAT Question 12

          Solution:

          1. Answer: (4)

            In options 1, 2 and 3, the number of intersection points is three, but the number of intersection points in option 4 is four.


          Direction: Question 13 to 22 there are four terms/figures in each question. The terms right to the symbol :: have the same relationship as the two terms of the left symbol :: Out of the four terms/figure one is missing, which is shown by (?). Four alternatives are given for each question. Find out the correct alternative and write its number against the corresponding question on your answer sheet.

          Question 13. Find out the correct alternative for 326 : 3649 :: 534 : ?

          1. a. 5932
          2. b. 25916
          3. c. 16925
          4. d. 5874

          Solution:

          1. Answer: (c)

            326 : 3649

            32 = 9; 22 = 4; 62 = 36.

            The square of the numbers are written in reverse as 3649.

            Hence,

            326 : 62 22 32 : : 534: 42 32 52

            326 : 3649 : : 534: 16925


          Question 14. Find out the correct alternative for Lungs : Oxygen :: Heart : ?

          1. a. Pump
          2. b. Blood
          3. c. Heart beat
          4. d. Breathing

          Solution:

          1. Answer: (b)

            Lungs pump oxygen in the body. Similarly, the heart pumps blood in the body.


          Question 15. Find out the correct alternative for QNKG : KHEA :: YVSO: ?

          1. a. SPMI
          2. b. LIFE
          3. c. CZWT
          4. d. SVYC

          Solution:

          1. Answer: (a)

            UP NTSE Stage 1 MAT Question 15 Solution


          Question 16. Find out the correct alternative for BGF : 80 :: DHC : ?

          1. a. 90
          2. b. 94
          3. c. 92
          4. d. 96

          Solution:

          1. Answer: (c)

            B = 2; G = 7; F = 6

            BGF: (2 X 7 X 6) - 4 = 84 - 4 = 80.

            Similarly,

            D = 4; H = 8; C = 3

            DGF: (4 X 8 X 3) - 4 = 96 - 4 = 92.


          Question 17. Find out the correct alternative for Eye : tears :: Volcano : ?

          1. a. Air
          2. b. Flame
          3. c. Ice
          4. d. Water

          Solution:

          1. Answer: (b)

            Eye produces tears and in the same way as volcanoes produce flame.


          Question 18. Find out the correct alternative for Carpenter : wood :: Cobbler: ?

          1. a. Shoe
          2. b. Sandil
          3. c. Animal
          4. d. Leather

          Solution:

          1. Answer: (d)

            Carpenter uses wood (raw material) to make furniture, similarly, cobbler uses leather (raw material) to make shoes.


          Question 19. Find out the correct alternative for the following;

          UP NTSE Stage 1 MAT Question

            Solution:

            1. Answer: (2)

              Step 1: The whole figure is rotated by 90o.

              Step 2: The outer figure is cut into two halves and the halves are rotated by 180o.

              UP NTSE Stage 1 MAT Question 19 Solution


            Question 20. Find out the correct alternative for the following;

            UP NTSE Stage 1 MAT Question 20

              Solution:

              1. Answer: (2)

                i. The tail should reduce.

                ii. A small part should be added at the upper middle position of the figure.

                iii. The final image obtained should have a quadrilateral in the centre. All the mentioned points are followed by only option 2.


              Question 21. Find out the correct alternative for the following;

              UP NTSE Stage 1 MAT Question 21

                Solution:

                1. Answer: (1)

                  1. The shape at the centre moves to the bottom right corner.

                  2. The shape at the top corner moves to the centre.

                  3. The shape at the right corner goes to the top left corner.

                  All the mentioned points are followed only by option 1.


                Question 22. Find out the correct alternative for the following;

                UP NTSE Stage 1 MAT Question 22

                  Solution:

                  1. Answer: (4)

                    Solution:

                    UP NTSE Stage 1 MAT Question 22 Solution


                  Question 23. Find out the missing term in; 22, 3, 19, 9, 16, 27, 13, 81, 10, ?, ?

                  1. a. 7, 243
                  2. b. 162, 13
                  3. c. 243, 7
                  4. d. 342, 4

                  Solution:

                  1. Answer: (c)

                    UP NTSE Stage 1 MAT Question 23 Solution


                  Question 24. Find out the missing term in; a, u, d, q, ?, ?, j, i, m, e, p, a

                  1. a. h, I
                  2. b. g, I
                  3. c. h, m
                  4. d. g, m

                  Solution:

                  1. Answer: (d)

                    UP NTSE Stage 1 MAT Question 24 Solution


                  Question 25. Find out the missing term in; 392, 365, 342, 323, 308, ?, 290, 287

                  1. a. 297
                  2. b. 293
                  3. c. 289
                  4. d. 301

                  Solution:

                  1. Answer: (a)

                    UP NTSE Stage 1 MAT Question 25 Solution


                  Question 26. Find out the missing term in; UQN, LHE, CYV, _ _ _, KGD

                  1. a. QNK
                  2. b. WZD
                  3. c. TPM
                  4. d. KOS

                  Solution:

                  1. Answer: (c)

                    UP NTSE Stage 1 MAT Question 26 Solution


                  Question 27. Find out the missing term in; 0, 2, 6, 10, 50, 56, ?

                  1. a. 392
                  2. b. 336
                  3. c. 112
                  4. d. 64

                  Solution:

                  1. Answer: (a)

                    UP NTSE Stage 1 MAT Question 27 Solution


                  Question 28. Find out the missing term in; C, E, H, L, Q, ?, D, L

                  1. a. U
                  2. b. W
                  3. c. V
                  4. d. X

                  Solution:

                  1. Answer: (b)

                    The given series includes successive addition.

                    UP NTSE Stage 1 MAT Question 28 Solution


                  Question 29. Find out the missing term in; A2B, B3F, C4L, ?

                  1. a. DII
                  2. b. DST
                  3. c. DSU
                  4. d. DSO

                  Solution:

                  1. Answer: (b)

                    A2B: A(a) x 2 = 2 (B)

                    B3F: B(b) x 3 = 6 (F)

                    C4L: C(c) x 4 = 12 (L)

                    DST: D(d) 5 = 20 (T)


                  Question 30. Find out the missing term in; 6, 10, 22, 42, 86, 170, ?

                  1. a. 254
                  2. b. 212
                  3. c. 243
                  4. d. 342

                  Solution:

                  1. Answer: (d)

                    UP NTSE Stage 1 MAT Question 30 Solution


                  Question 31. Find out the missing one in;

                  UP NTSE Stage 1 MAT Question 31

                    Solution:

                    1. Answer: (2)

                      i. One of the arrow heads on the left should move to the right.

                      ii. Black and white regions in each rectangle should interchange their colours. The mentioned points are followed only by option 2.


                    Question 32. Find out the missing one in;

                    UP NTSE Stage 1 MAT Question 32

                      Solution:

                      1. Answer: (4)

                        i. The line segment is being added at the vertices in a successive manner. So the answer figure should have five line segments which are joined to the vertices.

                        ii. The inner triangle is being shaded alternatively in the series.

                        The mentioned points are followed by only option 4.


                      Direction: In Question 33 to 42 the questions have become wrong because of the wrong order of signs. Choose the correct order of signs from the four options given below so as to make the equations right. Write the alternative number of the correct option on the answer sheet against the corresponding question number.


                      Question 33. Choose the correct order of signs for 25 + 5 = 2 ÷ 2 x 12

                      1. a. x + ÷ =
                      2. b. ÷ = x +
                      3. c. ÷ x + =
                      4. d. x + = ÷

                      Solution:

                      1. Answer: (c)

                        a. 25 x 5 + 2 ÷ 2 ≠ 12 ⇒ 126 ≠ 12

                        b. 25 ÷ 5 = 2 x 2 + 12 ⇒ 5 ≠ 16

                        c. 25 ÷ 5 x 2 + 2 = 12 ⇒ 5 x 2 + 2 = 12 (Satisfies the equation)

                        d. 25 x 5 + 2 = 2 ÷ 12 ⇒ 127 X 2 ÷ 12


                      Question 34. Choose the correct order of signs for; 18 = 5 + 4 ÷ 2 x 28

                      1. a. + x ÷ =
                      2. b. = + x ÷
                      3. c. + = ÷ x
                      4. d. x = ÷ +

                      Solution:

                      1. Answer: (a)

                        a. 18 ≠ 5 x (4 ÷ 2) = 28 (Satisfies the equation) ⇒ 18 + 10 = 28

                        b. 18 ≠ 5 + 4 x 2 ÷ 28 ⇒ 18 ≠ 37/7

                        c. 18 + 5 = 4 ÷ 2 x 28 ⇒ 23 ≠ 56

                        d. 18 x 5 = 4 ÷ 2 + 28 ⇒ 90 ≠ 30


                      Question 35. Choose the correct order of signs for; 30 x 2 x 6 - 3 = 6

                      1. a. - x x =
                      2. b. x = - x
                      3. c. - = x x
                      4. d. - x = x

                      Solution:

                      1. Answer: (d)

                        a. 30 - 2 x 6 x 3 = 6 ⇒ -6 ≠ 6

                        b. 30 x 2 = 6 - 3 x 6 ⇒ 60 ≠ -12

                        c. 30 - 2 = 6 x 3 x 6 ⇒ 28 ≠ 108

                        d. 30 - (2 x 6) = 3 x 6 (Satisfies the equation) ⇒ 18 = 18


                      Question 36. Choose the correct order of signs for; 5 x 5 + 29 = 17 - 37

                      1. a. = x - +
                      2. b. x + - =
                      3. c. + x = -
                      4. d. x = + -

                      Solution:

                      1. Answer: (b)

                        a. 5 = 5 x 29 - 17 + 37 ⇒ 5 ≠ 165

                        b. 5 x 5 + 29 - 17 = 37 (Satisfies the equation) 37 = 37

                        c. 5 + 5 x 29 = 17 - 37 ⇒ 150 ≠ -20

                        d. 5 x 5 = 29 + 17 - 37 ⇒ 25 ≠ 9


                      Question 37. Choose the correct order of signs for; 6 = 3 + 12 + 28 ÷ 2

                      1. a. ÷ + ÷ =
                      2. b. + ÷ = ÷
                      3. c. ÷ + = ÷
                      4. d. = ÷ ÷ +

                      Solution:

                      1. Answer: (c)

                        a. 6 ÷ 3 + 12 ÷ 28 = 2 ⇒ 2 + 3/7 ≠ 2 ⇒ 17/7 ≠ 2

                        b. 6 + 3 ÷ 12 = 28 ÷ 2 ⇒ 6 + 14 ≠ 14 ⇒ 25/4 ≠ 14

                        c. 6 ÷ 3 + 12 = 28 ÷ 2 (Satisfies the equation) ⇒14 = 14

                        d. 6 = 3 ÷ 12 ÷ 28 + 2 ⇒ 6 ≠ 3 ÷ (3/7) + 2 ⇒ 6 ≠ 9


                      Question 38. Choose the correct order of signs for; 18 ÷ 6 = 3 x 9 + 36

                      1. a. + ÷ x =
                      2. b. ÷ + = x
                      3. c. + x ÷ =
                      4. d. x ÷ = +

                      Solution:

                      1. Answer: (a)

                        a. 18 + 6 ÷ 3 x 9 = 36 (Satisfies the equation) ⇒ 36 = 36

                        b. 18 ÷ 6 + 3 = 9 x 36 ⇒ 9 ≠ 324

                        c. 18 + 6 x 3 ÷ 9 = 36 ⇒ 20 ≠ 36

                        d. 18 x 6 ÷ 3 = 9 + 36 ⇒ 36 ≠ 45


                      Question 39. Choose the correct order of signs for; 23 - 69 + 48 = 4 ÷ 80

                      1. a. + = ÷ -
                      2. b. ÷ + = -
                      3. c. + - ÷ =
                      4. d. = + - ÷

                      Solution:

                      1. Answer: (c)

                        a. 23 + 69 = 48 ÷ 4 - 80 ⇒ 92 ≠ -68

                        b. 23 ÷ 69 + 48 = 4 - 80 ⇒ 145/3 ≠ -76

                        c. 23 + 69 - (48 ÷ 4) = 80 (Satisfies the equation) ⇒ 80 = 80

                        d. 23 = 69 + 48 - (4 ÷ 80) ⇒ 23 ≠ 117 - 1/20


                      Question 40. Choose the correct order of signs for; 13 + 3 - 17 = 29 x 27

                      1. a. - + x =
                      2. b. x + - =
                      3. c. + = x -
                      4. d. x - = +

                      Solution:

                      1. Answer: (b)

                        a. 13 - 3 + 17 x 29 = 27 ⇒ 503 ≠ 27

                        b. (13 x 3) + (17 - 29) = 27 (Satisfies the equation) ⇒ 27 = 27

                        c. 13 + 3 = 17 x 29 - 27 ⇒ 16 ≠ 466

                        d. 13 x 3 - 17 = 29 + 27 ⇒ 22 ≠ 56


                      Question 41. Choose the correct order of signs for; 24 + 17 + 9 - 3 = 10

                      1. a. ÷ + = -
                      2. b. - ÷ + =
                      3. c. + = ÷ -
                      4. d. - + ÷ =

                      Solution:

                      1. Answer: (d)

                        a. 24 ÷ 17 + 9 = 3 - 10 ⇒ 177/17 ≠ -7

                        b. 24 - 17 ÷ 9 + 3 = 10 ⇒ 226/9 ≠ 10

                        c. 24 + 17 = 9 ÷ 3 - 10 ⇒ 41 ≠ -7

                        d. (24 - 17) + (9 ÷ 3) = 10 (Satisfies the equation) ⇒ 10 = 10


                      Question 42. Choose the correct order of signs for; 14 x 3 = 7 + 63 - 14

                      1. a. + = - x
                      2. b. x + = -
                      3. c. - x = +
                      4. d. x - + =

                      Solution:

                      1. Answer: (b)

                        a. 14 + 3 = 7 - 63 x 14 ⇒ 17 ≠ -875

                        b. (14 x 3) + 7 = 63 - 14 (Satisfies the equation) ⇒ 49 = 49

                        c. 14 - 3 x 7 = 63 + 14 ⇒ -7 ≠ 77

                        d. 14 x 3 - 7 + 63 = 14 ⇒ 98 ≠ 14


                      Direction: In Question 43 to 52 each of the following questions has a group of the three words which are related to each other in some way. This relationship can be represented by one of the four figure alternatives given in the beginning. Find out the correct figure alternative and write its alternative number against the corresponding question on your answer sheet.

                      UP NTSE Stage 1 MAT Question 43 - 52

                      Question 43. Find out the correct figure alternative; Atmosphere, air, oxygen

                      1. a. 2
                      2. b. 4
                      3. c. 1
                      4. d. 3

                      Solution:

                      1. Answer: (c)

                        UP NTSE Stage 1 MAT Question 43 Solution

                        Oxygen is in the air which is within the atmosphere.


                      Question 44. Find out the correct figure alternative; Earth, forest, sky

                      1. a. 4
                      2. b. 3
                      3. c. 2
                      4. d. 1

                      Solution:

                      1. Answer: (b)

                        UP NTSE Stage 1 MAT Question 44 Solution

                        Forest is found on the Earth surface. Sky is a separate entity.


                      Question 45. Find out the correct figure alternative; Universe, star, sun

                      1. a. 4
                      2. b. 3
                      3. c. 2
                      4. d. 1

                      Solution:

                      1. Answer: (d)

                        UP NTSE Stage 1 MAT Question 45 Solution

                        Sun is a star and each star is present in the universe.


                      Question 46. Find out the correct figure alternative; Lawyer, criminal, thief

                      1. a. 1
                      2. b. 3
                      3. c. 4
                      4. d. 2

                      Solution:

                      1. Answer: (b)

                        UP NTSE Stage 1 MAT Question 46 Solution

                        Every thief is a criminal. However, lawyers and criminals are separate entities.


                      Question 47. Find out the correct figure alternative; Gas, liquid, metal

                      1. a. 3
                      2. b. 4
                      3. c. 1
                      4. d. 2

                      Solution:

                      1. Answer: (d)

                        UP NTSE Stage 1 MAT Question 47 Solution

                        Liquids are different from gases. Metals are different from liquids and gases.


                      Question 48. Find out the correct figure alternative; Animals, tiger, cow

                      1. a. 2
                      2. b. 3
                      3. c. 4
                      4. d. 1

                      Solution:

                      1. Answer: (c)

                        UP NTSE Stage 1 MAT Question 48 Solution

                        Tiger and cow are different animals.


                      Question 49. Find out the correct figure alternative; Birds, parrot, bat

                      1. a. 4
                      2. b. 3
                      3. c. 2
                      4. d. 1

                      Solution:

                      1. Answer: (b)

                        UP NTSE Stage 1 MAT Question 49 Solution

                        Bat is a mammal and parrot is a bird.


                      Question 50. Find out the correct figure alternative; Mineral, silver, wood

                      1. a. 2
                      2. b. 4
                      3. c. 1
                      4. d. 3

                      Solution:

                      1. Answer: (d)

                        UP NTSE Stage 1 MAT Question 50 Solution

                        Silver is a native element mineral. Wood is a separate entity.


                      Question 51. Find out the correct figure alternative; Atom, electron, proton

                      1. a. 2
                      2. b. 4
                      3. c. 1
                      4. d. 3

                      Solution:

                      1. Answer: (b)

                        UP NTSE Stage 1 MAT Question 51 Solution

                        Electrons and protons both are present in an atom.


                      Question 52. Find out the correct figure alternative; Carnivorous, tiger, wolf

                      1. a. 3
                      2. b. 1
                      3. c. 4
                      4. d. 2

                      Solution:

                      1. Answer: (c)

                        UP NTSE Stage 1 MAT Question 52 Solution

                        Tiger and wolf are carnivorous animals.


                      Direction: Question 53 to 57 are based on definite series. In the given question some symbols are missing shown by (-). The missing symbols are given in proper sequence as one of the four alternatives given under each question. Find out the correct alternative and write the number on the answer sheet against the question number.


                      Question 53. Find out the correct sequence and missing symbols in; c _ ba _ cb _cc _ ac _ ba

                      1. a. cabac
                      2. b. ccabc
                      3. c. acabc
                      4. d. bcaac

                      Solution:

                      1. Answer: (b)

                        Repeating group of letters: c c b a

                        Series : c c b a | c c b a | c c b a | c c b a


                      Question 54. Find out the correct sequence and missing symbols in; fr _ me _ ra _ ef _am _

                      1. a. afrme
                      2. b. amfem
                      3. c. amerf
                      4. d. afmre

                      Solution:

                      1. Answer: (d)

                        Repeating group of letters: f r a m e

                        Series : f r a m e | f r a m e | f rna m e


                      Question 55. Find out the correct sequence and missing symbols in; ma _ ma _ mam_ aIm_ mm _ I

                      1. a. Imala
                      2. b. mlama
                      3. c. mlmaa
                      4. d. lamam

                      Solution:

                      1. Answer: (c)

                        Repeating group of letters: m a m m a I

                        Series: m a m m a1 | m a m m a I | m a m m a I


                      Question 56. Find out the correct sequence and missing symbols in; _ nb _ cn _ cc _ bc _ nbc

                      1. a. ccbnc
                      2. b. bcncb
                      3. c. cbncc
                      4. d. bcncb

                      Solution:

                      1. Answer: (a)

                        Repeating group of letters: c n b c

                        Series: c n b c | c n b c | c n b c | c n b c


                      Question 57. Find out the correct sequence and missing symbols in; j _ l _ aja _ sa _ als _

                      1. a. asjal
                      2. b. aslja
                      3. c. ajsja
                      4. d. ajsla

                      Solution:

                      1. Answer: (b)

                        Repeating group of letters: j a l s a

                        Series: j a l s a | j a l s a | j a l s a


                      Direction: Question 58 to 62 the letters in column I are coded in the form of numbers. Which are written in column II, but the order of numbers is different. Read carefully the code of letters. Find the correct answer in the given alternative and write its alternative number against the corresponding question number on your answer sheet.

                      Column I Column II
                      PAN 372
                      NIB 643
                      BET 156
                      TIP 241

                      *Values of common letters for use in Q. 58 - 62.

                      N = 3 (using PAN and NIB)

                      B = 6 (using BET and NIB)

                      T = 1 (using TIP and BET)

                      P = 2 (using TIP and PAN)

                      I = 4 (using TIP and NIB)

                      Question 58. The code for the word BEAN is

                      1. a. 3576
                      2. b. 6543
                      3. c. 5763
                      4. d. 6573

                      Solution:

                      1. Answer:(d)

                        B = 6 T = 1

                        PAN = 372 and P = 2 and N = 3. So, A will be equal to 7.

                        Also, BET = 156 and B = 6, and T = 1. So, E = 5.

                        So, BEAT = 6573


                      Question 59. The code for the word PAINT is

                      1. a. 24713
                      2. b. 27431
                      3. c. 13427
                      4. d. 42731

                      Solution:

                      1. Answer: (b)

                        N = 3; B = 6; T = 1; P = 2; I = 4; A = 7; E = 5

                        PAINT = 27431


                      Question 60. The code for the NEAT is

                      1. a. 1752
                      2. b. 3751
                      3. c. 3571
                      4. d. 5317

                      Solution:

                      1. Answer: (c)

                        N = 3; B = 6; T = 1; P = 2; I = 4; A = 7; E = 5

                        NEAT = 3571


                      Question 61. The code for the TAPE is

                      1. a. 1725
                      2. b. 1572
                      3. c. 7251
                      4. d. 5217

                      Solution:

                      1. Answer: (a)

                        N = 3; B = 6; T = 1; P = 2; I = 4; A = 7; E = 5

                        TAPE = 1725


                      Question 62. The code for the TAB is -

                      1. a. 761
                      2. b. 146
                      3. c. 567
                      4. d. 176

                      Solution:

                      1. Answer: (d)

                        N = 3; B = 6; T = 1; P = 2; I = 4; A = 7; E = 5

                        TAB = 176


                      Question 63. If any code language MARCH is written as KCPEF. What will be the code of ORDER in the same code language?

                      1. a. MTBGP
                      2. b. MPBCP
                      3. c. LOABO
                      4. d. QPFCT

                      Solution:

                      1. Answer: (a)

                        UP NTSE Stage 1 MAT Question 63 Solution


                      Question 64. If in any code language PEN is written as 66. What will be the code of LEG in the same code language?

                      1. a. 67
                      2. b. 65
                      3. c. 53
                      4. d. 24

                      Solution:

                      1. Answer: (c)

                        UP NTSE Stage 1 MAT Question 64 Solution


                      Question 65. If in any code language EIMR is written as CFIM. How will GKOR be written in that code language?

                      1. a. FUN
                      2. b. EHKM
                      3. c. EILN
                      4. d. FHLN

                      Solution:

                      1. Answer: (b)

                        UP NTSE Stage 1 MAT Question 65 Solution


                      Question 66. If in any code language FISH is written as IMXN. What will be the code of MALE in the same code language?

                      1. a. PDOH
                      2. b. QEPJ
                      3. c. ODPJ
                      4. d. PEQK

                      Solution:

                      1. Answer: (d)

                        UP NTSE Stage 1 MAT Question 66 Solution


                      Question 67. If in any code language PD is written as 8. What will be the code of HB in the same code language?

                      1. a. 16
                      2. b. 10
                      3. c. 4
                      4. d. 18

                      Solution:

                      1. Answer: (c)

                        PD = 8

                        P = 16 and D = 4 PD = 16 - 2(d) = 8

                        Similarly, HB, H = 8, B = 2 HB = 8 - 2(b) = 4


                      Question 68.

                      UP NTSE Stage 1 MAT Question 68

                      1. a. 169
                      2. b. 267
                      3. c. 209
                      4. d. 389

                      Solution:

                      1. Answer: (c)

                        16 x 12 - 23 = 169

                        15 x 13 - 26 = 169

                        14 x 17 - 29 = 209


                      Question 69.

                      UP NTSE Stage 1 MAT Question 69

                      1. a. 103
                      2. b. 105
                      3. c. 109
                      4. d. 225

                      Solution:

                      1. Answer: (c)

                        19 + 26 + 43 = 45 + 64= 109

                        45 + 37 + 33 = 82 + 27 = 109

                        59 + 42 + 23 = 101 + 8 = 109


                      Question 70.

                      UP NTSE Stage 1 MAT Question 70

                      1. a. 60
                      2. b. 70
                      3. c. 90
                      4. d. 58

                      Solution:

                      1. Answer: (b)

                        \(\frac{\sqrt{16}\times \sqrt{36}\times \sqrt{81}}{2}=108\)

                        \(\frac{\sqrt{9}\times \sqrt{49}\times \sqrt{64}}{2}=84\)

                        \(\frac{\sqrt{25}\times \sqrt{16}\times \sqrt{49}}{2}=70\)


                      Question 71.

                      UP NTSE Stage 1 MAT Question 71

                      1. a. 89
                      2. b. 84
                      3. c. 135
                      4. d. 159

                      Solution:

                      1. Answer: (d)

                        73 - 43 - 92 = 343 - 64 - 81 = 198

                        53 - 33 - 82 = 125 - 27 - 64 = 34

                        63 - 23 - 72 = 216 - 8 - 49 = 159


                      Question 72.

                      UP NTSE Stage 1 MAT Question 72

                      1. a. 12
                      2. b. 13
                      3. c. 35
                      4. d. 63

                      Solution:

                      1. Answer: (a)

                        \(\frac{(\sqrt{16}\times \sqrt{25})+6}{2} = 13\)

                        \(\frac{(\sqrt{9}\times \sqrt{36})+8}{2} = 13\)

                        \(\frac{(\sqrt{4}\times \sqrt{49})+10}{2} = 12\)


                      Question 73.

                      UP NTSE Stage 1 MAT Question 73

                      1. a. 44
                      2. b. 32
                      3. c. 72
                      4. d. 64

                      Solution:

                      1. Answer: (d)

                        \(\frac{3\times 6\times 9}{3}=54\)

                        \(\frac{6\times 5\times 7}{3}=70\)

                        \(\frac{4\times 8\times 6}{3}=64\)


                      Question 74.

                      UP NTSE Stage 1 MAT Question 74

                      1. a. 8
                      2. b. 10
                      3. c. 12
                      4. d. 14

                      Solution:

                      1. Answer: (c)

                        \(\frac{4\times 2}{1}=8\)

                        \(\frac{6\times 4}{3}=8\)

                        \(\frac{8\times 6}{3}=12\)


                      Question 75.

                      UP NTSE Stage 1 MAT Question 75

                      1. a. 44
                      2. b. 39
                      3. c. 20
                      4. d. 32

                      Solution:

                      1. Answer: (b)

                        92 - 52 - 32 — 47

                        82 - 42 - 22 = 44

                        72 - 32 - 12 = 39


                      Question 76.

                      UP NTSE Stage 1 MAT Question 76

                      1. a. 165
                      2. b. 131
                      3. c. 173
                      4. d. 132

                      Solution:

                      1. Answer: (a)

                        102 + 72 + 43 = 213

                        82 + 92 + 33 = 172

                        62 + 112 + 23 = 165


                      Question 77.

                      UP NTSE Stage 1 MAT Question 77

                      1. a. 29
                      2. b. 42
                      3. c. 27
                      4. d. 86

                      Solution:

                      1. Answer: (b)

                        (25 +9 +16) x 3 = 36

                        (16 +36 +9) x 3 = 51

                        (81+4 +9) x 3 = 42


                      Question 78. If the first day of any month is monday. What date will be on the fourth Saturday of that month?

                      1. a. 26
                      2. b. 27
                      3. c. 28
                      4. d. 29

                      Solution:

                      1. Answer: (b)

                        If the 1st day of the month is Monday, the first Saturday will be the 6th of the month.

                        So, the fourth Saturday will be the 27th of the month (6 + 7 + 7 + 7).


                      Question 79. If a child was born on 3rd August 2020 on Monday. After 5 months and five days, what date and day will be?

                      1. a. 9 Jan, Saturday
                      2. b. 10 Jan, Sunday
                      3. c. 7 Jan, Thursday
                      4. d. 8 Jan, Wednesday

                      Solution:

                      1. Answer: (a)

                        The child is born on 03 - 08 - 2020, Monday. Five months from 03-08-2020 will be 03-01-2021.

                        There are 28 days after 03 - 08 - 2020 in August 2020.

                        So till December 31st, there are 150 days (28 + 30 + 31+ 30 +31).

                        Now, 21 weeks x 7 days = 147 days.

                        As, 03-08-2020 is a Monday, so the 147th day will also be a Monday. And, 03-01-2021 will be a Sunday.

                        After 5 more days, as in the 6th day after Sunday will be a Saturday, and the date will be 09-01-2021.


                      Question 80. A frog leaps each time for two feet and roll down for half feet. According to this procedure, how many times will it attempt to reach for nine feet?

                      1. a. 9
                      2. b. 8
                      3. c. 7
                      4. d. 6

                      Solution:

                      1. Answer: (d)

                        The distance moved by the frog in every attempt = 2 - 0.5 = 1.5 feet. Distance covered in 5 attempts = 1.5 x 5 = 7.5 feet.

                        In 6th attempt, total distance covered = 7.5 + 2 = 9.5 feet.

                        So, the number of attempts the frog makes to cover 9 feet = 6.


                      Direction: In Question 81 to 85 are based on the information given below. Read the information carefully and find out the correct answer from the four alternatives and write its alternative number to your answer sheet against the proper question number.


                      There is a family consisting of six members A B C D E and F. C is the sister of F. B is brother of E’s husband. F is grandson of D.

                      Question 81. How many male members are there in the family?

                      1. a. 3
                      2. b. 2
                      3. c. 4
                      4. d. 1

                      Solution:

                      1. Answer: (a)

                        A, B, and F are male members of the family. (Nothing is given about D)

                        UP NTSE Stage 1 MAT Question 81 Solution


                      Question 82. How is B related to F?

                      1. a. Father
                      2. b. Brother
                      3. c. Uncle
                      4. d. Aunty

                      Solution:

                      1. Answer: (c)

                        B and A are brothers. So, B is related to A’s son as uncle.


                      Question 83. Who is the husband of “E”?

                      1. a. D
                      2. b. B
                      3. c. F
                      4. d. A

                      Solution:

                      1. Answer: (d)

                        As can be seen from the family tree, A is the husband of E.


                      Question 84. Which is the group of male members?

                      1. a. a,b,c
                      2. b. d,b,a
                      3. c. d,e,f
                      4. d. a,e,c

                      Solution:

                      1. Answer: (b)

                        The male members of the family are B, A and F.

                        But here assuming D is male as that is the only possibility from given options.


                      Question 85. How is E related to C?

                      1. a. Mother
                      2. b. Aunty
                      3. c. Uncle
                      4. d. Father

                      Solution:

                      1. Answer: (a)

                        As can be seen from the family tree, E is the Mother of C.


                      Direction: Read the following statement carefully and choose the correct answer for question number 86 to 90. Write the correct alternative number on your answer sheet.

                      Five sisters Meena, Reema, Teena, Beena and Neena are there in a family. Meena was born in 1989. Teena is seven years older than Neena, while eight years younger than Meena. Beena is five years older than Neena while seven years younger than Reena.

                      // Ages of sisters for use in Q. 86 - 90:

                      Meena : 1989.

                      Teena : Meena + 8 = 1989 + 8 = 1997.

                      Neena : Teena + 7 = 1997 + 7 = 2004.

                      Beena : Neena - 5 = 2004 - 5 = 1999. Reena : Beena - 7 = 1999 - 7 = 1992.//

                      Question 86. What is the age difference between Meena and Beena?

                      1. a. 3
                      2. b. 5
                      3. c. 7
                      4. d. 10

                      Solution:

                      1. Answer: (d)

                        Meena - 1989.

                        Beena - 1999.

                        So the age difference between Meena and Beena is 10 years.


                      Question 87. Who is the youngest among them?

                      1. a. Beena
                      2. b. Neena
                      3. c. Reena
                      4. d. Teena

                      Solution:

                      1. Answer: (b)

                        Meena: 1989, Reena: 1992, Teena: 1997, Beena: 1999, Neena: 2004.

                        Neena born in the year 2004 is the youngest.


                      Question 88. Who is middle-order among them?

                      1. a. Teena
                      2. b. Reena
                      3. c. Beena
                      4. d. Neena

                      Solution:

                      1. Answer: (a)

                        Meena: 1989, Reena: 1992, Teena: 1997, Beena: 1999, Neena: 2004.

                        Teena is the middle order among the five.


                      Question 89. What is the age difference between Reena and Teena?

                      1. a. 2
                      2. b. 3
                      3. c. 5
                      4. d. 7

                      Solution:

                      1. Answer: (c)

                        Reena: 1992, Teena: 1997.

                        The age difference between Reena and Teena is 5 yrs.


                      Question 90. Who was born in leap year?

                      1. a. Teena - Reena
                      2. b. Beena - Meena
                      3. c. Neena - Teena
                      4. d. Reena - Neena

                      Solution:

                      1. Answer: (d)

                        Meena: 1989, Reena: 1992, Teena: 1997, Beena: 1999, Neena: 2004.

                        1992 and 2004 are leap years. So Reena and Neena were born in leap year.


                      Question 91. A student walks towards the north direction, he turns to his right and turns right again, after that he turns to his left. Now in which direction is he going?

                      1. a. East
                      2. b. West
                      3. c. North
                      4. d. South

                      Solution:

                      1. Answer: (a)

                        UP NTSE Stage 1 MAT Question 91 Solution

                        The red line shows the directions taken by the student and the arrow shows that he is going in the East direction now.


                      Question 92. A student walks for 10 meters towards east from any point, turning to her left she walks for 5 meters, she turns to her left again and walks for 10 meters. Now, how far and in which direction is she from the beginning point?

                      1. a. 25 meter North
                      2. b. 5 meter West
                      3. c. 5 meter North
                      4. d. 15 meter West

                      Solution:

                      1. Answer: (b)

                        UP NTSE Stage 1 MAT Question 92 Solution

                        From the image, it can be seen that the student is 5 meters away from the starting position and is facing the West direction.


                      Question 93. If in any code language, sun is called the moon, the moon is called as stars, stars are called the cloud, the cloud is called water and water is called the sun, then by whom will it rain ____

                      1. a. Cloud
                      2. b. Stars
                      3. c. Sun
                      4. d. Water

                      Solution:

                      1. Answer: (d)

                        Usually, rain happens from the clouds. In the code language, the cloud is called water. So it rains by water.


                      Question 94. Two people are standing facing each other. If one’s face is towards the north, then in which direction will the left hand of the second person?

                      1. a. West
                      2. b. South
                      3. c. East
                      4. d. North

                      Solution:

                      1. Answer: (c)

                        The direction of the left hand of the other person will be towards the East as he will be facing the South direction.


                      Question 95. Ram walks for 4 km towards South, turning to his left he walks for 2 km he turns to his left again and walks for 3 km, then he turns to his right. In which direction is his face now?

                      1. a. East
                      2. b. West
                      3. c. North
                      4. d. South

                      Solution:

                      1. Answer: (a)

                        UP NTSE Stage 1 MAT Question 95 Solution


                      Direction: Questions from 96 to 100 are based on the alphabet series which is given below. Read the alphabet series carefully and find out the correct answer for each question and write its alternative number on your answer sheet against the proper question number.

                      n o i j o n p t a k t l n o p u j e t b n a p u b

                      Question 96. Which letter has been repeated the most in this series?

                      1. a. o
                      2. b. n
                      3. c. p
                      4. d. t

                      Solution:

                      1. Answer: (b)

                        n o i j o n p t a k t I n o p u j e t b n a p u b

                        n occurs the most number of times in the given set of letters. n occurs a total of 4 times.


                      Question 97. In this series, how many times the vowel occurs just before and just after consonant?

                      1. a. One time
                      2. b. Two times
                      3. c. Three times
                      4. d. Four times

                      Solution:

                      1. Answer: (d)

                        n o i j o n p t a k t I n o p u j e t b n a p u b


                      Question 98. In this series how many times the vowel occurs just before the consonant but not just after the consonant?

                      1. a. One time
                      2. b. Two times
                      3. c. Three times
                      4. d. Four times

                      Solution:

                      1. Answer: (a)

                        n o i j o n p t a k t I n o p u j e t b n a p u b


                      Question 99. In this series, how many times the vowel occurs just after consonant but not just before consonant?

                      1. a. Two times
                      2. b. One time
                      3. c. Four times
                      4. d. Three times

                      Solution:

                      1. Answer: (b)

                        n o i j o n p t a k t I n o p u j e t b n a p u b


                      Question 100. How many consonant letters are used in the series?

                      1. a. 6
                      2. b. 7
                      3. c. 8
                      4. d. 9

                      Solution:

                      1. Answer: (b)

                        n o i j o n p t a k t I n o p u j e t b n a p u b

                        7 consonant letters are used in the series. (n, p, t, k, I, j, b)


                      UP NTSE 2020 Stage 1 SAT Paper

                      101. What is the far point of the normal human eye?

                      1. a. 25 cm
                      2. b. 50 cm
                      3. c.100 cm
                      4. d.Infinity

                      Solution:

                      1. Answer: (d)

                        The far point of the eye is the farthest distance to which the eye can see the objects clearly. Thus, the far point for a normal human eye is infinity.


                      Question 102. Refractive index of water is -

                      1. a. 1.00
                      2. b. 1.33
                      3. c. 1.52
                      4. d. 2.42

                      Solution:

                      1. Answer: (b)

                        The refractive index of water = speed of light in air or vacuum/ speed of light in water.

                        The refractive index of water =

                        \(\frac{3 \times 10^{8}}{2.25 \times 10^{8}} = \frac{4}{3} = 1.33\)


                      Question 103. A man used a convex lens of focal length of 20 cm in his spects, the power of lens is -

                      1. a. +2D
                      2. b. -2D
                      3. c. +5D
                      4. d. -5D

                      Solution:

                      1. Answer: (c)

                        Power of lens = (1/focal length (f) metres)

                        Given, focal length of convex lens is 20 cm = 0.2 m

                        Power of lens = (1/0.2) = 10/2 = 5

                        Thus, the power of a convex lens of focal length 20 cm is +5D (+ve as it is convex lens).


                      Question 104. In an electric circuit, the voltmeter is used-

                      1. a. in series
                      2. b. in parallel
                      3. c. in both manner
                      4. d. None of these

                      Solution:

                      1. Answer: (b)

                        A voltmeter is a device used to measure voltage/potential difference between two points in an electric circuit. If the voltmeter is connected in series, there would be no current flow in the circuit due to its high resistance and the reading would be incorrect. Thus, the voltmeter is connected in parallel as no current or very less current flows through it and hence the current through the circuit is unaltered.


                      Question 105. One horse power (H.P) is equal to -

                      1. a. 467 watt
                      2. b. 500 watt
                      3. c. 746 watt
                      4. d. 1000 watt

                      Solution:

                      1. Answer: (c)

                        One horse power (H.P) is equal to 746 watt.


                      Question 106. A magnet attracts -

                      1. a. Only iron
                      2. b. Only cobalt
                      3. c. Only nickel
                      4. d. All the above

                      Solution:

                      1. Answer: (d)

                        Iron, Cobalt and Nickel are ferromagnetic materials. Thus, these materials have iron in theme and are attracted to magnets.


                      Question 107. Which of the following is the Bio/Gobar gas?

                      1. a. CH4+CO2
                      2. b. CH2+NO2
                      3. c. CO+H2
                      4. d. CO2+N2

                      Solution:

                      1. Answer: (a)

                        Biogas or gobar gas is produced mainly by the breakdown of organic compounds such as cow dung and vegetable waste in the absence of Oxygen. It is primarily composed of methane (CH4) and Carbon dioxide (CO2).


                      Question 108. In an electric bulb filament 0.5 ampere current is passed for 10 minutes, calculate the electric charge passess through the circuit.

                      1. a. 5C
                      2. b. 20C
                      3. c. 300C
                      4. d. 500C

                      Solution:

                      1. Answer: (c)

                        Given,

                        Current (I) = 0.5 A

                        Time (t) = 10 minutes = 600 s. Current (I) = Charge (Q)/ Time(t)

                        Charge Q = I x t

                        = 0.5 x 600

                        = 300 C.


                      Question 109. Which of the following mirrors is used by a dentist to examine the patient’s teeth?

                      1. a. Convex mirror
                      2. b. Plane mirror
                      3. c. Concave mirror
                      4. d. All of the above

                      Solution:

                      1. Answer: (c)

                        A dentist uses a concave mirror as a concave mirror produces a magnified image of an object when the object is very close to the mirror.


                      Question 110. An electric bulb has ratings of 30W, 12V. The maximum current pass through it, will -

                      1. a. 0.4 amp
                      2. b. 2.5 amp
                      3. c. 12 amp
                      4. d. 360 amp

                      Solution:

                      1. Answer: (b)

                        Given,

                        Power (P) = 30 W

                        Potential Difference (V) = 12 V

                        The formula for power P = V X I

                        Thus, current I = P / V = 30 / 12 = 2.5 amp


                      Question 111. What is the unit of magnetic field intensity?

                      1. a. Weber
                      2. b. Newton/ampere-meter 2
                      3. c. Tesla
                      4. d. None of these

                      Solution:

                      1. Answer: (c)

                        Magnetic field intensity is defined as the force experienced by the unit north pole at a point in a magnetic field. The SI unit of magnetic field intensity is Tesla.


                      Question 112. The size of colloidal particles are

                      1. a. 10-3 - 10-5 metre
                      2. b. 10-6 - 10-9 metre
                      3. c. 10-10 - 10-15 metre
                      4. d. None of the above

                      Solution:

                      1. Answer: (b)

                        A colloid is a mixture which consists of two phases - dispersed phase and a dispersion medium. The particles of the dispersed phase have a size ranging from 1 micrometer(10-6m) to 1 nanometer(10-9m). Since the particles dispersed are very small, they appear to be evenly distributed and do not settle down like mixtures. Few examples of colloidal dispersions are milk, gIass, foam, butter, etc.


                      Question 113. Synthetic fibre Nylon is a -

                      1. a. Polyamides
                      2. b. Polysaccharide
                      3. c. Polyester
                      4. d. Polyethene

                      Solution:

                      1. Answer:(a)

                        Nylon is a synthetic fibre made from hydrocarbons. It is formed by the polymerization of chemical groups called amides. Hence they are polyamides. They are used in the manufacture of climbing ropes, parachutes, and in the bristles of toothbrushes.


                      Question 114. Main component of L.P.G is

                      1. a. Methane + Ethane
                      2. b. Ethane + Propane
                      3. c. Propane + Butane
                      4. d. None of the above

                      Solution:

                      1. Answer: (c)

                        LPG (liquefied petroleum gas) is composed mainly of propane (C3H8) and butane (C4H10)-


                      Question 115. “Cinnabar” is an ore of which of the following

                      1. a. Mg
                      2. b. Hg
                      3. c. Ag
                      4. d. Au

                      Solution:

                      1. Answer: (b)

                        Cinnabar is the chief ore of Mercury and has the formula HgS.


                      Question 116. The general formula of Alkanes is -

                      1. a. CnH2n
                      2. b. CnH2n + 2
                      3. c. CnH2n - 2
                      4. d. Cn+2H2n

                      Solution:

                      1. Answer: (b)

                        Alkanes have the general formula of CnH2n + 2 where n is the number of carbon atoms.


                      Question 117. What is formed when chlorine gas passes through dry slaked lime-

                      1. a. CaCI2
                      2. b. CaO
                      3. c. CaOCI 2
                      4. d. None of the above

                      Solution:

                      1. Answer: (c)

                        Slaked lime(Ca(OH)2) iS formed when quick lime(CaO) reacts with water. When Chlorine gas is passed through dry slaked lime, Calcium hypochlorite(CaOCI2) is formed. Calcium hypochlorite is commonly called bleach. The reaction of chlorine gas with dry slaked lime is as follows:

                        Ca(OH)2(s) + CI2(g) CaOCI2(s) + H2O(I)


                      Question 118. Which of the following is a strong base -

                      1. a. NH4OH
                      2. b. Ca(OH)2
                      3. c. NaHCO3
                      4. d. KOH

                      Solution:

                      1. Answer: (d)

                        Ammonium hydroxide(NH4OH) and Sodium bicarbonate(NaHCO3) are weak bases.


                      Question 119. NaCl(aq) + AgNO3(aq)→ AgCI ↓ + NaNO3(aq)

                      Above reaction is a -

                      1. a. Reversible reaction
                      2. b. Decomposition reaction
                      3. c. Addition reaction
                      4. d. Double displacement reaction

                      Solution:

                      1. Answer: (d)

                        When Sodium chloride(NaCI) reacts with Silver nitrate(AgNO 3) it gives Silver chloride(AgCI) and Sodium nitrate(NaNO 3). In this reaction, there is an interchange of ions between the reactants and hence it is a double displacement reaction.


                      Question 120. An alloy which does not contain copper id

                      1. a. Magnalium
                      2. b. Bronze
                      3. c. Brass
                      4. d. German Silver

                      Solution:

                      1. Answer: (a)

                        Solution.

                        Bronze, brass, german silver are alloys of copper. Their composition is as follows

                        Bronze: Copper + Tin

                        Brass: Copper + Zinc

                        German Silver: Copper + Zinc + Nickel

                        Magnalium is an alloy of aluminium consisting of magnesium and aluminium. It is used in the manufacture of aeroplane frames.


                      Question 121. Which of the following is not an allotropic form of carbon-

                      1. a. Diamond
                      2. b. Graphite
                      3. c. Fullerene
                      4. d. None of these

                      Solution:

                      1. Answer: (d)

                        The phenomenon by which an element can exist in more than one physical state is called allotropy. Diamond, graphite, and fullerene are allotropes of carbon.


                      Question 122. A substance which oxidises itself and reduces other is a -

                      1. a. An Oxidising Agent
                      2. b. A Reducing Agent
                      3. c. A Dehydrating Agent
                      4. d. A Catalyst

                      Solution:

                      1. Answer: (b)

                        A reducing agent is a substance that gets oxidised or loses an electron and reduces another substance (oxidizing agent) in a redox reaction.


                      Question 123. Water of crystallization in Gypsum and plaster of paris are respectively,

                      1. a. 2
                      2. b. 2 and ½
                      3. c. 1 and 2
                      4. d. ½ and 2

                      Solution:

                      1. Answer: (b)

                        The water of crystallization is the fixed number of water molecules present in one formula of a unit of salt. The formula of Gypsum is CaSO4.2H2O and Plaster of paris is CaSO4.½ H2O.

                        Hence the water of crystallization for gypsum is 2 and for plaster of paris is ½.


                      Question 124. Which of the following sets does not belong to a group -

                      1. a. Li, Na, K
                      2. b. Be, Mg, Ca
                      3. c. N, O, F
                      4. d. He, Ne, Ar

                      Solution:

                      1. Answer: (c)

                        Elements nitrogen (N), oxygen (O) and fluorine (F) belong to the same period.


                      Question 125. A by product of soap industry is -

                      1. a. Sodium hydroxide
                      2. b. Sodium palmitate
                      3. c. Glycerol
                      4. d. Fat or Oil

                      Solution:

                      1. Answer: (c)

                        Soaps are sodium or potassium salts of fatty acids. Hydrolysis of fats occurs on reaction with sodium or potassium hydroxide and yields soap along with glycerol as the byproduct.


                      Question 126. Corrosion of copper gives rise a green coating on it which is -

                      1. a. CuO
                      2. b. Cu(OH)2
                      3. c. CuCO3
                      4. d. CuCO3.CUCO3

                      Solution:

                      1. Answer: (d)

                        Copper on exposure to moist carbon dioxide slowly gets corroded and gets covered with a green layer of copper carbonate.This green layer of copper carbonate is called patina. The corrosion of copper is as follows:

                        Cu + H2O + CO → CuCO3.Cu(OH)2



                      Question 127. Which organelles of cell is called power house of cell -

                      1. a. Mitochondria
                      2. b. Chloroplast
                      3. c. Ribosome
                      4. d. Lysosome

                      Solution:

                      1. Answer: (a)

                        Mitochondria is a rod-shaped, double membraned organelle present in the cytoplasm of all eukaryotic cells. They are responsible for producing ATP, the energy currency of the cell. Hence they are called the powerhouse of the cell.


                      Question 128. Scientists, who proposed five kingdom classification is:

                      1. a. Carolus Linnaeus
                      2. b. Whittaker
                      3. c. Robert Brown
                      4. d. Hugo de Vries

                      Solution:

                      1. Answer: (b)

                        Five kingdom classification was proposed by R.H. Whittaker in 1969. Whittaker’s classification was based upon certain characters like mode of nutrition, thallus organization, cell structure, phylogenetic relationships and reproduction. The five kingdom classification includes five kingdoms Monera, Protista, Fungi, Plantae and Animalia.


                      Question 129. Menatoblast or stinging cells are found in which phylum of animals

                      1. a. Porifera
                      2. b. Annelida
                      3. c. Cnidaria
                      4. d. Arthropoda

                      Solution:

                      1. Answer: (c)

                        Stinging cells are found in the phylum Cnidaria, which includes jellyfishes and sea anemone. These animals have stinging capsules on tentacles or on their body which is used for anchorage, defense and capture of prey. Hence they are also called cnidariAnswer:


                      Question 130. Photosynthesis occurs in which cellular organelles?

                      1. a. Mitochondria
                      2. b. Ribosome
                      3. c. Golgi body
                      4. d. Chloroplast

                      Solution:

                      1. Answer: (d)

                        Photosynthesis is the process by which plants prepare their own food. The process of photosynthesis takes place in cell organelles called chloroplasts. Chloroplast contains chlorophyll (a green colour pigment) that plays a vital role in the process of photosynthesis by permitting plants to absorb energy from sunlight.


                      Question 131. In which organ, bile juice formation take place

                      1. a. Liver
                      2. b. Gallbladder
                      3. c. Pancreas
                      4. d. Stomach

                      Solution:

                      1. Answer: (a)

                        Bile is formed in the liver and is stored in the gallbladder.


                      Question 132. Where, glycolysis occurs in cell

                      1. a. In Mitochondria
                      2. b. In Chloroplast
                      3. c. In Cytoplasm
                      4. d. In Nucleus

                      Solution:

                      1. Answer: (c)

                        Glycolysis is the process in which glucose is broken down to produce energy. It is the primary step of cellular respiration. The process takes place in the cytoSolution. of the cell cytoplasm, in the presence or absence of oxygen.


                      Question 133. In which animal, open blood vascular system is found?

                      1. a. In Earthworm
                      2. b. In Periplaneta
                      3. c. In Man
                      4. d. In Fish

                      Solution:

                      1. Answer: (b)

                        In an open blood vascular system, the blood is not enclosed in the blood vessels, it is pumped into a cavity called a hemocoel. In a closed blood vascular system, the heart pumps blood through vessels that are separate from the interstitial fluid of the body. Periplaneta (cockroach) has an open blood vascular system. Whereas man, earthworm, fish have a closed vascular system.


                      Question 134. Which endocrine gland is called master gland?

                      1. a. Thyroid
                      2. b. Adrenal
                      3. c. Thymus
                      4. d. Pituitary

                      Solution:

                      1. Answer: (d)

                        The pituitary gland is the size of a pea and is Iocated at the base of the brain. Pituitary gland is called the master gland as it controls the functions of all the other glands (such as the adrenal, thyroid glands) in the endocrine system.


                      Question 135. Which plant hormone causes apical dominance?

                      1. a. Auxine
                      2. b. Gibberellin
                      3. c. Cytokinin
                      4. d. Ethylene

                      Solution:

                      1. Answer: (a)

                        Auxin is a plant hormone which helps in the regulation of plant growth.This plant hormone helps in stem elongation and is known to play a role in apical dominance. When the growth of apical meristem inhibits the growth of axillary buds, the phenomenon is known as apical dominance.


                      Question 136. Scientist who proposed the theory of natural selection was -

                      1. a. Lamark
                      2. b. Charles Darwin
                      3. c. Waldayer
                      4. d. Muller

                      Solution:

                      1. Answer: (b)

                        The theory of natural selection was proposed by Charles Darwin. The theory of natural selection states that the population of organisms which are better adapted to their environment tend to survive and produce more offspring, whereas the other which have less favourable traits tend to become eliminated.


                      Question 137. Which gas is used in aerobic respiration -

                      1. a. Oxygen
                      2. b. Carbon dioxide
                      3. c. Nitrogen
                      4. d. Methane

                      Solution:

                      1. Answer: (a)

                        Aerobic respiration is the process of cellular respiration that takes place in the presence of oxygen gas to produce energy from food. This type of respiration is common in most of the plants and animals, birds, humAnswer: and other mammals. In this process, water and carbon dioxide are produced as end products.


                      Question 138. Cholera disease caused by which pathogen -

                      1. a. Virus
                      2. b. Bacteria
                      3. c. Fungus
                      4. d. Protozoa

                      Solution:

                      1. Answer: (b)

                        Cholera is a bacterial disease caused by the bacterium ‘Vibrio Cholerae’. This type of bacteria is usually present in contaminated foods. It is also found in places where there is a lack of sanitation facilities.


                      Question 139. Which group of organisms are heterotrophic

                      1. a. Algae
                      2. b. Fungi
                      3. c. Bryophyta
                      4. d. Pteridophyta

                      Solution:

                      1. Answer: (b)

                        Fungi are eukaryotic organisms and are heterotrophs (cannot make their own food), whereas algae, bryophyta and pteridophyta are autotrophs (make their own food).


                      Question 140. Which is called currency of energy

                      1. a. D.N.A
                      2. b. R.N.A
                      3. c. A.T.P
                      4. d. N.A.D

                      Solution:

                      1. Answer: (c)

                        ATP (Adenosine triphosphate) is known as the energy currency of the cell.


                      Question 141. Where is the Sanchi stupa situated?

                      1. a. Gaya
                      2. b. Lumbini
                      3. c. Sarnath
                      4. d. Bhopal

                      Solution:

                      1. Answer: (d)

                        Sanchi stupa is located in Sanchi, in the north-east of Bhopal, capital of Madhya Pradesh. It was originally built by the Mauryan emperor Ashoka.


                      Question 142. Which religion did Ashoka adopt?

                      1. a. Buddhism
                      2. b. Hinduism
                      3. c. Jainism
                      4. d. Shaivism

                      Solution:

                      1. Answer: (a)

                        Mauryan emperor Ashoka adopted Buddhism after witnessing the horrors of the Kalinga war. The sufferings of the people brought a change in him. He gave up the policy of conquest and made his administration benevolent.


                      Question 143. Which is the oldest language of South India?

                      1. a. Telugu
                      2. b. Kannada
                      3. c. Tamil
                      4. d. Malayalam

                      Solution:

                      1. Answer: (c)

                        Tamil is the oldest language of South India. It is the official language of Tamil Nadu. It also has been given the status of classical language in India.


                      Question 144. Who among the following had introduced market control policy?

                      1. a. Balban
                      2. b. Alauddin Khilji
                      3. c. Muhammad Bin Tuglaq
                      4. d. Jalaluddin Khilji

                      Solution:

                      1. Answer: (b)

                        Alauddin Khilji introduced market control policy to maintain a large army with less expenditure. He fixed prices of essential commodities and imposed market control. The allowed Solution.diers and residents of Delhi to get consumables at cheaper rates.


                      Question 145. Who among the following founded the Vijaya Nagar empire?

                      1. a. Vijay Rai
                      2. b. Harihar and Bukka
                      3. c. Pushyamitra Sunga
                      4. d. Rana Sanga

                      Solution:

                      1. Answer: (b)

                        The Vijaya Nagar Empire was founded by Harihar and Bukka. It is a well-known empire of South India, which flourished on the banks of Tungabhadra river. Krishna Deva Raya was a famous ruler of the Vijayanagara empire.


                      Question 146. Which of the following cities was built by Akbar?

                      1. a. Daulatabad
                      2. b. Fatehpur Sikri
                      3. c. Agra
                      4. d. Delhi

                      Solution:

                      1. Answer: (b)

                        Fatehpur Sikri was built by Mughal emperor Akbar in 1569 CE. It is located in the Agra district of Uttar Pradesh. The town served as a capital of the Mughal Empire for some time, but was later abandoned.


                      Question 147. Who became the Mughal emperor after Aurangzeb?

                      1. a. Jahandar Shah
                      2. b. Bahadur Shah I
                      3. c. Shah Alam
                      4. d. Bahadur Shah Jafar

                      Solution:

                      1. Answer: (b)

                        Auranzeb was succeeded by Bahadur Shah I. He ruled from 1707-1712 CE. After his reign, the Mughal Empire went into a steady decline due to the lack of leadership qualities among his immediate successors.


                      Question 148. In which year Vasco da Gama came to India?

                      1. a. 1350 AD
                      2. b. 1450 AD
                      3. c. 1498 AD
                      4. d. 1598 AD

                      Solution:

                      1. Answer: (c)

                        Vasco Da Gama came to India in 1498 AD. He was the first European to reach India via the Atlantic Ocean. He set sail from Lisbon, Portugal and arrived on the western coast of India at Calicut, Kerala.


                      Question 149. Who founded the Indian National Congress?

                      1. a. Mahatma Gandhi
                      2. b. Queen Victoria
                      3. c. Sardar Patel
                      4. d. A.0.Hume

                      Solution:

                      1. Answer: (d)

                        A.O. Hume founded the Indian National Congress in 1885. He was a retired British civil servant.

                        The first session of the Indian National Congress was held at Bombay on 28th December, 1885.


                      Question 150. Who wrote “The Discovery of India”?

                      1. a. Jawahar Lal Nehru
                      2. b. Sharat Chandra
                      3. c. Karl Marks
                      4. d. Mahatma Gandhi

                      Solution:

                      1. Answer: (a)

                        ‘The Discovery of India’ was written by Pandit Jawahar Lal Nehru. He wrote the book during his imprisonment at Ahmednagar Fort in present day Maharashtra.


                      Question 151. When did the Jalianwala Begh incident occur?

                      1. a. 1917
                      2. b. 1918
                      3. c. 1919
                      4. d. 1920

                      Solution:

                      1. Answer: (c)

                        The Jallianwala Bagh incident took place in 1919 CE. The unfortunate incident took place when people gathered in the park on the occasion of Baisakhi to peacefully protest against the passing of the Rowlatt Act by the British government.


                      Question 152. Who started the Dandi March?

                      1. a. Swami Dayananda
                      2. b. Madan Mohan Malviya
                      3. c. Bal Gangadhar Tilak
                      4. d. Mahatma Gandhi

                      Solution:

                      1. Answer: (d)

                        Dandi March was an act of nonviolent civil disobedience started by Mahatma Gandhi on 12th March, 1930 CE. It was an act of resistance against the British monopoly on salt manufacturing. It was also known as the Salt March.


                      Question 153. Which among the following is the autobiography of Gandhiji?

                      1. a. India Divided
                      2. b. Nation in Making
                      3. c. Neel Darpan
                      4. d. My experiments with Truth

                      Solution:

                      1. Answer: (d)

                        ‘My Experiments with Truth’ is the autobiography of Gandhiji. Mahatma Gandhi led the freedom movement of the country and became the face of Indian resistance against British imperialism.


                      Question 154. Which one of the following is the oldest mountain system?

                      1. a. Nilgiri
                      2. b. Aravali
                      3. c. Satpura
                      4. d. Vindhya

                      Solution:

                      1. Answer: (b)

                        The Aravali range in India is one of the oldest fold mountain systems in the world. It is referred to as a relic mountain. The range has considerably worn down due to the processes of erosion.


                      Question 155. The Ragur Soil is also known as:

                      1. a. Red Soil
                      2. b. Yellow Soil
                      3. c. Black Soil
                      4. d. Alluvial Soil

                      Solution:

                      1. Answer: (c)

                        Regur Solution: is also known as ‘Black Soil’. The black soils are generally clayey, deep and impermeable. Black Soil is ideal for growing cotton and is also known as ‘black cotton soil:’


                      Question 156. Which of the following groups represents cash crops?

                      1. a. Wheat, Barley, Gram
                      2. b. Cotton, Jute, Tobacco
                      3. c. Paddy, Pea, Tur
                      4. d. Gram, Maize, Moong

                      Solution:

                      1. Answer: (b)

                        A cash crop is the one that is cultivated to be Solution.d in the market to earn profits from the sale. Cotton, jute, tobacco, and coffee are a few examples of cash crops.


                      Question 157. The state from which the Tropic of Cancer does not pass

                      1. a. Tripura
                      2. b. West Bengal
                      3. c. Mizoram
                      4. d. Manipur

                      Solution:

                      1. Answer: (d)

                        Tropic of Cancer is an imaginary line which is at an angle of 23.50 degrees, north to the equator. The Tropic of Cancer passes through eight states in India which does not include Manipur.


                      Question 158. Which one of the following is not correctly matched?

                      STATE

                      MINING AREAS

                      Odisha

                      Gurumahisani

                      Jharkhand

                      Novamandi

                      Chhattisgarh

                      Kalahandi

                      Karnataka

                      Bababoodan

                        Solution:

                        1. Answer: (c)

                          Kalahandi is located in Odisha. It has some important mining sites for Manganese and Bauxite.


                        Question 159. Which one of the following is the source of Aluminium?

                        1. a. Bauxite
                        2. b. Zinc
                        3. c. Lead
                        4. d. Tin

                        Solution:

                        1. Answer: (a)

                          Bauxite is the source of Aluminium. It is a clay like substance, from which alumina and later aluminium is obtained.


                        Question 160. Which of the following is the longest river of the world?

                        1. a. Amazon river
                        2. b. Yangtze river
                        3. c. Ganga river
                        4. d. Nile river

                        Solution:

                        1. Answer: (d)

                          The Nile is the longest river in the world. The Nile river flows from south to north through eastern Africa.


                        Question 161. The Toda tribes are the original inhabitants of

                        1. a. Aravalli hills
                        2. b. Nilgiri hills
                        3. c. Satpura hills
                        4. d. Guru Shikhar

                        Solution:

                        1. Answer: (b)

                          People of Toda tribe live in the Nilgiri hills of southern India. This pastoral tribe is the original inhabitants of the Nilgiri hills.


                        Question 162. The state where Shipki-la pass is located at

                        1. a. Arunachal Pradesh
                        2. b. Sikkim
                        3. c. Himachal Pradesh
                        4. d. Meghalaya

                        Solution:

                        1. Answer: (c)

                          Shipki-la pass is located in Himachal Pradesh. It is located through Sutlej Gorge and connects Himachal Pradesh with Tibet.


                        Question 163. The source of the origin of river Narmada

                        1. a. Bhedaghat
                        2. b. Brahmagiri
                        3. c. Mahabaleshwar
                        4. d. Amarkantak

                        Solution:

                        1. Answer: (d)

                          Amarkantak plateau is the source of the river Narmada. It flows towards the west in a rift valley from its origin in Amarkantak Hills in Madhya Pradesh.


                        Question 164. The city where the first Earth summit was organized

                        1. a. Rio de Janeiro
                        2. b. Shanghai
                        3. c. Tokyo
                        4. d. Manila

                        Solution:

                        1. Answer: (a)

                          The first Earth summit was held in 1992. It was organized in Rio de Janeiro, Brazil. This major United Nations conference is also known as the Rio summit.


                        Question 165. The most densely populated state of India?

                        1. a. Uttar Pradesh
                        2. b. Bihar
                        3. c. West Bengal
                        4. d. Kerala

                        Solution:

                        1. Answer: (b)

                          Bihar is the most densely populated state in India. According to the Office of the Registrar General & Census Commissioner, India which comes under the Ministry of Home Affairs, Bihar is the state with highest population density. The population density of Bihar is 1106 persons per square kilometer as per the census 2011 data. West Bengal stands at the second rank with 1028 persons per square kilometer.


                        Question 166. The first meeting of Constituent Assembly was held in

                        1. a. 09 December 1946
                        2. b. 10 July 1946
                        3. c. 09 August 1946
                        4. d. 20 January 1946

                        Solution:

                        1. Answer: (a)

                          The first meeting of the Constituent Assembly was held on 9th December 1946 in the constitution hall which is today the Central Hall of the Parliament House.


                        Question 167. The Architect of the Indian Constitution was

                        1. a. Dr.B.R.Ambedkar
                        2. b. Dr.Rajendra Prasad
                        3. c. Pt.Jawahar Lal Nehru
                        4. d. Mahatma Gandhi

                        Solution:

                        1. Answer: (a)

                          Dr. B. R. Ambedkar, popularly known as Babasaheb is recognised as the chief architect of the Indian Constitution. Dr. B. R. Ambedkar was the chairman of the Drafting Committee. The Drafting Committee had seven members in total.


                        Question 168. The Chief Election Commissioner is appointed by

                        1. a. Election Commission of India
                        2. b. President of India
                        3. c. Prime Minister of India
                        4. d. Chief Justice of Supreme Court

                        Solution:

                        1. Answer: (b)

                          The President of India appoints the Election Commissioner of India. The Election Commission of India is a constitutional body which meAnswer:the ECI is established by the Constitution of India. The ECI is reponsbible for conducting elections to the Lok Sabha, Rajya Sabha, State Legislative Assemblies and the offices of the President and Vice President in India.


                        Question 169. The first speaker of Lok Sabha was

                        1. a. Ganesh Vasudev Mavalankar
                        2. b. Pt.Govind Vallabh Pant
                        3. c. Ananthasayanam Ayyangar
                        4. d. C.Subramaniam

                        Solution:

                        1. Answer: (a)

                          Ganesh Vasudev Mavalankar, popularly known as Dadasaheb was the first speaker of the Lok Sabha. The first Lok Sabha session commenced on 13th May, 1952 after the first general elections of independent India in 1952.


                        Question 170. Right to Education Act came into effect on

                        1. a. 2005
                        2. b. 2010
                        3. c. 2008
                        4. d. 2012

                        Solution:

                        1. Answer: (b)

                          The RTE was enacted by the Parliament of India on 4 August 2009. However, the RTE or the Right to Education Act came into force on April 1, 2010. The RTE describes the importance of free and compulsory education for children aged between 6 to 14 years in India.


                        Question 171. The Panchayati Raj System became more powerful in the year

                        1. a. 1990
                        2. b. 1993
                        3. c. 1994
                        4. d. 1996

                        Solution:

                        1. Answer: (b)

                          The Panchayati Raj System gained its prominence in 1993 in India. Panchayats in India are bestowed with the idea of self government for village levels. They are involved in implementing schemes of the state and central government. Panchayats also spearhead economic development and ensure social justice in village levels.


                        Question 172. Under ‘Right to Freedom’ ________ types of freedom is given to an Indian Citizen

                        1. a. 5
                        2. b. 6
                        3. c. 4
                        4. d. 8

                        Solution:

                        1. Answer: (2)

                          The Constitution of India ensures 6 rights to the citizens of India under the “Right to Freedom”.

                          The six types of rights are as follows:

                          • Freedom of Speech and Expression
                          • Freedom of Assembly
                          • Freedom of Association
                          • Freedom of Movement
                          • Freedom of Residence
                          • Freedom of Profession

                        Question 173. ‘Forward Bloc’ is a regional party of

                        1. a. Odisha
                        2. b. Jharkhand
                        3. c. West Bengal
                        4. d. Chhattisgarh

                        Solution:

                        1. Answer: (c)

                          “Forward Bloc” or the “All India Forward Bloc” is a regional party of the state of West Bengal. The All India Forward Bloc emerged as a faction within the Indian National Congress in 1939. The party was led by Subhas Chandra Bose.


                        Question 174. ‘National Democratic Alliance’ was founded in

                        1. a. May 1998
                        2. b. June 1996
                        3. c. May 1999
                        4. d. June 1997

                        Solution:

                        1. Answer: (a)

                          The “National Democratic Alliance” is a political alliance made between different political parties led by the Bharatiya Janata Party. The National Democratic Alliance was founded in May 1998.


                        Question 175. The Chief Justice of India is

                        1. a. Justice Sharad Arvind Bobde
                        2. b. Justice Ranjan Gogoi
                        3. c. Justice Deepak Mishra
                        4. d. Justice Jagdish Singh Kheher

                        Solution:

                        1. Answer: (a)

                          Justice Sharad Arvind Bobde is the present Chief Justice of India or the CJI. The Chief Justice of India is appointed by the President of India. The CJI presides over the Supreme Court’s public sessions and the private conferences.


                        Question 176. What was the prime objective of the first five year plan in India?

                        1. a. Development of Agriculture
                        2. b. Heavy Industry
                        3. c. Population control
                        4. d. Transportation

                        Solution:

                        1. Answer: (a)

                          The first five year plan was introduced by the Government of India under the leadership of Former Prime Minister Jawaharlal Nehru in 1951. The first five year enlists the economical objectives to be achieved by the nation for the forthcoming five years. The first five year plan of India extended from 1951 to 1956 that focused on primary sector or development of agriculture in India.


                        Question 177. MGNREGA was implemented from the year

                        1. a. 2005
                        2. b. 2006
                        3. c. 2007
                        4. d. 2008

                        Solution:

                        1. Answer: (b)

                          MGNREGA stands for Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act. It was passed by the Parliament of India in 2005 and came into effect from 2nd February, 2006. MGNREGA is a social security measure that ensures employment for the rural population for hundreds of days a year.


                        Question 178. Where is the headquarters of Life Insurance Corporation(LIC)?

                        1. a. Delhi
                        2. b. Mumbai
                        3. c. Chennai
                        4. d. Kolkata

                        Solution:

                        1. Answer: (b)

                          Life Insurance Corporation of India or the LIC is an investment and insurance group owned by the Government of India. The LIC is headquartered at Mumbai.


                        Question 179. Which of the following comes under Primary Sector?

                        1. a. Agriculture
                        2. b. Industry
                        3. c. Manufacturing
                        4. d. Trade

                        Solution:

                        1. Answer: (a)

                          The Primary Sector encompasses fields that deal with utilising the natural resources for human purposes. Some of the enlisted sectors are agriculture, mining, fishing, forestry and deposits.


                        Question 180. Where is the headquarters of the Tea Board located?

                        1. a. Darjeeling
                        2. b. Bengaluru
                        3. c. Kolkata
                        4. d. Mumbai

                        Solution:

                        1. Answer: (c)

                          The Tea Board of India is headquartered in Kolkata, West Bengal. The Tea Board is responsible for the cultivation and trading of tea within India (domestic trade) and outside India (international trade). The Tea Board is a state agency run by the Government of India.


                        Question 181. If

                        \(x = 0.\bar{7}\)
                        then what is the value of 2x?

                        1. a.
                          \(x = 0.\bar{4}\)
                        2. b.
                          \(x = 1.\bar{5}\)
                        3. c.
                          \(x = 0.\bar{54}\)
                        4. d.
                          \(x = 0.\bar{45}\)

                        Solution:

                        1. Answer: (b)

                          \(x = 0.\bar{7}\)

                          x = 0.77777777...

                          10x = 7.777777...

                          Subtracting we get,

                          9x = 7

                          x = 7/9

                          2x = 14/9

                          = 1.55555....


                        Question 182. If ax = b, by = c and cz = a, then the value of xyz is?

                        1. a. 1
                        2. b. 0
                        3. c. 1/abc
                        4. d. abc

                        Solution:

                        1. Answer: (a)

                          cz = (by)z = ((ax)y)z = (axy)z = axyz

                          axyz = a (since cz = a )

                          So, xyz = 1


                        Question 183. If

                        \(\frac{\sqrt{3}-1}{\sqrt{3}+1} = a + b\sqrt{3}\)
                        then the value of ‘a’ and ‘b’ is

                        1. a. a = 2, b = -1
                        2. b. a = 2, b = 1
                        3. c. a = -2, b = 1
                        4. d. a = -2, b = -1

                        Solution:

                        1. Answer: (a)

                          UP NTSE Stage 1 SAT Question Paper and Solutions


                        Question 184. The value of is

                        \(\frac{x^{a+b}.x^{b+c}.x^{c+a}}{(x^{a}.x^{b}.x^{c})^{2}}\)
                        is

                        1. a. x2
                        2. b. xa+b+c
                        3. c. xabc
                        4. d. 1

                        Solution:

                        1. Answer: (d)

                          This equation can be solved using the rules of exponents

                          xm.xn = xm+n and (xm)n = xmn.

                          UP NTSE Stage 1 SAT Question Paper and Solutions


                        Question 185. The Solution of the equation 71+x + 71-x = 50 is

                        1. a. 0
                        2. b. 2
                        3. c.
                          \(\pm 1\)
                        4. d. None of these

                        Solution:

                        1. Answer: (c)

                          71+x + 71-x = 50

                          7(7x) + 7/7x = 50

                          From the options, the possible value of x should be 1 since the whole equation equals 50.

                          To check the same:

                          If x = 1, 7 (7) + 1 = 49 + 1 = 50

                          If X = -1, 7/7 + 7/7-1 = 1 + (7)(7) = 1 + 49 = 50

                          So the value of x is

                          \(\pm 1\)


                        Question 186. A man’s salary is reduced by 10%. In order to have his salary back to the original amount it must be raised by-

                        1. a. 8%
                        2. b. 10%
                        3. c.
                          \(11\frac{1}{9}%\)
                        4. d.
                          \(12\frac{3}{7}%\)

                        Solution:

                        1. Answer: (c)

                          Let the salary of the person be ₹ 100.

                          10 % of ₹100 is ₹10.

                          New salary after reducing 10 % = ₹90

                          Let the percentage raise required to increase ₹10 be a%.

                          So, 90 * a / 100 = 10 (Note: the new percentage is calculated on the new salary ₹90)

                          a = 100 / 9 =

                          \(11\frac{1}{9}%\)


                        Question 187. 10% of 15% of 20% of Rs.500 is

                        1. a. 0.50 Rs.
                        2. b. 3.50 Rs.
                        3. c. 1.50 Rs.
                        4. d. 2.50 Rs.

                        Solution:

                        1. Answer: (c)

                          \(\frac{10}{100}\times \left ( \frac{15}{100}\times \left ( \frac{20}{100}\times 500 \right ) \right )\)

                          =

                          \(\frac{1}{10}\times \left ( \frac{3}{20}\times \left ( \frac{1}{5}\times 500 \right ) \right )\)

                          =

                          \(\frac{1}{10}\times \left ( \frac{3}{20}\times 500 \right )\)

                          =

                          \(\frac{1}{10}\times 15\)

                          = 3/2 = Rs. 1.50


                        Question 188. A shopkeeper purchases 11 pens for Rs. 10 and sells them at the rate of 10 for 11, then profit percent is;

                        1. a. 18%
                        2. b. 19%
                        3. c. 20%
                        4. d. 21%

                        Solution:

                        1. Answer: (d)

                          11 pens were bought for Z10.

                          Cost price of 1 pen = 10/11

                          Selling price of 10 pen = 11

                          Selling price of 1 pen = 11/10

                          \(Profit\: Percentage = \frac{Profit}{Selling\: Price} \times 100\)

                          \(\left ( \frac{\frac{11}{10}-\frac{10}{11}}{\frac{10}{11}} \right ) \times 100\)

                          \(\frac{\frac{121-100}{110}}{\frac{10}{11}} \times 100\)

                          \(\frac{21}{100}\times 100\)

                          = 21%


                        Question 189. If the sum of ⅓ and ¼ is x times of their difference then the value of x is-

                        1. a. 4
                        2. b. 5
                        3. c. 6
                        4. d. 7

                        Solution:

                        1. Answer: (d)

                          ⅓ + ¼ = x (⅓ - ¼)

                          7/12 = x . 1/12

                          x = 7


                        Question 190. If A’s income is 20% more than B. Then, B’s income is-

                        1. a. Same as A’s
                        2. b. 20% less than A’s
                        3. c.
                          \(16\tfrac{2}{3}\)
                          % less than A’s
                        4. d. 15% less than A’s

                        Solution:

                        1. Answer: (c)

                          If B’s income is Rs. 100.

                          A’s income is 20%. 20% of Rs. 100 is Rs. 20.

                          The income of A = Rs. 100 + Rs. 20 = Rs. 120.

                          To find what percentage of Rs. 120 is Rs. 20:

                          Rs. 120 * x/100 = Rs. 20

                          x = 200/12 = 50/3 =

                          \(16\tfrac{2}{3}\)
                          %

                          So, B’s income is

                          \(16\tfrac{2}{3}\)
                          % less than A’s income.


                        Question 191. What is the probability that a leap year contains 53 Sundays?

                        1. a. 2/7
                        2. b. 7/13
                        3. c. 2/13
                        4. d. None of these

                        Solution:

                        1. Answer: (a)

                          In a leap year there are 52 weeks and 2 odd days.

                          There are 7 possible outcomes of the 2 odd days Such as (Sunday, Monday) (Monday, Tuesday) and so on till (Saturday, Sunday).

                          In the total 7 possible outcomes the favourable outcomes (with a sunday) are 2.

                          The probability of getting 53 sundays is 2/7.


                        Question 192. The minimum value of sinθ cosθ is

                        1. a. 0
                        2. b. -1
                        3. c. -½
                        4. d. ½

                        Solution:

                        1. Answer: (c)

                          Sin2θ = 2Sinθ cosθ

                          (1/2) (Sin2θ ) = Sinθ cosθ

                          The minimum value of Sinθ cosθ = ½ (-1) = - ½

                          (Since minimum value of Sin2θ = -1)


                        Question 193. When (1012 - 1) is divided by 111 the quotient is;

                        1. a. 90009009
                        2. b. 9009009009
                        3. c. 9000009
                        4. d. 900000009

                        Solution:

                        1. Answer: (b)

                          The value of 1012 will be a 13 digit number with 12 zeros. So, 1012 - 1 will be a 12 digit number with all the numbers 9. The number with maximum digits in the given options is 9009009009 (10 digits).

                          9009009009 x 111 = 999999999999, i.e., So the quotient is 9009009009.

                          Alternate method:

                          (1012 - 1) = ((106)2 - 12) = (1000000 + 1) (1000000 - 1) = (1000001)(999999)

                          (1012 - 1)/111 = (1000001)(999999)/(111)

                          = (10001)(9009)

                          = 9009009009


                        Question 194. If log 3x+4 = log 729 the value of x will be

                        1. a. 3
                        2. b. 1
                        3. c. 6
                        4. d. 2

                        Solution:

                        1. Answer: (d)

                          log 3x+4 = log 729

                          log 3x+4 = log 36

                          So, x + 4 = 6

                          x = 6 - 4 = 2


                        Question 195. If p persons working p hours a day for each of p days produce p units of works, then the units of work produced by q persons working q hours a day each q day is

                        1. a. q3/p2
                        2. b. q2/p3
                        3. c. p2/q2
                        4. d. p3/q2

                        Solution:

                        1. Answer: (a)

                          p persons work for p hours for each of p days to produce p units:

                          Total man hours of work by p persons = p persons x p days x p hours = p3

                          q persons work for q hours for each of q days:

                          Total man hours of work by q persons = q persons x q days x q hours = q3

                          Number of units produce in p3 man hours = p units

                          Number of units produced in q3 man hours = (q3 x p)/p3 = q3/p2


                        Question 196. If x100 + 2x99 + k is fully divisible by (x+1) then value of k will be

                        1. a. 7
                        2. b. -3
                        3. c. 2
                        4. d. 1

                        Solution:

                        1. Answer: (d)

                          x + 1 is a factor of x100 + 2x99 + k.

                          So, x + 1 = 0

                          x = -1, is the zero of x100 + 2x99 + k

                          ". (-1)100+ 2(-1)99 + k = 0

                          1 - 2 + k = 0

                          k = 1


                        Question 197. If radius of a right circular cylinder is increased by 10%, then by what percent it height should be decreased so that its volume remains unchanged

                        1. a. 17.26%
                        2. b. 17.36%
                        3. c. 17.46%
                        4. d. None of these

                        Solution:

                        1. Answer: (b)

                          Let’s take the radius and height of the cylinder as 10 units and 10 units respectively.

                          Volume of the cylinder = 𝜋(102)(10) = 1000𝜋 cu units. If the radius increases by 10%:

                          𝜋(112)(New height) = 1000𝜋

                          New height = 1000/121 = 8.264

                          Percentage change in height = (10 - 8 264 / 10) X 100 = 1.736 x 10 = 17.36%


                        Question 198. If

                        \(\sqrt{x+1} - \sqrt{x-1} = 1\)
                        , then value of x is

                        1. a. 5/4
                        2. b. 2/3
                        3. c. 4/5
                        4. d. 3/5

                        Solution:

                        1. Answer: (a)

                          \(\sqrt{x+1} - \sqrt{x-1} = 1\)

                          Squaring both sides
                          (x+1)+(x-1)-2√(x2-1) = 1
                          or 2x - 1 = 2√(x2-1)
                          Again squaring both sides
                          42 + 1 - 4x = 4(x2 - 1)
                          5 = 4x
                          x= 5/4


                        Question 199. There are thirty cards numbered from 1 to 30. If a card is drawn at random find the probability that, the drawn card has a prime number-

                        1. a. 1/2
                        2. b. 1/3
                        3. c. 1/4
                        4. d. 1/5

                        Solution:

                        1. Answer: (b)

                          The prime numbers from 1 to 30 are 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29.

                          There are 10 prime numbers between 1 to 30.

                          Total number of possible chances = 30

                          Total number of favourable chances = 10

                          Probability of a card drawn from 1 to 30 having a prime number = 10/30 = ⅓


                        Question 200. An insect which is climbing on a vertical pole in such a way that one day it climbs a height of 2m on the next day it comes down 1 m. If the height of the pole is 12 m, find the no. of days in which it will reach on the top.

                        1. a. 11 days
                        2. b. 12 days
                        3. c. 21 days
                        4. d. 22 days

                        Solution:

                        1. Answer: (c)

                          The height of the pole = 12 m

                          One day the insect climbs 2 m and the next day it comes down by 1 m. At the end of the 2nd day the insect would be at 1 m.

                          Climbing in the same way at the end of 20th day the insect would be at 10m. On the 21st day the insect would climb 2 m more and reach the top.


                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions

                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions
                        Uttar Pradesh 2020-21 NTSE Stage 1 - Question Paper With Solutions