Kerala Board Question Paper for SSLC Class 10th Biology 2015 In PDF

KBPE 10th Standard Biology Exam Question Paper 2015 with Solutions – Free Download

Kerala Board SSLC Class 10 Biology 2015 Question Paper solutions is a useful resource for the students to perform well and score high marks for the board exams. This Class 10 exam question paper is the basis for most of the questions that are asked in the Biology exam paper. Students can access the PDF formats of the solved or unsolved question paper, as per their preference by just clicking on the links mentioned below. For the convenience of the students, we have listed the clickable links in this article along with the questions and answers on the web-page.

Meanwhile, all the students who have mastered the complete complex topics from Biology will find it easier to ace the final exams. Students can also easily understand the type of questions asked in the KBPE SSLC Class 10 Biology exam with the help of these question paper solutions. Additionally, they are advised to solve the previous papers of Kerala Board Class 10 Biology. After solving the papers, students can refer to these solutions and self-analyse their performance and also scale their preparation level for the board exams. Doing so will help them to determine where they have gone wrong and how to avoid these mistakes for the final exams. Solving these papers is the best way for the students to get an overview of the exam paper pattern and the marking scheme. Students can also determine the difficulty level of the exams with the help of these SSLC question paper solutions.

Download Kerala Board SSLC 2015 Biology Question Paper

Download Kerala Board SSLC 2015 Biology Question Paper With Solutions

Kerala Board Class 10 Biology 2015 Question Paper with Solutions

 

kbpe class 10 biology 2015 solutions 1
kbpe class 10 biology 2015 solutions 2
kbpe class 10 biology 2015 solutions 3
kbpe class 10 biology 2015 solutions 4
kbpe class 10 biology 2015 solutions 5
kbpe class 10 biology 2015 solutions 6
kbpe class 10 biology 2015 solutions 7
kbpe class 10 biology 2015 solutions 8

 

1. Find out the relationship between the pair of words and fill up the blanks:

(a) Rod cells: Rhodopsin
Cone Cells: ________

(b) Cranial nerve: Communication from brain to organ
__________ : Communication from spinal cord to organ

(c) Water vapour: Stomata
Water droplet: ___________

Answer:

(a) Photospins

(b) Spinal nerve

(c) Hydathodes

2. Find the odd one out and identify the common features of the others:

a. Dengue fever, swine flu, Ringworm, chikungunya
b. Bt-Cotton, Superbug, Iguana, Bt-Brinjal

Answer:

(a) Ringworm. It is a fungal infection as the rest are all viral infection

(b) Iguana. Other three are all products of genetic engineering

3. “Germs, both alive and dead are used to get immunity”. Substantiate the statement with vaccines used for rabies and tuberculosis.

Answer:

In the rabies vaccines that fight against rabies, dead germs are used. Alternatively, in BCG, vaccines are used against tuberculosis, live, but inactive vaccines are used. So, this can substantiate the statement that “Germs, both alive and dead are used to get immunity.”

4. Diagrammatically represent the symbols with the first generation of progenies of Tall and Dwarf pea plants when cross-pollinated as in Mendel’s early stage of the experiment.

Answer:

KBPE Class 10 Science 2015 Question paper Question 4 Solution

5. “Receptors are modified neurons.” Justify the statement with examples of receptors in different sense organs.

Answer: Receptors are modified neurons. Receptors found in the different sense organs include rods and cones in the eyes, taste receptors found in the tongue and auditory receptors in the ears.

6. Write your inference by analysing the following information in connection with evolution.

No of amino acids in β chain of man is – 146

The variation in the number of amino acids in the β chain:-

Chimpanzee – Nil

Gorilla – 1

Rhesus Monkey – 8

Dog – 16

  1. Substantiate the reason for the variation of amino acids of protein like haemoglobin in the above organisms.
  2. Write the advantage of the micro-level knowledge of protein and genes of the related organism.

Answer: (a) Changes have occurred in the sequences of the amino acids in these organisms due to mutation and then natural selection. It is related to how closely these organisms are connected and their classification. Even though the sequence of amino acids in the haemoglobin molecule is different, the whole molecule will have the same basic structure, and its function of binding the oxygen molecules is also the same. Hence, this change in sequence will not affect the operation of the haemoglobin.

Using this information from the sequences of amino acids in haemoglobin, the evolutionary relationships between the species in terms of the evolution of humans is evident. Chimpanzees, gorillas, rhesus monkeys and humans are more closely related and have a more recent common ancestor. The kangaroo and horse would also have a common ancestor with chimpanzees, gorillas, rhesus monkeys and humans, but further back in time than the common primate ancestor.

The dog (Canis familiaris considered a distinct species or Canis lupus familiaris is a subspecies of the wolf) and is a domesticated carnivore of the family Canidae. At the same time, the rhesus macaque (Macaca mulatta) is a species of Old World monkey. Gorillas are ground-dwelling, predominantly herbivorous apes that inhabit the forest of central Sub-Saharan Africa. Also, The chimpanzee (Pan troglodytes), also known as the common chimpanzee, robust chimpanzee, or simply chimp, is a species of great ape native to the forest and savannah of tropical Africa. Meanwhile, it is seen that anatomically and physiologically, Rhesus monkeys are related to human beings. Also, the closest relatives of gorillas are the other two Homininae genera, chimpanzees and humans, all of them having diverged from a common ancestor about 7 million years ago. Human gene sequences differ only 1.6% on average from the sequences of corresponding gorilla genes, but there is a further difference in how many copies each gene has.

(b) Advantage of the micro-level knowledge of protein and genes of the related organism also indicates the close relationship between the organisms and their classification, and it also helps in assigning the similarities and differences between two individuals.

7. Name the process represented in the following illustration. Write the peculiarity of the image formed in the labelled sense organ.

KBPE Class 10 Science 2015 Question paper Question 7

Answer: This image represents the path of impulses from both the retinas/eye to the brain. When an image from two sides of the same object are formed in the right and the left eye, they are combined in the visual area of the cerebrum in the brain to create a three-dimensional image of the object. This is Binocular vision. Usually, inverted images are formed at the back of our eye, but here that is not the case.

8. “Some specific process during Meiosis helps to create variation in character among organisms.”

a. Analyse this statement and explain the process.
b. What happens if sudden changes occur in chromosome number and structure? Cite examples

Answer: (a) Meiosis is a cell division process, which takes place in two phases resulting in the creation of 4 haploid gametes. This two-step procedure will reduce the number of chromosomes into half, thus resulting in the formation of egg and sperm cells. The chromosome count goes from 46 to 23. This is one of the reasons why human embryo has 46 chromosomes from birth.

(b) Any change, addition or deletion of the chromosomal part causes alteration of number, position or sequence of genes in the chromosome. This alteration of the structure is referred to as chromosomal aberrations or chromosomal mutations. Students can know more about chromosomal disorder in humans from here.

9. Match the item in column B and C with systems of treatment given in column A.

A

B

C

a)__________

Sages and Maharishis

Lifestyle maintain the body fit

Homeopathy

Samuel Haniman

b) ____________

Allopathy

c)_________

Importance to diagnosis treatment and medicine

Answer: (a) Ayurvedic medicine

(b) Used to restore the health of the sick

(c) Samuel Hahnemann

10. Analyse the observation report given in the lab record of Laya.

Urine Sample

Colour

A

Blue

B

Green

C

Yellow

D

Orange

E

Red

  1. Mention the name of the reagent used to test in these sample solutions.
  2. Which among the samples contain the highest concentration of glucose?
  3. What might be the endocrine malfunction that leads to this condition?

Answer: (a)The presence of glucose in the urine can be a sign of diabetes and testing a urine sample with Benedict’s reagent is a simple way of checking for the existence of glucose in people. This is a solution of copper sulfate, sodium carbonate and sodium citrate in water.

(b) The E sample with Red urine contains the highest concentration of glucose

(c) Failure of the pituitary gland leads to this condition

11. Observe the graphical representation of the amount of urine excreted from a person in different season and answer the question given below:

KBPE Class 10 Science 2015 Question paper Question 11

  1. Mention the seasons at which B and C- appears.
  2. Elucidate the reason for variation in the quantity of urine and B and C.
  3. Name the deficiency of the hormone, which leads to excessive loss of water through urine.

Answer: a) The season at which B appears is Cold climate, monsoon or winter while C appears in hot weather or summer

b) Reason for variation in the quantity of urine and B and C is the variation of water lost as sweat or variation of water is reabsorbed

c) The deficiency of hormone that leads to excessive loss of water through urine is anti-diuretic hormone is ADH.

12. Observe the flow chart and answer the question below:

KBPE Class 10 Science 2015 Question paper Question 12

  1. Complete the flow chart.
  2. Name the process by which these two camels were evolved.
  3. What are the reasons which led to this kind of process?

Answer: a) adapted to cool and cold desert environment

b) The process by which the two camels are evolved is the divergent evolution

c) Accumulation of favourable variations that are inherited through generations are the reasons that lead to this kind of process

13. Match column B and C with column A.

A

B

C

Tuberculosis

Protozoa

Contact

Dysentry

Filarial Larvae

Anopheles Mosquito

Malaria

Bacteria

Food/ Water

Ringworm

Plasmodium

Culex mosquito

Fungus

Air

Answer:

A

B

C

Tuberculosis

Bacteria

Air

Dysentry

Protozoa

Food/ Water

Malaria

Plasmodium

Anopheles Mosquito

Ringworm

Fungus

Contact

14. Observe the illustration given below and answer the three questions.

KBPE Class 10 Science 2015 Question paper Question 14

a. What kind of hormone action is represented in the illustration?
b. Draw the opposite action of these hormones in the plant root.
c. List out some artificial plant hormones that can be utilised in agriculture.

Answer: (a) Auxins, a plant hormone found in the stem tip of a plant moves to the darker side of the plant. Auxin is also the hormone that controls the growth of the plant cells. In the shoots, the shaded side contains more auxin and grows longer, thus causing the shoot to bend towards the light.

(b) While the auxins, stimulates in the shoots, it restricts in the roots. Now, if the root of a plant is placed horizontally, the bottom contains more auxin than the top side, thus making the bottom side of the root grow less than the top side resulting in the root to bend in the direction of gravity. This is the opposite of auxin in the shoot.

KBPE Class 10 Biology 2015 Question Paper Question 14 b) Solution

(c) Phytohormones are used in successful cultivation to obtain greater yield. The high percentage of germination of sown seeds in the field has a bearing on the output. Pretreatment of seeds with IAA, NAA, GA, etc. is very effective, not only producing an increased percentage of germination but also helping in the total yield of the crop plants.

15. Make a flow chart showing the sequential stages to feel the smell.

Answer:

KBPE Class 10 Science 2015 Question paper Question 15 Solution

16. Observe the following figure and answer the given questions.

KBPE Class 10 Science 2015 Question paper Question 16

a. Label A and B.
b. How do they protect your body?

Answer: a) In this image of the structure of the skin, part A is labelled as Hair, and part B is the oil or sebaceous glands

b) Sebum, which is essential for supple skin, also secretes levels of lipids that properly balance to prevent skin irritation. It also provides anti-bacterial and anti-fungal protection. It protects the skin against sunburn, damage caused by UV rays and more.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *